Torrenti in Emule

Splošni pogovori o T-2
mičito
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 28. Sep 2006 ob 13:26
T-2: Že imam
Paket: top secret
Kraj: Lj

Torrenti in Emule

Odgovor Napisal/-a mičito » 28. Sep 2006 ob 17:31

zadnje čase mi utorrent pa emule sploh ne pobira več kot fu.**in 10 kBit/s , vem d aje to važno kolk je seederjev pa leecherjev , sam tud tak file k jih ma dost ne pobira nič bistverno hitreje!Mam nizko varnost , nobenih firewall-ov , porte mam v programih naštiman tud na random.A kdo ve kaj nja še probam , da bo hitreje pobiralo ( mam pa njanovejše verzije mule in utorrenta skoz) , drgač nimam nobene koristi od 8 Mbitov dowloada če mi pobira po 20-30 kilo skupi obadva programa....

je mel kdo podoben problem ? kako ste ga rešl ? ( testne datoteko prenesem iz T-2 strežnika s polno hitrostjo ( 8 Mega/sec ) iz drugih ostalih speed testih pa s polovično... ??? HELP please !!!

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8493
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:20
T-2: Že imam
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Odgovor Napisal/-a kitl » 28. Sep 2006 ob 17:34

Ja nebi vedel če ti testno datoteko na polno dol jemle nevidim razloga zakaj ti torrenta ne bi edino če vedno naletiš na tak torrent kjer je 20 sejalcev in imajo vsi uploade zaprte.
Slika


Lp, Kitl

Uporabniški avatar
sce
Model
Prispevkov: 269
Pridružen: 27. Mar 2006 ob 20:36
T-2: Že imam
Paket: 20/4 + Telefon
Kraj: area52.us
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sce » 28. Sep 2006 ob 20:18

Lahko da si v takem IP-Rangeu ki je t.i. pokvarjen in te kar nekaj sejalcev vidi kot nepovezljivga (automatsko imaš prikrajšano hitrost)
Slika

St. Peter
Uporabnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 01:17
T-2: Že imam
Paket: 1MB/256Kb+Tel.
Kraj: Centrala Rakovnik (Ljubljana)

Odgovor Napisal/-a St. Peter » 28. Sep 2006 ob 23:35

Če maš zagnana oba programa hkrati, se zna zgodit, da ne bosta downloadala tko k bi mogla. Probi met vkloplenga sam enga, al utorrent al pa mulo.

Za mulo je važn tud to, da neprekinjeno teče čim dalj časa, saj deluje po principu čakanja v vrsti.
Slika

slovenaccc
Uporabnik
Prispevkov: 29
Pridružen: 23. Avg 2006 ob 19:27
T-2: Še nimam
Kraj: lj

Odgovor Napisal/-a slovenaccc » 28. Sep 2006 ob 23:45

Uf micito... na tvoje uprasanje je ene 2335385 odgovorov... +- 5.
Zdej, glede emule. Emula je narejena na principu cakalne vrste, in ratia. Za nastavitve si preberi tole.

Slo-filesharing.com
tecumseh napisal/-a:Prolog: Ker je bil stari lepljivek o muli že mnogo predolg in močno posvinjan, je skrajni čas, da se odpre nov. Na začetku se spodobi, da stoji post, ki bo povzel vse že napisano in odgovoril na vsa tista začetniška vprašanja, ki se ponavljajo vsaka 2 tedna...

Zdaj pa poslušajte (berite) dobro: v tem postu je/bo vse, kar potrebujete vedeti o eMule. Če česa ne veste, najprej preberite cel post in šele potem, če odgovora v njem ne boste našli, sprašujte!
Če bo vaš post brisan, je razlog lahko:
- že bilo odgovorjeno
- piše v lepljivku
- ker je post neumen an sich
Če iščete kaj določenega (nastavitev...), uporabite search od brskalnika. Smetenje z neumnimi vprašanji se ne bo več toleriralo. Če je to prezahtevno, potem to pač ni forum za vas.

1. eD2K in Kademlia
Za začetek nekaj besed o omrežjih, ki jih eMule uporablja. ED2K omrežje se je začelo z eDonkeyem in nadaljevalo z eMule, podpira pa ga tudi Shareaza. Osnova omrežja so serverji (Razorback, Donkey Server...), katerih naloga je omogočati povezave med klienti, shranjevati liste sharanih datotek, iskanje... Več o serverjih in ID-ju kasneje.
Kademlia je novejše omrežje, ki sloni na principu decentraliziranosti - vsak klient je hkrati tudi server, ki opravlja določene naloge (shranjevanje key-wordov, iskanje itd.). Iskanje zato traja dlje, rezultatov pa je manj, ker je manj ljudi priklopljenih na Kad. Fajli so seveda isti in dobite jih na isti način. Zaradi čim boljšega pretoka pozivamo vse, ki se še niso, naj se priklopijo tudi na Kad omrežje.

2. Namestitev eMule
Inštalacija poteka tako, kot poteka pri vseh programih. Downloadate želeno verzijo (na http://www.emule-project.net najdete zadnjo verzijo programa), jo odpakirate, če je to potrebno, in poženete installer. Wizard vas bo vodil po korakih, izberite vse komponente, direktorij in bravo, uspelo vam je.

>> FAQ 01: Ali lahko inštaliram čez staro verzijo?
DA! Če imate pravilno nameščeno, wizard sam zazna, kje je, vi praktično samo stiskate "Next". Ohranile se bodo vse nastavitve, statistika, sharani fajli... (Ko jo po updatu ponovno poženete, vas spet pričaka Wizard, kot ob prvi namestitvi, če želite obdržati vse iste nastavitve, stisnite Cancel.) V primeru, da je potrebna čisto sveža namestitev, si nekam kopirajte "eMule\downloads.txt" in cel "eMule\Config" dir. Posebno važen je cryptkey.dat! (Tudi preferences*.dat, ki vsebujejo naš edinstveni hash, ampak le-ta se lahko ponovno izračuna iz cryptkey.dat.) To je vaš privatni ključ, ki določa vas hash. Brez tega so vaši krediti pri drugih klientih izgubljeni, ker ne boste več imeli iste identitete! V primeru, da imate Incoming in Temp direktorij v eMulinem dir-u, morate nekam na varno spraviti tudi oba kompletna direktorija (z vsemi fajli, ki so notri). Odinštalirajte mulo in, če je potrebno, počistite vse sledi za njo. Namestite jo na novo, nato pa skopirajte vse te fajle na pravo lokacijo. Potem šele poženite eMule. <<

3. Nastavitve eMule (Options)
Vse, vključno s slikcami, je razloženo tule:
by [Rabbit]
http://www.slo-filesharing.com/vodici/vodic.php?v=12
in tule:
by scorpy
http://www.slo-filesharing.com/vodici/vodic.php?v=32

Poudarili bomo le najpomembnejše.

