Družba T-2 še ne gre v stečaj

Splošni pogovori o T-2
Zaklenjeno
strom
Legenda
Prispevkov: 1192
Pridružen: 3. Avg 2007 ob 15:07
T-2: Še nimam
Paket: Šel drugam (doklet ni FTTH T2)

Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a strom » 4. Jan 2011 ob 10:24

Dobra novica za vse, ki uporabljate storitve ponudnika telekomunikacijskih storitev T-2. Okrožno sodišče v Mariboru je namreč družbi vendarle potrdilo pričetek prisilne poravnave. Z vložitvijo predloga za pričetek prisilne poravnave je priljubljeni ponudnik telekomunikacijskih storitev dejansko ujel zadnji vlak pred skoraj gotovim stečajem.Uporabniki internetnih, televizijskih in telefonskih storitev družbe T-2 bodo žal lahko brez skrbi le nekaj mesecev. O nadaljnji usodi družbe T-2 bodo namreč čez nekaj mesecev odločali njeni upniki. Glavno besedo bosta tu imeli podjetji NLB in Gratel, saj jima T-2 dolguje že več kot 190 milijonov evrov. Skupni dolg mariborskega podjetja naj bi sicer po prvih ocenah znašal kar neverjetnih 260 milijonov evrov. Poleg tega bi družba T-2 za dokončanje omrežja potrebovala še okoli 35 milijonov evrov svežega kapitala. Pri tem velja omeniti, da bo predlog prisilne poravnave uspešen le, če dobo upniki pristali na to, da jim T-2 skupno poplača nekaj več kot tretjino dolgov in to v osmih letih.Čeprav se nad družbo T-2 zgrinjajo vse bolj črni oblaki, njegovo vodstvo še ne vidi razlogov za preplah. Postopek prisilne poravnave namreč vidi kot postopek sanacije dolgov iz preteklosti, ki zagotavlja uspešno sanacijo družbe in je kot tak v interesu tako družbe kot njenih upnikov in lastnikov. Ob tem v družbi T-2 še poudarjajo, da ta postopek ne vpliva na poslovanje z naročniki, saj jim bodo še v prihodnje nemoteno zagotavljali naročene storitve. Gre vodstvu družbe T-2 verjeti kar na besedo?

vir: http://www.racunalniske-novice.com

Uporabniški avatar
HunterMan
Model
Prispevkov: 284
Pridružen: 19. Mar 2007 ob 22:13
T-2: Že imam
Paket: T4 VDSL
Kraj: Ljubečna - 1,5km zračne linije

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a HunterMan » 4. Jan 2011 ob 19:21

Ve kdo, kaj za t-2 pomeni dokončanje omrežja?
Razočaran nad T-2 od 1.5.2013

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8027
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 4. Jan 2011 ob 20:42

pa dobr, kok tem bomo imeli o tem ? Slika
***
Večletne izkušnje pri xDSL priključkih - priklopi in odprava napak, napeljava in priklopi optičnih kablov, brezžične rešitve wifi, Izkušnje tudi na vzdrževanju in servisu računalniške opreme. :wink:

xtasy
Model
Prispevkov: 273
Pridružen: 13. Jun 2010 ob 16:55
T-2: Še nimam

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a xtasy » 4. Jan 2011 ob 23:14

phpbb ima fajn funkcijo ... merge :) lahko se jo bi uporabilo pa zbrisalo nepotrebne prispevke ;)

TgT
Nadebudnež
Prispevkov: 367
Pridružen: 23. Mar 2006 ob 21:51
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Dobrava pri Slov.Konjicah
Kontakt:

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a TgT » 5. Jan 2011 ob 00:15

Predvidevam, da se za dokončanjem omrežja skriva dokončna izgradnja central in vpihovanje optike v že obstoječe kanale v mestih kjer je Gratel že kopal. :namrec:
Hit'n'Run ;-)

