Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
SM9/125
Faca
Prispevkov: 118
Pridružen: 4. Nov 2010 ob 21:14
T-2: Že imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a SM9/125 » 8. Dec 2016 ob 11:36

še enkrat net je port zase TV je port zase si zdaj razumel .

PatrikK
Model
Prispevkov: 295
Pridružen: 13. Nov 2016 ob 09:31
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Tolmin

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a PatrikK » 8. Dec 2016 ob 18:22

Ja vem da je port za net in port za TV posebej. Ampak na tem lahko razdeliš kabel, porabiš samo pine na eni strani 1236 na druge pa 4578. Si ti razumel? In enako moraš seveda naredit pri modemu.
Slika

Frenky
Faca
Prispevkov: 138
Pridružen: 12. Nov 2006 ob 22:37
T-2: Že imam
Paket: T-4 GIGA - Optika
Kraj: Ljubljana

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Frenky » 11. Dec 2016 ob 19:47

Krypto napisal/-a:Če res ne gre, lahko splitaš UTP kabel na pol, vendar imaš potem povezavo 100M.

Slika
@PatrikK - Malo bi pogledal po tej temi, kako je pravilna vezava UTP kabla za prenos TV in interneta po enem kablu.
Jack 1A in 2A je recimo za TV, jack 1B in 2B pa za internet. 1A in 1B zato vtakneš v primerna porta na modemu.
Zato ti ''Y'' delilniki za to vrsto povezave ne pridejo v poštev. Oglej si porazdelitev paric po barvah in številkah kontaktov, pa ti bo takoj jasno.

PatrikK
Model
Prispevkov: 295
Pridružen: 13. Nov 2016 ob 09:31
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: Tolmin

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a PatrikK » 11. Dec 2016 ob 21:15

Saj ta shema dejansko prikazuje Y delilnik.
Frenky, delam že dosti časa take in podobne vezave, zato mi ravno ni treba brskat po tej temi. Ampak, hvala za nasvet
Slika

Oli777
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 8. Jan 2017 ob 00:01
T-2: Že imam
Paket: T4-mega

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Oli777 » 28. Jan 2017 ob 14:53

Po hiši bom napeljeval kable UTP CAT6, ki bodo v plastični podometni cevi. Zanima me koliko cm naj bodo stran od električne napeljave? Ali bi lahko prišlo do motenj če bi dal v isto cev še koaksialni kabel od kabelske?

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8048
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:20
T-2: Že imam
Paket: 300 Mbit/s - 40 Mbit/s 2x TV

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a kitl » 28. Jan 2017 ob 15:05

Jaz jih imam vsporedno iz elektriko ni nobenih težav. Elektrika načeloma moti samo VDSL signal pa še to samo kabel do modema.
Slika


Lp, Kitl

Oli777
Novinec
Prispevkov: 11
Pridružen: 8. Jan 2017 ob 00:01
T-2: Že imam
Paket: T4-mega

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a Oli777 » 29. Jan 2017 ob 17:26

Ok, hvala :D

zpt3
Začetnik
Prispevkov: 1
Pridružen: 3. Feb 2017 ob 13:10
T-2: Že imam

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a zpt3 » 3. Feb 2017 ob 13:55

Pozdravljeni,

Sem novi naročnik in imam priklopljena na Milanu 2 porta. 1ka je za router, 2ka pa za TV. Oba kabla gresta na 8 kanalni razdelilnik (1ka v 4ko, 2ka v 8ko) od kod grejo naprej UTP kabli po prostorih, kjer so UTP vtičnice.
Sedaj želim v drugem prostoru na UTP vtičnico priklopiti PC, povezal sem tudi Milan port 3 s številko v usmerjevalniku, ki je enaka UTP vtičnici v prostoru.
Delam prav? Da ne dolgovezim, želim, da bi vse vtičnice po prostorih delale.

Hvala za odgovore.