3.1 Options>Connection
Najprej o nastavitvah povezave. Najbolje bo, da poženete Wizard. Izberite OS in spodaj v okenčka vnesite podatke o liniji (pazite na kbits/kBytes) razliko. Mula vam bo sama izbrala najprimernejšo hitrost. Pri 128/32 (1024/256) paketu je to 115/25. Če vam pri tem uploadu zadeve ne delujejo dobro, je nekaj narobe. Sam nimam ravno briljantne povezave, pa mi pri nastavitvi 28kB internet deluje normalno... Opozorilo: Nikakor si uploada ne nastavite previsoko! TCP paketki potrebujejo prenos podatkov v obe smeri in če boste upload nastavili previsoko, vam bo zamašilo celotno povezavo! In ne bodite sissies in ne nastavljajte uploada na 10 kB, če ga lahko na dvakrat toliko, remember - sharing... Upload lahko potem z drsnikom preprosto spreminjate (npr. če morate uploadat kakšen mail attachment, če zraven laufa se torrent...). Označite si obe omrežji (ed2k in kad) ter "Reconnect on loss".
Max sources per file - ta številka pove, pri koliko najdenih virih bo mula nehala iskati nove.
Max connections - zloglasna nastavitev... Tukaj NE potrebujete blazno visokih številk, niti niso priporočljive. 600-1000 je dovolj (če imate router, pa še manj!). Ta številka določa največje dovoljeno število hkratnih povezav, kar pomeni samo povezave, po katerih se pretakajo podatki. Če čakate v vrsti, to nima veze. Če zaporedoma daste na listo 5 filmov s 1000+ viri, bo trajalo nekaj časa, da vzpostavi vse povezave.
Če imate Win98/Me, pustite to na 50(-80). O portih malo kasneje...

4. Serverji (medklic)
Če imate prazno listo, jo dobite tukaj: http://ed2k.has.it (=> http://ed2k.2x4u.de) - Izberite "Add to eMule" pri želeni listi. (Če to ne dela, dl-jajte server.met in ga potem kopirajte v eMule\config direktorij, restartajte program.) Pozneje se bo itak sama obnavljala. Nato pa dvoklik na server in se povežete.
Enkrat za vselej: NI VAŽNO, NA KATEREM SERVERJU STE! Če sem jaz na serverju Razorback 2, ti pa na diet-donkey z 250 klienti, boš še vedno lahko dobil vse moje fajle, jaz pa tvoje (seveda pa je bolje biti na Razorbacku 2 z več uporabniki, saj tako Server iskanje najde več zadetkov; z Global (Server) je vseeno)! Sedaj, ko smo to razčistili, lahko povemo še kaj drugega.
Kaj serverji delajo: omogočajo nam priklop na omrežje in iskanje fajlov. Ko iščemo neko datoteko [in imamo označeno method: Global (Server)], mula vpraša tudi vse ostale serverje na listi, če jo imajo njihovi klienti, razen, če je dovolj zadetkov že na našem. O iskanju več kasneje. Je pa nekaj drugega, obstajajo serverji, ki jih postavljajo MPAA in podobni bedniki (najbolj znan je "Tribes" primer), zato nekaj previdnosti ni odveč, zgornja lista in http://www.gruk.org/list.php sta "čisti". Tukaj pride v igro "static list". V listi serverjev si izberite najljubše in desni-klik "Add to static server list". Pod Options>Server označite "Autoconnect to servers on static list only". Serverjem lahko tudi dodelimo prioriteto (desni-klik), ki določa, po katerem vrstnem redu se bo mula poskušala povezati nanje.

3.2 Options>Servers (večina nastavitev je precej samoumevnih)
Auto-update serverlist at startup - priporočam izklopljeno, spodnji 2 sta dovolj.
Update serverlist when connecting to a server - vklopljeno
Update serverlist when a client connects - vklopljeno
(Če se povezujete le na eden ali dva static serverja ročno, potem izklopite vse tri gornje možnosti.)
Use priority system - vklopljeno, prioriteta serverjev
Use smart low ID check on connect - vklopljeno, da se najprej 3x prepriča, če ni low-ID problem na serverju, šele potem ga dobimo mi.
Safe connect - niti ni važno (če je vklopljen, se mula ne povezuje na 2 serverja simultano, zmanjšujoč možnost low-ID).
Autoconnect to static servers only - razloženo zgoraj, po želji, če se bojite MPAA in podobnih...

3.3 Options>Directories
Tukaj izberete direktorije, ki naj jih mula uporablja. Najprej si izberite Incoming (kjer se bodo shranjevale downloadane datoteke) in Temp (kjer se bodo začasno shranjevale datoteke, ki jih trenutno vlečemo dol) direktorij. Priporočam, da eMule inštalirate na C: disk, Incoming in Temp pa določite nekje drugje, na kakšni drugi particiji (kjer je navsezadnje tudi več prostora). Če imate le eno particijo, ne komplicirajte. Nato spodaj dodajte direktorije, ki jih želite sharati (Temp in Incoming sta vključena avtomatsko). Če želite zajeti tudi vse poddirektorije - Ctrl+klik. Ko dodate fajle, jih mora mula še hashati, kar lahko traja nekaj časa, če jih je veliko (to pomeni, da vsaki datoteki določi unique ID, po katerem je nato prepoznavna z uporabo ed2k linka). NE sharajte celega diska oz. stvari, ki jih ne želite (svoje nude slike ipd.)!

