v firmi imamo naročen T-2jev trunk, 4 govorne kanale. Po prebranem na forumu vidim, da se večina odloča za uporabo Asteriska. Ker nisem ravno vešč uporabe linuxa bi povprašal predvsem tehnike T-2ja ali obstaja kakšna Windows alternativa (brezplačna ali cenejša), ki bi tekla na 64 bitnem sistemu oziroma če že ne na 64bit vsaj na 32bit Visti / Win7 / Server 2008 / R2, ki preverjeno deluje s T-2?
Sem se vseeno malce igral z Asteriskom oziroma trixboxom prek VMware a sem naletel na nekaj težav. Kako vse skupaj deluje če imamo pri T-2ju naročenih več zunanjih IP-jev in se povezujemo na milana prek routerja in ne direktno nanj? Vsi odlični posti uporabnika GregecSLO namreč omenjajo eth0 = interna mreža in eth1 = zunanja (direkt na milana) ampak se mi potem zatakne pri nastavitvah mrežne. Vprasanje je, kam doloceni podatki pridobljeni s strani T-2 spadajo? SBC-IP, statični IP za PBX, DGateway...? Moram spremenit tudi kaj v routerju zaradi večjega števila naročenih IP naslovov?
Še nekaj o tem kaj hočem sploh naredit:
- server (če je možnost na enem izmed že postavljenih serverjev, HyperV / VMware ) kjer teče Asterisk in je povezan na T-2 trunk
- nekaj ip telefonov oziroma softphonov na fizični lokaciji firme
- možnost povezave od zunaj (od doma) prek Asteriska in opravljat klice ven (kakor sem uspel po postih ugotovit je ta del bolj zajeban in zgleda da je GregecSLO tukaj diplomiral

Se opravičujem za mogoče novice vprašanja, sem se pa pripravljen za pridobljeno znanje oddolžit s kakšno pijačo

Hvala in lp.