Projekt RUNE

Vse o FTTH in Gratelu
Odgovori
Mirc26
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 10. Jan 2020 ob 10:12
T-2: Še nimam

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a Mirc26 » 21. Apr 2021 ob 02:00

Prejšnji teden sem tudi jaz dobil položnico za Rune , 150€, sodelavec pravi, da je že plačal, jaz pa še bom počakal, tudi, če rok poteče, saj mislim, da bom kasneje, ko bodo vse priklopili lahko še vedno se priključil, z upanjem, da bo A1 ali kak drug ponudnik plačal priklop, če se vežem za 2 leti, sicer pa mi tudi ni problem plačat, le upamo, da bo dejansko do jeseni kaj saj trenutno vse miruje. Najbrž nebo nič kaj pre priklop, če vsi zdaj plačamo Rune. 3 mesece prej dobiš položnico, torej konec julija bi že lahko bili zelo blizu :) Brez optike pa tudi upam, da nebomo ostali, če zdaj ne plačamo. Za telekom bi naj bilo prenalo interesentov za priklop zato nebodo plačali priklopov, za občino pa je to prevelik zalogaj pravijo na A1.

raners
Novinec
Prispevkov: 12
Pridružen: 3. Mar 2020 ob 12:07
T-2: Še nimam

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a raners » 21. Apr 2021 ob 09:30

@Mirc26, glede telekoma in subvencioniranega priključka malo dvomim, da nebi plačali priklopov, če imajo to napisano v splošnih pogojih, ki veljajo od 1.4.2021: https://www.telekom.si/PodporaObrazci/P ... na-oso.pdf

weby
Navdušenec
Prispevkov: 561
Pridružen: 15. Okt 2006 ob 12:43
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a weby » 21. Apr 2021 ob 11:05

Mirc26 napisal/-a:
21. Apr 2021 ob 02:00
...z upanjem, da bo A1 ali kak drug ponudnik plačal priklop, če se vežem za 2 leti...
Za A1 ti lahko povem, da ti kvečjemu omogočijo obročno odplačilo za teh 150€ - ob 2-letni vezavi.
Slika <-- Čakal 33 dni

SubOrbit
Znanec
Prispevkov: 50
Pridružen: 13. Nov 2007 ob 18:47
T-2: Že imam
Paket: 750/150

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a SubOrbit » 7. Maj 2021 ob 11:34

Kakšen pa je tip priključka na Rune? Zanima me zato, da pravilno pripravimo interno instalacijo. TV verjetno ni multicast?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4244
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a atepej » 7. Maj 2021 ob 20:47

Je BRO 10gPON/ simetrično in je multicast na IPTV
Slika

SubOrbit
Znanec
Prispevkov: 50
Pridružen: 13. Nov 2007 ob 18:47
T-2: Že imam
Paket: 750/150

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a SubOrbit » 8. Maj 2021 ob 09:41

Hvala! Zanima me še, kako se v praksi za uporabnika tak priključek razlikuje od T2 FTTH?
Ali lahko še vedno od T2 switcha potegnem 1 UTP na drugi konec hiše in na tistem mestu nato na svoj switch (z IGMP snoopingom) priključim TV STB, VoIP vmesnik in svoj router?
Ali so možne enake hitrosti, kot T2 FTTH (oranžni diamant 750/150)?
Ali je kakšna omejitev v max številu naročenih TV STBjev?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4244
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a atepej » 8. Maj 2021 ob 10:59

Ali lahko še vedno od T2 switcha potegnem 1 UTP na drugi konec hiše in na tistem mestu nato na svoj switch (z IGMP snoopingom) priključim TV STB, VoIP vmesnik in svoj router?

Rune ti bo dal Innbox X22 na katerega bo priključen T-2 innbox CPE. Kako je z lastnim switchem ne vem, mislim pa da bo IPTV delovala preko VLAN. VoIP vmesnikov (razen za ISDN) se pa ne daje več v uporabo.

Ali so možne enake hitrosti, kot T2 FTTH (oranžni diamant 750/150)?

Da hitrost po mojih info naj bi bila 750/150

Ali je kakšna omejitev v max številu naročenih TV STBjev?

