Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6969
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Dec 2009 ob 16:49

Ker je kar nekaj vprašanj glede interne inštalacije, sem se odločil da naredim nekaj slik da razložim par stvari.
Prvo velja omeniti, da je izbira pravega kabla dosti pomembna, še bolj kot to, so pomembni dobri spoji.

Kako zadeva poteka?

Telekom napelje dovod do hiše na dva načina, po zemlji - omarica Telekom vzidana v fasado, ali po zraku (zračni kabli)
Ponekod, kjer so pred leti vlekli kable po zemlji, niso dali omarice, ampak kabel pride kar nekje v hišo (redko, ampak se najde).
Pri bloku pa je tako, da je omarica nekje (lahko je zunaj, ali znotraj nekje -pritličje/klet), od nje pa so kabli speljani po ceveh do vsakega stanovanja.
Velja omeniti, da Telekom ni dolžan urejevati kablov od omarice do stanovanja, to je lahko le njihova dobra volja.

Interna inštalacija:

Idelano je, če hočete izkoristiti max sinhonizacijo, da napeljete UTP (S/FTP) kabel od Telekom omarice / zračnega končnika (to se imenuje škatlica kjer je spoj nekje na hiši, na tramu, na podstresju ) do modema v enem kosu - direktno z konektorjem RJ11 na modem. Tako imamo samo 1 spoj in najmanj izgube.
Če to ne gre, pa vsaj iz tel. vtičnice, kjer se veže kabel -žilo na žilo (glej spodaj) in potem do modema.

Kakšen kabel je slab, dober, zelo dober, najboljši...
Slab; navaden telefonski kabel, tako imenovani "flat" kabel:
slika:

Slika

Dobra, oz. veliko boljša možnost je UTP kabel, ki je ga največkrat uporablja.
Še boljši je S/FTP, ki ima okoli folijo proti motjam. Tukaj velja omeniti da če je interna kratka in kabel ni izpostavljen zunanjim vplivom, lahko brez problema uporabite UTP kabel. Če pa imate dolgo razdaljo, govorim več 10m, in gre kabel tudi kaj ven iz hiše, priporočam S/FTP. To je stvar posameznika.

S/FTP KABEL:

Slika

Obstaja tudi še dražja izvedba S/FTP kabla, ki ima po dve žile skupaj ovite, kabel pa je potem še prepleten (kot koaksialni kabel) = CAT6
To je za tiste ki majo kabel speljan tam kjer bi lahko pobiral več motenj.
Sam imam omenjeni kabel od Telekom omarice do modema - cca. 30m, sinhronizacija modema pa je enako kot na omarici :mrgreen:

dražji FTP kabel:

Slika
Slika

Če imamo že dober kabel od omarice do tel. vtičnice, potem je potrebno samo zamenjati kabel do modema.
Poskrbeti je potrebno samo to, da tel. linija ni po stanovanju razvejana, če je, potem je treba najti vozlišče in odklopiti del interne kjer ne bo modema, v nasprotnem primeru, razvejanost dela motnje.

SPOJI:
Nekaterim pač to ni pomembno in zvežejo žičke skupaj, pač malo zalepijo z izolir trakom in to je to :aa:

SLAB SPOJ: (na sliki, utp kabel spojen z "flat" kablom.)

Slika

ali pa uporaba starega tel. vtiča - stran s tem ! (to dostikrat dela tažave)

Slika

Kako naredimo dober spoj;

Prvo odstranimo izolacijo na žicah:

Slika

nato obe žičke vzamemo v roke in jih zasukamo, eno ob drugo, da naredimo vsaj 1cm dolg spoj
Slika

pa še nekaj bolj kvalitetnih slikic:

Slika

svetujem uporabo silikonskih 3M spojk
Slika
Slika
na koncu se spojko samo še stisne, in imamo popoln spoj
Slika


Omenim naj še, da se lahko zgodi, da je kompletna interna inštalacija lahko nova in potem samo en slab spoj in televizija lahko kocka ali celo prekinja povezavo.
Interna inštalacija se ne sme vleči po ceveh kjer je elektrika (ali blizu nje), pravtako osebno ne priporočam da se vleče zraven kabelske antene, čeprav nekateri to delajo in jim ne dela težave televizija.

Dodaten nasvet; če vlečete kabel iz omarice do stanovanja in bi želeli da še sosedu (v bloku, ali večstanojanski hiši) ki ima ADSL , prosim velečite vsak kabel posebej, ker se ADSL in VDSL (v enem utp kablu) ne marata kaj dosti in lahko pride do težav, napak v sinhronizaciji....
Pravtako, NE priporočam če imate še ISDN da ga vlečete nazaj po istem kablu kot linijo, ker lahko tudi ISDN dela motnje.

