Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
Odgovori
strom
Legenda
Prispevkov: 1158
Pridružen: 3. Avg 2007 ob 15:07
T-2: Še nimam
Paket: Šel drugam (doklet ni FTTH T2)

Nov podmorski optični kabel v JV Aziji, sodeluje tudi Google

Odgovor Napisal/-a strom » 28. Jun 2013 ob 13:14

V jugovzhodni Aziji je začel delovati nov podmorski optični kabel, ki bo povezoval Singapur, Brunej, Kitajsko, Hongkong in Filipine z Japonsko, od koder potekajo nadaljnje povezave do ZDA. S tem smo dobili najnovejšo in najhitrejšo povezavo med Signapurjem in Los Angelesom, od koder gre potem povezava po ZDA.

Novica je zanimiva iz več razlogov. Razkriva ceno, koliko stane izdelava in položitev takšnega optičnega kabla. SJC (Southeast-Asia Japan Cable) je dolg 8900 kilometrov (z možnostjo podaljšanja do 9700 km, če se vključi še Tajska) in ima prepustnost 28 terabitov na sekundo. Z drugimi besedami to pomeni, da zmore prenašati tri milijone videov v ločljivosti HD. V resnici je sestavljen iz šestih optičnih kablov. Takšen kabel stane 400 milijonov dolarjev, zato je sodelovalo več podjetij in držav.

Nič presenetljivega ni, da so sodelovali brunejski (BIG), kitajski (CMI, China Telecom, China Telecom Global), hongonški (Donghwa Telecom), filipinski (Globe Telecom), tajski (TOT), indonezijski (TIT), singpurski (SingTel) in japonski (KDDI) telekomunikacijski operaterji. Precej bolj zanimivo pa je, da ima pomemben delež v projektu tudi Google. Ta v Aziji gradi več podatkovnih centrov (recimo septembra 2011 so kupili 150.000 kvadratnih metrov na Tajvanu, pripravljajo pa se tudi v Hongkongu in Singapurju), ki potrebujejo hitro in zanesljivo povezavo z ZDA. Po drugi strani pa Googlu to omogoča, da se v prihodnosti še resneje posveti nudenju optičnih povezav, kar so začeli v Kansasu, nasploh pa v ZDA kupujejo veliko optičnih kapacitet.


vir: https://slo-tech.com/novice/t572193#crta

Odgovori