Format slike: 16:9 / 4:3

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
poiuztrewq

Re: 16:9 zmeda

Odgovor Napisal/-a poiuztrewq » 20. Mar 2009 ob 10:36

A dejansko je pa že link do vas preko optike? :?:

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Odgovor Napisal/-a nemo » 20. Mar 2009 ob 10:51

Štirinajstič posodobljena verzija neuradnih vprašanj:
:arrow: kdaj se bo nehalo naključno in nepotrebno raztegovanje SLO 1 in SLO 3 na 16:9?
:arrow: kdaj bo urejeno preklapljanje Eurosporta HD, MelodyZen HD in Voom HD na 16:9?
:arrow: kdaj bo na Motoroli 1510 urejena nastavitev 4:3 (in bo naprava dejansko proizvajala letterbox)?
:arrow: ali ste razmišljali, da bi v 16:9 načinu pisavo skrčili v horizontalni smeri (da bi se proporci ohranili in ne bi izgledala stisnjena)?

Urejeno:
- pop tv in a-kanal preklapljata na 16:9
- TV 1000 ni več raztegnjen
- Info TV HD končno ne "maha" več čez rob zaslona
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Odgovor Napisal/-a mahi » 20. Mar 2009 ob 11:30

Navadni Nimda napisal/-a:Prosim, da se ljudi na RTV SLO ne šimfa. Delajo kar pač lahko! :nevem:
Zakaj ne. Saj ji plačujemo naročnino, ki pa ni majhna. Pa še povečat jo hočejo.
Ali za to ne smemo pošinfat če kvaliteta ni na zadovoljivi ravni?
Slika

Uporabniški avatar
peroa
Nadebudnež
T-2: Še nimam
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a peroa » 20. Mar 2009 ob 11:51

Navadni Nimda napisal/-a:
d_g napisal/-a:Nacionalka ne, menda pa bo T-2 končno začel dobivati signal po optiki iz RTV hiše. Kvaliteta bo precej boljša, pravijo na T-2, samo nastavitve jih mal .... :mrgreen:
Prosim, da se ljudi na RTV SLO ne šimfa. Delajo kar pač lahko! :nevem:
A si ti resen? Toliko lenuhov na kupu ni v nobeni "firmi". Pa še jest jih plačujem.
Paraziti ...

:grr:
Slika

Everybody lies!

ledeni
Novinec

Odgovor Napisal/-a ledeni » 4. Apr 2009 ob 01:05

lp

Zakaj imam občutek da je večina programov v formatu 4:3? Vsi discovery imajo na štirih straneh črne robove, ko pa je slika v 16:9 pa so robovi še večji. POP TV je ok, prav tako NG WILD. Ostalo pa... RTV... brez besed - slika kot iz 50tih. Komaj sem fotra prepričal v nakup, zdaj pa jih moram poslušat... Ne krivim T2, rad pa bi vedel v čem je problem?

Uporabniški avatar
nathanhund
Guru
Paket: migriral na A1
Kraj: Poljčane

Odgovor Napisal/-a nathanhund » 4. Apr 2009 ob 12:43

e to pa tudi mene zanima, zdaj ko sem kupil lcd pa na večinia kanalov gledam črni okvir :nevem:
LP Robert

Uporabniški avatar
kekoke
Guru
Paket: išče alternativo

Odgovor Napisal/-a kekoke » 4. Apr 2009 ob 13:01

ledeni napisal/-a:lp

Zakaj imam občutek da je večina programov v formatu 4:3? Vsi discovery imajo na štirih straneh črne robove, ko pa je slika v 16:9 pa so robovi še večji. POP TV je ok, prav tako NG WILD. Ostalo pa... RTV... brez besed - slika kot iz 50tih. Komaj sem fotra prepričal v nakup, zdaj pa jih moram poslušat... Ne krivim T2, rad pa bi vedel v čem je problem?
se morda ne bi zazrli malce vase, preden so za vse krivi drugi? Po domače, kdo ti je kriv da si fotra prepričeval v nakup. Večina TVjev po gospodinjstvih je 4:3 in večina nas ne čuti nobene potrebe po kakšnem drugem formatu (kr vpraš fotra), večina signalov na satelitih je 4:3, a zdej nej bi bil pa T2 kriv, ker si ti nasedel na glupe marketinške fore.
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.

