PODRAŽITVE

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
mikrohard
Starešina
Prispevkov: 2794
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 22. Sep 2022 ob 14:33

Če si na BRO in je statični IP edina tehnična možnost, da dobiš bridge port za lasten router, potem ti statičnega IP-ja ne bi smeli zaračunavat. A si že dobil račun, na katerem je statični IP zaračunan, ali samo zganjaš paniko vnaprej?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 2794
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 22. Sep 2022 ob 14:34

RejZoR napisal/-a:
22. Sep 2022 ob 11:51
Očitno me je Bob razvadil pri telefonski naročnini, da kar obljubijo tud izpolnijo na obljubljen datum, brez bedarij in nekih bednih for.
No ja... bob je meni volte vklapljal pol leta.

Uporabniški avatar
RejZoR
Nadebudnež
Prispevkov: 461
Pridružen: 29. Okt 2007 ob 23:13
T-2: Že imam
Paket: FTTH/BRO - Oranžni Optimum

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a RejZoR » 22. Sep 2022 ob 16:44

mikrohard napisal/-a:
22. Sep 2022 ob 14:33
Če si na BRO in je statični IP edina tehnična možnost, da dobiš bridge port za lasten router, potem ti statičnega IP-ja ne bi smeli zaračunavat. A si že dobil račun, na katerem je statični IP zaračunan, ali samo zganjaš paniko vnaprej?
Oh that. Na to pa niti nisem pomislil. Ne vem, nisem network tip. Sem na BRO in ne vem kaj je pogoj za uporabo lastnega routerja. Sem že poslal naj mi skenslajo, da mi ne bo zdej vse crknilo. Heh. In ja, je že bilo na računu za september...

Se pravi če hočem imet svoj router je pogoj statični IP ? Resno? Se pravi bom moral požret 2€ vsak mesec al pa it nazaj na govno od Innboxa ? Yay... This is getting better and better...

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8510
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 22. Sep 2022 ob 18:53

Ne ni pogoj.
Na BRO dobi 1IP INNBOX, tudi če ni statični se ta ne menja kar tako, razen če delajo kakšne posodobitve.
Ne rabiš imeti svoj lastni router.
Lahko imaš lastni router priklopljen na INNBOX (modem) tudi če nimaš statičnega ipja pa bo vseeno delo.

Spc
Faca
Prispevkov: 107
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 500/100
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a Spc » 22. Sep 2022 ob 18:54

RejZoR napisal/-a:
21. Sep 2022 ob 23:38
A so fakin fukjeni? Od julija do danes so podražil za 6 fakin evrov. Prej sem plačeval mal čez 54€, zdej 60€. Dafuck? Butast Horizont pa že skor 4 leta prenavljajo in še vedno nič. Kdo tle koga jebe v glavo no?
Pri meni je enako.
Plačeval sem 38€ sedaj 55€, ker so vmes dvignili cene in 2 statična ip naslova.
Če grem na 1000/200 pa dobim poseben popust in pridem na 47€ na mesec za 2 leti.
:roll:

Tako, da se mi poviša za 9€ več, če grem iz 300/100 na 1000/200, drugo ostane enako.
Če grem na višji paket se mi tako zniža položnica iz 54€ na 47€.

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 2794
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 17:52
T-2: Še nimam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 22. Sep 2022 ob 20:37

MrTwelveTrees napisal/-a:
22. Sep 2022 ob 18:53
Ne ni pogoj.
Na BRO dobi 1IP INNBOX, tudi če ni statični se ta ne menja kar tako, razen če delajo kakšne posodobitve.
Ne rabiš imeti svoj lastni router.
Lahko imaš lastni router priklopljen na INNBOX (modem) tudi če nimaš statičnega ipja pa bo vseeno delo.
Kolikor je meni jasno, na BRO-ju ni DHCP-ja na bridge portu? Je tako? Če želiš imeti torej lastni router, ki ni za NAT-om od Innboxa, je edina rešitev statični ip. Se motim ali ne?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8510
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 22. Sep 2022 ob 20:53

Ja, ja, INNBOX mislim da dobi IP preko DHCPja (mislim da ni statičen) ampak se ne spreminja (sem 99% prepričan)
Ja, če hočeš imeti na svojem routerju public IP moraš imeti port na bridge, sporočiti MAC od wan porta, in ja se računa.

To vse govorim za BRO.

Mimogrede zakaj IPV6 tako šepa ? Smo v letu 2022, kmalu 23, pa vse strani še vedno ne delajo na IPV6.

karantanija
Novinec
Prispevkov: 21
Pridružen: 31. Maj 2022 ob 19:41
T-2: Že imam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a karantanija » 23. Sep 2022 ob 11:03

A ni tako, da je na Innboxu port 4 z direktnim dostopom do interneta (sploh če imaš "nizko varnost") in tja priklopiš svoj router? 1 in 2 (ali tudi 3) so pa za NATom v rangu 192.168.64.x oz. karkoli imaš gor priklopljeno, če imaš še telefon in TV.