>> Tip 01: Če vam mula neprestano laufa in vmes spreminjate vsebino sharanih direktorijev, pojdite na Options>Directories in samo izberite OK. Če naredite nove (pod)direktorije, jih boste morali posebej dodati - Ctrl+klik. <<

[UNC folders: če imate doma mrežo (network), lahko tukaj dodajate sharane direktorije z omrežja v UNC obliki (\\server\disk\direktorij)]

3.4 Options>Files
Tukaj je nekaj nastavitev o upravljanju z datotekami. V sredini so:
Try to transfer full chunks to all uploads - priporočeno; obdrži odprt upload slot, dokler klient ne prenese celega "chunka" (9MB)
Try to download first and last chunk first - kot ime pove, poskuša najprej dobiti prvi in zadnji "chunk". Zakaj je to važno? Ker brez prvega kosa oz, headerja fajla ne bomo mogli predogledati filma. Na splošno ta nastavitev ne vpliva najbolje na distribucijo datotek, ampak če dljate veliko film(čk)ov, je priporočena, da lahko naredite vsaj "preview".
Watch clipboard for eD2k-filelinks - kakor vam sede, po moje je to lahko bolj moteče, kot pa uporabno, gre pa za to, da mula pazi na vse ed2k linke, ki se znajdejo na vašem clipboardu. Če torej brskate po forumu in desnokliknete na ed2k link, nakar izberete Copy shortcut oz. Copy link location, bo mula rekla hop! in vas vprašala, če bi radi downloadali to datoteko.
Use advanced calculation method for remaining time - računa preostali čas s povprečno, ne pa trenutno hitrostjo.
Start next paused file when a file completes - če na veliko vlečete in imate zaradi boljšega delovanja nekatere fajle pavzirane, jih le-ta opcija "resuma", ko se nek prenos konča.
Ostalo:
See my shares - kdo lahko dobi seznam vaših fajlov, privzeto je "Nobody", lahko pa to omogočite prijateljem ali celo vsem.
Initializations - nastavitve glede prioritet in dodajanja fajlov v download listo, pustite privzeto, več je v Helpu
Video Player - tukaj lahko nastavite, s katerim programom boste predogledovali video fajle. Če je okno prazno, potem bo uporabljen privzeti program za gledanje filmov na vašem racunalniku (BS Player...). Lahko pa izberete VLC player, ki zna predvajati tudi corruptane oz. nepopolne fajle - http://www.videolan.org/vlc/

3.5 Options>Security (IP-filter)
Na tem mestu lahko nastavimo filtre, ki omejujejo komunikacije z določenimi klienti. IP-Filter se uporablja za omejevanje oz. zaporo komunikacij z IPji v določenem obsegu (range). Vsi IP rangi, vneseni v ipfilter.dat, se ne morejo povezati k nam, niti mi k njim. Ipfilter.dat se nahaja v eMule\config direktoriju. Če ga še nimamo, ga lahko naredimo tako, da pod Security>IP Filter kliknemo na gumb Edit. V Notepadu se nam odpre ta fajl in že ga lahko urejujemo. Drugi način je "Update from URL", nakar na netu najdemo nek filter, kopiramo URL in ga vstavimo sem.
Ipfilter.dat fajl izgleda nekako takole:

Koda: Izberi vse

# Primer "ipfilter.dat" fajla
# Format:
# IP-Range (obseg) , Access Level (stopnja dostopa) , Description (opis)

064.094.089.000 - 064.094.089.255 , 000 , Gator.com
...
Zgornji filter nam bo blokiral vse povezave z IPji 64.94.89.xxx, kjer je xxx od 000 do 255, seveda. Access level je stopnja dostopa. Vrednost 128 ali več pomeni, da je IP range dovoljen(!), vrednost 127 ali manj pa, da je prepovedan. (Vrstice, ki se začenjajo z #, so seveda komentar.)
Filter servers too: ker je dostop do serverjev, ki se slučajno nahajajo v blokiranem IP rangu, privzeto dovoljen, je tukaj ta možnost, ki blokira tudi njih (uporabno za Tribes...).
Do IP filtra lahko dostopate tudi preko Tools>IP-Filter, kjer si lahko ogledate blokirane IPje.
Poanta oz. uporabnost tega filtra je v tem, da onemogočite raznim protipiratskim združenjem, da bi lahko pridobili kaksne podatke o vašem sharanju, seveda le, če so njihovi IPji znani. Bodite pa seveda previdni, kaj in koliko blokirate, da ne boste na koncu blokirali pol interneta in se čudili, kako to, da je samo 10 sourcev...
V tem meniju lahko tudi nastavimo, naj nam blokira nadležne "Messages" in komentarje. Saj poznate tisto "Join l33cher team, buy Ketamine..."
Use secure identification - preverite, da imate to obkljukano, ko inštalirate mulo.

3.6 Ostalo
Ostale nastavitve so manj pomembne in intuitivne. Poglejte v Help za podrobnejšo razlago. Naj omenim, da je vmes "Scheduler", s katerim lahko nastavite različne profile nastavitev eMule ob različnih urah/dnevih...

5. ID, porti, firewall, router
Ko se povežemo na kakšen server, le-ta najprej preveri, če se lahko drugi klienti povežejo k nam. Zatorej preveri naš "Connections" port, ali je odprt, in nam podeli high-ID. Če je port zaprt, dobimo low-ID. To pomeni, da mora ves promet k nam potekati prek serverja, ker se klient ne more povezati direktno. Sicer še vedno lahko dobivamo podatke, ampak ni potrebno poudarjati, da je naš prenos okrnjen. Če je server obremenjen, nam lahko podeli low-ID tudi takrat, ko imamo port odprt (včasih pa tudi takrat, ko sharamo malo datotek ali takrat, ko imamo nastavljen nizek upload speed)! Poskušamo se povezati kasneje (prepogosti poskusi rezultirajo v temp banu s serverja) ali pa si izberemo kakšen drug server. Privzet Clientport je 4662 (TCP), lahko pa ga spremenimo v Options>Connection. Tam lahko izberemo tudi drugi port, ki je namenjen UDP povezavam (privzeto 4672), to je povezavam z Kademlia omrežjem in še nekaterim drugim mulinim povezavam. Če torej port 4672 ni odprt, se ne bomo mogli povezati na Kad (pisalo bo Status: Firewalled).
Če uporabljamo WinXP firewall, si zna mula sama odpreti porte (Options>Connection). Če pa imamo kakšen drug firewall, si jih moramo odpreti sami. Pravzaprav ne čisto, ker nam sodobni FW programi odprejo "message window" in nas povprašajo, če dovolimo povezavo programu. Samo obkljukamo, naj si zapomni nastavitev, in potrdimo. Če/ko nas vpraša še, ali dovolimo "inbound" povezave (povezave od zunaj v naš računalnik), oz. če dovolimo, da naj se eMule obnaša kot server, potrdimo tudi to. Nekateri FW so bolj trmasti in moramo porte odpreti ročno; pač preberite si dokumentacijo od firewalla.

