Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60, G78, G64, G68, U92
- MrTwelveTrees
- Moderator
- T-2: Že imam
- Paket: imam
Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60, G78, G64, G68, U92
To je v primeru samo če se naredi hard reset, drugače ne.
Pa še to, ko se naredi hard reset, modem najprej gleda optični vhod (za wan), potem xDsl (če ga ima) in na koncu LAN5 (kot WAN)
Pa še to, ko se naredi hard reset, modem najprej gleda optični vhod (za wan), potem xDsl (če ga ima) in na koncu LAN5 (kot WAN)
Mene zanima zakaj ima T2 tako malo podprtih možnosti glede konfiguracije lastnega omrežja? Če primerjam druge ponudnike, ki omogočajo nastavitev več funkcij T2 močno zaostaja? Prav tako me zanima kako lahko v innbox priključim svoj router. Zanima me zakaj so innboxi še vedno nezanesljivi, kateri zelo pogosto zmrzujejo in se obešajo. Zanima me zakaj med nastavitvami ne omogočite funkcije restart opreme po tednu, dnevu, ali uri?
Če se uporabnik odloči za "Bridge Mode" delovanje ali je potrebno plačati statični IP naslov? Kot brezplačno alternativo bi lahko strankam ponujali lokalni T2-DDNS za vse vaše uporabnike, ki bi lahko nadomeščala plačljive statične naslove.
Zanimka me če obstaja "Bridge Mode" v režimu DHCP?
Če se uporabnik odloči za "Bridge Mode" delovanje ali je potrebno plačati statični IP naslov? Kot brezplačno alternativo bi lahko strankam ponujali lokalni T2-DDNS za vse vaše uporabnike, ki bi lahko nadomeščala plačljive statične naslove.
- DustWolf
- T-2jevec
- Paket: 50/20
- Kraj: Zagradec
- Kontakt:
Kaj pa bi rad nastavil kar se ne da?
Z ethernet kablom. Vprašaj bolj konkretno kaj bi rad.
Meni se to ni še nikoli zgodilo pa sem imel priključke na več lokacijah več kot 10 let.
Mogoče imaš okvarjeno napravo, pokliči pa zahtevaj zamenjavo.
Innboxa ni priporočljivo restartati.
Sem preveril pri sodelavcih pa pravijo da se običajno bridge mode vklopi samo v primeru uporabe statičnega IP. Lahko probaš poslat dopis če bi v tvojem primeru naredili izjemo, ampak dvomim.Upor napisal/-a: ↑17. Jan 2025 ob 15:02Če se uporabnik odloči za "Bridge Mode" delovanje ali je potrebno plačati statični IP naslov? Kot brezplačno alternativo bi lahko strankam ponujali lokalni T2-DDNS za vse vaše uporabnike, ki bi lahko nadomeščala plačljive statične naslove.
Načeloma je tako da je uporaba dinamičnega IP mišljena bolj za "navadne uporabnike", torej tiste ki nimajo strežnikov doma.
Statični IP ni tak strošek da bi bil razvoj neke posebne rešitve (dyndns) res smiseln. Bom pa vprašal pri modemaših če so že kaj razmišljali na to temo. Postavitev DNS strežnika za ta namen se meni sicer zdi izvedljiva.
LP,
Jure
--
Most problems are man-made.
Ena taka zelo osnovna stvar, ki bi mene motila, če bi uporabljal T-2 modem, je to, da ne moreš spremeniti lokalnega subneta.
Potem je pa še cel kup stvari, ki jih Innbox modem omogoča, pa jih T-2 ne dovoli uporabljat (file server, print server, vpn, itd).
- DustWolf
- T-2jevec
- Kontakt:
Ok, razumel bi sicer če bi hotel narediti recimo rezervacijo, da ima tvoj printer vedno isti IP, ampak to so sedaj dodali.