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5330
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 23. Sep 2022 ob 13:41

Odvisno od tega preko katere tehnologije si priklopljen.

Uporabniški avatar
RejZoR
Nadebudnež
Prispevkov: 461
Pridružen: 29. Okt 2007 ob 23:13
T-2: Že imam
Paket: FTTH/BRO - Oranžni Optimum

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a RejZoR » 23. Sep 2022 ob 13:48

MrTwelveTrees napisal/-a:
22. Sep 2022 ob 20:53
Ja, ja, INNBOX mislim da dobi IP preko DHCPja (mislim da ni statičen) ampak se ne spreminja (sem 99% prepričan)
Ja, če hočeš imeti na svojem routerju public IP moraš imeti port na bridge, sporočiti MAC od wan porta, in ja se računa.

To vse govorim za BRO.

Mimogrede zakaj IPV6 tako šepa ? Smo v letu 2022, kmalu 23, pa vse strani še vedno ne delajo na IPV6.
Sej router ima tud DHCP. Zakaj naj bi bil router kej drugačen od Innboxa in zahteval statični IP, Innbox pa ne? A ni Innbox samo bolj bedna verzija routerja?

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5330
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 23. Sep 2022 ob 13:54

Em a je debata o tem da ima innbox občasno statični ip določen, zaradi tehnologije preko katere je vklopljen.

Uporabniški avatar
RejZoR
Nadebudnež
Prispevkov: 461
Pridružen: 29. Okt 2007 ob 23:13
T-2: Že imam
Paket: FTTH/BRO - Oranžni Optimum

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a RejZoR » 23. Sep 2022 ob 16:19

Se pravi cel kup nekega bullshit balasta v noodle omrežju da se mora uporabnik ubadat z bullshit problemi in doplačevat statičen IP če nočeš uporabljat stock govna od opreme. Okej…

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5330
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 23. Sep 2022 ob 18:48

zdaj pa malo stopi dol s tega.

četudi zamenjaš s svojo mogoče kompatibilno opremo je na omrežju kjer je statika obvezna in dodeljena na innboxa zastonj za prvo opremo.

Uporabniški avatar
RejZoR
Nadebudnež
Prispevkov: 461
Pridružen: 29. Okt 2007 ob 23:13
T-2: Že imam
Paket: FTTH/BRO - Oranžni Optimum

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a RejZoR » 23. Sep 2022 ob 21:07

slow_slow napisal/-a:
23. Sep 2022 ob 18:48
zdaj pa malo stopi dol s tega.

četudi zamenjaš s svojo mogoče kompatibilno opremo je na omrežju kjer je statika obvezna in dodeljena na innboxa zastonj za prvo opremo.
Stopim dol iz česa? Al boš imel nek totalno beden router z gnilimi hitrostmi wifi omrežja in absolutno brez vsake kontrole dostopne uporabniku (Innobox), al pa boš imel cel kup nekih bednih omejitev in doplačeval nujen statični IP ker je omrežje butasto zastavljeno. Sorry, ampak ob vsej tehniki in tehnologijah, da se NIKAKOR ne da imet vsega lepše in bolj enostavno narejeno pa mal težko verjamem. Hell, čeprav sem na fakin statičnem omrežju imajo gor nekje v svojih nastavitvah zapečen moj MAC naslov routerja, drugače nič ne dela. Za koji kurac že če sem na statičnem IP-ju? Pravim, nisem nek networking guru ampak mal težko verjamem, da je cel sistem lahko zastavljen tolk leseno, razen če je zanalašč al pa je bil v štartu tko slabo zastavljen in se zdej vse samo vleče že leta na tej slabi osnovi.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8510
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: PODRAŽITVE

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 24. Sep 2022 ob 15:53

Innbox je tudi zato, da tehnik lažje odpravi napako je jo naročnik poda.

En primer: Če naročnik na optiko priklopi svoj router, (preko optičnega vhoda, ja so držji)
in potem začne prekinjati. Pride tehnik naredi meritve optike, vse ok, na koncu se izkaže da je kriv router od naročnika.
Takemu se izstavi račun, za neupravičeno reklamacijo, saj ni bil kriv operater.

To je en primer, zakaj innbox oz. oprema od operaterja.

Za naročnike ki niso tehnično dobro podkovani lahko tehnik "spleza" na innbox in nastavi, resetira wifi itd...

Mimogrede vse se draži, no smo v temi "podražitve", je že kdo zamenjal operaterja ?

Odgovori