Zatemnitve TV prenosov

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a nemo » 5. Apr 2010 ob 10:13

ally12 napisal/-a:
The Menace napisal/-a:Ally ne Seri (Si opazil veliko začetnico?) :mrgreen: Kar se mora zatemniti se mora in ne samo na t-2 tako da brezveze se nam je tukaj bunit.
Najprej naj ti povem, da se ne bom spuščal na tvoj nivo in tvojega primitvnega tona ne bom kometiral. Vem, da so tudi tukaj administratorji, ki skrbijo za spoštljivo obnašanje uporabnikov.

Da zmanjšam tvojo nevednost. Ustava RS je najvišji dokument, vsi ostali morajo biti v skladu z ustavo. In če je ne poznaš, naj te obvestim, kje jo najdeš, ker boš s poznavanjem kdaj zahteval pravice, ki izhajajo iz ustave RS.

39. člen ustave določa svobodo izražanja in pravi:
Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.
Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.

Če si pravilno interpetiram tale člen, nihče ne sme kratiti oz. v našem primeru zahtevati zatemnitve kateregakoli programa. Prenosi F1 so bili prvi deležni zatemnitev in to v času, ko so tebe bolj okupirale igrače in peskovniki. Več kot 10 let je od tega. Zanimivo a ne, da so se spomnili po vsem tem času. F1 je ves čas ista. Pa še ena pripomba - zatemnili so ORF1, medtem ko sta RTL in HRT2 v času današnje dirke normalno delovala. Tretjo dirko sezone? Zakaj šele tretjo? Liga prvakov je še bolj zanimiva. Eno leto ja, potem dve ne, nato spet ja... Letos prvi del normalno, drugi del zatemnitve. Najprej HRT2, kasneje še ORF1, medtem ko je SAT1 še vedno odprt. Mogoče zato, ker T-2 ne ve, da so tudi tam tekme. Tako kot niso vedeli in so zaradi tekme Lige prvakov na HRT2 zatemnili tekmo lige Ebel. Ja, (ne)uradniki, prav imate, tudi HRT2 nima pravic prenosov za Ebel v Sloveniji.

In še ena zadeva - mislim, da v tujini to ne obstaja. Evropska unija je en trg, kjer bi morali imeti vsi enake možnosti. In prav zato je bila ustvarjena. Ne poznam evropske ustave, vendar mi vse kaže na to, da takega posiljevanja uporabnikov ne more odobravati. Bliža se SP v nogometu. Nogomet je edini šport, za katerega vem, da je neka TV hiša z dokumentom, predstavljenim v javnosti, zaprosila za zatemnitve. Ker to je lahko edina osnova takih dejanj. Moram pa priznati, da precej dvomim v verodostojnost javnosti predstavljenega dopisa. V razmislek - verjetno niso odvetniki kar tako prevzeli tožbe hrvaške skupnosti v Sloveniji iz leta 2006, ko jim je bila odvzeta pravica spremljanja tekem SP 2006 na njihovem programu. Kakšen podatek o epilogu ali kje se je ustavilo? Že kar nekaj časa je aktualna debata o ekskluzivnih pravicah. Ali to sploh obstaja?

Mislim, da bolj kot mene tole zadeva T-2 in vsa podobna podjetja. Če bo šlo tako naprej, boste morali ukiniti vašo dejavnost. Ne boste smeli predvajati nič več. Ker, predvidevam, MTI tudi nima pravic za predvajanje turbo-videospotov v Sloveniji. Zato se boste morali potruditi vi in prepričati lastnike oz. urednike "nespodobnih" programov ter njihove odvetnike, da so zatemnitve neupravičene.
Pa sproži zadevo na ustavnem sodišču, če si tako prepričan v svojo interpretacijo. :D
Plačaš 100, dobiš 90.

ally12
Nadebudnež
Prispevkov: 414
Pridružen: 15. Okt 2006 ob 20:29
T-2: Že imam
Paket: T4 Mega
Kraj: Kranj

