Po hiši sem sam napeljeval UTP kable. Ker se nisem spomnil standardnega pinouta (in se mi ni dalo iti pogledat) sem konektorje na kable stisnil po svoje, ampak seveda povsod enako. Včeraj je prišel monter in naštimal 2 aminota. Na računalniku se je internet postavil takoj, aminoti pa niso hoteli pridobiti IP naslova. Po kratkem pogovoru s centralo smo pomislili, da je težava morda na kablih, in monter se je odločil, da bo menjal konektorje na kablih za aminote (dejansko sta bila glede na T568B samo zamenjana pina 3 in 5). Po tem sta se aminota postavila brez problema.
Prvo vprašanje tu je, zakaj naj bi bila točna vezava pomembna. Zakaj stvar ni hotela delati, čeprav sta bila oba konca enako zvezana? Zakaj se je internet postavil kljub "narobe" zvezanemu kablu?
Danes sem opazil še eno zanimivost. Do desktop računalnika vodi kabel A, na drugo mesto pa je napeljan kabel B. Oba sta zvezana "narobe". Na desktopu in na laptopu se internet postavi s kablom A. Laptop na kablu B ne pridobi IP naslova. Router na kablu A ne pridobi IP naslova. A zna kdo to razložiti?
Zanimiva stvar s kabli
- MrTwelveTrees
- Moderator
- T-2: Že imam
- Paket: imam
Re: Zanimiva stvar s kabli
zakaj mislis da je "standart" ki pravi kako naj bodo barve od leve proti desni ? kar tako ? ne ... pač zato ke so žice prepletajo po dve skupaj (so zavite)
je pa tudi odvisno od čipa mrežne kartice
je pa tudi odvisno od čipa mrežne kartice
- obi
- T-2jevec / Moderator
- T-2: Že imam
- Paket: T-2 PAKET T-3 VDSL
- Kraj: ljubljana - medvode
- Kontakt:
Kot je povedal eden nad mano. Točno zaporedje ni iz trte izvito. Gre za dokaj kompleksno zadevo. Sej zadeva dela na parih metrih če je narobe zvezana (po prešernu) na večje razdalje (recimo kak meter več od 5m) pa začne svoje delati presluh v sosednji parici oz, začno parice ena na drugo vplivati..... pa faktor slabljenja in podobne zadeve začno rasti precej hitreje kot linearno, lahko bi razlagali tule na dolgo pa široko o teh vendar se ne bomo. Sem imel možnost testirati kako se odnese flat kabel za internet in po testih zadeva dela 100/100 na slabih 5 metrih takoj ko je linija daljša pa pade tudi pod 10/10.
Glede tovjega problema z lapotopom in desktopom pa gre pomoje pripisati dolžini kablov A in B.
Glede tovjega problema z lapotopom in desktopom pa gre pomoje pripisati dolžini kablov A in B.
Štrom for wife, ups for live
If you still hear me. It was not loud enough
If you still hear me. It was not loud enough
Ok, hvala za odgovore. Sem popravil kable in zdaj stvari delajo kot je treba.