Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Skorc
Legenda
Prispevkov: 1340
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Skorc » 7. Dec 2017 ob 09:53

A pride v poštev, da koaksijalce daš ven ter potegneš UTP?
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

awake
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 28. Nov 2017 ob 11:23
T-2: Še nimam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a awake » 7. Dec 2017 ob 10:40

Na žalost ne, vsaj tega v dnevni sobi ni v kanalu...

lukiluke1
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 13. Okt 2019 ob 22:23
T-2: Že imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a lukiluke1 » 13. Okt 2019 ob 22:29

Še sam imam eno vprašanje. Sem na novo priključen na optiko. Televizija in (moj) ruter v dnevni sobi, t-2 modem/ruter drugje. Pri priklopu mi je monter zatrdil, da potrebujem dva mrežna kabla v dnevni in sicer en za tv, ki je direkt iz inboxa, drugi pa na moj ruter, ki bo v uporabi za net. Se namesto vleke kabla da to rešiti s mrežnim stikalom?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1914
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 13. Okt 2019 ob 22:44

Če daš na obe strani managed switch, ter IPTV in internet po enem kablu spelješ z VLAN-i, je odgovor da.

lukiluke1
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 13. Okt 2019 ob 22:23
T-2: Že imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a lukiluke1 » 13. Okt 2019 ob 22:58

V bistvu je bla interna inštalacija pred priklopom t-2 rešena: modem->router na katerem so odjemalci, na enem portu ->2 router, delujoč kot dodatna wi-fi dostopna točka in stikalo za ostale odjemalce. Sedaj je na inbox priklopljena optika, montažer dal inbox na bridge mode, 2 porta pustil, prav tako deluje brezžično omrežje na njemu. En naj bi bil za tv, drug za net. Rekel mi je, da če ne bo dveh kablov, potem naj pozabim obljubljen prenos 500Mbit/s. Če priklopim tv box na router v dnevni sobi, mi javi, da iz strani t-2 mrežna oprema ni podprta...

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1914
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 13. Okt 2019 ob 23:07

Če imaš bridge port, lahko brez težav zadevo rešiš z enim kablom in navadnim switchem pri svojem routerju. Če bo giga switch, ne vidim razloga, zakaj ne bi delalo 500Mbit/s internet + TV.

borutbolc
Znanec
Prispevkov: 81
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 14. Okt 2019 ob 16:12

Gigabit stikalo priključeno na bridge port in na stikalo router in STB bo šlo. Ampak router bo imel zunanji IP in ne bo v istem omrežju kot ostali uporabniki na innboxu.

lukiluke1
Začetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: 13. Okt 2019 ob 22:23
T-2: Že imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a lukiluke1 » 14. Okt 2019 ob 19:07

pa sej na inboxu ni uporabnikov. Inbox je v bridge mode. Na njem priklopljen wifi router in na router uporabniki+dodatni wifi router, ki deluje kot dostopna točka in switch za pokrivanje ostalih odjemalcev v oddaljeni sobi. Predvidevam, da zaradi routerja, ki je za inboxom, mi IPTV sprejemnik javlja, da ga lahko uporabljam le v t-2 omrežju. Je kaka rešitev za to? Oziroma kje ga lomim?

borutbolc
Znanec
Prispevkov: 81
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 14. Okt 2019 ob 20:35

Kot si zapisal imaš STB za routerjem, zato ti ne dela. Napiše "ni v T-2 omrežju", to je zato ker naslova ne pridobi od T-2, ampak lokalno od tvoje škatle. Če v dnevni postaviš prvo stikalo (switch) in nanj STB in router, potem ti morata oba delovat. Stikalo naj bo primerno (IGMP podpora), če ne lahko kocka TV. Lahko pa pustiš tako kot sedaj in prosiš T-2 podporo naj ti vklopijo HLS na STB in potem ti bo delovalo tudi za routerjem.

JanScorpion13
Začetnik
Prispevkov: 1
Pridružen: 10. Feb 2020 ob 19:40
T-2: Že imam
Paket: Oranzni diamant HBO

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a JanScorpion13 » 10. Feb 2020 ob 19:57

Če koga zanima, ki je na T2 optiki imam par kuponckov za kar 3 mesece po 1€ in zastonj izgradnja instalacije in pa 24 mesecni 100% popust na zamik za nazaj :) v paketih optimum in start. Če koga pozna, ki rabi naj mi napiše.

