Mobilne novosti jesen 2024 (VoLTE in VoWIFI)
- kitl
- Administrator
- T-2: Že imam
- Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV
Re: Novosti 2024
Aha tako torej. Se pravi jaz nekemu potencjalnemu poslovnemu partnerju lahko pošljem npr. sliko okvarjenega tiskalnika na Viber. Ok kako pa vem da ta dotični serviser uporablja Viber? Še boljše kao mu lahko pošljem na messager če nisva prijatelja v FB? Ni vse tako črno belo kot eni tu si to razlagate. Vse te aplikacije so fine ja za zasnace prijatelje sodelavce itd. Niso pa kaj dosti uporbne v poslovnem svetu. Še dobro da nisi napisal da imamo tudi snapchat.
Ne vem, če si že kdaj uporabljal viber. Ampak tam v imeniku vidiš, kdo ga ima in kdo ne. Marsikdo ga uporablja tudi s poslovnimi partnerji (tudi Pošta, GLS in podobni). Če imaš poslovne partnerje v tujini, je to dejansko popularna izbira (ker so mednarodni klici (pre)dragi). Sicer pa… v poslovne namene se bolj pogosto uporablja e-mail. MMS preprosto ni zanesljiv… če prejemnik nima vnešenih nastavitev, sploh ne veš, da sporočila ni prejel.
Po tej logiki nič ni rešitev… ker nobene storitve ne uporabljajo vsi. Pri večini vsaj vidiš, ali jo prejemnik uporablja… pri MMS-u pa samo misliš, da jo. Mednarodno še SMS ni 100%. MMS pa niti lokalno ne.
- kitl
- Administrator
LEj MMS je basic hočeš ali nočeš. MMS ima vsak še moja 84 let stara mama. Viber in ostalih aplikacij pa nimajo vsi oziroma eden uporablja nekaj spet drugi nekaj drugega. Da skrajšam če hočem poslat sliko serviserju bo 98% da jo dobi le MMS vse ostalo bo loterija.
Jaz ti pa pravim, da je procent nižji, kot ti misliš. Vsi iPhone uporabniki pri Bob, HoT ali Telemach morajo MMS nastavitve vpisati ročno. Koliko starejših to zna? Potem se pa ob posodobitvi ali menjavi telefona še izbrišejo. Sem že večkrat od staršev slišal “zakaj nisem slike dobil, če pa pravijo, da so poslali”. Odkar uporabljajo Viber, tega ni več. Pa še slike niso zmazki.
Ja… imam toliko negativnih izkušenj z MMS, da bi ga pro operaterju izklopil, če bi se dalo. Nikoli mi ni bilo jasno, kako so lahko iz e-maila (na kateremu je MMS osnovan) naredili tak krep od storitve.
-
- Novinec
- Paket: Oranžni King - Optika
Viber je passe...
Whatsapp ftw
Sicer pa v strogo poslovnem svetu velja samo e-mail...
15 let delam v tujini... vsa nasa in-house korespondenca je bila e-mail.
Se ko sem bil s clovekom na telefonu in sva stvar dorekla je pribil... poslji mi se e-mail da odprem "ticket"
End of line....
Whatsapp ftw
Sicer pa v strogo poslovnem svetu velja samo e-mail...
15 let delam v tujini... vsa nasa in-house korespondenca je bila e-mail.
Se ko sem bil s clovekom na telefonu in sva stvar dorekla je pribil... poslji mi se e-mail da odprem "ticket"
End of line....
-
- Model
- Paket: 10/10
- Kraj: Ljubljana
Ampak RCS je že standardiziran in gre iz iste aplikacije, kot SMS/MMS. Več ljudi ga ima kot pa Viber/WhatsApp, implementiral ga bo tudi apfl, samo v nastavitvah od Google/Samsung messages ga je treba omogočiti in po potrebi vpisati številko, če je prenesena.
V bistvu SMS/MMS s funkcionalnostmi Viberja. Isto potem operater nič ne zaračuna, če tujina, saj porablja samo podatke in gre torej tudi preko WiFi.