>> FAQ 02: Kaj zaboga pomeni "odpreti" porte? In kaj so to za ena pristanišča?
Firewall nam (naj nam bi) blokira vse neželene povezave v ali iz našega računalnika v svet. Povezave potekajo preko "portov" oz. kanalov, ki so potrebni, da računalnik (OS) ve, kako naj tretira podatek (paketek), ki ga je dobil, to je, s katerim programom naj ga razvozla. HTTP protokol poteka preko porta 80, ftp ponavadi preko 21 itd. Ker preko odprtih portov lahko poteka kakršna koli komunikacija, tudi za nas škodljiva (trojanci, spyware, saj veste), so tukaj firewalli, ki nadzorujejo naš promet z omrežjem. Prenosa ne dovolijo, če ga mi ne odobrimo. Če torej "odpremo" nek port, dovolimo komunikacijo prek njega (za katero je potem zadolžen nek program). <<

Podobno je z routerjem. Vgrajen ima FW, ki zavrača vse poskuse povezave na naš računalnik, ki niso odobrene. Če "forwardamo" port, pomeni, da bo router povezavo nanj spustil skozi. Glede nastavitev je odvisno od routerja, preberite si dokumentacijo ali pa poiščite točne nastavitve na forumu. (Nekaj o tem je tudi v mulinem Helpu.)
Pri večini routerjev je treba iti na NAT/Virtual server (ali nekaj podobnega) in na svoj private IP preusmeriti:
a) Za ed2k omrežje:
4662 port (javno in lokalno) kot TCP
4672 port (javno in lokalno) kot UDP
b) Za Kad omrežje:
4672 port (javno in lokalno) kot UDP
c) Webserver
4711 port (javno in lokalno) kot TCP
Nekaj primerov nastavitev routerja
Primer 1, Primer 2

6. ISKANJE
Po mojem mnenju najpomembnejše poglavje tukaj. Kaj vam pomaga, če imate mulo nastavljeno za top-notch performance, pa ne znate najti tistega, kar iščete. Iskanje se skriva pod ikono "Search", med "Transfers" in "Shared Files", ste našli? OK.

Osnovno iskanje:
Pod iskalnim okencem sta še dva: Type in Method, na desni je pa med Start in Cancel gumbom še "More".
Type - izberemo tip fajla, ki ga iščemo - Any (vse); Archive (arhivi, od zip, rar do lha); Audio (mp3, wav...); CD-Image (bin, iso...); Document (doc, pdf); Picture (bmp, jpg...); Program (exe, com, bat, tudi arhivi in imagi); Video(avi, asf, mpg...).
[Zakaj je to pomembno? Ker nam eMule a priori vrne samo 200 (oz. 300 v 0.45) rezultatov, ki imajo največ sourcev; če torej iščemo kakšno manj razširjeno datoteko in ne poznamo polnega imena, lahko naše iskanje omejimo samo na npr. audio fajle ali pa video itd.]
Method - iščemo lahko: Global (Server) (po vseh serverjih na listi - preiščemo praktično celo omrežje, vrne največ rezultatov); Server (samo med klienti oz. fajli na serverju, na katerem smo); Kad network (samo po Kademlia omrežju); FileDonkey (Web) (iščemo na internetni strani FileHash.com).
More gumb - kot rečeno, nam eMule vrne samo 300 (200) rezultatov. Če je toliko zadetkov že na našem serverju, lahko kliknemo gumb More, ki nam izpiše še dodatnih 1000 zadetkov (če jih je toliko).

Napredno iskanje:
Desno od omenjenih okenc imamo še dodatne možnosti, s katerimi lahko omejimo iskanje, od velikosti, končnice, do dolžine (audio ali video) fajla. Z njihovo pomočjo lahko zelo ozko filtriramo iskanje in si tako pomagamo najti točno to, kar hočemo (V starejših verzijah in modih mule teh možnosti ni).

Complete sources - ta procent pomeni, koliko sourcev ima celo datoteko. Če je virov za nek fajl 100 in je 25% complete sourcov, to pomeni, da ima fajl že 25 ljudi, 75 jih pa še downloada. Posledično je seveda jasno, da višji kot je procent, bolje je, ker bomo fajl dobili prej. Če je 0% complete sourcev, to pomeni, da nihče nima celega fajla! In ker vemo, kako deluje mulino omrežje, to pomeni, da tega fajla ne bomo mogli dobiti. Tough luck.

Priporočam vam, da uredite rezultate iskanja padajoče po "Availability", tako bodo tisti zadetki z največ viri na vrhu.

Primer: Ker vem, da ste zgornje samo preleteli in čakate samo na konkretni (slikovni) primer, vam ga bom posredoval. Recimo, da iščemo film Carrie. Standardno iskanje nam vrne 300 zadetkov, začenši z pesmijo od Europe in kupom p0rna. Potem omejimo iskanje na video fajle, ki so večji od 650MB, in dobimo 51 zadetkov, med katerimi je velika večina pravih.
Slika

>> Tip 02: Če iskane stvari niste našli, to še ne pomeni, da ne obstaja. Namreč, imena datotek so velikokrat v "čudni" obliki. Namesto presledkov se uporabljajo pike (ime.fajla.mpg), spodnje črtice (worms_armageddon.iso) itd. Zato - iščite po ključnih besedah! Sam npr. dobro vem na koliko različnih načinov so poimenovane posamezne epizode različnih serij. Priljubljeni SG-1 ima v imenu od "SG1", "SG_1", do "_SG-1_". Probajte različne kombinacije ali pa iščite po ključni besedi "Stargate" in številki epizode. Za označevanje delov pa se tudi uporablja več formatov: "1x01", "s01e01", "101", morda celo z besedo...
Boolean operatorji: Logiki in programerji jih dobro poznajo, uporabni pa so tudi pri iskanju. EMulin search pozna tri: AND (logični "IN", vključen je že privzeto, kar pomeni, da nam mula vrne rezultate, ki vsebujejo vse vnešene besede!), OR (logični "ALI", vrne nam rezultat, ki vsebuje katero koli vnešeno besedo!), NOT (logični "NE", podobno kot "-" v iskalnikih, nam vrne rezultate, ki ne vsebujejo besede pred katero stoji NOT!). Pišemo jih z velikimi črkami. Ne delujejo pri iskanju po Kad omrežju!
Primer: fraza "startrek enterprise OR voyager NOT ds9" nam bo poiskala vse kar vsebuje startrek in pa enterprise ali voyager, ne vsebuje pa ds9.<<

