Napeljevanje optike in ostalega

Vse o FTTH in Gratelu
Odgovori
codium
Začetnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 10. Avg 2009 ob 16:53
T-2: Še nimam
Paket: Siol ADSL

Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a codium » 13. Avg 2009 ob 17:09

Živjo!

Js mam nekaj zajetnih vprašanj, ki si želijo čimbolj brhkih odgovorov: :)

1.Prosim, če mi kdo, ki se spozna, malo pojasni kakšne so omejitve pri polaganju kablov v isto cev. Pri tem mislim specifično: optični kabel (T2), koaksialni (za TV), štrom, telefonska linija.... mislm da je to to.
Gre za to, da bomo v kratkem menjali fasado na hiši in bomo speljali kable pod novo fasado (po vnaprej položenih kanalih). Torej, a lahko zgoraj naštete kable vržeš kar v isto cev, al so kakšne interference ipd. sranje? V slednjem primeru, kakšna približno pa mora biti razdalja med kanali da ne bo prišlo do tega?

2.Kakšni so lahko ovinki cevi, da se bo opt. kabel notr lepo obnašal (beri:delal). Pa prosm, če lahko vsaj približn premer oz. polmer poveste, ker to, da je pač lahko tak da se kabl ne zlomi sem že slišal povsod :D. in glede na to da zdej tega kabla še nimam in morm samo cevi napelat, nevem kdaj se to lahko zlomi.

3.A slučajno obstaja alternativa povezavi Internet----optika---->optični modem----->vse ostalo prek raznih vmesnikov(IP telefon, ISDN tel., analogna linija, ethernet, po možnosti TV)? In sicer konkretna alternativa me zanima: Internet----optika---->optični modem----nek random kabl---->random rezdelilec na nekem random mestu v bajti---->vse ostalo prek raznih vmesnikov(IP telefon, ISDN tel., analogna linija, ethernet, po možnosti TV)


Zelo hvala

Uporabniški avatar
borut
Guru
Prispevkov: 911
Pridružen: 25. Okt 2006 ob 22:11
T-2: Že imam
Paket: 4Mbit/512Kbit

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a borut » 13. Avg 2009 ob 17:51

3. )
samo na točko 3 ti lahko z zagotovostjo odgovorim.
Od modema lahko na random mesto pelješ utp kabel, potem pa vse storitve zadegaš na en switch.. Mogoče bo 1 port na modemu malo bolj trpel, ampak šlo pa bo.. 8)
Slika

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a matjazc » 13. Avg 2009 ob 19:19

Jest ti bom samo delno odgovoril in se že v naprej povem, da so določeni izrazi po domače. Če imaš možnost bi bilo bolje, da je elektrika v ločeni cevi, glede oddaljenosti pa mislim, da ni takih problemov, če je možnost večja razdalja ni nič narobe oz. na kakšnem drugem koncu hiše.
Glede optike je pa tako, da v hiše Gratel napelje kar ornk debelo cev za optični kabel, če se pravilno spomnim je ene 7cm premer cevi (cev je črne barve in debelina cevi je okoli 3-4mm). Nisem pa čisto prepričal ali je kakšen centimeter več pri premeru ceni.
Najbolj pa je potrebno paziti, da se izognemo 90 stopinjskemu kotu upogibanja cevi. Je verjetno bolje, da če je možno nekako pod kotom na steni narediti luknjo (se pravi preboj v hišo in tudi ko pride tik ob hiši iz zemlje, kar se pravi, da je potrebno za cev toliko globlje skopati v zemljo), vendar nisem čisto prepričan, ker pri tako debeli cevi (7cm ali več premer, verjetno nebi smel biti problem), vendar vseeno priporočam, če je mogoče, da ne bo kasneje problemov.
Naj me kdo, ki ima v hišo napeljano optiko popravi glede dimenzij cevi (premer, debelina ceni), ki jih Gratel polaga za hiše.

Optični kabel naj bi se namreč, če je le možno karseda malo upogibal, sploh pa 90 ali več stopinj rabi toliko večji lok, da se ne prelomi (pod začšito je "stekleno" vlakno, za katero kot vemo je lomljivo pod določenim kotom).

Več o optičnem kablu na:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Opti%C4%8Dno_vlakno

Glede napeljave UTP kabla naprej od Milan switch-a, pa je tako, da za internet je dovolj 1 kabel in se potem lahko na tega priklopi dodaten switch (ki ga mores kupiti sam) in potem lahko od switch-a pelje dalje več UTP kablov za več računalikov. Priporoča se UTP kabel s folijo (FTP ali še bolje SFTP kabel).

Za IP telefonijo in IPTV pa je potrebno toliko kablov kolikor je IP telefonov (kabli gredo direkt iz Milan switch-a do IP telefona) ali televizij (kabli gredo direkt iz Milan switch-a do STB naprave, ki je poleg TVja; STB naprava je preko audio/video kabla priklopljena na TV). V primeru ISDN pa je potreben en UTP kabel za Vood napravo (Vood napravo zagotovi T-2), naprej pa se polaga telefonski kabel za vsak ISDN telefon.

