ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Splošni pogovori, ki niso povezani s T-2
Odgovori
sviizc
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 23. Avg 2016 ob 15:11
T-2: Že imam
Paket: T4

ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a sviizc » 8. Feb 2017 ob 11:45

Zdravo,

na vas se obracam z vprasanjem kako se spopasti z naslednjo zadevo.

Trenutno imam iz slike katero prilagam povezan samo ROUTER na katerem so zasedeni vsi 4je porti, na katerega so prikljuceni trije racunalniki in pa en RPI(Raspberry PI), zato sem primoran hardware-sko razsirit vse skupaj

Sedaj pa bi omrezje malce razsiril in me zanima ce je opcija povezave ROUTER->SWITCH->SWITCH izvedljiva?

Sepravi ce pogledam na sliki, na ROUTER bi priklopil prvi 8-PORTNI SWITCH v pritlizju in na ta SWITCH (2xracunalnik, 3x IP kamere in pa 1xRPI na katerem bo laufal server za te kamere). Obenem pa bi na ta 8-PORTNI SWITCH priklopil se enega in sicer 5-PORTnega ki pa bi bil v prvem nadstropju, na tistega pa potem (2xracunalnik + 2RPI na katerem laufam KODI-ja za gledanje TV-ja.

Zanima me je fizicna povezava enot na omrezje izvedljiva ter ce bo omrezje funkcioniralo. Kako je z dodeljevanjem IP naslovov?

Slika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1281
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Skorc » 8. Feb 2017 ob 12:40

Poenostavljeno povedano: stikalo (switch) je pameten razdelilec (zapomni se katera naprava je poslala vprašnje in tej preusmeri (posreduje) odgovor) - vse naprave so v istem omrežju. Usmerjevalnik (router) pa povezuje in usmerja promet med različnimi omrežji (lokalno notranje omrežje ter zunanje "tuje" omrežje).
Torej vse naprave v tvojem lokalnem omrežju bodo dobile IP naslove od routeraja.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

PatrikK
Model
Prispevkov: 295
Pridružen: 13. Nov 2016 ob 09:31
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Tolmin

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a PatrikK » 8. Feb 2017 ob 13:43

Tako kot si skiciral, bi moralo delovati prav vredu.
Slika

sviizc
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 23. Avg 2016 ob 15:11
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a sviizc » 8. Feb 2017 ob 14:13

Kaj pa ce vklopim oba SWITCH-a posebaj vsak v svoj port v ROUTER?

Skorc, ce prav zastopim kar si napisal bo DHCP server v routerju avtomatsko dodeljeval IP naslove napravam, tako kot sedaj deluje samo za tiste 4 priklopljene direktno na router in seveda wireless naprave?

Uporabniški avatar
Tosho
Navdušenec
Prispevkov: 644
Pridružen: 12. Jan 2007 ob 16:58
T-2: Že imam
Paket: Optično oranžen
Kraj: Idrija

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Tosho » 8. Feb 2017 ob 14:35

Lahko priklopiš tudi oba switcha v ruter, ampak ne spremeni ničesar, razen tega, da boš imel en port v ruterju več zaseden.
Dhcp v ruterju ti bo dodelil ip-je avtomatsko vsem priključenim napravam, ne glede, ali je to preko kabla, ali pa preko wifi-ja. Edino kar je, bi morda moral ročno nastavit ip-je in porte za kamere, če bi hotel imeti zunanji dostop do njih.
Slika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1281
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Skorc » 8. Feb 2017 ob 15:11

@sviizc: Ja, tako je. Routerji, ki jih, večina nas, doma imamo so v bistvu kombinacija usmerjevalnika, požarne pregrade ter stikala. Povezave naprav v kombinaciji router in stikalo (stikala) je prepuščena uporabniku. V določenih primerih pa je potrebna optimizcija povezav - zanesljivejše in hitrejše delovanje (npr. zmogljivost (propustnost) portov in podobno).

To, kar pa Tosho omenja glede dostopnosti do IP kamer iz zunanjega sveta pa je "napredna" uporaba :) Nobena vesoljska znanost, le nekaj poglobljenega študija je potrebno. Skratka razjasnitev pojmov, osnovno razumevanje delovanja omrežij, pravil in omejitev. Na forumu boš pa zagotovo deležen pomoči ter nasvetov.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

sviizc
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 23. Avg 2016 ob 15:11
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a sviizc » 9. Feb 2017 ob 12:51

To za dostopnost iz zunaj vem, bo potrebno porte odpret do serverja z kamerami da bo dosegljivo vse skupaj to mi je jasno.

Hvala zaenkrat v kolikor se bodo pojavile tezave se bom oglasil ponovno :D

Navaroff
Faca
Prispevkov: 135
Pridružen: 7. Dec 2006 ob 15:07
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH, 2x T2 UMTS, 2xTV
Kraj: Ljubljana

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Navaroff » 9. Feb 2017 ob 14:08

Jaz bi switcha skupaj vezal, da ko uporabljaš v zgornjem nadstropju naprave Oz ko kaj prenašaš iz prvega v drugo nadstropje, gre preko switchev in ne routerja. Sam bi pa raje imel spodaj le en 16 ali 24 poe portni switch in vse lepo vezal nanj. Tako bom v kratkem imel vezano v svoji hiški z linksys 24 poe switchem.

Navaroff
Faca
Prispevkov: 135
Pridružen: 7. Dec 2006 ob 15:07
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH, 2x T2 UMTS, 2xTV
Kraj: Ljubljana

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Navaroff » 9. Feb 2017 ob 14:10

sviizc napisal/-a:To za dostopnost iz zunaj vem, bo potrebno porte odpret do serverja z kamerami da bo dosegljivo vse skupaj to mi je jasno.

Hvala zaenkrat v kolikor se bodo pojavile tezave se bom oglasil ponovno :D
Jaz za kamere in povezavo od zunaj uporabljam Synology Nas. Dela super.

sviizc
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 23. Avg 2016 ob 15:11
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a sviizc » 9. Feb 2017 ob 15:25

Navaroff saj je logicno ja, pa se obadva bosta giga switcha tako da bo to to, ce gre pa preko routerja je pa potem spet 100mb povezava vmes in ni vec to to. Malce imam problem z prenatrpanimi dozami po stenah zato bom v zgornje nadstropje speljal samo en kabel in od tam naprej delil z drugim switchem...

Jaz imam v ta namen ze postavljen MotionEye OS na RaspberryPI 3 ki deluje vredu, zato odprem porte samo za to in je zadeva resena :)

Navaroff
Faca
Prispevkov: 135
Pridružen: 7. Dec 2006 ob 15:07
T-2: Že imam
Paket: 100/10 FTTH, 2x T2 UMTS, 2xTV
Kraj: Ljubljana

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Navaroff » 9. Feb 2017 ob 17:26

Sviizc tako ja. Super

Bayern1
Guru
Prispevkov: 939
Pridružen: 20. Avg 2015 ob 11:32
T-2: Še nimam

Re: ROUTER->SWITCH->SWITCH?

Odgovor Napisal/-a Bayern1 » 9. Feb 2017 ob 17:49

btw, jaz imam en cist nov switch tp-link 2008....dam ga cist poceni samo da se ga znebim...

Odgovori