Vse težave MMS-a odpadejo. Mnogokrat imajo to tudi podjetja
V bistvu SMS/MMS s funkcionalnostmi Viberja. Isto potem operater nič ne zaračuna, če tujina, saj porablja samo podatke in gre torej tudi preko WiFi.
Vse težave MMS-a odpadejo. Mnogokrat imajo to tudi podjetja
- MrTwelveTrees
- Moderator
- Paket: imam
Ne ne ne, ne moreš se tako it: "Kdo sploh še uporablja MMS"
Enostavno mora delat, če pa ne je pa treba napisat da ne dela.
To ni noben odgovor.
Ne moreš ljudem vsiljevat neki kar drugim ne paše.
Enostavno mora delat, če pa ne je pa treba napisat da ne dela.
To ni noben odgovor.
Ne moreš ljudem vsiljevat neki kar drugim ne paše.
- kitl
- Administrator
Opažam od kar imam vklopljen VoLTE pa VoWIFI, da je zvok pri upoprabnikih ki smo na t-2 čuden. ČE pa govorim z uporabnikom, ki je na TS pa je več kot odličen kot bi bila skupaj v sobi. V čem je problem?
-
- Model
- Paket: 10/10
- Kraj: Ljubljana
V kodeku najbrž. Medoperatersko je vedno standardni AMR-NB (NarrowBand) kodek. Prepozna se ga po rahli "zatohlosti" zvoka, kot bi govoril v jogutrov lonček, saj frekvence od 3300 Hz dalje enostavno odreže.
Znotraj omrežja imaš pa pod določenimi izpolnjenimi pogoji AMR-WB (WideBand), reče se mu tudi HD in je bistveno boljši, razločnejši, tudi glasnejši zvok brez zatohlosti, saj odreže šele frekvence nad 6600 ali 7000 Hz.
Pogoj za to pri T2 pa je verjetno: da imata oba tisti trenutek VoWiFi ali pa VoLTE ZNOTRAJ T2 omrežja. AMR-WB je mogoč tudi v 3G omrežju, Telekom ga je imel, A1 mislim da tudi, Telemach ga je implementiral 2018, za T2 pa nisem zasledil. Lahko da je to naredil "potiho". Če je, potem velja, da morata oba biti v T2 omrežju ali VoWiFi. Najbrž, akor hitro ima eden A1, zniža kodek na AMR-NB.
Če je zvok slab, pride nekje do neke popačitve, pri pretvorbi.
Probaj poklicati nekoga, ki je pri T2 in ima takrat aktiven VoWiFi. Zvok bi moral biti božanski, a je nekatere motilo, ker je tudi glasnejši.
Znotraj omrežja imaš pa pod določenimi izpolnjenimi pogoji AMR-WB (WideBand), reče se mu tudi HD in je bistveno boljši, razločnejši, tudi glasnejši zvok brez zatohlosti, saj odreže šele frekvence nad 6600 ali 7000 Hz.
Pogoj za to pri T2 pa je verjetno: da imata oba tisti trenutek VoWiFi ali pa VoLTE ZNOTRAJ T2 omrežja. AMR-WB je mogoč tudi v 3G omrežju, Telekom ga je imel, A1 mislim da tudi, Telemach ga je implementiral 2018, za T2 pa nisem zasledil. Lahko da je to naredil "potiho". Če je, potem velja, da morata oba biti v T2 omrežju ali VoWiFi. Najbrž, akor hitro ima eden A1, zniža kodek na AMR-NB.
Če je zvok slab, pride nekje do neke popačitve, pri pretvorbi.
Probaj poklicati nekoga, ki je pri T2 in ima takrat aktiven VoWiFi. Zvok bi moral biti božanski, a je nekatere motilo, ker je tudi glasnejši.
- kitl
- Administrator
Rešil problem izklopil VoWiFi itak je brezvezna stvar. Prekinja klic ko greš iz hiše ven kar je zelo moteče.