Kaj pa je praktični primer uporabe tega da si spremeniš subnet? Ja seveda če imaš svoj router se lahko afnaš, ampak če uporabljaš dinamiko potem je point ravno v tem da stvari delajo out of the box, zato pa morajo biti deterministične. Napredni uporabnik pa lahko doda router in si vse nastavi po svoje.
Če bi te storitve (govorimo o microsoftovih servisih) bile kjerkoli odprte na internet, bi bile pohekane v 15 minutah. To absolutno mora biti blokirano.
LP,
Jure
--
Zakaj bi rad spremenil subnet? Potem pa kontra vprašanje... zakaj pa ne, če modem to omogoča? Zato, ker se developerjem ni dalo narediti podpore na horizontu?
VPN je wireguard. Ostalo je pa seveda na lokalni mreži. Telekom lepo koristi te storitve pa nimajo nekih problemov s hekanjem.
VPN je wireguard. Ostalo je pa seveda na lokalni mreži. Telekom lepo koristi te storitve pa nimajo nekih problemov s hekanjem.
- MrTwelveTrees
- Moderator
Vsako spremembo je treba programerje dodatno plačat.
- madpanter
- Starešina
- Paket: T4
- Kraj: Ljubljana
Seveda ob doplačilu za bridge oz. statiko? Torej je postavljen v neenakopravni položaj kot neuki uporabnik ...
-
- Starešina
- Paket: Malo mešano
- Kraj: Pince
OK, lahko dlakocepimo (statika ali dinamika in "omejitve" pri slednjem) je pa dejstvo, da lahko priklopimo lasten router in si nastavitve routerja oziroma LAN-a postavimo ali pa "afnamo" po svoje. Sem pa mnenja, da tistih par eur za statiko/na mesec ni kakšen veliki udarec za mesečni proračun. V isti sapi pa sem kritičen do zaračunavanja storitve vzpostavitve statike (administrativni stroški storitve).
- DustWolf
- T-2jevec
- Kontakt:
@Skorc je lepo napisal.

DynDNS pa to... pač meni se zdi zanimivo to ustvarit, sploh če v resnici obstaja več ljudi ki bi to imeli. Je tudi res kot je rekel @MrTwelveTrees da razvoj ni zastonj, oziroma kaj to v praksi pomeni je da je treba izbirat katere stvari se bodo naredile. Ne razumem pa najbolj logike da je nekdo ful računalniški zanesenjak in bo dal nevem koliko denarja za profesionalno mrežno opremo, ampak obenem jim je preveč dat 3€ za statični IP. Verjamem da v neki točki mora T-2 tudi gledat kaj se komercialno splača, tudi glede razvoja -- ali z drugimi besedami: Kolikor denarja toliko muzike.
LP,
Jure
--
- MrTwelveTrees
- Moderator
Enostavo: Bila je ena pametna buča na T2, (ko so začeli z Innboxi) ki je predlagala to opcijo, konfiguracija preko servisne strani (horizont) in očitno noben ni imel proti, zato so to potrdili.
Zdaj pa če bi hoteli iti na enak način kot ima Telekom, Telemach, A1, da nastavljaš modem sam, bi koliko koštalo ? Preveč.
Zdaj T2 gleda na vsak euro (v zadnjih 10h letih še bolj).
Bodimo veseli da, tisti ki smo na T2 optiki ali Telekom optiki (P2P ne BRO ) še vedno lahko dobimo 2x dinamični ip poleg ipja modema.
Ko bodo pa še to ukinili pa ....
Sej vem da 90% naročnikom to dosti ne pomeni, enim pa.
Zdaj pa če bi hoteli iti na enak način kot ima Telekom, Telemach, A1, da nastavljaš modem sam, bi koliko koštalo ? Preveč.
Zdaj T2 gleda na vsak euro (v zadnjih 10h letih še bolj).
Bodimo veseli da, tisti ki smo na T2 optiki ali Telekom optiki (P2P ne BRO ) še vedno lahko dobimo 2x dinamični ip poleg ipja modema.