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a ally12 » 5. Apr 2010 ob 13:23

@ Fry
Moje nakladanje vsebuje dejstva, za katera menim, da so v prid nas uporabnikov. Kljub temu pa lastniki denarja dosežejo, da si pravila lahko prikrojijo po svoje. Kot sem že vprašal - ali sploh lahko nekdo proda ekskluzivno pravico na področju medijev oziroma kaj sploh ekskluzivna pravica je. Definicijo sem bral na Wikipediji. Zelo hitro se vidi, da so v definiciji besede monopol (proti kateremu bi se naj borila demokratična ureditev) in "v skladu z ameriško ustavo". Namreč iz Amerike izhaja tudi to področje. Če je na forumu kak pravnik, ga prosim, da nam pojasni kratek, ampak strokovni tekst.

Pa pustimo pravniški nivo. Ljudem niso všeč prenosi F1 na popu. Tako kot prenosi Lige prvakov ne. Predvsem studijski del, kjer pa res gre za avtorsko oddajo in tega pa nima pravice zatemnjevati nihče. Ker pravic za tako oddajo ne more prodati in kupiti nihče. Za primerjavo - oddajanje po internetu, poglejte, kaj piše na MMC RTV SLO, ko morajo zatemniti določene vsebine: "Program bo nazaj, ko bo na sporedu avtorska oddaja." ali nekaj v tem stilu. Se pravi tukaj ne sazas in ne pop ne moreta nič. Nosilci pravic in sazas nimajo nobene osnove, da zahtevajo zatemnitev. Prenos tekme/dirke pa je druga zadeva. Tam pravice razumem, zagovarjam jih pa ne. Ekskluzivnih pa sploh ne. Če pa pogledamo situacijo iz človeškega vidika, je pa verjetno takole: F1 ali LP je na slovenskih kanalih žal slabše kvalitete (studijski del, format slike v preteklosti, kvaliteta slike, zvok, komentarji), to pomeni, da uporabniki iščemo boljšo rešitev. In operaterji nam jih ponujajo, saj imajo zakupljene pravice za oddajanje programa v Sloveniji. Zato so plačali sazasu. In ta sazas je prejel še eno dajatev, namreč od tistih, ki so zakupili pravice za posebne dogodke. In ker so ti dogodki finančno donosnejši, lahko v nekem trenutku povozijo operaterje in zahtevajo zatemnitev. In ker nam uporabnikom program vzamejo, za katerega smo plačali in še kvalitetnejši je, se zbunimo. In v tem je glavni del problema. Ali mislite, da se v Avstriji ali morda na Hrvaškem obremenjujejo s prenosi F1 na popu? Definitivno ne, ker tudi Slovenci na Hrvaškem ali v Avstriji raje gledajo na HTV ali ORF. In to mene moti. Da pop maha z denarjem. Ko bi morali narediti nekaj za nas gledalce oz. uporabnike, jim pa denar ne gre iz žepa. Tako pridejo dirke, na katere komentatorji niso dovolj dobro pripravljeni. Z Ališičem je bilo enako. Prav tako smo rabili vsaj 3 leta, da smo se navadili nanj. Zdaj nas pop, kanal a in sazas v to silijo. To pa je Sramota oz. Katastrofa.
Slika

Uporabniški avatar
Tedy
Navdušenec
Prispevkov: 512
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 20:51
T-2: Že imam
Paket: 100/10
Kraj: KR

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a Tedy » 5. Apr 2010 ob 14:48

sej pravim, ukinit vse, zatemnit vse, internet nazaj na 64k ali 256k pa bo.
Slika

Uporabniški avatar
Slowhand
Navdušenec
Prispevkov: 691
Pridružen: 10. Nov 2006 ob 02:04
T-2: Že imam
Paket: 10/10+TV+VoIP

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a Slowhand » 5. Apr 2010 ob 21:00

nekaj se ne spomnim,da bi mi sorodniki iz Nemčije kakorkoli omenjali kako zatemnitev tv programov (je glih tko optika)
slike zmanjka le ob izpadu satelitov,kar je razumljivo,pa še to zrihtajo eins,zwei
ma kdo kak podatek o zatemnjevanju programov v evropsku uniji,al je to samo naš balkanski unikum
Heca ni več !

