[novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Vse o T-2 mobilni telefoniji
ango
Nadebudnež
Prispevkov: 408
Pridružen: 5. Dec 2008 ob 20:38
T-2: Še nimam
Kraj: Izola

[novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a ango » 21. Apr 2009 ob 16:20

Ali bomo poleti med mobilnim gostovanjem znotraj EU govorili še ceneje, ceneje pošiljali SMS in z nižjimi stroški prebirali e-pošto na mobilniku, bodo jutri odločili evroposlanci. Če bodo potrdili predlog razširjene uredbe o roamingu, bodo nižje cene začele veljati 1. julija letos.
Evroposlanci bodo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes razpravljali, jutri pa glasovali o uredbi o mobilnem gostovanju. Prvič je bila uredba uveljavljena poleti 2007, a le za klice, nova različica uredbe pa podaljšuje veljavnost prve do poletja 2012, obenem pa uredbo razširja.

Tako dopolnjena oziroma razširjena uredba ne bo urejala le najvišjih cen za drobnoprodajne cene za opravljene in prejete klice, temveč tudi najvišje možne drobnoprodajne cene za poslane SMS med roamingom ter za veleprodajne cene za prenos podatkov (to je cena, ki jo drug drugemu zaračunavajo operaterji).
Klici julija že tretjič cenejši

Kot rečeno uredba predvideva dodatno pocenitev za klice med mobilnim gostovanjem znotraj EU. Veljavnost dopolnjene uredbe se bo podaljšala do poletja 2012 in bo prinesla dodatne pocenitve klicev. Za minuto opravljenega klica bo treba v zadnji fazi veljavnosti podaljšane in razširjene uredbe (začela se bo 1. julija 2011) plačati le še 0,35 evra na minuto (brez DDV), za prejeti klic pa 0,11 evra na minuto (brez DDV).

Ob tem je treba opozoriti, da bodo morali po novem mobilni operaterji klice med mobilnim gostovanjem po pol minute zaračunavati s sekundnim intervalom. Tako bo uporabnik, ki bo govoril 45 sekund, za toliko tudi plačal, ne pa celo minuto.
Več kot pol cenejša sporočila SMS

Uredba bo po novem regulirala tudi cene kratkih sporočil, ki bodo predvidoma stala največ 11 centov brez DDV. Tako bi drobnoprodajna cena v Sloveniji z DDV dosegla 13,2 centa. To bo za vse Slovence pomenilo precejšnjo pocenitev, saj Simobilovi zasebni uporabniki zdaj za SMS, poslan iz Italije, Avstrije, Nemčije, Francije oziroma Velike Britanije, plačajo 0,27 evra, poslovni pa 0,25 evra. Podobne so tudi cene pri Mobitelu , gibljejo se namreč od 0,23 (VB in Nemčija) do 0,34 evra (Italija, Avstrija, Francija).

Za primerjavo: SMS, poslan iz Hrvaške v Slovenijo, pri Simobilu stane 0,21 oziroma 0,23 evra, pri Mobitelu pa 0,26 evra. Isto ceno vam Mobitel zaračuna tudi za sporočilo iz ZDA, Simobil pa zaračuna 0,31 oziroma 0,38 evra. Vse navedene cene vključujejo DDV.
vir: finance poleti si obetamo cenejši roaming
_____________________________
Kot v US, zgleda da bomo meli hitrejši mobilni internet kot pa žične povezave

ango
Nadebudnež
Prispevkov: 408
Pridružen: 5. Dec 2008 ob 20:38
T-2: Še nimam
Kraj: Izola

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a ango » 22. Apr 2009 ob 15:44

POTRJENO SMSji od julija za polovico cenejši
Evroposlanci so potrdili uredbo o roamingu, ki znižuje cene odhodnih klicev na 43 centov in dohodnih na 19 centov; najvišja cena za poslan SMS 11 centov


Poslanci v evropskem parlamentu so danes z 646 glasovi proti 22 v Strasbourgu potrdili uredbo o roamingu. To pomeni, da bodo cene za gostovanje v tujih mobilnih omrežjih v EU od 1. julija nižje. Za približno polovico se bodo pocenila kratka sporočila (SMS). Za poslano sporočilo nam operater ne bo smel zaračunati več kot 11 centov brez DDV, kar pomeni da je v Sloveniji z DDV to 13,2 centa. Trenutne cene pošiljanja SMS se gibljejo od 23 do 34 centov (za EU).


Klici 43 in 19 centov

Poleti bomo za minuto klica plačali največ 43 centov, za minuto prejetega klica pa 19 centov. Operaterji prav tako lahko pozabijo na minutni interval obračunavanja klicev. Po pol minute pogovora morajo zaračunavati klice s sekundnim intervalom.