Ko bodo pa še to ukinili pa ....
Sej vem da 90% naročnikom to dosti ne pomeni, enim pa.
Zakaj bi koštalo preveč? Vse kar je treba, je to, da Innbox naredi firmware, kjer je to odklenjeno in da not T-2 barve in logotip. Zagotovo ceneje, kot pa vzdrževanje funkcionalnosti preko horizonta. Mogoče se bo pa kaj spremenilo, ko (če) bo Telemach prevzel zadevo.
- MrTwelveTrees
- Moderator
Ni tako enaostavno, sicer ne vem kdo dela firmware (Iskratel?), misliš da da ga bodo zastonj naredili za T2? stock tovarniškega pa proizvajalec ne daje.
Jaz sem videl kako izgleda firmware od T2 na Innboxu. Miljon nastavitev od tega da lahko nastavljaš USB port za UBS 4G modem do USB mrežnii disk, ni da ni.
In zdaj bi ti rad da naredijo opcijo dostopa do nastavitev z omejitvami za navadnega naročnika ?
To ni poceni, in za tistih par % ko se naročniki razburjajo zaradi tega, T2-ju dol visi za to. Bo pač Naročnik naročil statiko. Bo moral ali pa nič.
Jaz sem za, da bi naredili to, ampak če gledaš kaj bi t2 s tem pridobil ? Samo kakšen % bolj zadovoljne stranke, to pa je vse.
- že sama posodobitev če bi bila bi bilo ogromno klicev na tehnično podporo (tudi če bi bila ob 3h zjutraj)
- preko horizonta bi še kašna ata znal nastaviti modem če ga vodiš, preko IPja bolj težko
- defalt bi nastavil 2x internet 2x TV ? (nimajo vsi modemi enakih nastavitev)
Jaz sem videl kako izgleda firmware od T2 na Innboxu. Miljon nastavitev od tega da lahko nastavljaš USB port za UBS 4G modem do USB mrežnii disk, ni da ni.
In zdaj bi ti rad da naredijo opcijo dostopa do nastavitev z omejitvami za navadnega naročnika ?
To ni poceni, in za tistih par % ko se naročniki razburjajo zaradi tega, T2-ju dol visi za to. Bo pač Naročnik naročil statiko. Bo moral ali pa nič.
Jaz sem za, da bi naredili to, ampak če gledaš kaj bi t2 s tem pridobil ? Samo kakšen % bolj zadovoljne stranke, to pa je vse.
- že sama posodobitev če bi bila bi bilo ogromno klicev na tehnično podporo (tudi če bi bila ob 3h zjutraj)
- preko horizonta bi še kašna ata znal nastaviti modem če ga vodiš, preko IPja bolj težko
- defalt bi nastavil 2x internet 2x TV ? (nimajo vsi modemi enakih nastavitev)
To vse že imajo... saj ni T-2 njihov prvi naročnik. Ti si verjetno videl admin dostop... imajo tudi user dostop. Tukaj ni problem cena... temveč to, da T-2 trmasto vztraja pri svoji odločitvi, da se to ureja preko "clouda".
DustWolf hvala za odgovor,...
Kar se tiče mrežnih nastavitev običajno spreminjamo IP samega usmerjevalnika. V praksi bi to pomenilo 192.168.X.1,...
Prav tako bi zaradi ločevanja različnih omrežij prišla prav kakšna nastavitev glede obsega mask. Glede ločevanja IOT robe od ostalega omrežja lahko samo sanjamo.
Defenitivno informacija glede obsega DHCP strežnika je dobrodošla zaradi definiranja statičnih ip naslovov v lastnem omrežju. Po potrebi se lahko DHCP polje zmanjša ali razširi, zamakne,... Si kdaj imel kakšne težave zaradi mrežnega tiskalnika in spremenjenega ali zasedenega ip naslova?