Barve; ponavadi se uporabi MODRO+BELO MODRO barvo v utp kablu da linijo (ni pa nujno).

edit: 25.12.09:
NEPREKINJENO NAPAJANJE:

Če je le možnost, je dobro, da se da naprave; modem, pa tudi za telefonijo, na UPS, ker se dogaja, zlasti v zimskih mesecih, pa tudi poleti da napetost niha - posledično se lahko modem obesi. Če pa so te naprave na UPSih, teh težav ni.

NAPELJAVA UTP KABLOV:

Svetujem, da če se le da, modeme in opremo ne montirate na podstrešju, zlasti na krajih kjer velikokrat pride do prenapetosti zaradi strele.
Pravtako, če se le da ne vlecite utp kablov čez podstrejse v druge prostore, ker ko pride do naelektrenosti ozračja, UTP kabel to "pobira" in potem imamo skurjene tv vmesnike, switche, modeme in lahko vse kar je povezanao z UTP kabli.
Zadnjič spremenil MrTwelveTrees, dne 26. Dec 2009 ob 00:01, skupaj popravljeno 2 krat.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2216
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a RobertM » 25. Dec 2009 ob 19:19

Se jaz bi nekaj malega dodal - kabel od omarice ne sme nikjer biti razdeljen na dve vticnici, kot se je to delalo pri starih PSTN (analognih) telefonih.
Takrat ostane slepa veja kot pravimo monterji in ze par metrov take "antene" razpolovi sinhronizacijo in s tem "blagodejno" vpliva na IPTV .
Na zalost se zmeraj elektricarji povlecejo linijo v eno majhno dozo na hodniku in nato razdelijo na x-telefonskih vticnic po hisi.
Verjetno ni treba omeniti, da so zicke spojene z ForBox sponkami in je celih 5 cm kabla viska - edino kar lahko pohvalim je, da uporabljajo FTP kable.

Zato vse novograditelje in tiste, ki prenavljate stanovanja opozarjam na pravilno izvedbo "internetne" instalacije - pri projektu tako ali tako ni vrisana, ker projektant prevec racuna.
To pomeni, da je ob TRENUTNIH! potrebah poskrbeti za komunikacijsko omaro - tudi za elektriko imamo omarico z varovalkami :namrec:
Predlagam vzidno omarico za varovalke in ker jo boste kupovali v trgovini z elektro materialom vzemite tiste za 36 avtomatskih varovalk.V njej bo dovolj prostora za modem ali opticni switch, vas router,razdelilec za elektriko ter sop kablov - vgradnja patch panelov investicijo mocno poveca.
Do vsakega prostora priporocam vsaj dve cevi saj bomo stanovanje lahko v kratkem preurejali in preselili racunalnik (IPTV) na drugo stran in tam ne bo LAN vticnice.Kjer se montira vticnica se pusti 3 modulno dozo in se montira lahko samo ena vticnica in dva slepa pokrova.Nadgradnja na vec bo precej enostavnejsa - v cev se povlece dodaten kabel in zmontira vticnica.Pa ne pozabite na kotlovnico in podstresje {brez zajebancije} - jaz sem si napravil nadzor temperatur in v kotlovnici je server, ki to upravlja(3x UTP).Na podstresju pa si bo morda v prihodnosti omislil sobo kateri od otrok ;-)
Zakaj vam vse to pisem - okoli leta '90 sem obnavljal staro hiso in takrat ni bil predviden niti telefon ampak samo ena cev iz podstresja do TV - danes kot monter na terenu srecujem NOVE enake instalacije :nevem:
Prej kot se omet posusi ze lepijo po njemu plasticne kanale :jao:
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 621
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum 20/1 + 1TV

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a blackmack » 25. Dec 2009 ob 19:45

Hmm mene pa nekaj zanima. Zdaj pozimi se mi dogaja, da za tisto sekundo, ko se vklopi ali pa izklopi gorilnik centralne peči slika malo zakocka. Kabel od omarce do modema je FTP, ni pa na nobeni strani priključen na ozemljitev. Napajalnik od modema je na ups, pred tem pa še je razdelilec z prenapetostno in EMI filtrom. Kabel gre tud na čisto drugi steni kot je centralna peč 7 metrov daleč na drugi strani hiše. Kaj bi se dalo naret, da bi se to odpravlo?
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6969
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Dec 2009 ob 19:57

Dobro vprašanje!