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a nemo » 5. Apr 2010 ob 21:08

Koliko nenemških programov pa imajo tvoji sorodniki v Nemčiji? Če si imel kdak priložnost vklopit TV v Avstriji ali Nemčiji si lahko videl bore malo tujih programov. Ker pač nimajo pravic za retransmisijo. Izjema so programi z veliko lastne produkcije: CNN, BBC World ipd. Mi imamo zaenkrat še srečo ...
Plačaš 100, dobiš 90.

ally12
Nadebudnež
Prispevkov: 414
Pridružen: 15. Okt 2006 ob 20:29
T-2: Že imam
Paket: T4 Mega
Kraj: Kranj

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a ally12 » 5. Apr 2010 ob 21:32

Ker imajo dovolj svojih, ki so hkrati dovolj kvalitetni in ne potrebujejo takšnih skropucal, kot je npr. pop (mimogrede zame osebno to ni zabavni ali celo filmski program, ampak žajfnce kanal).Sky Deutschland, ORF, ARD/ZDF paket, nekaj privatnih kanalov (o katerih je tudi na tem forumu pisal eden izmed uporabnikov), kaj pa še rabiš več, če si iz nemškega govornega področja.
Slika

kokica2000
Legenda
Prispevkov: 1286
Pridružen: 17. Sep 2006 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Kraj: Ljubljana

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a kokica2000 » 5. Apr 2010 ob 23:49

Ne vem, no, če res vse tako preprosto, kot eni razlagate tukaj. Po mojem t.i. "ekskluzivnost" pogodbe ne pomeni, da je retransmisija nekega programa geografsko omejena. Kako naj se za vraga geografsko omeji oddajanje satelitskega programa (sem seveda spadata tudi TV SLO in preko Total TV tudi POP TV)? Veliko bolj logična se mi zdi interpretacija, da "ekskluzivna pravica predvajanja" pomeni, da je neki ponudnik edini s pravico za retransmisijo neke vsebine v neki državi.

Vem, da se v pogodbah regulirajo tudi različne poti retransmisije (posebej za OTA, posebej za satelit, posebej za internet in verjetno še kaj), ampak nekako dvomim, da je se je POP TV (in analogno HRT) zavezal, da bo onemogočil gledanje svojega programa izven matične države. To je teoretično in praktično neizvedljivo, saj ne morejo vedeti, koliko naročnikov spremlja njihov program preko satelita izven Slovenije.

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a nemo » 6. Apr 2010 ob 01:39

ally12 napisal/-a:Ker imajo dovolj svojih, ki so hkrati dovolj kvalitetni in ne potrebujejo takšnih skropucal, kot je npr. pop (mimogrede zame osebno to ni zabavni ali celo filmski program, ampak žajfnce kanal).Sky Deutschland, ORF, ARD/ZDF paket, nekaj privatnih kanalov (o katerih je tudi na tem forumu pisal eden izmed uporabnikov), kaj pa še rabiš več, če si iz nemškega govornega področja.
NBC, CBS, Fox, BBC 1, BBC 2 ... ?
Plačaš 100, dobiš 90.

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a nemo » 6. Apr 2010 ob 01:48

kokica2000 napisal/-a:Ne vem, no, če res vse tako preprosto, kot eni razlagate tukaj. Po mojem t.i. "ekskluzivnost" pogodbe ne pomeni, da je retransmisija nekega programa geografsko omejena. Kako naj se za vraga geografsko omeji oddajanje satelitskega programa (sem seveda spadata tudi TV SLO in preko Total TV tudi POP TV)? Veliko bolj logična se mi zdi interpretacija, da "ekskluzivna pravica predvajanja" pomeni, da je neki ponudnik edini s pravico za retransmisijo neke vsebine v neki državi.