UTP kabel naj bo vsaj CAT5e, še bolje pa je, da je CAT6.
Trgovina z veliko izbero mrežne opreme (malo reklame ne škodi):
http://center.techtrade.si/?f=art_show&g=KABNET

Tkole, več bo pa kdo drug še povedal. :)

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1647
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a Krypto » 13. Avg 2009 ob 21:35

1. Električni razvod naredi ekstra, itak tam kjer potrebuješ elektriko ne potrebuješ povsod tudi ostalih omenjenih kablov, pa še izogneš se morebitnim interferencam.
2. Ovinki cevi za optični kabel (dve vlakni) morajo na kotih odstopati cca. 2,5cm.
3. Imaš odgovorjeno.

In še @matjazc: Najbrž si mislil cev pred hišo? Cev ni nujno da pride v hišo.
Obstaja več varjant : cev v hišo kot si napisal, varjenje vlaken in postavitev switcha; cev do omarice in kabel v omarico, v omarico switch in potem naprej razvod; optični kabel direktno v hišo (debelina cca <1cm), varjenje vlaken in postavitev switcha in potem naprej

matjazc
Navdušenec
Prispevkov: 745
Pridružen: 16. Avg 2007 ob 16:49
T-2: Že imam
Paket: FTTH+IPTEL+HDTV
Kraj: Ljubljana

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a matjazc » 13. Avg 2009 ob 22:00

Gratel dela tako, da do hiše skoplje jarek v katerega položijo cev, naredijo preboj v hišo. Postavijo omarico v notranjost hiše, lahko pa tudi zunaj hiše. Milan switch pa se montera v hiši po tvoji želji, najbolje nekje kjer ni vlage (ne primoročam, da je Milan switch ravno v kakšni hišni garaži (garaža, ki je v skopu hiše).

Priporočam, da se obrneš direktno na podjetje Gratel in se dogovoriš oz. vprašaš ali je možnost, da bi v času prenove hiše oz. nove fasade ti prekopali do hiše, položili cev, naredili preboj in postavili omarico. To bi bilo najbolje, če se bi dalo dogovoriti. Lahko se probaš obrniti tudi na uporabnika Ejsi/Disi, ki je Gratelovec in v primeru, da ni preveč zaposlen, ti bo pomagal kako najbolje izpeljati zadevo.

Sicer pa kot sem videl pri dveh primerih kako naredijo omenjeno za hiše, naredijo res profesionalno in povrnejo vse v prvotno stanje (je pa res, da je bolje da, ko se delajo take stvari, da poveš svoje želje in da se vse naredi tako, kot si to sam predstavljaš, da ne bo kasneje kakšne slabe volje, če ne bo ravno narejeno tako, kot je po tvojih željah). Je pa res, da če si natančen, je bolje, da če je že možnost, da se naredijo omenjena dela preden bo nova fasada.

Uporabniški avatar
dugi
Faca
Prispevkov: 166
Pridružen: 29. Maj 2007 ob 22:47
T-2: Že imam
Paket: optika T-4 giga
Kraj: Fužine

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a dugi » 15. Sep 2009 ob 11:11

Kratko vprašanje za vse,ki se na to spoznajo.
Ali je pomembno, katere barve optično vlakno je vklopljeno-vtaknjeno v posamezno vtičnico na Milanu?
Hvala za odgovor.

ghdgfdhsf

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a ghdgfdhsf » 15. Sep 2009 ob 13:59

Če misliš barve SC konektorjev od T2 so oba plava in ja je pomembno kje gre kak vendar da to naredijo moterji nevidim razloga da to ti tikaš ker če poškoduješ konektor te bo ta hec pošteno po žepu udaril .
Barve modra in rumena pa je pred konektorji.Eno vlakno je RX in drugo TX.
Odsvetujem ti odklapljanje konektorjev iz switcha je še ogromno drugih razlogov vendar bistvenega sem ti povedal.
NE TIKAJ oziroma ne IZKLAPLJAJ KONEKTOREJEV !!

Uporabniški avatar
dugi
Faca
Prispevkov: 166
Pridružen: 29. Maj 2007 ob 22:47
T-2: Že imam
Paket: optika T-4 giga
Kraj: Fužine

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a dugi » 16. Sep 2009 ob 11:50

Hvala! Vprašanje je bilo samo informativne narave.

ghdgfdhsf

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a ghdgfdhsf » 16. Sep 2009 ob 15:29

Prosim ! :D

slovon
Novinec
Prispevkov: 8
Pridružen: 2. Apr 2008 ob 17:38
T-2: Še nimam
Paket: cakam FTTH

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a slovon » 11. Okt 2009 ob 22:57

Mene pa zanima ravno to - kaksen je strosek, ce poskodujem optiko pri meni doma?
Recimo, da bi bilo treba skrajsati in navariti nov konektor ali pa celo zamenjati od omarice do Milancka?
Kaksen denar je to?

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1646
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:33
T-2: Že imam
Paket: 50/50 FTTH

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 12. Okt 2009 ob 15:19

Meni so rekli okrog 150€. Mogoče je pa tudi odvisno koliko kabla so porabili, če so vlekli v 12. štuk iz kleti je najbrž več... :D
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
gjural
Nadebudnež
Prispevkov: 425
Pridružen: 15. Okt 2008 ob 02:46
T-2: Že imam
Paket: Brezčasni VDSL

Re: Napeljevanje optike in ostalega

Odgovor Napisal/-a gjural » 12. Okt 2009 ob 22:20

zadeva je dokaj draga, jaz bi računal tam od 100€ navzgor... za poškodobo, seveda tudi odvisno od dolžine kabla. moj nasvet: ko je milan nameščen, ga ne premikat :namrec:
Slika
Slika
Slika

Odgovori