No in pol k sm ze lih najdu, jo odprem in vidm da so notr trije STP kabli, CAT6 tko da sm use zamenu k prej sm meu ze ene nacete
Interna inštalacija
- Jerry
- Legenda
- T-2: Že imam
- Paket: VDSL:10/2+IPTV
- Kraj: Ljubljana
- Kontakt:
offtopic: Dons sm odpru skatlo v kateri je bil vood, isku sm po bajti neki in najdu to 
No in pol k sm ze lih najdu, jo odprem in vidm da so notr trije STP kabli, CAT6 tko da sm use zamenu k prej sm meu ze ene nacete
Tko da zdej mam modem/vood vood/router router/pc lepo fine sveze kable 
SpaceInvader!

- pack
- Legenda
- Paket: PRD:VDSL1/1 vmesnika ISDN+PSTN
- Kraj: Trzin
Ok, gremo še enkrat o FTP in STP kablih, ki so okopljeni, se pravi, da imajo ovoj (aluminij, kovina), ki ščiti pred zunanjimi vplivi. Konektorji za takšne kable so drugačni od tistih za UTP, ker imajo prav tako kovinski oklop.
Da pa dejansko izkoristiš ta oklop, moraš tak konektor priklopiti na vsaki strani na oklopljeno vtičnico ali v steni, kanalu ali v računalnik, router, modem... tako se tisti oklop ozemlji.
Tukaj je pa zdej moje vprašanje oz. me zanima, koliko drži:
1) V nasprotnem primeru, se pravi, da imaš tak kabel in na koncu ni ozemljen, ti prav ta oklop deluje kot antena in ti lahko samo še poslabša situacijo glede motenj iz okolja.
2) Ali je dovolj, da imaš tak FTP kabel na eni strani direkt v router (ki ima kovinsko/oklopljeno vtičnico, na drugi strani pa recimo v vtičnico v stenskem kanalu, ki je navadna UTP plastična? Podobno pri ISDN telefonih.
3) Najpomebneje! Če vzameš namesto ploščatega kabla za povezavo telekom omarice/vtičnice do VDSL modema, kjer dejansko priklopiš samo eno parico na RJ12 plastični konektor (in tudi v modemu je plastična vtičnica), potem ta oklop kabla ni nikamor vezan in je zopet antena efekt.
4) Se pravi, da je v vseh primerih, kjer ne moreš priklopiti oklopljenega kabla direkt v primerne vtičnice, je bolje uporabiti navadni UTP kabel?
Hvala za razsvetljitev!
Da pa dejansko izkoristiš ta oklop, moraš tak konektor priklopiti na vsaki strani na oklopljeno vtičnico ali v steni, kanalu ali v računalnik, router, modem... tako se tisti oklop ozemlji.
Tukaj je pa zdej moje vprašanje oz. me zanima, koliko drži:
1) V nasprotnem primeru, se pravi, da imaš tak kabel in na koncu ni ozemljen, ti prav ta oklop deluje kot antena in ti lahko samo še poslabša situacijo glede motenj iz okolja.
2) Ali je dovolj, da imaš tak FTP kabel na eni strani direkt v router (ki ima kovinsko/oklopljeno vtičnico, na drugi strani pa recimo v vtičnico v stenskem kanalu, ki je navadna UTP plastična? Podobno pri ISDN telefonih.
3) Najpomebneje! Če vzameš namesto ploščatega kabla za povezavo telekom omarice/vtičnice do VDSL modema, kjer dejansko priklopiš samo eno parico na RJ12 plastični konektor (in tudi v modemu je plastična vtičnica), potem ta oklop kabla ni nikamor vezan in je zopet antena efekt.
4) Se pravi, da je v vseh primerih, kjer ne moreš priklopiti oklopljenega kabla direkt v primerne vtičnice, je bolje uporabiti navadni UTP kabel?
Hvala za razsvetljitev!