7. Transfers
V tem lepem okenčku upravljate svoje transferje (download in upload).
Slika

Dowloads:
Tukaj je seznam s fajli, ki so trenutno na naši listi za dolpoteg. Vidite lahko ime in dolžino fajla, do sedaj prenešeno, hitrost, katere dele ste že prenesli itd. Če v tej vrstici (File name|Size|...) desnokliknete, lahko dodate ali odstranite kakšno kategorijo. Če zelite listo razporediti po kakšni kategoriji (menu...), kliknete na postavko in se uredi (isto kot v drugih programih).
Če desnokliknete na fajl, lahko: določite prioriteto (koliko se bo mula posvečala določenemu fajlu); naredite predogled; vidite ed2k link; najzanimivejši pa je bržkone
Show file details: Pokaže nam kup podatkov o datoteki, med drugim lahko vidite ime part fajla, vsa njegova imena in komentarje (slednja dva podatka sta še posebej koristna, če se želimo prepričati, da downloadamo pravi fajl).
Če dvokliknete fajl, dobite na voljo druge podatke, in sicer o vrsti za ta fajl. Vidite lahko podatke o drugih klientih, ime, hitrost... in najpomembnejše, kateri v vrsti ste pri določenem klientu za to datoteko. O vrsti malce kasneje.

>> Tip 03: Tudi ti podatki so urejeni po kategoriji v "orodni" vrstici, če torej hočete videti, kateri v vrsti ste pri posameznem klientu, morate klikniti na Priority.<<

Če desnokliknete na klienta, dobite še nekaj opcij, na primer Send message in Add to friends (tudi o tem malce kasneje).
Naj omenim še, da lahko (logično) kak prenos tudi pavziramo ali ustavimo. Če pa izberemo "Cancel", nam ga izbriše z liste, prav tako tudi part fajl(!) z diska.
Pomembno: Ne downloadajte preveč fajlov naenkrat, to slabo vpliva na povezave, ker bo mula kar naprej preverjala source.

Uploads (On Queue, Known Clients):
V spodnjem oknu so podatki o uploadih (od nas seveda). Vidimo, kdo in kaj vleče od nas. Ogledamo si lahko tudi podatke o klientih v naši vrsti in sploh vseh, s katerimi smo imeli kontakt v tej seji.

8. Kreditni sistem (Score), Ratio in vrsta (Queue) razloženi
Kako sploh deluje ta sistem? Če hočemo dol potegniti nek fajl, ga zahtevamo od nekega klienta. Ker lahko od njega downloada samo določeno število ljudi, se morajo ostali postaviti v vrsto, tudi mi. Kateri v vrsti bomo, je odvisno od našega scora. Le-ta se izračuna vsakič posebej in je odvisen od: a) Upload prioritete zahtevanega fajla, b) Časa čakanja v vrsti, c) Našega ratia (credits). Formulo najdete v mulinem helpu. In kaksen score/ratio imam? No, ni tako preprosto. Svojega ratia ne morete videti, ker deluje samo med dvema posameznima klientoma in je spravljen na nasprotnem koncu. Torej so vsi klienti, ki so kdaj izmenjavali podatke z vami, zapisani v clients.met. Tam je tudi podatek, koliko so downloadali od vas in koliko so uploadali k vam. (Podatki so seveda kodirani.) Iz tega se potem izračuna vaš ratio, ki je toliko večji, kolikor več podatkov ste vi uploadali drugemu klientu, kot on vam. Če imate dober ratio pri nekem klientu, boste imeli/dobili dober score, v njegovi vrsti napredovali hitreje kot drugi in kmalu dobili upload slot.
Naj samo omenim, da med čakanjem v vrsti eMule vsakih 10-20 min ponovno kontaktira vsakega klienta, da se prepriča, da je še vedno veljaven source (da je še vedno gor in ali še vedno shara ta fajl), temu se reče reasking. Ta čas sicer lahko spremenimo, ampak če je manjši 10 min, nam to prinese samo ban (zato nekateri emule modi niso najbolj uporabni, saj imajo nastavljen prekratek čas, so torej preagresivni)!
Kdaj se ustavi download? Če ima klient vrsto, bomo potem, ko bomo downloadali cel "chunk" - 9.28MB - izgubili slot in morali nazaj v vrsto. Če pa še nima zapolnjenih vseh upload slotov, potem pa lahko vlečemo od njega neomejeno časa.

>> FAQ 03: Kaj je s temi Prijatelji (Friends)?
Ko dodate nekoga na friend listo (Add to friends), mu lahko dodelite tudi "Friend slot". Friend lista je pod "Messages". Hkrati imate lahko odprt samo en friend upload slot. Kaj to pomeni? To pomeni preprosto to, da bo vaš prijatelj lahko ves čas vlekel od vas zahtevani fajl. To se doseže tako, da kot prvo mula prijatelju dodeli zelo visok score, tako da je takoj naslednji v vaši vrsti, ko pa dobi upload slot, pa ga ne "vrže dol" tako kot ostale po določenem času. <<

9. Shared Files
Kot ste lahko uganili, je tukaj zbirka vseh naših sharanih fajlov. Vidite lahko kup statistike, od količine prenosov posameznih fajlov, do zahtev za prenos ipd., podprto s procenti. Kar nas zanima, je desnoklik na fajl, ki nam odpre meni z opcijami. Tukaj lahko elegantno preimenujemo datoteko, jo zbrišemo (v Koš) ali odpremo. Pomembni sta še dve zadevi: ko izberemo "Show details", lahko dodamo komentar in vidimo ed2k link (kar je uporabno, če hočemo komu posredovati link do fajla, ki ga že imamo). Ne smemo pa pozabiti tudi na Priority (Upload). Če hočemo lažje omogočiti (ali pa onemogočiti) ljudem dostop do kakega fajla, mu lahko zvišamo (ali znižamo) priority (prioriteto). Čim višji priority ima kakšen fajl, boljši score bo klient, ki ga zahteva, dobil v naši vrsti. Nastavitev Auto je privzeta in sama izračuna prioriteto glede na razširjenost fajla.
V eMule (kademlia) modih imate ponekod tudi Release in Powershare možnost. Če ju vklopite, bodo od vas vlekli izključno le to datoteko (kot bi z liste odstranili ostale).

