T-2 IPTV@ yaVDR

Vse o T-2 IP televiziji
btren
Novinec
T-2: Že imam
Paket: FTTH+2VOIP

T-2 IPTV@ yaVDR

Odgovor Napisal/-a btren » 2. Okt 2010 ob 20:48

Lep pozdrav, spodaj je vodič za gledanje T-2 IPTV televizije na namenskem računalniku.
Vodičje objavljen v upanju,da bo nekomu koristen in je brez KAKRŠNEKOLI GARANCIJE. Programska oprema, ki jo uporabljam v vodiču je objavljena pod GNU Splošno Licenco. Če zraven programske opreme niste prejeli kopijo GNU Splošne Licence, se prosim obrnite na: Free Software Foundation, Inc., 51 Franklin St, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA.

V spodnjem vodiču opisujem namestitev in konfiguracijo Video Disk Recorder-ja za gledanje T-2 IPTV televizije. Vodič je primeren samo za tiste, ki želijo za gledanje televizije uporabiti namenski računalnik.
Če želite gledati televizijo na svojem primarnem računalniku, uporabite VLC ali eno izmed mnogih drugih rešitev, ki so vam na voljo.

Zakaj recimo nisem uporabil MediaPortal-a, MythTV-ja, ali ene izmed drugih rešitev, s katerimi imate vi osebno veliko uspeha?
MediaPortal:
-Cena licence za Windows 7 je previsoka, glede na to, da stane moj računalnik 340€, Windows XP licenca je primernejša,vendar je problem zagonski čas in poraba energije
-Ni primernih kodekov, ki bi uporabljali strojno dekodiranje in bili vsaj malo energijsko učinkoviti. Kar je vsaj zame bilo šokantno. Edini kodek, ki je na Windows o.s. izpolnjeval vsaj osnovne pogoje, je plačljiv (CoreAVC). Zakaj libavcodec na Windows o.s. ne deluje dobro pa ne vem. Morda je problem v moji grafični kartici (NV)?
-grozljivo nestabilno
HTS-Tvheadend:
-Nestabilno, ampak napreduje
MythTV:
-Nestabilno
-neuporabno počasno preklapljanje
XBMC Frontend:
-malce manj nestabilno, kot pri MediaPortalu, samo vseeno praktično neuporabno.
-največja škoda, ker je grafični vmesnik res izjemen. Če dobivate večino svojih video vsebin iz travnika, potem vam bo XBMC res všeč. Predvaja video in avdio iz .rar datotek ;)

Zakaj VDR@yaVDR:
-stabilno
-strojno dekodiranje
-hiter preklop med kanali
-hladni zagon pri meni 11sek
-zbujanje iz rama pri meni 4sek
-zbujanje iz diska 8 sek
-podpora za preskakovanje reklam
-dobro snemanje

Kaj potrebujete:
Namenski računalnik s podprtim daljinskim upravljalnikom.
Priporočena je grafična kartica, ki podpira strojno dekodiranje.
V mojem primeru: Asrock 330HT

yaVDR Ena izmed distribucij, ki temelji na Ubuntu/Debian.
Ker so avtorji prilagodili distribucijo VDR-ju in ker ne uporablja okenskega upravljalnika, je trenutno to najbolj elegantna rešitev. Seveda lahko uporabite drugo distribucijo in prilagodite vodič svojim potrebam.

SSH klient
Če uporabljate windows o.s., vam svetujem PuTTY

btren
Novinec

T-2 IPTV@ yaVDR

Odgovor Napisal/-a btren » 2. Okt 2010 ob 20:49

Namestitev yaVDR

Namestitev je ista kot pri Ubuntu strežniku, zato je ne bom podrobno opisoval.
Navodila na yaVDR strani

Povlecite .iso datoteko iz yaVDR strani in jo zapečite na prazen CD-R velikosti 700 MB.
Pri izdelavi particij, vam osebno svetujem opcijo: "Guided:Use entire disk", če na računalniku ni drugega operacijskega sistema.
Opozorilo: Med inštalacijo nikakor ne izberite uporabniškega imena "vdr"!!!

Po končani namestitvi yaVDR-ja se boste (vsaj upam) znašli pred lepim modrim napisom "yaVDR", čez nekaj sekund pa pred malce manj lepim napisom "NO SIGNAL". Ker yaVDR že vsebuje tri testne kanale, boste morda že videli neke nemške kanale v akciji. Ne obremenjujte se z njimi, zbrisali jih bomo ob prvi priložnosti ;)

Namestitev ssh dostopa

Za upravljanje in nastavitve VDR-ja bomo uporabljali ssh dostop. Za vse, ki z še niste prili v stik z ssh-jem bo zadeva razmeroma nova in neznana. Samo se ne obremenjujte preveč, zadeva je izredno preprosta.