Cena prenosa podatkov največ evro za megabajt

Cene se prvič z uredbo znižajo tudi za prenos podatkov, omejitev je en evro na megabajt. Povprečno si trenutno operaterji za megabajt prenosa podatkov zaračunajo 1,68 evra. Z julijem 2010 se bo ta tarifa pocenila še za 20 centov, leta 2011 pa bo najvišja cena za megabajt le še pol evra.
:plosk: :plosk: :plosk: :plosk: vsaj za nekaj je dobra EU

vir: http://www.finance.si/244818/Potrjeno_S ... _cenej%B9i
_____________________________
Kot v US, zgleda da bomo meli hitrejši mobilni internet kot pa žične povezave

Uporabniški avatar
feeltch
Model
Prispevkov: 319
Pridružen: 4. Sep 2007 ob 15:54
T-2: Že imam
Paket: UMTS komplet
Kraj: Lj.-Šiška

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a feeltch » 22. Apr 2009 ob 18:33

gut. kaj pa prenos podatkov?
Slika

there's no home like 87.212.1.184

ango
Nadebudnež
Prispevkov: 408
Pridružen: 5. Dec 2008 ob 20:38
T-2: Še nimam
Kraj: Izola

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a ango » 22. Apr 2009 ob 18:46

Odgovori na nekaj pogostih vprašanj o tem, kaj prinaša nova, podaljšana in razširjena uredba o mobilnem gostovanju znotraj Evropske unije.

Kdaj bodo začele veljati nove cene za mobilno gostovanje znotraj EU za klice, poslane SMS in prenos podatkov?

Poslanci evropskega parlamenta so potrdili predlog o podaljšanju oziroma razširitvi uredbe o mobilnem gostovanju, bodo nižje drobnoprodajne cene za mobilno gostovanje znotraj EU za dohodne in odhodne klice, za poslana kratka sporočila SMS in nižje veleprodajne cene za prenos podatkov začele veljati 1. julija 2009.


Koliko cenejši bodo odhodni in dohodni klici med mobilnim gostovanjem znotraj EU?

Uredba prinaša še nižje cene za opravljene (odhodne) in prejete (dohodne) klice med mobilnim gostovanjem znotraj EU. Cena za minuto opravljenega klica (brez DDV) bo s 1. julijem 2009 upadla na 0,43 evra, s 1. julijem 2010 na 0,39 evra in s 1. julijem 2011 na 0,35 evra. Cena za minuto prejetega klica (prav tako brez DDV) se bo s 1. julijem 2009 znižala na 0,19 evra, s 1. julijem 0,15 evra, s 1. julijem 2011 pa na 0,11 evra.

Ali uredba poleg nižjih cen uvaja še kake spremembe pri klicih?

Da. Po kompromisu, ki so ga dosegli evropski parlament, evropska komisija in češko predsedstvo EU, morajo mobilni operaterji po prvih 30 sekundah klice zaračunavati s sekundnim intervalom. Doslej so lahko uporabniku zaračunali za celo minuto pogovora, čeprav je govoril samo 45 sekund.

Ali bo uredba o roamingu končno veljala tudi za države zunaj EU, na primer za Hrvaško ali ZDA?

Ne. Uredba bo še naprej veljala le za mobilno gostovanje znotraj EU, torej iz ene države članice v drugo.

Ali bodo nove cene veljale tudi za MMS?

Ne. Nova uredba se s sporočili MMS ne ukvarja, a mnogi pričakujejo, da bo v naslednjem koraku pod drobnogled vzeto tudi to področje. Cena za MMS je namreč sestavljena iz cene poslanega MMS po ceniku operaterja in cene podatkovnega prenosa pri pošiljanju MMS (ta je odvisna od velikosti sporočila MMS). Ob tem je treba opozoriti, da nekateri operaterji zaračunavajo tudi prejem sporočila MMS.

Kje bo mogoče najti nove cene in ugotoviti, kateri tuj operater je za vas najugodnejši v tujini?

Cene bodo objavljene v cenikih mobilnih operaterjev: na spletu, na mobilnih portalih, prek številk za pomoč uporabnikov, tako Simobil kot Mobitel omogočata pridobitev teh podatkov tudi prek SMS. Na svoj portal http://www.komuniciraj.eu jih namerava dati tudi APEK . Še naprej pa bo vsak uporabnik ob prehodu meddržavne meje znotraj EU prejel SMS z informacijo o cenah gostovanja pri izbranem operaterju.

Bodo lahko uporabniki pocenili porabo tudi še kako drugače?