>> Tip 04: Kako hitreje dobiti nek fajl, ki ima manj sourcev? Najprej ga downloadajte vsaj kaksno četrtino, nato pa pojdite na vaše "Shared files" in najdite ta fajl (tam bo, četudi ga še nimate celega). Nastavite priority na "Release". To bo povzročilo, da bodo vsi klienti, ki so ta fajl zahtevali od vas, močno napredovali v vaši vrsti, in kmalu bodo bržkone vsi downloadali ta fajl. In ker bodo ti klienti po določenem času več potegnili od vas, kot vi od njih (recimo), boste posledično pri njih tudi vi imeli boljši score in hitreje dobili upload slot. Lahko pa uporabite tudi Powershare možnost, če uporabljate mod, ki jo vsebuje. (To sicer deluje, ampak če bodo to začeli početi vsi, bo to zmanjšalo efektivnost omrežja. Uporabite le za redkejše fajle.) <<

10. Part files
Za zaključek glavnega dela še nekaj o part fajlih. Shranjujejo se v vaš Temp dir, kjerkoli ste ga že izbrali. Vsak part fajl je sestavlljen tako, da mula vanj na pravo mesto piše prave podatke. Če pa jih še ni, jih pa naredi. To deluje tako: Če mi začnemo dljati nekaj in začnemo s prvim kosem (chunkom), eMule naredi nov fajl in začne vanj direktno pisati podatke. Če pa dobimo kos nekje iz sredine, potem mora nekako zapolniti tisti prostor med začetkom fajla in prostorčkom, kamor se bo začel zapisovati ta chunk. (Tehnično gledano ga zapolni z hex nulami.)
Tako je tudi mogoče izvesti delni preview nekega movie fajla, če imamo samo prvih 5 MB podatkov, ker imamo header iz začetka fajla. Če je npr. potem še 50 MB "luknje" in nato 50 MB "pravih" podatkov, znajo pametnejši predvajalniki filmov (VLC) preskočiti luknjo in nemoteno naprej predvajati film. Vsak *.part fajl ima tudi odgovarjajoči *.part.met fajl. V tem so zapisani drugi potrebni podatki (ime, hash).
Pomembno: Imejte v mislih, da če boste dali v download veliko zadev, predvsem velikih fajlov, bo mula kmalu za njih alocirala prostor na disku, kar lahko znese *mnogo* GB. Da se ne boste potem čudili, kam je šel vaš plac na disku.
Pri nekaterih modih pa obstaja možnost "sprotnega dopisovanja" datoteke, kar pomeni, da temp file na disku zavzame le toliko prostora, kot je bilo že prenešenega, vendar se s tem povečuje možnost corruptane datoteke.


Dodatek I: MODi
Kaj so modi? Ker je eMule odprtokodni projekt, si lahko kdor hoče prilagodi mulo z pisanjem drugačnega sourcea. Tako nastanejo mod(ifikacije), nekakšne druge verzije eMule. Modi (načeloma) NE omogočajo hitrejšega downloada (razen leecherskih, če ste dovolj bedni)! Spremenijo le izgled oz. dodajajo/spreminjajo kakšne funkcije. V zadnjem času jih je menda nekaj, ki omogočajo boljši management Kad omrežja. Obstaja seveda nekaj "ilegalnih" modov, z določenimi "dodatki", ampak več o tem si lahko preberete kje drugje.
Mode lahko dobite tukaj: http://www.kademlia-mods.de/?mods=start
Naj omenim le nekaj bolj popularnih in njihove dodatne funkcije:
Pawcio - Powershare(*), Webcache(*), Bandwidth Control (do neke mere izboljšan upload/download sistem), Pawcio Credits (večje nagrajevanje uploaderjev), možnost favoriziranja redkih kosov (chunks),...
Morph(XT) - Webcache,... redno posodobljen
eF-mod - Powershare(*), Pawcio Credits, Auto Friend-slot,...
Sivka - Powershare(*), ročno nastavljanje števila upload slotov...

*Powershare - zelo uporabna funkcija. Če nek fajl powersharamo, to pomeni, da bo to edini fajl, ki ga bodo drugi lahko uploadali od nas (brez tega, da bi morali odznačiti naše ostale sharane fajle). Uporabno za release. (Ne imenuje se enako pri vseh modih.)
*Webcache - omogoča muli, da uporabi HTTP-proxy našega ISPja (internet ponudnika) za cachanje delov datotek, ki jih potem lahko hkrati downloada več klientov direktno s proxya.

Dodatek II: drugi ed2k programi
Kot sem že zgoraj omenil, je bil prvi p2p program, ki je deloval prek ed2k omrežja, eDonkey2000 (iz tukaj tudi izhaja ime). Ker je bil seveda hroščat in je ponujal premalo, je nek model po imenu Merkur začel eMule projekt, ki je kmalu prehitel Donkeya in zakoličil nekaj novih standardov. EDonkey2000 seveda še vedno obstaja, vendar pa ni nove verzije že več kot pol leta in ga uporablja le nekaj procentov klientov. Drug, bolj priljubljen program, pa je Shareaza. Le-ta lahko uporablja kar nekaj omrežij, od Bittorrent, Gnutelle do eD2K. Tu je link do lepljivka o njej:
http://www.slo-filesharing.com/forum/vi ... php?t=8373


FAQ - Frequently asked questions (nadaljevanje)