_geek_
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 16. Avg 2012 ob 11:51
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Kidričevo

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a _geek_ » 8. Maj 2020 ob 12:32

Pozdravljeni,

pri nas bodo v kratkem začeli polagat optične vodnike v zemljo. Lastnikom stanovanj nam je bilo rečeno, da bi bilo priporočljivo da malce premislimo, kje bi želeli, da bodo potekali optični vodniki od glavne omarice pa do modema.

In sedaj imam par vprašanj za tukajšnje mojstre.

Ta optični kabel, ki gre od glavne omarice do modema je v pristojnosti (lasti) ponudnika internetnih storitev oziroma lastnika omrežja in tukaj končni uporabnik ne rabi nič skrbeti. Tako so mi vsaj na helpdesku zagotovili.

In tukaj se pri nas pojavijo problemi. Mi bi sicer radi (če je to sploh izvedljivo), da bi ta optični kabel kupili in ga poizkusili napeljati po starem kanalu (samo vertikala, nobenih kolen), ampak ker je ta kanal dokaj ozek, ne vem če bo zadeva izvedljiva. Radi bi se izognil "štemanju" in iskanju obstoječih električnih kanalov po stanovanju - če bi zadeva morebiti lahko bila izpeljana pa stari inštalaciji. Ker ko bodo tehniki prišli, dvomim, da se bodo ukvarjali z težavno namestitvijo vodnikov po starem kanalu - če so za njih druge lažje opcije. Namreč ne bi želeli, da bi tehniki izgubljali čas z inštalacijo po starem kanalu če morebiti to ni izvedljivo.

Nadalje me zanima, kako občutljivi so tile optični vodniki - specifično iz vidika, če bi jaz z foršpanom (pripomoček za vleko in namestitev kablov :mrgreen: ) hotel ta kabel po starem kanalu napeljati v stanovanje in slučajno, da se kje malce zagozdi oziroma, če malce bolj močno zategneš ali ga lahko s tem poškoduješ? Vem da je potrebno paziti pri kolenih v inštalacijah, da vlaken ne prelomiš, ne vem pa kako je z vzdolžnimi silami...

In za konec, če je zadeva izvedljiva, kateri kabel je potrebno kupiti? Po forumih sem malce prebrskal in našel, da bi naj bil Singlemode. In v kolikor to drži, nas zanima koliko vodnikov mora vsebovati oziroma ali je kakšen drug kabel primeren za ta omrežja?

Primer 1, Primer 2

Alex
Model
Prispevkov: 323
Pridružen: 21. Mar 2006 ob 18:03
T-2: Že imam
Paket: FTTH Oranžni optimum
Kraj: Videm Dobrepolje

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Alex » 8. Maj 2020 ob 13:12

Jaz sem zahteval priklop optike po obstoječi trasi do hiše v omarico, iz omarice pa sem potegnil foršpan do modema (pustil sem ga v cevi). Ko je prišel GVOjevec je samo "prilepil" optični vodnik na foršpan in ga potegnil v cev. Optični kabel za interno inštalacijo je dvožilen, dokaj tanek in upogljiv.

Uporabniški avatar
erbi
Navdušenec
Prispevkov: 571
Pridružen: 13. Sep 2008 ob 16:03
T-2: Že imam
Paket: 100M/100M+2*TV+2*telefon
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a erbi » 10. Maj 2020 ob 15:47

Nekaj me povsem konkretnega zanima. Optika pride v bajto, gre na T2 modem in od tam po UTP-ju na ruter, do ruterja po pisarnah. Do tu je vse OK. Sedaj bi rabili še en priključek na vmesni relaciji. Je potrebno iz tega zadnjega ruterja vleči nazaj še en UTP kabel, ali lahko dodamo še en ruter pri sosednjem računalniku in potegnemo samo 2m UTP-ja. V tem primeru bi bilo nekako takole: Iz T-2 do osnovnega modema, Po UTP-ju na ruter iz ruterja na ruter pa na PC

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7391
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 10. Maj 2020 ob 16:18

Če rabiš samo internet, brez lokalne mreže da se računalniki vidijo med sabo, imaš lahko router na router.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
erbi
Navdušenec
Prispevkov: 571
Pridružen: 13. Sep 2008 ob 16:03
T-2: Že imam
Paket: 100M/100M+2*TV+2*telefon
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a erbi » 10. Maj 2020 ob 20:32

Ja, samo internet, brez lokalne mreže

Odgovori