T-2 toži Telekom za 50 milijonov (Marec 2021)

Splošni pogovori o T-2
Odgovori
Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 8076
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: imam

T-2 toži Telekom za 50 milijonov (Marec 2021)

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 3. Mar 2021 ob 17:32

https://slo-tech.com/novice/t781596#crta

Slo-Tech - Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da je družba T-2 zoper njih vložila tožbo v višini 50 milijonov evrov, zaradi škode, ki naj bi jo T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani. Konkretneje znesek sestavlja plačilo škode v višini 12,2 milijona evrov, poplačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov.

T-2 po lastnih besedah "s tožbo uveljavlja škodo zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Telekom Slovenije je namreč nekatere veleprodajne storitve obračunaval po nerazumno visokih cenah, kar je v nadzornih postopkih ugotovila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS), to pa se je pri konkurentih odrazilo v manjši rasti števila novih in izgubi potencialnih naročnikov. V nasprotju s pravnim redom je Telekom Slovenije oblikoval ponudbo o dolgoročnem zakupu in svoj prevladujoči položaj zlorabil tudi z zagotavljanjem bistveno nižjih veleprodajnih cen enemu od operaterjev, ki je na trgu lahko ustrezno prilagodil tudi svoje maloprodajne cene. Na ta način mu je protipravno omogočil, da je od septembra 2018 dalje nelojalno konkuriral na trgu in posledično občutno povečal število svojih naročnikov. Družba T-2 je za predmetno zadevo podala prijavo, ki jo obravnava Agencija za varstvo konkurence (AVK). Trenutna vrednost tožbenega zahtevka znaša več kot 50 milijonov evrov, a ker Telekom Slovenije kršitve nadaljuje, vrednost zahtevka za povračilo škode iz meseca v mesec narašča."

Gre za drugo tovrstno tožbo med podjetjema, prvo je T-2 zaradi zlorabe prevladujočega položaja telekoma oz. oviranja T-2 pri ponujanju svežnjev za dostop do spleta prek tehnologije VDSL, vložil že leta 2007, z njo je terjal slabih 130 milijonov evrov odškodnine. Da je Telekom tedaj zlorabljal položaj pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja, je leta 2015 ugotovila tudi Agencija za varstvo konkurence. Podjetji sta se nato leta 2018 poravnali, znesek uradno ni znan, neuradno pa naj bi šlo prav tako za 50 milijonov evrov, tokratna tožba pa se nanaša prav na domnevno škodo, nastalo po tej poravnavi.

vir: https://slo-tech.com/novice/t781596#crta
***
Večletne izkušnje pri xDSL priključkih - priklopi in odprava napak, napeljava in priklopi optičnih kablov, brezžične rešitve wifi, Izkušnje tudi na vzdrževanju in servisu računalniške opreme. :wink:

Odgovori