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 827
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 3. Feb 2017 ob 17:49

Mogoče nariši kako shemo, ker si glih ne predstavljam kako imaš to zvezano oz. priklopljeno
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2267
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a RobertM » 3. Feb 2017 ob 20:45

Predvidevam, da so "razdelilnik" le zaključeni kabli iz stanovanja na vtičnicah.
Vtičnica na katero gre STB (TV sprejemnik) mora biti povezana direktno na Milan - v kolikor je Innbox pa na port 4,3,...
Vse preostale vtičnice na katere so priključeni računalniki pa morajo biti priključene preko usmerjevalnika oziroma Innbox porta 1,2,...
Načeloma bi delovalo tudi , če vse priključiš na Milana vendar lahko pride do problemov, ko priključiš več LASTNIH naprav naenkrat.
Milan je namreč samo stikalo (switch) in si direktno na omrežju gol pred napadi iz interneta in pojavi se omejitev IP naslovov saj ti T-2 dodeli samo dva.
Ob priklopu večih naprav se le-ta sicer poveže vendar ne deluje (ni IPja).

Glede na opis predvidevam, da je instalacija pohvalno urejena kar sem poredko videl pri strankah :pivo:
Svetujem investicijo še v router+ 8 portni switch ali router z osmimi porti. Ker se to ne kupuje vsak dan naj bo kvalitetnejši in obvezno z gigabitnimi porti.
Vsakemu tudi svetujem dodatni WiFi nekje blizu TVja - ponavadi so dnevni bivalni prostori okrog njega in tam ga najbolj potrebujemo.
Razen, če je ostala ropotija (milan,router,...) čisto kje blizu. ;-)
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

sasoslo
Novinec
Prispevkov: 17
Pridružen: 26. Jan 2017 ob 14:27
T-2: Že imam
Paket: t2

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a sasoslo » 4. Feb 2017 ob 21:40

Vprašanje :)

Imam Milana in na njem priklopljeno: 2x TV 1x Wifi (utp do ruterja) in 1x kabel za PC. Sedaj sem si poleg STBja omislil Switch in sem razdelil UTP na 2 oz. sem želel v dnevni sobi poleg TVja na UTP priklopit še Minixa. lučka ob priklopu Minixa na switch zasveti (da je povezan) a v Minixu ni povezave z internetom. wifi na Minixu sem izklopil, da naj bi bil vklopljen samo ethernet. Na T2-ju pravijo, da milan iz vseh 8 portov ven daje hkrati Data in Video signal - torej to ni problem :)

Ima kdo kakšno idejo kaj bi lahko naredil?

Torej iz Milana utp bi preko switcha rad priklopil STB in Minixa.




Sent from my iPhone using Tapatalk

Uporabniški avatar
oyoy
Legenda
Prispevkov: 1342
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 12:41
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: sLOVEnija/portorož-lucija
Kontakt:

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a oyoy » 4. Feb 2017 ob 21:48

mislim, da ti je zmanjkalo ip-jev.
Slika
Slika

sasoslo
Novinec
Prispevkov: 17
Pridružen: 26. Jan 2017 ob 14:27
T-2: Že imam
Paket: t2

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a sasoslo » 4. Feb 2017 ob 21:49

To se pravi, če bi pc dal na wifi, bi pridobil IP in bi šlo skozi?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Uporabniški avatar
oyoy
Legenda
Prispevkov: 1342
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 12:41
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant
Kraj: sLOVEnija/portorož-lucija
Kontakt:

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a oyoy » 4. Feb 2017 ob 21:54

na pc-ju naredi ip release in takoj potegni kabel iz mrežne kartice. potem priključi minix in bo verjetno dobil ip. jah, pc na wifi ali pa s kablom na router.
Slika
Slika

sasoslo
Novinec
Prispevkov: 17
Pridružen: 26. Jan 2017 ob 14:27
T-2: Že imam
Paket: t2

Re: Interna inštalacija; vprašanja in odgovori

Odgovor Napisal/-a sasoslo » 4. Feb 2017 ob 22:10

Ok, bom stestiral.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odgovori