Če uporabljate putty:

Zaženite putty
V oknu, ki se vam prikaže vpišite IP naslov računalnika, kjer je naložen yaVDR
Slika
Nato vpišite uporabniško ime in geslo, ki ste ju izbrali ob inštalaciji in že ste prijavljeni v yaVDR računalnik.

btren
Novinec

T-2 IPTV@ yaVDR

Odgovor Napisal/-a btren » 2. Okt 2010 ob 20:49

Namestitev prave različice VDR-ja
Vsi zgoraj našteti koraki so izjemno preprosti in prepričan sem, da ne boste imeli nikakršnih težav. Naslednji koraki pa so morda malce bolj zahtevni, vendar če sledite navodilom, ne boste imeli težav. Tudi če je to vaš prvi stik z ukazno vrstico (ali pa je niste videli od leta 1992) ;)
Vsaka vrstica je svoj ukaz.

Najprej naložimo morebitne popravke.

Koda: Izberi vse

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade
Po končani namestitvi popravkov, vam svetujem ponovni zagon.

sudo reboot
Sedaj naložimo vse programe, ki jih bomo potrebovali

sudo sudo apt-get install build-essential vdr-dev
sudo apt-get build-dep vdr
Potem ustvarimo delavni direktorij za izvorno kodo in naložimo izvorno kodo

mkdir src
cd src
apt-get source vdr
Sedaj pa pridejo zares zanimive zadeve ;) V izvorno kodo VDR-ja bomo naložili nekaj popravkov, kar je zopet malce težavno področje, če niste navajeni na linux/*nix "miselni proces". Najprej bomo na izvorno kodo aplicirali patch za teletext podnapise, ker ta patch ureja isti blok kode, kot patch za brezhiben iptv. Nato bomo ročno vnesli v izvorno kodo še patch za iptv, nato........
Če vam je postalo dolgčas že nekaj vrstic nazaj, samo sledite navodilom.

Najprej odpremo datoteko "vdr-1.7.15/debian/patches/00list" z urejevalnikom besedila

nano vdr-1.7.15/debian/patches/00list
Poiščemo vrstico:
# Patch needed for the ttxtsubs plugin.
opt-27_ttxtsubs
In dodamo znak # pred opt-27_ttxtsubs tako da zgleda takole:
# Patch needed for the ttxtsubs plugin.
#opt-27_ttxtsubs
Nato zaženemo:

python vdr-1.7.15/debian/patchcheck.py -u
Sedaj se premaknemo v direktorij, kjer je izvorna koda za VDR in ročno namestimo prvi patch:

cd vdr-1.7.15
patch -p1 < debian/patches/opt-27_ttxtsubs.dpatch
Sedaj pa ročno vstavimo drugi patch v datoteko pat.c:

nano pat.c
In poiščemo vrstico
Channel->SetTeletextSubtitlePages(TeletextSubtitlePages, NumTPages);
Channel->SetCaIds(CaDescriptors->CaIds());

vnesemo vrstico "if (!cSource::IsType(Channel->Source(), 'I'))" in potem zgleda pat.c takole:
Channel->SetTeletextSubtitlePages(TeletextSubtitlePages, NumTPages);
if (!cSource::IsType(Channel->Source(), 'I'))
Channel->SetCaIds(CaDescriptors->CaIds());
S tem smo končali najbolj dolgočasna opravila in ostane nam samo še, da iz izvorne kode naredimo .deb paket, ki ga bomo potem inštalirali
Najprej zgradimo .deb paket:

dpkg-buildpackage
Po nekaj minutah (lahko tudi pol ure ali več na počasnejših računalnikih) se bo program zaključil in v direktoriju src nas bo čakal lep .deb paketek. Če boste imeli tukaj kakšne probleme, preverite še enkrat, če ste sledili navodilom.
Ostane nam samo še instalacija:
Najprej se premaknemo v domači direktorij:

cd
In inštaliramo popravljen VDR:

sudo dpkg -i src/vdr_1.7.15-2yavdr1_i386.deb
Opombe:
  • Vsi zgoraj našteti koraki so potrebni za normalno prikazovanje DVB podnapisov, zato se uprite skušnjavi in sledite navodilom. Veliko kanalov jih uporablja (skoraj vsi angleški kanali s podnapisi).
    Pri urejanju datotek z urejevalnikom nano, vam lahko sistem javi, da nano ni inštaliran. Lahko uporabite drug urejevalnik (vi) ali pa naložite nano z ukazom

sudo apt-get install nano

btren
Novinec

T-2 IPTV@ yaVDR

Odgovor Napisal/-a btren » 2. Okt 2010 ob 20:50

Nastavitev kanalov
Za nastavitev kanalov obstaja več načinov. Poskusil bom opisati vse, kateri način pa boste uporabili, pa je odvisno od vašega razpoloženja.

