BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

Splošni pogovori o T-2

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a kekoke » 19. okt 2018 ob 17:30

načeloma bom lahko naslednji petek sporočil kaj je.
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.
Uporabniški avatar
kekoke
Guru
 
Prispevkov: 908
Pridružen: 23. maj 2008 ob 09:56
T-2: Že imam
Paket: išče alternativo

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a borutbolc » 20. okt 2018 ob 20:23

Zgornje Gameljne gre multicast.
borutbolc
Uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 20. okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a kekoke » 22. okt 2018 ob 15:56

Da bi novo domačo razporeditev naprav naredil najbolj komot in futureproof bi še par stvari vprašal. Tkole z dvema napravama, eno od telekoma in eno od operaterja bo ostalo po sedanjih razmišljanjih v nedogled? Ne prihaja kaka sprememba v tehnologiji, kjer bo telekom prišel svojo odmontirat? Kabel med obema napravama je z RJ45 konektorji, ni omejitev razdalje?
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.
Uporabniški avatar
kekoke
Guru
 
Prispevkov: 908
Pridružen: 23. maj 2008 ob 09:56
T-2: Že imam
Paket: išče alternativo

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a MrTwelveTrees » 22. okt 2018 ob 18:05

Ne razumeš

to je BRO, je "port" na centrani (oprema) v lasti Telekoma, in tista škatlica pri stranki ki pretvori iz optike v "baker" Rj45 lan kabel,
med tema dvema točkoma Telekom tako lahko "nadzira" povezavo, vse od napak, če linija pada, prekinja, nastavlja hitrost najetega voda itd....
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
 
Prispevkov: 6889
Pridružen: 1. mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a kekoke » 23. okt 2018 ob 08:51

Zanimivo, da si iz mojega pisanja razbral, da ne razumem. Men se zdi pa da razumem (vsaj to kar si ti napisal). Razumem tudi, da je glavna težava, da telekom deli signal istega vlakna na več uporabnikov (verjetno po valovni dolžini?) in zato rabijo svojo opremo. Ampak tudi baker je od telekoma in se je na koncu dalo priključit direktno opremo kateregakoli operaterja, na začetku tudi? Zato vprašam ali je pred vrati že kaka sprememba. Kaj bo nekoč (šlogarji) me ne zanima, samo če se že kaj novega pelje.
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.
Uporabniški avatar
kekoke
Guru
 
Prispevkov: 908
Pridružen: 23. maj 2008 ob 09:56
T-2: Že imam
Paket: išče alternativo

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a borutbolc » 23. okt 2018 ob 18:37

BRO priključki, so tako bakreni kot optični. Tu je oprema na eni strani od Telekoma (centrale, porti, ali kakor koli jim rečete), pri stranki pa od izbranega operaterja. Rahla posebnost je GPON tehnika, ker je "delno" na obeh straneh oprema od Telekoma - beri: pri stranki se modem izbranega operaterja priklopi na škatlico, ki je tudi od Telekoma. GPON "deljenje signala" ne gre po valovni dolžini ampak vsi dobijo vse, iz vse tiste solate pa vsak vzame kar je zanj.

Na bakru je res, lahko tudi oprema v centrali od izbranega operaterja, ampak to ni BRO. Pri optiki je lahko isto oprema od drugega operaterja in to ima ime LLU.

Po mojem sprememb ni na vidiku. Vsak gradi svoje omrežje, večina GPON ker je cenejše. Za veliko večino uporabnikov več kot dovolj. Tudi ko bodo 4K vsebine bo dovolj...
borutbolc
Uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 20. okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a hiberleaf » 23. okt 2018 ob 20:29

@borutbolc Gre promet od centrale drugega operaterja (npr. telekom) po njihovem omrežju do omrežja operaterja, ki ga ima naročnik (npt. T2) in nato naprej v internet (neke vrste VPN)? Se torej pri deljenju signala moj promet pošlje tudi sosedom in dobim promet od sosedov na svoj router? Kar se tiče zasebnih omrežij, mi je všeč ideja pri Nemcih, kjer zgradi občina omrežje ter ga daje ponudikom v najem (naročnik ni vezan na določenega operaterja :idea: :D )
Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 24. sep 2018 ob 22:51
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a borutbolc » 23. okt 2018 ob 21:23

VPN ravno ne, VLAN pa bolj ja.

Primer. Jaz sem recimo BRO, VDSL. Modem imam od T-2. povezan sem na DSLAM od Telekoma (ker drugega pač ni), to gre potem nekam, ne vem kam na eno večjo škatlo od Telekoma, ki ima nastavljeno, vse kar pride od mene in za mene gre na T-2. Ko priden na škatle T-2 potem te usmerjajo naprej, izven države, znotraj, pojdi vedet.