Uporabniški avatar
robida
Faca
Prispevkov: 128
Pridružen: 27. Jun 2007 ob 12:55
T-2: Že imam
Paket: T2 NET + MOBIL
Kraj: Koper

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a robida » 14. Jan 2011 ob 10:02

Usoda T2 zdaj v rokah Gratela
Ljubljana - Državna Nova Ljubljanska banka (NLB), kot vse kaže, ne bo imela pravice glasovati v prisilni poravnavi T2, saj ima zavarovanih prav vseh 125 milijonov evrov terjatev. O sanaciji, s katero bi se T2 "znebil" polovice dolga, ki po zadnjih podatkih znaša vrtoglavih 240 milijonov evrov, bo tako odločal izključno Gratel.

Gratel, ki je v lasti Jurija Krča (na fotografiji), bo imel eno glavnih, če ne celo zadnjo besedo pri odločanju o prisilni poravnavi T2. (Foto: Bojan Velikonja)

Ta ima namreč med več kot 500 upniki T2 evidentiranih za kar 76 od 112 milijonov evrov navadnih terjatev oziroma kar dve tretjini zneska. T2 bo, kot je znano, za sprejetje prisilne poravnave potreboval najmanj 60 odstotkov glasov. Vprašanje pa je, ali bo prisilna upraviteljica Milena Sisinger priznala prav vse Gratelove terjatve.

Zato je povsem mogoče, da bo moral T2 prepričati še vsaj enega od večjih upnikov, ki jih je sodišče včeraj imenovalo v upniški odbor. Če lahko bolj stežka računa na glas Telekoma Slovenije, ki je predlagal stečaj, in Mobitela (skupaj 13 milijonov evrov), pa na tretjem mestu med upniki T2 najdemo Lokainvest (sestrsko podjetje Gratela), ki naj bi imel okoli 7,7 milijona evrov terjatev. Med večjimi upniki, ki so dobili sedež v devetčlanskem upniškem odboru, so še združenje Sazas in finska Nokia Siemens Networks (oba dva milijona evrov) ter Smart Com, država (842.000 evrov) in francoski AB Sat.

Prisilna poravnava bo učinkovala zgolj na upnike z nezavarovanimi terjatvami, da bi ti pridobili pravico do glasovanja in vlaganja pritožb, pa morajo svoje terjatve prijaviti najkasneje do 14. februarja.

Da bi upniki z Gratelom na čelu sprejeli prvi predlog, na podlagi katerega jim T2 obljublja vsega 34,6-odstotno poplačilo terjatev, je težko pričakovati. Gratel bi moral namreč odpisati skoraj 50 milijonov evrov terjatev, kar pa bi ga pahnilo v velike težave. Tako je bolj realno pričakovati, da bo T2 v dogovorih z upniki prišel do novega predloga, ki bo vključeval konverzijo terjatev v lastniški kapital. To pa bi pomenilo, da bi cerkveni Zvon Ena Holding ostal brez večinskega lastništva.

Gratel: konverzija terjatev le kot zasilna garancija"
Gratel bo prvenstveno proučil pogoje, pod katerimi bi družba T2 odplačala dolgove v postopku prisilne poravnave. Sledili bodo dogovori z drugimi upniki in formiranje upniškega odbora," so povedali v Gratelu in dodali, da bi upniki skupaj uspešneje presojali in izboljševali izhodiščne pogoje prisilne poravnave. Zavrnili so namigovanja, da naj bi se s prejšnjim vodstvom T2 dogovorili, da bi dolgove po določenem času pretvorili v lastniški delež, kar je ena od možnosti prisilne poravnave. "Gratel si je kot dobavitelj ves čas prizadeval, da bi dolžnik T2 svoje obveznosti poravnaval tekoče, konverzijo terjatev v lastniški delež pa Gratel razume le kot zasilno garancijo (zavarovanje) za plačilo teh terjatev," so pojasnili.