Ali vaša oprema omogoča VPN?
Ja zadeve (modem in router) se med seboj povezuje s kablom..
... Vprašati sem hotel glede izbire porta na modemu in konfiguracije modema na vašem portalu.
Kar se tiče innboxov,.. sem kar dostikrat doživel seveda bolj v podjetjih, da so srali. Po izklopu in ponovnem vklopu so spet delovali ok. Pogovarjal sem se že z večimi ljudmi, hiba teh innboxov je procesiranje malo več IP naslovov (30+) in prometa. Baje tudi obstajajo neki hrošči če imaš zaporedno vezano več routerjev. Ti se pojavijo po nekaj tednih delovanja.
Kar se tiče reseta sem imel v mislih izklop in ponovni vklop.
Zakaj innboxa ni priporočljivo resetirati? Če se po nekaj dneh delovanja obesi in ni več odziven, kaj lahko storimo? Ko imamo uporabniki težave, vaši telefonisti na podpori najprej omenijo ta korak (off-on).
Bridge Mode za podjetja ali navadne uporabnike nebi smela biti pogojena samo ob prisotnosti statike. S tem lahko mi uporabniki rešujemo mrežne rešitve na svoj način za ostale uporabnike obstajajo vaše standardne konfiguracije, ki običajno pokrivajo večino uporabnikov.
Glede DDNS in usmerjanje prometa na vaši strani sem imel nekakšno idejo, s katero bi lahko vi zmanjšali število zunanjih ip naslovov in interno s pomočjo naslavljanja lažje usmerjali promet znotraj vaše opreme na nas uporabnike.... S tem bi pridobili več statičnih naslovov za bolj resne rešitve, za ostale ki potrebujejo direkten dostop in statika ni pogoj bi bila rešitev DDNS.
Kar se tiče mrežnih nastavitev običajno spreminjamo IP samega usmerjevalnika. V praksi bi to pomenilo 192.168.X.1,...
Prav tako bi zaradi ločevanja različnih omrežij prišla prav kakšna nastavitev glede obsega mask. Glede ločevanja IOT robe od ostalega omrežja lahko samo sanjamo.
Defenitivno informacija glede obsega DHCP strežnika je dobrodošla zaradi definiranja statičnih ip naslovov v lastnem omrežju. Po potrebi se lahko DHCP polje zmanjša ali razširi, zamakne,... Si kdaj imel kakšne težave zaradi mrežnega tiskalnika in spremenjenega ali zasedenega ip naslova?
Ali vaša oprema omogoča VPN?
Ja zadeve (modem in router) se med seboj povezuje s kablom..

Kar se tiče innboxov,.. sem kar dostikrat doživel seveda bolj v podjetjih, da so srali. Po izklopu in ponovnem vklopu so spet delovali ok. Pogovarjal sem se že z večimi ljudmi, hiba teh innboxov je procesiranje malo več IP naslovov (30+) in prometa. Baje tudi obstajajo neki hrošči če imaš zaporedno vezano več routerjev. Ti se pojavijo po nekaj tednih delovanja.
Kar se tiče reseta sem imel v mislih izklop in ponovni vklop.

Bridge Mode za podjetja ali navadne uporabnike nebi smela biti pogojena samo ob prisotnosti statike. S tem lahko mi uporabniki rešujemo mrežne rešitve na svoj način za ostale uporabnike obstajajo vaše standardne konfiguracije, ki običajno pokrivajo večino uporabnikov.
Glede DDNS in usmerjanje prometa na vaši strani sem imel nekakšno idejo, s katero bi lahko vi zmanjšali število zunanjih ip naslovov in interno s pomočjo naslavljanja lažje usmerjali promet znotraj vaše opreme na nas uporabnike.... S tem bi pridobili več statičnih naslovov za bolj resne rešitve, za ostale ki potrebujejo direkten dostop in statika ni pogoj bi bila rešitev DDNS.