Sklepam da nimaš malo boljšega UPSa ?
Obstajajo poceni in dražji upsi.
Poceni preklopijo na baterijo ko napetost pade opazno ali ko jo zmanjka.
Dražji upsi pa gladijo napetost oz. delno preklopijo na baterijo in po domače povedano gladi motnje nihanja.

to je možno da se pri tebi doagaja, ni pa nujno.

Imaš v hiši enofazni tok ali tro-fazni ? Probaj zamenjat faze, da ne bo na isti peč in modem... tv vmesnik.
imaš od modema do tv vmesnika FTP kabel ? če ga maš, ga zamenjaj z UTP, ker so primeri ko to dela tezave.

testiraj; potegni po hiši podaljške za elektriko, prikopi na UPS: modem, tv vmesnik, in tv... potem izklopi napajanje UPSa, glej TV in prižigaj in ugašaj peč... če ne bo več motenj, probaj met na UPSU samo modem + tv vmesnik.... itd... več kombinacij
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 621
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum 20/1 + 1TV

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a blackmack » 25. Dec 2009 ob 20:08

UPS je APC BackUPS RS 1500 LCD.

Slika

Tok je trofazni, ne vem pa, če je vse skupaj na isti fazi. Kabel od modema do Aminota pa je UTP.
Aja pa ne dogaja se to čist vedno.
Slika

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2216
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a RobertM » 25. Dec 2009 ob 20:24

Lepo, da se oglasi tudi nekdo z takim problemom saj sem imel podoben primer lani pri eni stranki.
Ocistili smo celo linijo ativiral sem celo UMTS ekipo z dovolj dolgimi lojtrami, da smo ocistili spoje na zracnemu kablu.
Ko sem bil pri stranki je bilo zmeraj vse OK - gledal tudi po pol ure. Enkrat pa me prime na WC in ga uporabim - med mojim "delom" je stranka ze kricala KOCKAAA.Krivec je bilo stikalo luci v kopalnici oziroma slabo priviti vijaki na njemu :hmm:
Tudi za tvoj primer se morda najde resitev - imas morda doma trifazni elektro prikljucek ?
V tem primeru preklopi ali gorilec ali UPS na drugo fazo.
Gorilec za kurilno olje ima namrec za vzig montirano iskrisce, ki seveda povzroca mocne motnje tako v el. instalaciji kakor tudi "brezzicno".
Morda bi bilo dobro tvoj FTP dovodni kabel ozemljiti na strani modema.
V koncni fazi pa spoloh ni receno, da "kocke" priletijo ze iz modema - morda prileti motnja preko napajalnika v Motorolo (Amino) :hmm:
Podobne tezave povzroca tudi zagon hladilnikov in starejsih klim.Pri slednjih je na sreco vedno vec inverterskih ;-)

Vidim, da bo ta tema na polno zazivela :plosk:
Enega smo ze dobili, da ni vsega kriva dovodna linija in interna instalacija :pivo:

PS - me je ze MrTwelveTrees prehitel ampak vseeno objavljam v celoti ;-)
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6969
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Dec 2009 ob 20:35

Velja omenti še, da kockanje lahko povzroči tudi kakšna naprava na električni inštalaciji; primer: hladilnik ali kaj drugega

blackmack: testiraj tako da naprave priklopis na UPS, tega pa izklopis iz elektrike, tako da vse deluje na UPS, testiraj...
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

blackmack
Navdušenec
Prispevkov: 621
Pridružen: 7. Okt 2008 ob 20:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum 20/1 + 1TV

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a blackmack » 25. Dec 2009 ob 20:52

Bom ja. Danes mi ne kocka. Ko bo, bom pa takoj aminota priklopo še na ups, da vidim če pride motnja po štromu al po zraku.
Glede vtičnic pa nebom mogo kaj naret, ker ne vem kak so faze razdeljene po hiši. Je pa edino v garaži ena trofazna vtičnica, tak da si ne morem z njo nič začet.
Sem pa skoraj ziher, da sta moja soba pa centralna na isti fazi, ker smo meli z to prvo fazo pred pol leta probleme (v omarci slabi spoji- so porihtali) in mislim, da so se takrat motnje pojavlale tud spodaj v kurilnici.
Slika

zizitop
Faca
Prispevkov: 193
Pridružen: 27. Feb 2007 ob 22:58
T-2: Že imam
Paket: 10/10
Kraj: Ljubljana

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a zizitop » 25. Dec 2009 ob 21:40

Bravo za izjemno temo!!!


Mislim, da je interna inštalacija tisto, na kar bi morali biti vsi, ki imajo VDSL, zelo pozorni.