Vir:
Poslovni.Dnevnik.si Poslovni
Poslovni dnevnik - petek, 14.01.2011
Tekst: Tomaž Modic

CallMeAl
Uporabnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 24. Apr 2008 ob 21:05
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a CallMeAl » 14. Jan 2011 ob 10:36

Ni mi jasno zakaj bi Zvonu Ena Holding sploh še ostal kakšen delež v T2. S prevrednotenjem omrežja je postalo jasno, da so sredstva vredna manj kot dolgovi, tako da so vsi dosedanji lastniki ostali brez svojega vložka in pravice odločanja - edino logično. Podjetje je zdaj v rokah upnikov in oni se morajo odločiti, če ga bodo razprodali ali pa konvertirali dolgove v lastniške deleže.

Zanimivo bo tudi videti kako se bodo povrnili zavarovani dolgovi NLBja (kapo dol, da so jih zavarovali!). Če je tega res 120+ mio., potem bo NLB najbrž zahteval, da se ta zadeva čimprej poplača. Torej bo treba dobiti cash. Ker močno dvomim, da bo kdo v tem trenutku vlagal cash v T2, bo treba v tem znesku prodajati sredstva. Edino sredstvo, ki ima po moje mnenju tržno vrednost trenutno, pa je optično omrežje. Mogoče bi Amis kupil kakšno VDSL centralo, UMTS bazne pa so skoraj zagotovo brez vrednosti. V tej situaciji torej za poplačilo dolgov do NLB ne vidim druge variante kot da T2 odproda precej optičnega omrežja. Za ostale upnike pa je potem vprašanje koliko je sploh vredno tisto, kar ostane.

Uporabniški avatar
martis
Nadebudnež
Prispevkov: 493
Pridružen: 18. Nov 2010 ob 11:17
T-2: Že imam
Paket: T4 GIGA optika
Kraj: Slovenska Bistrica

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a martis » 14. Jan 2011 ob 11:57

Kaj bi morala biti po kmečki logiki prisilna poravnava?

Prisilno odvzeti lastniški delež Zvonu ena (dejansko ga razlastniniti) in z deleži poplačati dolžnike. Če bi tege bilo še premalo pa jim pobrati tudi lastninske deleže v drugih podjetjih.

Tako pa bodo upniki prisiljeni pozabiti na denar, ki so si ga pošteno prislužili, koristi od tega pa ima samo Zvon ena (preko t2).

Prisilna poravnava = legalna kraja

branco
Faca
Prispevkov: 132
Pridružen: 2. Apr 2010 ob 09:34
T-2: Že imam
Paket: FTTH
Kraj: Ljubljana

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a branco » 14. Jan 2011 ob 12:17

UMTS bazne postaje so vredne nekaj dnarja, njih lahko odmontirajo in prestavijo kam drugam, kandidat pa je lahko Tušmobil.

Optika je vsekakor zanimiva, za njo se lahko potegujejo amis, tus,telemach in podobni...

Sicer pan e vme kdo bo pristal v 34% poravnavo.... bomo videli


Jaz mislim da so ti stroški Gratela prenapihani in da ta optika ni toliko stala.
Nekako imam občutek da so T-2 načrtno zapufali, sicer pa bodo cerkveno masonski krogi in Opus dei našli rešitev.
(BOBI ne politiziram)
Slika

AProti
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 31. Dec 2010 ob 21:42
T-2: Že imam
Paket: UMTS
Kraj: Medvode

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a AProti » 14. Jan 2011 ob 15:45

"Kdor ne premore vsaj malo spoštovanja do drugih, izgublja svojo kredibilnost. Družbe imajo svoja imena. Uporabljaj jih. Enako velja za uporabnike.

