Stran 32 od 54

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 26. Jul 2017 ob 18:35
Napisal/-a MrTwelveTrees
Očitno ne veste kako monterji delajo, sploh zunanji.
Prvo kot prvo, Telekom plača zunanjemu izvajatelju fiksen znesek za montažo oprične doze, ne glede ali je 10x preboj ali 20m kanalčkov itd...
Zato si zunaji izvajatelji najprej ogledajo hiše kjer imajo za povleči kabel in gredo najprej na tiste ki so nove oz. noveše in imajo cevi za hišno inštalacijo, seveda je tam manj dela, težje pustijo za konec oz za GVO.
Seveda stranko najprej vprašajo, katerega operatreja bodo imeli gor, in na podlagi tega montirajo dozo tam kjer se za gre.

BEEN THERE, DONE THAT !

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 26. Jul 2017 ob 18:59
Napisal/-a atepej
V primeru gPON boš vlekel LAN kabel čez celo stanovanje / hišo?

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 26. Jul 2017 ob 19:22
Napisal/-a MrTwelveTrees
Mene sprašuješ ?

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 27. Jul 2017 ob 08:46
Napisal/-a borutz
MrTwelveTrees napisal/-a:Očitno ne veste kako monterji delajo, sploh zunanji.
Prvo kot prvo, Telekom plača zunanjemu izvajatelju fiksen znesek za montažo oprične doze, ne glede ali je 10x preboj ali 20m kanalčkov itd...
Zato si zunaji izvajatelji najprej ogledajo hiše kjer imajo za povleči kabel in gredo najprej na tiste ki so nove oz. noveše in imajo cevi za hišno inštalacijo, seveda je tam manj dela, težje pustijo za konec oz za GVO.
Seveda stranko najprej vprašajo, katerega operatreja bodo imeli gor, in na podlagi tega montirajo dozo tam kjer se za gre.

BEEN THERE, DONE THAT !
v našem primeru ko so gpon vlekli ni noben nikogar nič spraševal. Z optiko so prišli pred vhodna vrata, baker pa imam z diametralno nasprotne strani bloka. Tudi izvedba je bila obupna (so kasneje hodili popravljati).

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 28. Jul 2017 ob 18:57
Napisal/-a starfotr
Tudi telekomovim strankam naredijo optiko tako obupno slabo, da je za kozlat. Popolnoma nestetsko, neprofesionalno in v nasprotju z vsemi dobrimi praksami, samo da je.

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 28. Jul 2017 ob 21:12
Napisal/-a Silencer
Dozo se vedno namontira pri vratih, če prav razumem (ali pri modemu)?

Morda kdo ve, koliko je debel ta kabel, ki potem pride v modem (kolikor gledam je dokaj tanek, cca 4mm) oziroma debel naj bi bil le na koncu (prikluček) - je možno ta konec odreuzati in potem nekako zvariti nazaj (tako kot se da pri UTP kablu)? To me zanima zato, ker imam pri vhodnih vratih cev kjer je sedaj telefonski kabel in morda bi dal lahko zraven tudi optičnega (da ne bi rabil postavljati kanalškov po celem stanovanju)?

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 28. Jul 2017 ob 21:36
Napisal/-a MrTwelveTrees
Napisal sem kako se dela po "reglcih" ....
če pa boš doma, ko ti bodo montirali dozo, se v večini primerov da z monterjem zmenit kje bo doza. Od doze do modema pa se kabl ne more krajšati, ker je ta z konektorjem.
te so narejeni in pakirani po: 0,5m, 1m, 1,5m 2m, 3m, 5m, 7m 10m, 15m, 20m .... ta kabel lahko samo zviješ lepo, se ne krajša, distega do doze pa ga odrežejo iz zvarijo konektor (zvarijo kabel).

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 29. Jul 2017 ob 11:03
Napisal/-a kitl
Vse naredijo tako kot si ti želiš. Pri nas so delali ko črnci. :D

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 29. Jul 2017 ob 11:11
Napisal/-a Silencer
Kakšen kabel gre pa do doze? Sprašujem, ker sedaj imam v kanalčku v steni za telefonski kabel zelo malo prostora in če bi želel dati notri optični kabel, bi moral vzeti telefonskega ven (pa morda potem telefonskega nazaj, ko bi bil optični skozi - če bo sploh šel).

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 29. Jul 2017 ob 11:37
Napisal/-a MrTwelveTrees
do doze gre tač krn izoliran tanek kabel, debel par mm... ni dosti (skoraj pol manj od UTP kabla)

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 29. Jul 2017 ob 14:13
Napisal/-a madpanter
starfotr napisal/-a:Tudi telekomovim strankam naredijo optiko tako obupno slabo, da je za kozlat. Popolnoma nestetsko, neprofesionalno in v nasprotju z vsemi dobrimi praksami, samo da je.
Točno tako, samo da je narejeno, ker je to interna inštalacija. Stranka ima vedno možnost da si sam pripravi inštalacijo pa potem samo gvo potegne kabel. Zastonj je pa pač to to kar je...