Nek rocket scientist sicer nisem, bolj mi narekuje logika...
Oklop na kablu deluje kot Faraday-eva kletka, ki pa ni potrebno da je ozemljena. Ko položimo takšen kabel v elektromagnetno polje (v našem primeru motnje, ki pa so povsod okoli nas), se v oklopu ustvarijo vrtinčni tokovi, ki nasprotujejo temu polju in ga slabijo... zato je v notranjosti kabla to polje precej bolj oslabljeno in se manj prenese na parice, kot pa če kabel ne bi bil oklopljen s to kovinsko folijo.
Edit: Še tole sem našel na wikipedia-i http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_cage
Oklop na kablu deluje kot Faraday-eva kletka, ki pa ni potrebno da je ozemljena. Ko položimo takšen kabel v elektromagnetno polje (v našem primeru motnje, ki pa so povsod okoli nas), se v oklopu ustvarijo vrtinčni tokovi, ki nasprotujejo temu polju in ga slabijo... zato je v notranjosti kabla to polje precej bolj oslabljeno in se manj prenese na parice, kot pa če kabel ne bi bil oklopljen s to kovinsko folijo.
Edit: Še tole sem našel na wikipedia-i http://en.wikipedia.org/wiki/Faraday_cage
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! 
-
Vito
- Znanec
- Paket: ?aka na pošti
- Kraj: Internet
Berem, da so tile T-2 modemi zelo občutljivi na neposredno bližino drugih naprav (central, usmernikov, diskov, routerjev, vodov, ...). Ali je že kdo poiskusil zaviti modem v staniol? Je kaj bolje? Pri kablih se ovijanje bojda precej obnese, kajne?! Ali je potrebno staniol tudi kaj ozemljiti? Koliko ovojev svetujete uporabiti? Po moje je bolje, da je sijajna stran navzven. Kaj pravite?
-
T2_Delavec
- Starešina
- Paket: Optika 100/10
-
Vito
- Znanec
- Paket: ?aka na pošti
- Kraj: Internet
Sam kaj če ti oklopljen kabel, če je pa modem problematičen.
Koliko stran od izvorov sevanja pa svetujete, da se postavi modem?
Katera frekvenca pa mislite, da je najbolj moteča za DL?
Kaj pa, če bi naredu neki za zračenje modema?
Ali naredu kako drugače Faraday-evo kletko?
Po moje bi bilo bolj simpl narest kletko, pa dat modem v njo kot premikat modem sem ter tja.
Koliko stran od izvorov sevanja pa svetujete, da se postavi modem?
Katera frekvenca pa mislite, da je najbolj moteča za DL?
Kaj pa, če bi naredu neki za zračenje modema?
Ali naredu kako drugače Faraday-evo kletko?
Po moje bi bilo bolj simpl narest kletko, pa dat modem v njo kot premikat modem sem ter tja.
- Jerry
- Legenda
- Paket: VDSL:10/2+IPTV
- Kraj: Ljubljana
- Kontakt:
Lej tok obcutliv ni da bi ga mogu kamorkoli tlact. Sej so kabelski modemi tudi obcutlivi na zunanje vplive. Ce ga das lepo nekam na mizo zravn pcja da ni lih prec zravn stekar od stroma al pa kak napajalc je cist ok.
edit: mene je enkrat ko sem se imel kablnet (ko sm odsraufal konektor) tok streslo od statike da mi je kr roko zakrivil ob telo... ampak je pa pol modem bol delu
Vito a mas drugace ti kake probleme al zdej cist za brezveze kompliceras?
edit: mene je enkrat ko sem se imel kablnet (ko sm odsraufal konektor) tok streslo od statike da mi je kr roko zakrivil ob telo... ampak je pa pol modem bol delu
Vito a mas drugace ti kake probleme al zdej cist za brezveze kompliceras?
SpaceInvader!

Optika od 30.5.2008