EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanost

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
Zaklenjeno
strom
Legenda
Prispevkov: 1157
Pridružen: 3. Avg 2007 ob 15:07
T-2: Še nimam
Paket: Šel drugam (doklet ni FTTH T2)

EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanost

Odgovor Napisal/-a strom » 12. Sep 2013 ob 11:01

Nadaljujejo se prizadevanja Evropske komisije, da bo Evropo spremenila v povezano celino. Po sramežljivih marčevskih napovedih o ukinitvi mobilnega gostovanja in poenotenju cene mobilnih storitev pri posameznem operaterju ne glede na lokacijo in precej odločnejši avgustovski izjavi, je Evropska komisija včeraj sprejela doslej najambicioznejši načrt v tej smeri. Če bo šlo vse po načrtih, bodo že prihodnje leto gostovanje in višje tarife za pogovore v tujini postalo postali preteklost. Komisija želi poleg odprave pojma gostovanja postaviti še enostavnejša pravila, ki bodo v pomoč podjetjem pri širjenju prek državnih meja, zaščito omrežne nevtralnosti v Evropi in odpravo premij za mednarodne telefonske klice znotraj EU. Poglejmo podrobneje.

Uvedli bi enotno dovoljenje za poslovanje v vseh državah članicah, ureditev regulacije telekomunikacijskih podtrgov in način, kako bodo operaterji najemali omrežja v lasti drugih podjetij. Za končne uporabnike najpomembnejša bo odprava gostovanja, ki pa ga Komisija ne namerava izsiliti, ampak bodo poskusili z metodo korenčka in palice. Do 1. julija 2014 bodo morali operaterji ukiniti stroške za vhodne klice med gostovanjem. Kar se tiče gostovanja, pa bosta možnosti dve. Če ga bo podjetje še vedno zaračunavalo, bodo imeli uporabniki možnost, da na odprtem trgu izberejo drugega ponudnika gostovanja, medtem ko doma ostanejo pri istem operaterju (in tako obdržijo SIM-kartico ter telefonsko številko). Če pa se bo operater odločil za možnost Gostuj kakor doma, torej brez dodatnih stroškov v tujini, uporabnik možnosti zamenjave ne bo imel. Upamo seveda lahko, da si naši operaterji tega ne bodo prevedli tako, da bodo dvignili domače cene na raven mednarodnih.

Spremembe se obetajo tudi v fiksnih omrežjih. Predlog namreč predvideva, da operaterji ne bodo smeli več zaračunavati višjih cen za mednarodne klice znotraj EU kakor za domače medkrajevne (pri nas razlike med krajevnimi in medkrajevnimi že tako ni več). Klici v mobilna omrežja pa bodo omejeni na 0,19 evra (brez DDV) na minuto. Tu gre za nadaljevanje vsakoletne prakse, ko EU 1. julija zniža najvišjo dovoljeno ceno mobilnega gostovanja.

Dodatno Komisija ponuja še strogo uvedbo nevtralnosti (torej ves promet je enakovreden, blokiranje ali deprioritizacija pa nista dovoljena), pri čemer bo dovoljena višja prioriteta posebnih storitev (recimo IPTV, VoIP), če s tem ne bodo posegali v hitrost običajnega prometa. Če potrošniki ne bodo dobili hitrosti, kot so jo plačali in naročili (kar je pogosto), bodo lahko terjali vračilo dela naročnine in odstop od pogodbe. Dodatne bodo še nove pravice, kot so pogostejša menjava ponudnika, pravica do le 12-mesečnih pogodb, če bodo tako želeli, in - zelo uporabno - posredovanja elektronske pošte na nov naslov ob menjavi ponudnika interneta in s tem elektronskega predala.

Evropa želi s tem postati najbolj povezan kontinent na svetu. Predsednik Komisije Jose Manuel Barosso je dodal, se bodo s tem zmanjšali stroški za potrošnike, poenostavila birokracija in uvedle številne nove pravice, s čimer bo EU prevzela vodilno vlogo na digitalnem področju v svetu.

vir: https://slo-tech.com/novice/t580444#crta

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7390
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanos

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 12. Sep 2013 ob 13:01

"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Zaklenjeno