Po mojem je ni, razen na app je omejitev na 5 licenc za TV. Tako da je po mojem bolje da STB priključiš na ne pametno tv, na Smart TVje pa naložiš app. Če ne kaj drugega se že cenovno bolj izide. 3 licence za app = 1 STB.
Slika

SubOrbit
Znanec
Prispevkov: 50
Pridružen: 13. Nov 2007 ob 18:47
T-2: Že imam
Paket: 750/150

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a SubOrbit » 8. Maj 2021 ob 11:14

atepej napisal/-a:
8. Maj 2021 ob 10:59
Kako je z lastnim switchem ne vem, mislim pa da bo IPTV delovala preko VLAN.
OK, torej je vprašanje, ali se VLAN untaga na T2 innbox CPE ali na STBju? Ker če se na CPEju, potem bo težava s samo 1 UTPjem na drugo stran hiše. Kje bi to lahko izvedel?
atepej napisal/-a:
8. Maj 2021 ob 10:59
VoIP vmesnikov (razen za ISDN) se pa ne daje več v uporabo.
To torej pomeni, da priklop lastnih obstoječih analognih telefonov ni več mogoč, razen direktno na CPE?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 4244
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 16:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a atepej » 8. Maj 2021 ob 11:19

OK, torej je vprašanje, ali se VLAN untaga na T2 innbox CPE ali na STBju? Ker če se na CPEju, potem bo težava s samo 1 UTPjem na drugo stran hiše. Kje bi to lahko izvedel?

Po mojem to dela CPE, pri STB bi bolj težko šlo to skozi.

To torej pomeni, da priklop lastnih obstoječih analognih telefonov ni več mogoč, razen direktno na CPE?

Lahko vprašaš, če je še kakšen na zalogi v skladišču, drugače ne. Kako ga boš pa priključil na lasten router pa pojma nimam.
Slika

SubOrbit
Znanec
Prispevkov: 50
Pridružen: 13. Nov 2007 ob 18:47
T-2: Že imam
Paket: 750/150

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a SubOrbit » 8. Maj 2021 ob 11:31

atepej napisal/-a:
8. Maj 2021 ob 11:19
Po mojem to dela CPE, pri STB bi bolj težko šlo to skozi.
Torej so na BRO na CPEju določeni porti za TV, ostali pa za internet?
atepej napisal/-a:
8. Maj 2021 ob 11:19
Kako ga boš pa priključil na lasten router pa pojma nimam.
Ne bi ga priključil na lasten router, ampak na switch:

Koda: Izberi vse

[T2 CPE]----UTP----[lasten switch]----[VoIP vmesnik]
                                  ----[lasten router]

borutbolc
Faca
Prispevkov: 157
Pridružen: 20. Okt 2018 ob 20:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a borutbolc » 8. Maj 2021 ob 19:55

Kar si narisal na BRO bi šlo, tvoj router bi imel dodeljeno statiko, VoIP bi imel svojo, hkrati pa tu STB v MC ne bi delal. Multicast port na BRO dela samo to in nič drugega. STB bi bil v HLS za tvojim routerjem.

thedom
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 11. Maj 2021 ob 14:28
T-2: Še nimam

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a thedom » 12. Maj 2021 ob 12:10

Če bo vse posreči bomo tudi mi dobili RUNE nekje ob koncu tega leta. Ali je že kdo od tu priklopljen? Je hitrost OK?

Mirc26
Novinec
Prispevkov: 9
Pridružen: 10. Jan 2020 ob 10:12
T-2: Še nimam

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a Mirc26 » 7. Jun 2021 ob 04:15

Ima kdo mnenje na to, poslali so mi na novo za plačat 150€, ker sem "zamudil" rok plačila. Kaj se zgodi, če ne plačam? Bom potem, ko/če bo zadeva do konca povezana bom lahko še vedno šel zraven? Vseeno preko koga (A1, Telemach, Rune..)

Obveščamo vas, da je potekel rok za plačilo predračuna, zato vam v prilogi pošiljamo novega s spremenjenim datumom plačila. Plačati ga je potrebno v roku 30 dni od prejema tega obvestila. V nasprotnem primeru bo vaš zahtevek za izgradnjo priključka samodejno izbrisan iz sistema.

Piše, da bo moj zahtevek izbrisan. To pomeni, da ne morem več imeti optike po 30h dneh, če nebom plačal, ali kako to gre? :)

Edit: na strani piše za naš kraj, da je omrežje v zaključevanju, ampak so trenutno v zemlji le še cevi brez kablov od marca..

Uporabniški avatar
lok
Uporabnik
Prispevkov: 26
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 07:22
T-2: Že imam
Paket: 300/100
Kraj: Trbovlje

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a lok » 7. Jun 2021 ob 07:05

Verjetno bodo kable potegnili vsem, ki bodo plačali. Ostali bodo prišli na vrsto, ko bo spet dovolj interesentov.
Slika

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5248
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Projekt RUNE

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 7. Jun 2021 ob 12:52

Ko sem jaz si urejal za rune mi je bilo rečeno da naj raje preko operaterja rihtam(t2, Telekom) in potem maš "brezplačno" priklop ker se vežeš.

Odgovori