Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in odg.

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 149
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 8. Maj 2019 ob 16:51

@MrTwelveTrees Je teh vlaken natančno toliko kot stanovanj v bloku, ali jih je še kaj rezerve (npr. če v prihodnosti pride do gradnje novih stanovanj)?

@Luna T-2 priklop bo možen, vendar hitrost ne bo tako visoka kot na T-2 optiki (max 100/20)

rossi
Navdušenec
Prispevkov: 704
Pridružen: 16. Dec 2007 ob 19:27
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO
Kraj: Litija

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a rossi » 8. Maj 2019 ob 18:36

Pri na je optika GPON do omarice v bloku, potem pa za vsako stranko pridejo vlečt optiko od omarice do stanovanja


Sent from my iPhone using Tapatalk

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6966
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 8. Maj 2019 ob 19:40

Načeloma, za blok naredijo toliko kot je stanovanj + rezerva.

So pa primeri kje so večstanovanjske hiše, kjer ne potegnejo zadosti vlaken. Zakaj, ker so nesposobni projektanti ki rezervirajo vlakna za določen objekt.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3094
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 10. Maj 2019 ob 08:48

Načeloma je vedno rezerva. Če je ni se pa naknadno drop kabel povleče, bolj je problem če tudi v spojki ni rezerve. da nimaš kam varit :hmm:. Problem je ker se ne gre na teren pa se ne preveri koliko je stanovanj v blokih, hiš, še večji problem so potem hiše kjer je več strank notri in vsak hoče imet svojo linijo, se ne predvidi npr. tudi morebitne nove objekte v rangu 10 let (se da na občinah dobit ta podatek).
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 149
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 10. Maj 2019 ob 22:43

@madpanter Je možno varit več vlaken naročnikov na eno skupno vlakno? V mislih imam multi-mode fiber vlakno, kjer je lahko sočasno več signalov (vsak naročnik ima svoj signal). Je kaj takšnega mogoče ali so vsa vlakna od central do objektov single-mode in je vsak naročnik vezan na svoje vlakno? Je to razlika med gpon in P2P optiko? Si stvar napačno predstavljam/razlagam? :hmm:
BTW ima kdo sliko, kako zadeva pravzaprav zgleda znotraj omarice (t.j. kako so vlakna naročnikov vezana na vlakno do centrale)?
Hvala že vnaprej! :tiphat: :pivo:

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1555
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 10. Maj 2019 ob 22:51

Vsa poanta GPON-a je to, da je več uporabnikov na istem vlaknu. Vmes gre samo en pasivni spliter.. http://www.gpon.com/how-gpon-works

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3094
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 11. Maj 2019 ob 14:30

Je ze mikrohard odgovoru :)
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Luna
Novinec
Prispevkov: 17
Pridružen: 25. Dec 2013 ob 23:51
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Luna » 13. Maj 2019 ob 11:26

madpanter napisal/-a:Načeloma je vedno rezerva. Če je ni se pa naknadno drop kabel povleče, bolj je problem če tudi v spojki ni rezerve. da nimaš kam varit :hmm:. Problem je ker se ne gre na teren pa se ne preveri koliko je stanovanj v blokih, hiš, še večji problem so potem hiše kjer je več strank notri in vsak hoče imet svojo linijo, se ne predvidi npr. tudi morebitne nove objekte v rangu 10 let (se da na občinah dobit ta podatek).
Aha, se pravi ni mogoce, da bi bilo premalo vlaken in zato priklop ne bi bil mozen?

Mal me skrbi zarad tega, ker mi je na TS informacijah rekla, da jim te st.stanovanja v racunalniku sploh ne kaze oz. jim kaze do st.11, to stanovanje je pa st.12 (100% prava stevilka). Tako da je teoreticno mozno, da niso zagotovili rezervnih vlaken..

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6966
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 13. Maj 2019 ob 11:31

Imaš na vratih stanovanja več številk ?
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Luna
Novinec
Prispevkov: 17
Pridružen: 25. Dec 2013 ob 23:51
T-2: Že imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Luna » 13. Maj 2019 ob 11:34

Ne. Gre pa za stanovanje, zgrajeno ob istem casu kot vsa ostala...

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3094
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 13. Maj 2019 ob 12:37

Če je 11 stanovanj v zgradbi so zihr potegnli 1x12 vlakenski drop tako da načeloma imaš eno vlakno zase še frej, če ga niso in je plac v spojki pa bojo potegnli dodatni drop kabel. GVO ste že kontaktirali? Kateri del Slovenije je to če ni skrivnost? Lahko tudi na zs.
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 497
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a starfotr » 13. Maj 2019 ob 20:10

hiberleaf napisal/-a:@madpanter Je možno varit več vlaken naročnikov na eno skupno vlakno? V mislih imam multi-mode fiber vlakno, kjer je lahko sočasno več signalov (vsak naročnik ima svoj signal). Je kaj takšnega mogoče ali so vsa vlakna od central do objektov single-mode in je vsak naročnik vezan na svoje vlakno? Je to razlika med gpon in P2P optiko? Si stvar napačno predstavljam/razlagam? :hmm:
BTW ima kdo sliko, kako zadeva pravzaprav zgleda znotraj omarice (t.j. kako so vlakna naročnikov vezana na vlakno do centrale)?
Hvala že vnaprej! :tiphat: :pivo:
Čisto napačno si razlagaš zadeve. Multi mode ali single mode je čisto druga stvar, kar ti misliš. Vsa vlakna za telekomunikacijs so singlemode, multimode so samo za par 100 m razdalje.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 149
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 16. Maj 2019 ob 09:50

@starfotr Lahko podaš malo več razlage? Link od @mikrohard pravi, da se pri gpon eno vlakno uporabi za več uporabnikov....mar ni to ideja mutli-mode optike? So torej vsa vlakna, ki pridejo od central do naročnikov vedno single-mode (gpon in P2P)? Kako pa gre stvar potem naprej od central do samega backbone omrežja (se vse povezave naročnikov v centrali združijo na eno multi-mode vlakno)? :hmm: :hmm: Imaš kaj slik kako zgleda to v praksi? :?:

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3260
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a atepej » 16. Maj 2019 ob 10:30

Multimode je wdm pon.
Slika

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3094
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 16. Maj 2019 ob 11:30

Ko sem jaz bil še na GVO se je vse delalo z SM (single mode vlakni), tudi GPON. Imel pa sem primer ko je imela stranka MM (multimode) vlakno že napeljano iz objekta do zunanje omarice na ograji, novega kabla nismo dobil not in je fujikura komaj zašvasala jih skupaj (50s je uspela nekako da je šel signal skozi) 70s niti pod razno ni hotla... Če je potem se modem povezal pa nisem več ziher.

https://community.fs.com/blog/single-mo ... -cost.html
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Odgovori