Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in odg.

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 138
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 16. Maj 2019 ob 14:48

@madpanter Hvala za odgovor in podano stran (vidim, da imajo zelo jedrnato napisane razlage). Mi znaš razložit še zakaj je "stara" optika P2P tu (na forumu) tako hvaljena (v primerjavi z gpon). Kot razumem sedaj, je v obeh primerih optika single-mode, le da se pri gpon vlakno (do centrale) deli med več naročniki. Sem še kaj spregledal? :hmm:

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6911
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 16. Maj 2019 ob 15:00

Zakaj je P2P boljša v od gpona.

V primeru T2, zato ker gre vlakno od stranke do centralne direktno na T2 opremo in ima T2 polni nadzor.
Tehnik lahko pri stranki priklopi "lučko" oz. laser in na centrali pogleda če je skozi, če ni je napaka na kablu.

Pri gponu, pa tega ni, port na centrali nadzoruje Telekom, T2 se mora za vse obračat na njih, in to vse zavleče pri odpravi napake.

To je mišljeno če T2 uporablja optiko od Telekoma, če ima T2 lastni gpon je drugo.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3079
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 16. Maj 2019 ob 15:05

Stara optika je hvaljena, ker si ti lastiš fizično 1 oziroma 2 vlakni direktno do terminalske opreme v centrali in je dejansko tvoja pasovna širina trenutno omejena samo z vrsto opreme na vsaki strani (trenutno 1/1gbit) pri GPON-u se ta pasovna širina, ki je na voljo deli med 8,16,32,... strankami. Sej načeloma end user ne porajta razlike med vrstami optike. Skoraj bi lahko rekli, da je GPON kot včasih na bakru EMX samo, da je EMX res delal za en drek... nestabilna povezava in hitrosti, moduli crkavali kot blesavi, sesuvanje povezave,...
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 138
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 18. Maj 2019 ob 19:19

@MrTwelveTrees Kako pa se obnese T-2 gpon v primerjavi s TS gpon optiko? Se pasovna širina še vedno deli med več naročniki (posledično nižje hitrosti, če jo uporablja več uporabnikov hkrati)? Kaj pa, ko pride do napake na kablu (je diagnostika za tehnike pri gpon optiki bolj zamudna kot pri P2P)?
@madpanter Je pri delitvi pasovne širine med več naročniki (gpon) zagotovljena vsaj kakšna minimalna hitrost? Je ta odvisna od operaterja, koliko naročnikov priklopi na eno vlakno?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6911
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 18. Maj 2019 ob 19:31

Za navadne povprečne uporabnike ni razlike, mogoče če nekaj 10 let ko bomo vsi imeli vsaj 500/100 ali 1Gb linijo, zna biti ozko grlo.
Na napake na kablu, na gponu je pa vse odvisno kje je napaka, samo na vlaknu za eno stranko ali na skupnem.

V glavnem Telekom ima tabelo, koliko prekinitev mora biti naenkrat da se sproži dežurno ekipo za odpravo napake, drugače si lahko brez storitev
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3079
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 18. Maj 2019 ob 19:44

Sej veš kako je z modernimi paketi in izrazom "do"... Drugače pa dežurna ekipa (če to mislimo na GVO) se razpošilja urgentno samo na poslovno optiko, hrbtenične povezave ter na optične povezave za mobitel antene (če se pravilno spomnim je dogovorjeno da se v času do 4 ure aktivira dežurno ekipo, ki proba odpravit napako). Privat stranke se če se prav spomnim in se ne motim se porihta v roku 24-62 ur in se ne čaka, da je več prekinitev (ne rabi bit 10bajt brez neta), ker posledično je izpad dohodka (ne rabiš plačat za nedelujoče storitve). Pač gre se povrsti kakor prihajajo nalogi s strani telekom centra. Zdej če je tega ogromno kot takrat, ko je bil žledolom in smo švasali kolikor smo lahko takrat pa pač malo dlje traja... Ampak to so že izredne razmere... Odkrivanje napak je pa pač odvisno kaj delaš načeloma do spliterja lahko pomeriš iz centrale z OTDR, če je pa napaka samo npr za eno stranko pa se itak zmeniš in pri njej daš OTDR. Ponavadi pa že ko spojko odpreš že vidiš če je kje splice počil oz vlakno.
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6911
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 18. Maj 2019 ob 19:53

Ja, ampak napako na P2P je načeloma veliko hitreje odpravljena kot na gponu.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3079
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 19. Maj 2019 ob 09:23

Mah men je bilo lažje na gponu ker so spojke bile manj polne. Načeloma si se itak zmenil z stranko, da je bila doma in si pomeril z otdr, napake se pa itak večinoma pojavljajo samo v kablu od doze do modema (nepazljivost strank), splice v dozi (se je začelo ful pojavljat ko so uvedli nove manjše doze, stare so bile dosti boljše) ali pa v spojki. Je pa res na p2p je dost manj razmišljanja ker hitro lociraš z otdr ampak na gpon-u pa rabiš pač 15sek več...
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 6911
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 19. Maj 2019 ob 11:21

Nisem mislil na to, ampak da lahko T2 tehnik pri stranki da lučko (laser) gor in gre v centralo in vidi če je laser skozi na LLU portu, in če je telekomec v centrali lahko pogleda še na njihovem delilniku če je lučka, in če je napaka tam se hitro popravi.