>> FAQ 04: Zakaj mi mula vleče xxx kB/s, prej je pa xxx kB/s...? Oz. vsa ostala vprašanja o hitrosti.
EMule sama razporeja upload hitrosti in mesta (slote). Ko nastaviš upload limit, mula zračuna najprimernejše število slotov in tega ne moreš spremenit. Isto je pri drugih klientih. Če ima zasedene vse upload slote, bo na vsakega prislo samo x% celotne njegove pipice. Pri 32kB/s (256kbit) povezavi je to približno 4kB/s na enega klienta, lahko pa tudi manj (če ne zmore take povezave). Če smo edini, ki vlečemo določeno stvar od nekoga, bomo izkoristili ves njegov upload, ampak to se zgodi le redko. Iz povedanega sledi naslednje: hitrost našega downloada je v največji meri odvisna od ene stvari - števila sourcev! Če ima film Delta Force 20 ljudi, bomo bržkone lahko hkrati vlekli le od enega (~4kB/s) in ker imajo najbrž vsi poln queue (čakalne vrste), še to ne ves čas. Če pa ima film Irreversible 600 ljudi, potem bomo slejkoprej začeli vleči od več klientov hkrati, torej npr. 4kB/s + 4 + 3 + 10 = 21kB/s in to skoraj ves čas. Lahko celo več, če imamo veliko kreditov pri nekaterih izmed teh. Nekaj je odvisno tudi od sreče. Lahko pa imaš tudi smolo in gre nekdo, pri katerem si prvi v vrsti, ravno takrat dol, lahko imajo tvoji sourci odprte friend slote, lahko pri nobenemu nimaš kreditov... Pač, eMule je namenjena temu, da hkrati pobiraš dol 5, 10 večjih fajlov, potem je skupna hitrost kar lepa. <<

>> FAQ 05: Kaj naj nastavim, downloadam,... da mi bo ohranilo mesto v vrsti pri drugih klientih, če moram zapret mulo (resetirati...)?
Če verjamete ali ne, nič! Mesto v vrsti (Queue position) obdržite, tudi če se reconnectate z drugim IPjem, pod pogojem, da vmes ni minila več kot 1 ura. Če torej morate resetirati računalnik, boste še vedno točno tam v vrsti kot prej. <<

>> FAQ 06: Zakaj ima mula v trayu zavezane oči? Kaj je tista črtica zraven?
Zato, ker imaš low-ID! Preberi zgoraj, kaj je to in kaj narediti. Tista črtica pa je preprosto prikaz trenutne hitrosti downloada. <<

>> FAQ 07: Zakaj se mi mula sesuva? Zakaj po nekaj časa začne vse delovati tako počasi?
Za sesuvanje mule je lahko veliko vzrokov. Od golazni na računalniku, pokvarjenih fajlov... Najprej preglejte računalo s standardnimi anti-virus/spyware/trojan zadevami, navodila so vsepovsod. To nikoli ne škodi. Naslednje, kar poizkusite, je reinstall mule. Bolj natančno, odstranitev (uninstall), in sicer na pravilen način, in šele potem ponovna namestitev. Po možnosti novejše verzije. Kako ohraniti stare nastavitve/kredite, sem opisal zgoraj pri inštalaciji. Če tudi to ne pomaga, so morda kateri temp ali celo config fajli pokvarjeni. Poskusite jih locirati in odstraniti. (Če ne drugega, pazite vsaj na svoj cryptkey.dat.) Prepričajte se, da težav ne povzroča vaš operacijski sistem. In "last, but not least" - fragmentacija diska. Če je disk močno fragmentiran, ima mula logično lahko velike težave z upravljanjem z datotekami, da ne govorimo o OS-u. Rešitev - defrag. Priporočam kakšen namenski program, ki vam bo disk defragmentiral ob startupu. Za kaj več - iskanje (Diskeeper, System Mechanic...).
Kar pa se tiče počasnosti delovanja, je tudi možnih veliko vzrokov. Ali imate dovolj RAMa, ali imate primerno velikost izmenjalne datoteke - page fajla? Je morda le-ta preveč fragmentiran (->defrag)? Golazen? Kaj pa drugi programi, ki jih poganjate zraven? Ne smem pozabiti tudi na Zone Alarm, ki ima neverjetno potrebo po virtual memoryju, ki se s časom le še povečuje. (Ne vem, če so v novi verziji to že kaj popravili, a vseeno - zamenjajte ga.) <<

>> FAQ 08: Zakaj mi eD2K linki ne delajo normalno?
Najbrž zato, ker si slabo nastavil zadevo (ali pa je bila na delu golazen). Lahko je nekaj narobe z asociacijami v Windowsih. Potegnite dol tole orodje: http://emule-project.net/home/files/mis ... killer.zip in ga poženite. Nato pa pod Options>General spodaj desno kliknite na "ed2k links". V browserju vas itak vpraša, kaj želite naredit z linkom. <<

>> FAQ 09: Kaj je s tem "A4AF"?
Pri nekem klientu si lahko samo v eni vrsti, se pravi, da če hočes od njega dobiti dva fajla, potem boš za enega normalno v vrsti, pri drugem pa boš imel status A4AF (Asked for another file). Ko boš končal z downloadanjem enega chunka, boš ponovno vstopil v vrsto, mula pa bo odločila, za katerega od teh 2 fajlov. Če nujno rabimo enega izmed teh fajlov, lahko v Transfer oknu desnokliknemo nanj in izberemo "Automatically Swap All Sources To This File" (najprej moramo omogočiti "Show more controls" pod Options>Extended). Ob naslednjem checku (reasku) se bo naše mesto v vrsti preneslo na ta fajl. (To je uporabno predvsem v primerih, ko vlečete film na dveh cedejih, saj lahko swapate source najprej na CD1, po končanem prenosu pa bodo avtomatsko šli na CD2.) <<

>> FAQ 10: Kaj je ta "hash"?
V eMule imamo dva "hasha", user-hash in file-hash. Hash je edinstvena vrednost, izračunana na podlagi določenega algoritma oz. ključa. User-hash se izračuna tako: eMule nam ob začetku dodeli 384 (!) bitni RSA ključ in ga shrani v cryptkey.dat. Potem nam z njim naredi hash, ki se zapiše v preferences.dat in je naša identiteta. Z njim se izkazujemo na omrežju, t.j, potrjujemo, da smo mi res mi, hihi.
File-hash pa je potemtakem identiteta posameznega fajla, ki ga lahko identificira na omrežju. Ta je narejena s pomočjo MD4 algoritma. Ko/če releasamo kakšen fajl, mu mula izračuna hash, ki se potem prenaša po omrežju. Zato mula tudi ve, kateri fajli so eni in isti, čeprav imajo lahko vsi različna imena. <<

>> FAQ 11: Kaj pa Linux?
Seveda obstaja tudi mula za Linux, brez strahu. Prva je aMule, ki je (bo) pravzaprav mula, namenjena vsem platformam. Dobite jo tule: http://www.amule.org/
Druga taka zadeva pa je xMule. Več na: http://www.xmule.ws/
(Obstaja tudi LMule, kjer pa je razvoj zastal, lahko pa uporabite tudi Wine + eMule...) <<

endSticky

# v1.00
# by Tecumseh, revizija in dodatki by Gemini, dodatne usluge by LordMorgoth.
# morebitnih napak ni, tako da zanje ne morem/moreva odgovarjati :)
# nikakor ne namigujem, da sem kdaj koli posedoval katero koli izmed kjer koli omenjenih datotek
# NE pošiljajte mi ZS z vprašanji o muli!