Da. Kar zadeva prenos podatkov med mobilnim gostovanjem v tujini (sem sodi denimo brskanje po internetu ali prebiranje e-pošte na mobilniku med roamingom), bo uredba uporabnikom omogočila, da se bodo lahko odločili za zneskovni limit, pri katerem jim bodo odklopili storitev prenosa podatkov.

Predvidoma bo splošni limit 50 evrov, lahko pa se boste dogovorili tudi za višjega, če to ustreza vašim potrebam. Pred blokado prenosa podatkov vas bo operater predvidoma obvestil, da se bližate dogovorjenemu znesku. Takšna obvestila bodo morali operaterji neobvezno uvesti s 1. marcem 2009, 1. julija 2010 pa bodo postala obvezna.

Ali se mi iz EU bolj splača poklicati domov ali naj pošljem SMS?

Do 1. julija 2009, ko bo cena za poslani SMS med mobilnim gostovanjem znotraj EU predvidoma znižana na 11 evrskih centov brez DDV (z DDV bo v Sloveniji cena 13,2 evrskega centa), je v veliko primerih (odvisno od roaming operaterja) cenejše, da ne pošljemo SMS, ampak nas pokličejo, ali enako drago, če mi pokličemo domov za minuto.

Slovenski operaterji (Debitel , Izi , Mobitel , Simobil , :rtmT2: in Tušmobil ) po podatkih, ki jih je od njih pridobila evropska komisija, za poslani SMS iz EU zaračunajo od 0,21 evra do 1,04 evra (z DDV). Cena za minuto prejetega klica je navzgor omejena na 0,264 evra (z DDV), cena za minuto opravljenega klica pa na 0,552 evra (z DDV). Ko bo uredba pocenila SMS, pa bo pošiljanje SMS cenejše od minutnega klica.

Si je mogoče telefon nastaviti tako, da sam najde najcenejšega tujega operaterja (ali pa da to zate naredi tvoj operater)?

Ne. Vendar pa lahko doma preverimo, kateri je najcenejši in zatem želeno omrežje izberemo kot prednostno omrežje. Tako se bomo vsakokrat, ko se bomo znašli v posamični državi, vklopili na to omrežje. Poleg tega je priporočljivo, da svoj mobilnik nastavite tako, da izklopite možnost samodejne izbire operaterja in vklopite ročno izbiro.

-------------------------------------------------------------
pač je malo dosti obširno, kogar zanima naj si prebere :shock:

vir:http://www.finance.si/244642/Kaj_morate ... EU_roaming

-----------------------------------------------------------
@feeltch
Cena prenosa podatkov največ evro za megabajt

Cene se prvič z uredbo znižajo tudi za prenos podatkov, omejitev je en evro na megabajt. Povprečno si trenutno operaterji za megabajt prenosa podatkov zaračunajo 1,68 evra. Z julijem 2010 se bo ta tarifa pocenila še za 20 centov, leta 2011 pa bo najvišja cena za megabajt le še pol evra.
_____________________________
Kot v US, zgleda da bomo meli hitrejši mobilni internet kot pa žične povezave

ango
Nadebudnež
Prispevkov: 408
Pridružen: 5. Dec 2008 ob 20:38
T-2: Še nimam
Kraj: Izola

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a ango » 28. Jun 2009 ob 16:04

Prvi 1.7.2009 se bliža in upam da t-2 čim prej objavi kdaj bo popravljen cenik roaminga http://t-2.net/?AUID=E42D6501013061F0204D2, pa še cena poslanega sms-a


Slika
http://www.zurnal24.si/gostovanje-cenik ... tvo/117709
_____________________________
Kot v US, zgleda da bomo meli hitrejši mobilni internet kot pa žične povezave

Uporabniški avatar
riki
Faca
Prispevkov: 188
Pridružen: 4. Dec 2008 ob 22:44
T-2: Že imam
Kraj: Limassol

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a riki » 28. Jun 2009 ob 17:16

zanimivo, da t-2 nikjer ne omenjajo kot operaterja. samo velika trojka...