Poslano z mojega A0001 z uporabo Tapatalk

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 30. Jul 2017 ob 19:40
Napisal/-a Krypto
Fantje ne posploševati. V vseh firmah imaš delavce ki delajo dobro in delajo slabo (telekom, t-2, telemach...). Sam sem vedno stanje prilagajal stranki in iskal najboljše rešitve na obeh straneh bregov.
Potrebno je razumeti da moraš v 10 minutah oceniti kakšna izvedba bi bila najbolj primerna, estetsko, časovno in kvalitetno. Več kot stranka predpripravi, odmakne, ve o sami zgradbi, vpliva na cel potek izvedbe. Na drugi strani imaš na voljo nek določen material s katerim podjetje operira. Če stranka želi izvedbo na nek svoj način, se vsaj meni zdi logično da si tak material priskrbi sam, mi pa potem to uporabimo kot si je zamislil.
Glede tega do kam naj bi GVO pripeljal optično dozo, do danes papirja na katerem bi to bilo izrecno napisano še nisem videl. Obstaja tudi zgodba po kateri naj bi telekom kril strošek inštalacije samo do prvih 15m, vse kar je več pa stranka, pa se tega nihče ne drži recimo. V praksi v blokih se F2 največkrat za tuje operaterje montira v hodnik, v hišah pa odvisno od situacije (je cev, ni cevi), GPON pa se vleče vedno vsaj do električne doze (ponavadi je to kar do modema) ker pač ONT rabi 220V.
Toliko iz prve roke.
@silencer Po tem kar si napisal sklepam da bi se s predvleko lahko dalo potegniti kabel od doze pri vratih do mesta kjer imaš modem podometno brez da se telefonski kabel vleče ven. Sploh če telefonski kabel potegneš in "diha" pomoje nebi s tem smelo biti težav.

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 31. Jul 2017 ob 16:01
Napisal/-a Alex
MrTwelveTrees napisal/-a:do doze gre tač krn izoliran tanek kabel, debel par mm... ni dosti (skoraj pol manj od UTP kabla)
To verjetno govoriš za T-2jevo optiko? Ker Telekomov kabel je debeline cca. x1,5 kabla UTP. Edino, če mi ga niso olupili in so porinili kar kompletnega skozi luknjo.
Primer nikakve montaže:

Slika

Resda me ni bilo zraven, ampak glede na to kje je elektrika res ni bilo potrebe potegniti kabla cca. 2m v no man's land.

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 31. Jul 2017 ob 16:52
Napisal/-a Silencer
Krypto napisal/-a: @silencer Po tem kar si napisal sklepam da bi se s predvleko lahko dalo potegniti kabel od doze pri vratih do mesta kjer imaš modem podometno brez da se telefonski kabel vleče ven. Sploh če telefonski kabel potegneš in "diha" pomoje nebi s tem smelo biti težav.
Ja pri UTP kablu je še nekaj prostora (morda ne še za en UTP kabel, ali pa tudi če bi šlo bolj na tesno). Sem pa danes poskusil spraviti skozi en drug kabel s čirino cca 3mm za test, pa mi ni uspelo, se ustavi pri stropu kjer cez zavije (verjetno ker je rebrasta in se zatakne, moram poskusiti dati nekaj malo večjega na začetek kabla...). Sicer za dozo rabijo elektriko (ker na hodniku niti nimam nobene vtičnice)?

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Objavljeno: 31. Jul 2017 ob 17:56
Napisal/-a Krypto
Alex napisal/-a:
MrTwelveTrees napisal/-a:do doze gre tač krn izoliran tanek kabel, debel par mm... ni dosti (skoraj pol manj od UTP kabla)
To verjetno govoriš za T-2jevo optiko? Ker Telekomov kabel je debeline cca. x1,5 kabla UTP. Edino, če mi ga niso olupili in so porinili kar kompletnega skozi luknjo.
Primer nikakve montaže:

Slika

Resda me ni bilo zraven, ampak glede na to kje je elektrika res ni bilo potrebe potegniti kabla cca. 2m v no man's land.
Kje konkretno je tu problem? A je možnost podometno še naprej al si mislil dat zraven te 220?

@silencer Ne skrbi preveč, sam kabel ne moreš porinit ker je premehak, zato obstaja predvleka. Bodo pa morali potegniti do 220 vtičnice ja.