Drugič. Kritike skušaj podpreti z argumenti. Pozanimaj se o čem govoriš da se ne blamiraš. ZPS je naprimer izvedla raziskavo, po kateri ima T-2 najslabši klicni center: http://www.zps.si/za-medije/izjave-za-j ... Itemid=456
Naj dodam da se T-2 se v težavah pač ni znašel v zadnjih mesecih.

Kar se molže tiče, je stvar debate. Tudi T-2 je v zadnjem času precej napredoval na tem področju.

Tvoj zadnji stavek je smešen. Lahko utemeljiš?"

@zdenka:
Ker je Bobi zaklenil temo, dodajam odgovore tukaj, v tej precej sorodni temi. Najprej opravičilo glede mojih izrazov, priznam, da me je malce zaneslo in sem poimenoval ugledneže po asociacijah ki jih dobim, ko pomislim nanje. Se opravičujem.
O kredibilnosti pa takole: raziskava, ki jo je objavil zps, je kredibilna ravno toliko, kot je kredibilna njena prva dama, ki je pri elektro distributerjih stisnila rep med noge in počakala, da je Rado Pezdir naredil red. Kredibilnost mi pomenijo izjave uporabnikov na forumih, na cesti, ne nazadnje moje lastne izkušnje.
Dodatek k T-2jevim težavam: menim, da se stopnjujejo zadnjih nekaj mesecev, predvsem s podražitvijo marca in z začetkom letošnjega leta. Ne glede na prikazano število novih naročnikov si vsak lahko pogleda kvartalna poročila na APEKU, kjer se lepo razberejo dejanska stanja posameznih operaterejv z njihovimi tržnimi deleži ter kdaj so začeli padati/rasti.
Zadnji stavek pa utemeljujem s tem, da v kolikor T-2 crkne, stopimo na vrtiljak monopolista, ki nas bo vrtel okoli kot je to počel že pred prihodom T-2, utemeljeval pa tebi osebno ne bom, ker vsak, ki ima vsaj malo pameti ve, kaj se je dogajajo na tržišču pred vstopom T-2 na trgu telekomunikacij.
Jaz si pač ne želim plačevati položnic po 100 EUR na mesec.

zdenka17
Uporabnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 24. Mar 2010 ob 16:10
T-2: Že imam

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a zdenka17 » 14. Jan 2011 ob 16:42

ZPS je pač izvedla razisklavo in to pred kratkim. Kolikor vem gre za edino raziskavo tega področja, zato sem jih omenil. Ne vidim razloga zakaj bi bila raziskava kakorkoli prirejena. Tudi klicni centri so jo vzeli zelo resno in popravili marsikatero pomanjkljivost.

Težave so očitno stvar zornega kota. Sam sem v nasprotju s tabo prepričan, da se v omenjenem obdobju sploh niso mogle več stopnjevati. Morda so postale le bolj javne...

Glede prihodnosti T-2ja se vse bolj nagibam k naslednjima scenarijema:
1. T-2 preživi -> denarja za razvoj ni nikjer -> skuša izmolzti iz strank kolikor pač še gre -> ...
2. T-2 propade -> optično omrežje kupi nov igralec na trgu (telekom ga itak ne sme) -> s seboj prinese svež kapital -> bori se za stranke -> ...

Stvar debate seveda, ampak bojim se da v preteklost pravzaprav vodi prvi scenarij...

branco
Faca
Prispevkov: 132
Pridružen: 2. Apr 2010 ob 09:34
T-2: Že imam
Paket: FTTH
Kraj: Ljubljana

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a branco » 14. Jan 2011 ob 18:44

Meni ni jasno na kakšen način nekdo misli narediti prisilno poravnavo ?