LP

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Prispevkov: 3957
Pridružen: 27. Sep 2006 ob 07:39
T-2: Že imam
Paket: Tadrazga

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Cobane » 25. Dec 2009 ob 22:14

MrTwelveTrees napisal/-a:Obstaja tudi še dražja izvedba FTP kabla, ki ima po dve žile skupaj ovite, kabel pa je potem še prepleten (kot koaksialni kabel)
To je za tiste ki majo kabel speljan tam kjer bi lahko pobiral več motenj.
Sam imam omenjeni kabel od Telekom omarice do modema - cca. 30m, sinhronizacija modema pa je enako kot na omarici :mrgreen:

dražji FTP kabel:

Slika
Slika
No temu kablu se ne reče ravno "dražji FTP kabel", ampak SFTP kabel!
http://www.hyperline.com/catalog/cable/ ... h-gy.shtml

Drugače pa hvala za ekspertizo. Najbrž bo marsikomu sedaj bolj jasno, zakaj je tako zelo pomembno, da ima notranjo inštalacijo "poštimano"!
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6969
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Dec 2009 ob 22:26

Slika

to je eden najdražjih s/FTP fablov, so še cenejši, tako sem ga poimenoval ker skoraj nobeden ne kupuje takšnega za svojo interno inštalacijo
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a matjazc » 25. Dec 2009 ob 23:04

MrTwelveTrees napisal/-a: imaš od modema do tv vmesnika FTP kabel ? če ga maš, ga zamenjaj z UTP, ker so primeri ko to dela tezave.
Tole mi je malo čudno napisano, da naj bi bilo z UTP bolje? Hmm. A ni ravno obratno, karti SFTP naj bi bil bolje zaščiten pred
raznimi "zunanjimi vplivi".
MrTwelveTrees napisal/-a: to je eden najdražjih s/FTP fablov, so še cenejši, tako sem ga poimenoval ker skoraj nobeden ne kupuje takšnega za svojo interno inštalacijo
Imamo nekateri tudi že postavljeno celotno mrežo s Cat 6 S/FTP, en del pa tudi s Cat 7a S/FTP oz. S/STP (Screened shielded twisted pair) kablom.
Sicer bistvene razlike med Cat 6 in Cat 7a ni. Cat 7a nekoliko dražji in pa naj bi prepuščal nekoliko višje hitrosti, vendar teh v domači uporabi ne bomo dosegali še en lep čas, bolj kot to je težje dobiti Cat6 S/FTP kabel na metre (Cat6 UTP na metre ali narejene patch Cat6 S/FTP pa se dobi).

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6969
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 25. Dec 2009 ob 23:43

matjazc :

opažam da ponekod kjer imajo modem in tv vmesnik povezan s s/ftp kablom, kjer je konektor RJ45 (S/FTP) se pravi kovinski (del konektorja je kovinski) in tako je v kontaktu masa -> modem z tv vmesnikom in tv bluzi - kocka, ko pa se zamenja z utp kablom pa je ok
sej če imaš kabel S/FTP in konektorje navadne RJ45 in masa ni v stiku je ok

kar se tiče kablov CAT5e, CAT6, CAT7
nisem govorili o kablu za LAN mrežo ampak interno povezavo - telekom omarica - do modema
tam se izgubi najvec signala (slab kabel, slabi spoji)

kaksen kabel imas ti od modema do tv vmesnika je meni vseeno ali je to cat5e, cat6...

slika:

levo navaden RJ45
desno S/FTP konektor

Slika
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
Deky_
Faca
Prispevkov: 191
Pridružen: 12. Jul 2008 ob 10:27
T-2: Še nimam
Paket: FTTH 20/20+IPTV T1
Kraj: Postojna

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Deky_ » 26. Dec 2009 ob 12:32

Vse si lepo napisal in razložil kako in kaj.... men osebno zanima kolk človeka stane vse skupaj to če bi si urejal novo inštalacijo seveda tisti ki nimajo možnosti optike? Tko da me zanimajo cene ;-)
Neuradni forum http://forum070.net

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Prispevkov: 3957
Pridružen: 27. Sep 2006 ob 07:39
T-2: Že imam
Paket: Tadrazga

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Cobane » 26. Dec 2009 ob 14:30

Za Cat5e FTP sem pred pol leta dal okoli 30 centov/m! Konektorji za FTP kabel so pa nekje 20 centov/kom.

Sicer je pa tvoje vprašanje precej nerelevantno. Sklepam, da ti ne bi bilo problem dati 1000+ € za nov TV, za kable bi ti pa bilo škoda vsakega centa. Kaj ti potem pomaga super-duper televizor, če pa do njega pride za en drek signal, poln motenj?
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Odgovori