To velja tudi tudi na P2P T2 optiki, če je pa GPON T2 pa semt T2 tehnik ne more nič mora dat nalog drugi osebi da pomeri....
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3079
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a madpanter » 20. Maj 2019 ob 14:44

No sej tudi na gponu se lahko da lučka gor še bolj pa pač OTDR. Drugače pa ja problem je tudi če tehnik od T-2 da gor OTDR in ugotovi napako je itak ne sme on it odpravljat in je treba dat nalog na telekom in potem pride GVO in se ponovi vaja, lučka, OTDR, itd... Lažje je pač ko svoje omrežje vzdržuje T-2 in pač ko telekom sebi vzdržuje.
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 7927
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 16:20
T-2: Že imam
Paket: 300 Mbit/s - 40 Mbit/s 2x TV

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a kitl » 20. Maj 2019 ob 18:59

Enako kot na bakru. Pač omrežje je Telekomovo.
Slika


Lp, Kitl

Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
Prispevkov: 138
Pridružen: 24. Sep 2018 ob 22:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a hiberleaf » 26. Maj 2019 ob 09:05

Je za naročnika T-2 gpon (poleg hitrejše ugotovitve napake na kablu in omejitve hitrosti na BRO) še kakšna prednost v primerjavi s TS gpon optiko?

Andy
Faca
Prispevkov: 161
Pridružen: 12. Maj 2006 ob 12:32
T-2: Že imam
Paket: BRO FTTH Oranžni diamant HBO
Kraj: Škofja Loka

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Andy » 7. Jun 2019 ob 16:35

Novopečeni uporabnik BRO optike :mrgreen: Telekomova in T-2 jeva tehnika prišla še pred dogovorjeno uro.

Zdaj pa ena težavica - za Innboxom imam asus router, ki mu Innbox dodeli IP 192.168.64.100. Na tem Asusu (njegov LAN subnet 192.168.2.x) imam konfiguriran OpenVPN in DDNS.

DDNS se ne osveži z novim IPjem,

Na podpori so mi nastavili DMZ na innboxu IP jem 192.168.64.99 - mar ne bi bilo pravilno nastaviti DMZ na 192.168.64.100,da bi bil nefiltirian ves promet na router ?
(na Innboxu je možna izbira IPjev od 192.168.64.1 do192.168.64.99, 100 ni na voljo).
Asusa ne morem denimo nastaviti na 192.168.64.99.

Ali je možno port na BRO spraviti v bridge mode ali ne ? ČE sem pravilno razumel, ga ni mogoče, ker da imam že en IP zaseden (pa nimam statike).

Hvala!
Slika

Andy
Faca
Prispevkov: 161
Pridružen: 12. Maj 2006 ob 12:32
T-2: Že imam
Paket: BRO FTTH Oranžni diamant HBO
Kraj: Škofja Loka

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a Andy » 7. Jun 2019 ob 16:36

Novopečeni uporabnik BRO optike po 12ih letih T-2ja na bakru :mrgreen: Telekomova in T-2 jeva tehnika prišla še pred dogovorjeno uro.

Zdaj pa ena težavica - za Innboxom imam asus router, ki mu Innbox dodeli IP 192.168.64.100. Na tem Asusu (njegov LAN subnet 192.168.2.x) imam konfiguriran OpenVPN in DDNS.

DDNS se ne osveži z novim IPjem,

Na podpori so mi nastavili DMZ na innboxu IP jem 192.168.64.99 - mar ne bi bilo pravilno nastaviti DMZ na 192.168.64.100,da bi bil nefiltirian ves promet na router ?
(na Innboxu je možna izbira IPjev od 192.168.64.1 do192.168.64.99, 100 ni na voljo).
Asusa ne morem denimo nastaviti na 192.168.64.99.

Ali je možno port na BRO spraviti v bridge mode ali ne ? ČE sem pravilno razumel, ga ni mogoče, ker da imam že en IP zaseden (pa nimam statike).

Hvala!
Slika

borutbolc
Uporabnik
Prispevkov: 47
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Nov naročnik, nov priklop Vdsl, optika.... vprašanja in

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 7. Jun 2019 ob 17:08

DHCP na Innboxu je od 192.168.64.100-. Če hočeš 99 na Asusu, mu ga moreš ročno nastaviti, avtomatika ti bo vedno dodelila naslov od 100 naprej.

Innbox na BRO že ima fiksni IP naslov. Če hočeš uporabljat svoj router, ti lahko dodelijo še en naslov in ga priklopiš na bridgan port, sporočiti moraš MAC naslov routerja ki bo povezan in nastaviti ga na DHCP (dobil pa bo vedno isti naslov).

Odgovori