Če sem jaz XYZ in si mi dolžen 70 mil eur, kaj bom jaz z 34% odplačilom dolga ?
Nisem dobil tega kar si mi dolžen, nimam pa interesa pretrvorit preostali dolg v lastniški delež.
Ker tudi če odpišem dolgove, podjetje rabi svežo finančno inekcijo ker nimajo obratovalnih sredstev...
kaj bodo vegetirali na mesečnih naročninah uporabnkov katere so prenizke.
kredit jim itak nobena banka ne bo dala, ker so že zdaj pri nlb več dolžni kot so vredni...
S čim boš potem gradil omrežje in se širil ?
Če dvignejo ceno internetnih storitev, iptv in ceno klicev, zgubijo tudi delež uporabnikov kateri bodo presli na mogoce cenejso opcijo ...

To je začaran krog, v medije pa spuščajo pojasnila kot da je to iti po žemljice v trgovino in to je to.. oni bodo naredli prisilno poravnavo da bodo lahko dalje zagotavljali konkurečnost, my ass.
pa to so pravljcie za malo deco.

Prvo so se omenjali samo Telekomovci kot upniki, zdaj na koncu ko pogledaš , komu pa T-2 ni dolžen?

Meni je jasno da je ta prisilna poravnava samo podaljšanje vegetiranja na smrtni postelji , ker v nasprotnem bi že danes pisalo T-2 d.o.o. v stečaju.
Bomo pa videli kaj bo po 15. februarju, kdo bo vse podpisal in pristal na T-2-jevo ponudbo o 34% odplačilu dolgov.
Če nekdo pristane na 34% poplačanje dolgov in ostalo pozabi, potem ali je svoje stroške prenapihal in so 34% nekje realno tudi vredni, ali pa je nekaj drugega v igri...
Slika

dbx
Model
Prispevkov: 238
Pridružen: 14. Jan 2008 ob 10:18
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO
Kraj: LJ-Brod

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a dbx » 14. Jan 2011 ob 21:12

Pa saj T-2 še ni v postopku prisilne poravnave, zaenkrat je to samo predlog, ki ga bodo upniki sprejeli ali pa tudi ne. Upniki vejo, da ne bodo 100% poplačani, zdaj morajo samo oceniti v katerem primeru (stečaj ali sanacija) bo izplen večji. V obeh primerih pa postopke vodi sodišče.
T-2 ima v redu denarni tok, z zadnjo podražitvijo se bo situacija še izboljšala, tko da upam da bo T-2 preživel, ker drugače nas čaka vrnitev v TK srednji vek.
Slika

branco
Faca
Prispevkov: 132
Pridružen: 2. Apr 2010 ob 09:34
T-2: Že imam
Paket: FTTH
Kraj: Ljubljana

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a branco » 14. Jan 2011 ob 21:42

dbx: ce si ti neki banki dolzen ccca 120 mil eur, ne govorimo o 120.000 eur, potem ta banka mora na nek nacin dobiti vsaj denar katerega ti je posodilba (brez obresti), nlb je v takem dreku, vec krat od razpada jugoslavije so je sanirali na davkoplacevalski denar. enkrat se mora narediti konec tem "monkey bussinesu". enostavno je tko, vzames kredit, ne mores ga vracat, poskusas se dogovoriti na reprogramiranje (to je t-2 ze imel nekaj reprogramiranega pa tudi tedaj se ni obneslo), potem te rubijo oz. prisilna izterjava preko sodisca.
to ti je enako, da ti vzames kredit, pa potem reces da ne mores placevati in ponudis banki da bos jim odplacal samo 30% krede, ostalo pa naj pozabijo :)
Slika

Nikonja
Faca
Prispevkov: 149
Pridružen: 8. Apr 2008 ob 20:39
T-2: Že imam
Paket: 200/20

Re: Družba T-2 še ne gre v stečaj

Odgovor Napisal/-a Nikonja » 16. Jan 2011 ob 12:04

@branco
A si ti slišal za osebni stečaj (bankrot), sej isto stvar tudi ti narediš če pa nimaš denarja za vračat kredit, razglasiš stečaj, dobiš upravitelja kateri razpolaga naslednih 5 let z tvojim premoženjem in tvojo plačo !

Zaklenjeno