1.
Precej len način je da uporabite skripto in pretvorite obstoječo vlc .m3u datoteko v channels.conf datoteko.
Najprej v domačem direktoriju naredimo nov direktorij "kanali"

cd
mkdir kanali
cd kanali
V ta direktori najprej povlečemo skripto in potem še vlc .m3u datoteko:

wget http://filebin.ca/qwwskt/m3u-converter.txt -o m3u-converter.sh
chmod +x m3u-converter.sh
wget http://filebin.ca/wabtqz/T-2.TVVLC05.09.2010.m3u
Sedaj uporabimo skripto:

./m3u-converter.sh T-2.TV\ \(VLC\)\ 05.09.2010.m3u channels.conf
Skopiramo channels.conf datoteko v VDR direktorij in uredimo, da bo lastnik datoteke postal VDR:

sudo cp channels.con /var/lib/vdr/
sudo chown vdr:vdr /var/lib/vdr/channels.conf 
Ponovno zaženite VDR:

sudo restart vdr
2. Najbolj len način:
Odprite yaVDR spletni vmesnik (v brskalnik vtipkajte ip naslov yaVDR računalnika), se prijavite z uporabniškim imenom in geslom, ki ste ga izbrali med namestitvijo. Nato poiščite v meniju na levi"Your VDR/VDR Config upload in izberite opcijo "/var/liv/vdr/channels.conf" V polje potem prilepite vsebino priponke in kliknite upload.
channels.txt
(15.21 KiB) Prenešeno 686 krat
Slika

3. Na roko: :grrpc:
Če želite, lahko vse kanale vnesete ročno, kot sem jih vnesel jaz. Seveda sem potem spacal skripto, samo če sočustvujete, lahko to naredite tudi sami:
Odprite VLC
Poglejte "Codec Details" za vsak kanal in ročno vpišite vseh 200 kanalov :jao: Legenda za channels.conf je:
(Ime kanala);IPTV:(10,20,30..):S=1|P=0|F=UDP|U=(IP naslov)|A=(Vrata):I:0:(VIDEO ID):(AUDIO ID):(Teletext ID):0:1:0:0:0
Primer:
RTV SLO1;IPTV:10:S=1|P=0|F=UDP|U=239.1.1.115|A=5000:I:0:300:301:400:0:1:0:0:0
Pravi moški urejajo na roke!

Opombe
  • Vrstni red kanalov urejate tako, da zamenjate vrstni red vrstic. Če želite na prvem mestu imeti RTV SLO 1, potem spremenite channels.conf tako, da bo prva vrstica RTV SLO 1
    Skripta deluje na m3u datoteki v vodiču. Če se v najmanjši meri spremeni oblika m3u datoteke bo skripta prenehala delovati. Kar pomeni, da ne morete uporabiti najnovejše .m3u datoteke, ker je avtor zamenjal obliko. Če res potrebujete TV Pink, pač vnesite dodatne programe ročno.
    Pazljivo z channels.conf datoteko, vsaka napaka v sintaksi bo onemogočila delovanje VDR-ja

btren
Novinec

T-2 IPTV@ yaVDR

Odgovor Napisal/-a btren » 2. Okt 2010 ob 21:09

Dodatne informacije
!Za cel vodič velja: Nobenih garancij, da bo delovalo pri vas!
Kar se tiče daljincev; Ker obstaja veliko modelov, bo situacija pri vas drugačna. V glavnem, vam bo VDR ponudil čarovnika ob prvem zagonu in vam povedal katere gumbe pritisnite. Če ste se zmotili:

sudo rm /var/lib/vdr/remote.conf
sudo restart vdr
In znova se boste znašli pred čarovnikom.

Kar se tiče EPG: Ker je to ena od dodanih vrednosti T-2 televizije, se nisem poglabljal v to, samo če želite usposobiti EPG, se poglobite v xmltv.
Kar se tiče kanalov: Sicer imate na voljo vse kanale, samo upotoštevajte, da če ne plačujete za njih, ja potem jih malo "kradete"

Upam da mogoče komu koristi vse skupaj.
Zadnjič spremenil btren, dne 2. Okt 2010 ob 21:17, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
KoMar
Administrator

Re: T-2 IPTV@ yaVDR

Odgovor Napisal/-a KoMar » 2. Okt 2010 ob 21:10

:plosk:

raw
Novinec
Paket: TV

Odgovor Napisal/-a raw » 12. Nov 2010 ob 20:36

Testiram yaVDR že kar nekaj časa.
Je obetavna zadevšna a problem mi predstavlja zanesljivost. Zadeva crkuje randomly na vsake par minut - odvisn od kanala.
Sklepam, da nimam pravilnega channels.conf. Kljub večim testom mi ne uspe dobit enga pravila po katerem naj bi zadeva bila stabilna.