Vem, da se v pogodbah regulirajo tudi različne poti retransmisije (posebej za OTA, posebej za satelit, posebej za internet in verjetno še kaj), ampak nekako dvomim, da je se je POP TV (in analogno HRT) zavezal, da bo onemogočil gledanje svojega programa izven matične države. To je teoretično in praktično neizvedljivo, saj ne morejo vedeti, koliko naročnikov spremlja njihov program preko satelita izven Slovenije.
V praksi sem videl, da je TV SLO na Hrvaškem (satelitska antena) in v Avstriji (kabelski sistem) kriptirana in se zatemni takoj, ko je na sporedu oddaja, ki ni lastna produkcija. Tudi po internetu menda ne moreš spremljati programa, če IP ni iz Slovenije. Torej očitno skrbijo, da programa, ki so ga kupili, ne gledajo v tuji, ampak samo v Sloveniji. Enako - smo lahko prebrali na forumu - delata RAI in mediaset.

Poleg tega je T2 čisto druga zgodba, ker ne gre za posameznika, ki gleda tuj program, ampak za operaterja, ki z retransmisijo služi. Nihče ti recimo ne more preprečiti, da gledaš mediasat na dvb-t, za satelit, kabelske in IP sistema pa veljajo druga pravila.

Tudi meni je žal za formulo na ORF, saj sem jo gledal dolga leta, ker je brez reklam in je bila v 16:9, ko na poptv še niso vedeli, da to ni matematična enačba. Ampak zakonodaja je očitno takšna in zato bo verjetno vse več zatemnitev. Tudi za filme in serije...
Plačaš 100, dobiš 90.

roCkY
Legenda
Prispevkov: 1369
Pridružen: 22. Mar 2006 ob 10:52
T-2: Že imam
Paket: Optika 2x (90/20, 9.6/10)

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a roCkY » 6. Apr 2010 ob 07:02

Edina logika, ki pomoje po logiki skupnega trga zdrži je, da so vsi kanali ki jih nek operater znotraj EU distribuira brez omejitev neglede na vsebino. Tole zatemnjevanje prakticira "skupni trg". No saj je pri marsičem podobno.
Da zatemnijo HRT še nekako logično preživi. Da ORF pa ne.

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Prispevkov: 1454
Pridružen: 1. Jun 2007 ob 10:04
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a Fry » 6. Apr 2010 ob 09:20

Nekdo je omenil satelitsko predvajanje in da to pač ni omejeno na državo.
To ni res!
Ravno zaradi omejitve avtorskih pravic na določeno državo, se programi kodirajo.
Govorim o programih, ki sicer niso plačljivi na zemeljskem omrežju, kodirajo pa se v tistem delu, kjer bi predvajanje po celi EU pomenilo kršenje avtorskih pravic.

Sklicevanje na EU skupni trg, bi bilo smiselno, če bi programi bili kupljeni za predvajanje v celotni EU.

Vsekakor bo EU morala urediti zakonodajo, sicer bomo imeli čez čas praktično vse tuje programe zatemnjene in bodo kabelski operaterji in IPTV operaterji lahko "zaprli barako".
Že sedaj namreč zaradi zatemnitev moram kombinirati IPTV skupaj z DVB-T, če pa bo zatemnjevanje splošna praksa, pa IPTV ne bo več imel smisla ........ (vsaj za tiste, ki lahko sprejemamo zemeljske programe iz tujine)

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1487
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a Skorc » 6. Apr 2010 ob 09:29

@roCkY:
Tvoja logika ne pije vode ;-) Poenostavimo, pri tvojem modelu razmišljanja: Avtorske pravice in "nadomestilo za uporabnino" za neko blago ali storitev, katerega lastnik je državljan RS in s sedežem v SLO so neupravičene in nične. Vsi prebivalci RS si jih lahko brez omejitev lastimo in "uporabljamo" :hmm: To ne bi šlo, mar ne?