Uporabniški avatar
nathanhund
Guru

Odgovor Napisal/-a nathanhund » 4. Apr 2009 ob 13:11

no ja pol po tvoje sploh ne rabmo iptv ali satelitov, saj lak na en star tv prklopmo kolo od bicikla pa lepo gletamo slo 1, pa slo2 če maš srečo, zakaj bi šli s časom naprej
sedaj pa resno, ni govora zakaj niso vsi kanali 16:9,, govora je o tem zakaj imajo nekateri kanali predvsem je to slo1 in 2 črni rob na 4:3 televizorjih zgoraj in spodaj na 16:9 pa okoli cele slike kar ti potem 42" tv spremeni v 37" včasih skoraj 32" :blbl:
LP Robert

Uporabniški avatar
Mark
T-2jevec
Paket: Oranžni King

Odgovor Napisal/-a Mark » 4. Apr 2009 ob 14:07

Preberite si tisti .pdf, ki je objavljen na tem linku.

Uporabniški avatar
kekoke
Guru

Odgovor Napisal/-a kekoke » 4. Apr 2009 ob 16:50

nathanhund napisal/-a:no ja pol po tvoje sploh ne rabmo iptv ali satelitov, saj lak na en star tv prklopmo kolo od bicikla pa lepo gletamo slo 1, pa slo2 če maš srečo, zakaj bi šli s časom naprej
sedaj pa resno, ni govora zakaj niso vsi kanali 16:9,, govora je o tem zakaj imajo nekateri kanali predvsem je to slo1 in 2 črni rob na 4:3 televizorjih zgoraj in spodaj na 16:9 pa okoli cele slike kar ti potem 42" tv spremeni v 37" včasih skoraj 32" :blbl:
napredek super, sam če je res napredek. Sem pač en tistih s premal testostorona, ki mu velikost ne pomeni veliko (tud ko se tvoja slika spremeni v 32" je še vedno mnogo večja od moje). In zaradi vaših potreb po velikosti, moram jaz gledati ali popačeno sliko ali napol črn ekran, hkrati pa ves čas čez sredo ekrana skače napis "Razširitev 16:9" ali "Zožanje 4:3". Ali pa dat nekomu 400€+ za nekaj kar v resnici sploh ne rabim. Seveda je problem rešen le do tedaj, ko se nekdo spomni, da se TVja ne da gledat če ni slika 25:9, diagonala pa 51". Verjetno pa nekateri naujo srečni dokler naujo mel 360°TV okol cele sobe. Pol si pa sam še 360°kamero montirajo na glavo in bodo lahko res fascinirani s TV predstavo sveta okoli sebe, še en program z nočno sliko vakuma in en posnetek črnje lukne ter en testni kanal s črno sliko v večji ločljivosti in mamo vse kar rabmo. Vsebino na TV itaK rabijo le glupi piflarji in zadrteži, ki hočejo živeti v srednjem veku.
Če nardim še vzporednico z vašim tako priljubljanim prehodom s ČB na barvno TV, tam je šlo dejansko za napredek, ker se je slika zelo približala realnosti, pa ljudje s ČB TVji niso bili nič prikrajšani s prehodom na oddajanje v barvah. Stare je še do nedavno (mogoče še vedno) na začetku vsake tekme povedal kero moštvo igra v svetlih majicah in temnih hlačkah. Tole s 16:9 meni ne pomeni popolnoma nobenega napredka, slika je enako realna v obeh formatih, hkrati je pa tako pri vas, ki čutite tehniološki napredek še z drugimi čutili, kot pri meni povzročilo le nezadovoljstvo. Da je za vsem skupaj le interes kapitala in ustvarjanje umetnih potreb naj ostane moja špekulacija. Si predstvaljam mngo drugačnih scenarijev kako bi se dalo preiti na drug format tako, da bi bili vsi srečni.
Ne morem pa razumet vašega dojemanja, da so vaše "pravice" do "pravega formata" enake kot pravice ljudi, ki že 50 let gledajo svoj "pravi format". če skušam neko trapasto vzporednico potegnt, nekako tako vas vidim, kot če bi borderji (manjšina) zahtevali da se po smučiščih (smučanje je vendarle zastarelo) le še borda.
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.