Gledal sem tudi zgornja navodila, a brez uspeha. Begajo me dodatni parametri vsakega kanala. Od kje naj bi jih vzel? VLCjev "codec information" jih ne izpljune polovico zahtevanih... una skripta ima kup bugov, po njej mi deluje cca 50% kanalov, pa redko katerga lahko gledam več kot nekaj minut ne da bi zadeva krešlna. Če le ročno poeditam kreirano datoteko - popravim, pobrišem, nadomestim neobstoječe parametre z "0", mi deluje cca 90% kanalov - a kot rečeno, zelo nezanesljivo.

Po nekaj tednih sem se zopet lotil raziskav in testiranje. Prešel na yaVDR 0.3a .. sej ma neki več opcij, a problem ostaja. Nestabilnost sistema je obupna.

Če ma kdo kašna konkretna navodila za tale channels.conf bi jih bil vesel.

btren
Novinec

Odgovor Napisal/-a btren » 17. Nov 2010 ob 13:43

Brez patchanja VDR-ja zadeva ne bo delovala. Bom danes popoldne ti dal moj channels.conf. Drugače pa večino parametrov (celo vpid in apid) izpolni VDR sam.
Glavna fora, ki te verjetno muči, je:
Če ne "po-patchaš" VDR programa, ti bo na vseh kanalih, kjer je prisoten CA descriptor, izpisalo "Locked" in se bo sesuval na ostalih. Če pa pod System/DVB/ izklopiš SID scan, ti bo pa še bolj padal po tleh.

Čim najdem čas, pa bom popravil vodič za yaVDR 0.3

P.S. Tvoje prispevke sem našel že na yavdr podforumu in tukaj in isto razmišljaš kot sem jaz. Problem ni v channels.conf. Tudi jaz sem bil siguren, da je to problem, samo sem potem ugotovil, da je channels.conf zelo robusten in v praksi rabi samo ip naslov in port.

raw
Novinec

Odgovor Napisal/-a raw » 17. Nov 2010 ob 19:57

Živjo.

Ja smo se zgrešil na yavdr forumu zglea.
Tudi moji prvi občutki so bli, da je channels.conf robustna zadeva; a sem nato opazil, da so določeni programi začeli delovat (oz začeli bolje delovat), ko sm ročno popravljal channels datoteko. Tako sem bil prepričan, da je neki na tem, a kot rečeno nism dobil ene formule po kateri bi začel vseskupaj stabilno špilat.

Kakorkoli že, sporoč kako popatchat zadevo, če boš našu cajt. Me matra firbc, če ne druzga.

btren
Novinec

Odgovor Napisal/-a btren » 18. Nov 2010 ob 12:10

Najprej se moram mal opravičit, čist sem zaseden, tko da tudi danes popoldne ne bom popravljal vodiča, ker me ni doma. Tko da v petek ali čez vikend dam gor svojo channels.conf datoteko in popravim navodila za patchat.
lp

raw
Novinec

Odgovor Napisal/-a raw » 18. Nov 2010 ob 15:03

Ni panike, pa pošl kašn hint, če nimaš časa.
Sicer pa hočem poštimat XBMC kot primarn frontent, kar pa dvomim da bo kmalu zadovoljivo stabiln.

raw
Novinec

Odgovor Napisal/-a raw » 28. Nov 2010 ob 20:03

Kam si zmrznu zej? :)
Si mislu tale (DVB sub) patch? http://www.linuxtv.org/pipermail/vdr/20 ... 23561.html

btren
Novinec

Odgovor Napisal/-a btren » 6. Dec 2010 ob 15:02

Službeno sm odsoten, pa nimam dostopa do domačega računala. Drgač pa ne dvb sub, ampak iptv-ca-patch, al pa neki podobnega. V petek sem nazaj doma, pa se takrat slišimo.
lp

raw
Novinec

Odgovor Napisal/-a raw » 6. Dec 2010 ob 19:44

disable_ca_updates.patch vrjetn.

edit: sm popatchal. bo pa še epg pa channels.conf za postimat.

raw
Novinec

Odgovor Napisal/-a raw » 15. Dec 2010 ob 10:06

Dej mi pošl tvoj channels.conf, pomoje je še tuki kašna finta.

Odgovori