Disclaimer (odobreno s strani leet crew):
Vse vprašanja, na katera je bil že podan odgovor, pa se bodo ponovno pojavljala, bodo nemilostno zbrisana. Izjava je dokončna, ugovori in pritožbe so brezpredmetne.
2. Ce vleces dol torrente je prvo kot prvo zelo vazno s kje jih vleces. Ce si na kakem leech and go serverju, z malo semeni in veliko leecherji kake dobre dl speed nemores pricakovat. Taki serverji, kjer pa hitrost mora biti maximalna pa so npr. Filelist.org, torrebtbytes.net etc etc. Point tu je share ratio, kolkr das, tok dobis. zdej ce si ti na enem teh streznikov, pod pogojem da imas super ratio, da si optimalno nastavu utorrent nastavitve, da nimas kakega firewalla v windowsih, da mas porte odprte, da nimas virusov in ostalega sranja, da nimas naenkrat przganih 10 programov ala emule, utorrent etc, da si upload zmanjas na polovico (za download rabis tudi upload -> s tem isces semena, refreshas tracker.. uglavnem rabi se),
da zopet je torrent dobro seedan .... bi ti moralo downloadat z full speed, tako da naredi test, se prej pa na google.com pobrskaj kako in katere porte odpreti za kak program (ce tega nisi naredu, nevem jst kok obvladas to)...

Shrek
Model
Prispevkov: 210
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 18:46
T-2: Že imam
Paket: 4 Mbps / 1 Mbps
Kraj: Izola

Odgovor Napisal/-a Shrek » 29. Sep 2006 ob 00:27

Zna bit problem pri XP sp2, ker ima omejitev TCP/IP protokola. To se reši z instalacijo patch-a.
Slika
čakal 200 dni

Uporabniški avatar
Pizzicato
Nadebudnež
Prispevkov: 356
Pridružen: 25. Avg 2006 ob 16:13
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Odgovor Napisal/-a Pizzicato » 29. Sep 2006 ob 07:50

Shrek: ne serji ga s takimi. Tudi drugi mamo SP2 pa nobenga patcha, emula in torrenti pa vlečejo na puno!

MrJerry
Uporabnik
Prispevkov: 34
Pridružen: 18. Avg 2006 ob 09:49
T-2: Še nimam
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a MrJerry » 29. Sep 2006 ob 12:29

Jaz sem imel podoben problem. Vzrok je bil, da sem imel na T-2 srednji varnostni paket. Kateri paket imas ti, ti pise na pogodbi, mogoce se kje (klici na helpdesk, vprasaj zaposlene na T-2 preko tega foruma, mogoce servisne strani...).

Resitev je, da posljes faks s prosnjo, naj ti srednji varnostni paket spremenijo v nizki varnostni paket. Meni so uredili se isti dan.

Virenque
Uporabnik
Prispevkov: 31
Pridružen: 5. Okt 2006 ob 22:44
T-2: Že imam
Paket: 8/1, poslovna telefonija
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Virenque » 5. Okt 2006 ob 23:03

Jst mam problem da pri uTorrentu ali Azureusu ne morem dobit zelenga znaka spodi. Vedno mam rumen trikotnik kar pomen da neki ni v redu s porti, tut če modem direkt na PC prklopm. Problem niti ni v tem ampak to da mi ob pržganem uTorrentu internet praktično ne dela. Probu sm že vse nardit kar je razložen na Azureus in uTorrent forumih. Jutr pošlem fax da mi spremenijo varnostni paket iz srednega na nizkega. Če še to nebo pomagal obupam in zamenam paket iz 8/1 na 1/1. :roll:

stik
Uporabnik
Prispevkov: 48
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 10:50
T-2: Še nimam

Odgovor Napisal/-a stik » 17. Okt 2006 ob 17:42

tudi jaz imam enak problem z eMulo in uTorrentom da se mi ne poveže pravilno in ni nobenga downloada.Jutri prec pošljem faks da mi spremenijo varnostni paket iz srednjega v nizkega in upam da bo potem delovalo,ker prej ko sem bil pri Siolu je blo bp :roll:

Virenque
Uporabnik
Prispevkov: 31
Pridružen: 5. Okt 2006 ob 22:44
T-2: Že imam
Paket: 8/1, poslovna telefonija
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Virenque » 17. Okt 2006 ob 19:14

ok zdej mam nizki paket in se mi normalno poveže. na utorrentu imam zelen znak in piše da je port odprt. je bolš sa še vedno dalč od 8/1. utorrent še vedno precej upočasni internet čeprou je hitrost samo 100 kb/s, čez 250 pa sploh nikol ne pride. ne me sprašvt glede nastavitev..sem že vse probu:D

iro
Uporabnik
Prispevkov: 47
Pridružen: 21. Sep 2006 ob 06:57
T-2: Že imam
Paket: 1/256
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a iro » 17. Okt 2006 ob 22:04


Uporabniški avatar
Surfer
Navdušenec
Prispevkov: 697
Pridružen: 24. Sep 2006 ob 11:22
T-2: Že imam
Paket: all in one :)

Odgovor Napisal/-a Surfer » 18. Nov 2006 ob 14:19

Meni eMule dobro dela samo, če se konektam na OBFUSCATION server. V čem je štos?
Slika 8)

Uporabniški avatar
iElectric
Model
Prispevkov: 214
Pridružen: 3. Apr 2006 ob 22:39
T-2: Že imam
Paket: 20/20mbit
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a iElectric » 18. Nov 2006 ob 14:35

Poveži se na server 1, ker sta dva.
Slika

Uporabniški avatar
Surfer
Navdušenec
Prispevkov: 697
Pridružen: 24. Sep 2006 ob 11:22
T-2: Že imam
Paket: all in one :)

Odgovor Napisal/-a Surfer » 19. Nov 2006 ob 13:12

Ja, en je obfuscation, drugi pa ni. Vendar je na tistem, ki ni, več fajlov... :?
Slika 8)

Odgovori