GPON downstream promet gre vsem uporabnikom na spliterju, odvisno od spliterja koliko je teh uporabnikov, lahko 32, lahko 64. Upstream pa gre od uporabnika do centrale (skozi spliter). Torej od tebe do soseda ne gre, ima pa sosed "isti" signal kot ti (downstream). "Vidi" uporabi pa samo tisto kar je njemu namenjeno.

Na wikipediji je lepa slikca:
https://en.wikipedia.org/wiki/Passive_optical_network
borutbolc
Uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 20. okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a hiberleaf » 23. okt 2018 ob 23:59

Torej imaš več pinga, ker mora tvoj promet še čez "gostujoče" omrežje do operaterja, kjer imaš naročene storitve in šele nato naprej?
Glede downstreama, vidi moj sosed katere strani obiskujem? :shock: :36:
Uporabniški avatar
hiberleaf
Faca
 
Prispevkov: 131
Pridružen: 24. sep 2018 ob 22:51
Kraj: Ljubljana
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a borutbolc » 24. okt 2018 ob 07:35

Da.

Ne.
borutbolc
Uporabnik
 
Prispevkov: 46
Pridružen: 20. okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a kekoke » 26. okt 2018 ob 12:36

multicast je ;)
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.
Uporabniški avatar
kekoke
Guru
 
Prispevkov: 908
Pridružen: 23. maj 2008 ob 09:56
T-2: Že imam
Paket: išče alternativo

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a ciril88 » 26. okt 2018 ob 15:03

:plosk: :plosk: :plosk:
You Can Call Me Santa Claus
Slika
Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
 
Prispevkov: 725
Pridružen: 16. apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a kekoke » 30. okt 2018 ob 12:16

Če bi morda še koga zanimal, ki se bo s podobnimi dilemami kot jaz ubadal, bom napisal kako zadeva izgleda:
Malo debelejši kabel pride do omarice na hiši zunaj. Čisto droben optični kabel tam privarijo in ga speljejo v hišo (pri meni je šel kar zraven bakrenega kabla). V hiši ga privarijo na optični priključek v dozi cca 10x10x4cm. Od tam gre optični kabel do telekomove naprave. Monter je priključil s kablom dolžine 1 m, če bi želel imeti to napravo kje drugje, bi šel lahko z njim v avto po daljši kabel. Torej razen doze nič ne montirajo fiksno, lahko si vse sam razporediš. Telekomova naprava je Huawei cca 10x8x2 cm, potrebuje elektriko in se zmerno segreva, tri zelene lučke, ena utripa. Potem pa mrežni kabel do F60, ki je zaradi stojala dokaj velika štorasta zadeva, lučk pa spredaj in spodaj za celo sobo osvetlit. Vooda sem se znebil, tako da sem ostal pri istem številu grelnih teles in za vsakega našel primerno mesto. Če bi imel vse te podatke pred 3 tedni bi sicer lahko bilo še malo bolj smiselno, ampak na koncu tudi takole ni slabo.

Motenj v storitvah ni bilo nič, vse dela od prve in brez težav, downloada je ves čas 100M, TV stream (STB) ne zajeda v to širino. Čas preklopa med programi je ostal na nivoju T-2 VDSLja mpeg4, malo hitreje je bilo le v časih mpeg2.
Skratka zadovoljna stranka :plosk: .

10 let T-2 na bakru je za mano, 9 let brezčasnega VDSL je dokaj dostojno zamenjal Oranžni optimium. Ob tem sem malo preletel zgodovino zasebnih sporočil in se malo nasmejal in malo začudil, NN in slow_slow hvala za vse potrpljenje z mano in bakrom.
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.
Uporabniški avatar
kekoke
Guru
 
Prispevkov: 908
Pridružen: 23. maj 2008 ob 09:56
T-2: Že imam
Paket: išče alternativo

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a g33k » 30. okt 2018 ob 18:21

Zanimivo da ti TV ne pobira pasovne od interneta.
Ocenjena maksimalna hitrost je torej enaka oglaševani hitrosti, ki jo lahko naročnik doseže pri danem paketu vsaj enkrat na dan. :beri:
g33k
Legenda
 
Prispevkov: 1065
Pridružen: 8. sep 2011 ob 12:32
T-2: Še nimam

Re: BRO(bitni tok),GPON/Priklop T2 priključka na TS centralo

OdgovorNapisal/-a kitl » 30. okt 2018 ob 19:37

Saj jo meni tudi ne.
Slika


Lp, Kitl
Uporabniški avatar
kitl
Administrator
 
Prispevkov: 7877
Pridružen: 17. mar 2006 ob 16:20
T-2: Že imam
Paket: 100 Mbit/s - 20 Mbit/s 2x TV

PrejšnjiNaslednji

Vrni se na Splošno

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 5 gostov