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a matjazc » 28. Jun 2009 ob 18:26

Res je, samo trojico vedno slišiš. Za T-2 mobile pa nikoli. Tole se bo moral T-2 še ornk potruditi, da bodo v medijih začeli tudi T-2 mobile omenjati. Itak pa večina ljudi ne ve za T-2 mobile. Bo treba bolj mobilno telefonijo oglaševati.
Kakšen jumbo plakal s sliko mobilnega telefona, njihovimi omrežnimi mobilni številkami in kakšno ceno nebi bilo slabo objaviti po celotni Sloveniji. Očitno ljudje niso opazili sedanjih plakatov. Pa tudi še kakšno reklamo za mobitelno omrežje na televiziji (na RTV SLO 1 in POP TV) in radiu bi se tudi lahko zavrtelo ter objavilo kakšno reklamo v tiskanih medijih.
Pred tem se bodo morali pa še ornk potruditi z postavitvijo novih UMTS baznih postaj.
Mogoče bo pa čez kakšno leto kaj bolje. Res, da so šele dobro leto in pol na sceni. :)

Bo potrebno še počakati par dni, da T-2 objavi novi cenik roaming-a (za dohodne in odhodne klice).

astras
T-2jevec
Prispevkov: 458
Pridružen: 8. Feb 2009 ob 20:03
T-2: Že imam
Paket: T-2 Optika
Kraj: Maribor

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a astras » 29. Jun 2009 ob 10:43

to je potem "slamparija" medijev in ne neoglasevanje t-2...

kvalitetna medijska hisa oziroma novinar bo raziskal dejansko stanje, ne pa kr copy-paste ;)

lp
Ce bil bi vedez...

ne bil bi...

revez...
Slika

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a matjazc » 29. Jun 2009 ob 10:46

Tudi to je res ja. S tem pa se tudi vidi, da zelo malo ljudi ve za T-2 mobil, vključno z mediji. :)

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1217
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a mahi » 29. Jun 2009 ob 11:17

Da. Po kompromisu, ki so ga dosegli evropski parlament, evropska komisija in češko predsedstvo EU, morajo mobilni operaterji po prvih 30 sekundah klice zaračunavati s sekundnim intervalom. Doslej so lahko uporabniku zaračunali za celo minuto pogovora, čeprav je govoril samo 45 sekund.
Ali to velja samo med roamingom ali tudi v domačem omrežju. Če velja tudi v domačem omrežju je to super, saj ne bomo več plačevali prve cele minute. Ali potem to pomeni če boš govoril 40 sekund ti bodo obračunalni 45 sekund, če boš pa govoril 15 sekund ti bodo pa obračunali 30 sekund?
Slika

utement
Novinec
Prispevkov: 12
Pridružen: 3. Jun 2008 ob 15:16
T-2: Že imam
Paket: Unlimited

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a utement » 29. Jun 2009 ob 11:54

Ali to velja samo med roamingom ali tudi v domačem omrežju. Če velja tudi v domačem omrežju je to super, saj ne bomo več plačevali prve cele minute. Ali potem to pomeni če boš govoril 40 sekund ti bodo obračunalni 45 sekund, če boš pa govoril 15 sekund ti bodo pa obračunali 30 sekund?

Ne razumem o čem ti to. V domačem omrežju je vedno bil sekundni interval (govorim za T2 omrežje).

Pomeni da če boš govoril 40 sek se bo obračunalo 40 sek (od kod ti 5 sek dodatnih?). Če pa 15 sek pa se bo obračunalo 30 sek (do sedaj se je obračunala vsaka začeta minuta).

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1217
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a mahi » 29. Jun 2009 ob 15:00

Samo t-2 ima sekundi interval. Ostali operaterji pa kar obračunajo prvo minuto celo.
Slika

Uporabniški avatar
music95
Nadebudnež
Prispevkov: 440
Pridružen: 20. Dec 2007 ob 21:18
T-2: Že imam
Paket: 1/256, TV, IP + PSNT TEL

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a music95 » 29. Jun 2009 ob 21:13

Super! Nenazadnje so cene pogovorov in SMS sporočil (bile) zelo drage.

Kolker kol a lahko samo prašam, kaj bi pomenilo tole: "Operaterji prav tako lahko pozabijo na minutni interval obračunavanja klicev. Po pol minute pogovora morajo zaračunavati klice s sekundnim intervalom."
Slika<-- Čakal 60 dni.

Uporabniški avatar
sini
Faca
Prispevkov: 155
Pridružen: 13. Jan 2009 ob 17:21
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a sini » 30. Jun 2009 ob 09:23

To pomeni:

Staro:
klic 15 s obračunano 1 min
klic 30 s obračunano 1 min
klic 31 s obračunano 1 min
klic 1 min obračunano 1 min

Novo:
klic 15 s obračunano 30 s
klic 30 s obračunano 30 s
klic 31 s obračunano 31 s
klic 1 min obračunano 1 min

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1217
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: [novica] Poleti si obetamo cenejši roaming

Odgovor Napisal/-a mahi » 30. Jun 2009 ob 10:11

Ali bo to veljalo samo v roamingu ali tudi v domačem omrežju?
Slika

Odgovori