kokica2000
Legenda
Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a kokica2000 » 4. Apr 2009 ob 17:28

No, no, tale primerjava z bordanjem je pa malo bosa. Dva različna športa z razvojem tehnologije nimata nič skupnega.

Če bi si malo prebral o zgodovini tehnologije (priporočam tole branje), bi videl, da format 16:9 ni nobena marketinška finta, ampak je kompromis (geometrična sredina) med formatom 4:3 in cinemaskopskim formatom 2,35:1. Poleg tega je znanstveno dokazano, da je format 16:9 naravnejši, saj je bližje dejanskemu vidnemu polju človeka, kot format 4:3. Dokaz, da bo format 16:9 v prihodnosti neizogibno dejstvo, je tudi njegova uveljavitev v okviru standardov HD.

Glede uvajanja formata 16:9 v naših krajih bom pa zelo kratek: :plosk: za POP in RTS, :blbl: vsem ostalim.

Uporabniški avatar
kekoke
Guru

Odgovor Napisal/-a kekoke » 4. Apr 2009 ob 19:54

evo sem prebral kako se je rodil 16:9, prava znanost, en se je mal s papirčki igral in jih zložu v 16:9. Zakaj rabimo kompromis? Vsi k v TV iščete prezenco si kupite poljubno širok zaslon in spremljajte tam v ta namen pripravljene vsebine. Ne mi pa razlagat, da so novice na 24 ur lepše, ker so v pravem formatu.
Kar se pa bososti tiče, trenutno je tako, smo na istem smučišču, eni mamo smučarsko opremo, drugi bordersko, učitelj nas pa vse uči iste tehnike. In mi naj bi bili srečni. Sploh pa nisem srečen, če začutim agresijo s strani ljudi na bordih, konec koncev smo v istem dreku in preden boste dejansko znal bordat ; :twisted: vas bodo otroci učili novih tehnik. Jaz loh vsaj rečem da sem nekoč znal smučat, pa čeprav zgledam kot Križaj.
Slika

Uporabniški avatar
nathanhund
Guru

Odgovor Napisal/-a nathanhund » 4. Apr 2009 ob 20:35

pa kaj si ti res BLOND, nisem rekel da morajo bit 16:9 vsi, bunil sem se nad one pri katerih imate vi na 4:3 črni rob zgoraj in spodaj, mi na 16:9 pa ZGORAJ, SPODAJ, LEVO, DESNO, pa ne misli si da je delež 16:9 tv tak mali :jao: :jao:
LP Robert

Uporabniški avatar
kekoke
Guru

Odgovor Napisal/-a kekoke » 5. Apr 2009 ob 11:35

Edina raziskava za katero vem pravi, da vas je 25%, sem pa prepričan, da 50% od preostalih 75% gleda 24ur v podolgoglavi tehniki. Variante da bi bili vsi srečni z istim signalom ni.
Slika

Uporabniški avatar
Surfer
Navdušenec
Paket: all in one :)

Odgovor Napisal/-a Surfer » 5. Apr 2009 ob 13:25

25% + hitro raste!

Danes je bil prenos formule v pravem 16:9 -- poslastica, bravo POP TV!
Slika 8)

Odgovori