In čisto enako velja za lastnika intelektualne lastnine z ozemlja izven RS. Pogosto se delajo napaka pri razumevanju lastnine "oprejemljivega" blaga in storitev. Z eno besedo bi obe kategoriji lahko pojmovali kot izdelek. V tem primeru je morda bližje razumevanje lastništva in pravic iz naslova izdelka.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
kekoke
Guru
Prispevkov: 930
Pridružen: 23. Maj 2008 ob 09:56
T-2: Že imam
Paket: išče alternativo

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a kekoke » 6. Apr 2010 ob 10:33

ally12 napisal/-a:Več kot 10 let je od tega. Zanimivo a ne, da so se spomnili po vsem tem času. F1 je ves čas ista.
Zaradi osebkov, ki v desetih letih niso zmogli doumeti, da je F1 ves čas ista, so take "kršitve ustave" pač možne. In seveda te isti osebki imajo občutek, da jim ustava zagotavlja pravico, da brezplačno spremljajo tak nekaj miljard vreden cirkus.

Tisti, ki vas je sprogramiral, da uživate kako se avtomobilčki vrtijo v krogu tega ni počel zastonj ampak od vas tudi nekaj pričakuje v zameno.

Če imate čas za takole preučevanje ustave je mogoče čas, da se zamislite, kaj v življenju bi vas lahko še veselilo poleg najboljšega prenosa vrtenja avtomobilčkov.

Po drugi strani pa celotna ekonomija sloni na teh osebkih.

To je bilo uveljavljanje pravice do svobode izražanja. Hvala ustavi.
Slika
Avtor napisanega izjavlja, da ni zaposlen v podjetju T-2 ali z njim povezanih podjetjih. Vseeno pa sprejema zasebna sporočila z neprimerno vsebino.

roCkY
Legenda
Prispevkov: 1369
Pridružen: 22. Mar 2006 ob 10:52
T-2: Že imam
Paket: Optika 2x (90/20, 9.6/10)

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a roCkY » 6. Apr 2010 ob 12:51

Skorc napisal/-a:@roCkY:
Tvoja logika ne pije vode ;-) Poenostavimo, pri tvojem modelu razmišljanja: Avtorske pravice in "nadomestilo za uporabnino" za neko blago ali storitev, katerega lastnik je državljan RS in s sedežem v SLO so neupravičene in nične. Vsi prebivalci RS si jih lahko brez omejitev lastimo in "uporabljamo" :hmm: To ne bi šlo, mar ne?

In čisto enako velja za lastnika intelektualne lastnine z ozemlja izven RS. Pogosto se delajo napaka pri razumevanju lastnine "oprejemljivega" blaga in storitev. Z eno besedo bi obe kategoriji lahko pojmovali kot izdelek. V tem primeru je morda bližje razumevanje lastništva in pravic iz naslova izdelka.
Ja to je razmišljanje ponudnikov in delno avtorjav. Kar sem napisal pa je logika uporabnika. Dokaj podobno je pri garancijah.

Koliko % TV vsebin, ki jih dobimo prek svojega ponudnika je torej sploh popolnoma legalno na mojem ekranu? Nek posnetek recimo Routersa, ki ga je odkupil en nemški ponudnik novic zagotovo nima dovoljenja za distribucijo pri nas... a novic nihče ne zatemnjuje. kot primer aktualne vsebine.
Zakaj se "komplicira" z neko LIVE sliko, ki pride na 4-7 kanalih? Izključno zaradi oglasnega prostora!

Uporabniški avatar
BOBI
Starešina
Prispevkov: 2139
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 19:44
T-2: Že imam
Paket: Full kasko na fibru + UMTS
Kraj: Šiška

Re: Zatemnitve TV prenosov

Odgovor Napisal/-a BOBI » 6. Apr 2010 ob 13:33

Komplicira se samo tam kjer striktno pade zahteva. Lahko bi tudi za poročila dejansko. Upam da se ta praksa ne bo še širila na druge oddaje in da bo tega čim manj.

Odgovori