Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60, G78, G64, G68, U92

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
DustWolf
T-2jevec
T-2: Že imam
Paket: 50/20
Kraj: Zagradec
Kontakt:

Re: Iskratel innbox V50-U, V60-U, F60, G78, G64, G68, U92

Odgovor Napisal/-a DustWolf » 21. Jan 2025 ob 15:45

Upor napisal/-a:
20. Jan 2025 ob 23:27
Kar se tiče mrežnih nastavitev običajno spreminjamo IP samega usmerjevalnika. V praksi bi to pomenilo 192.168.X.1,...
Prav tako bi zaradi ločevanja različnih omrežij prišla prav kakšna nastavitev glede obsega mask. Glede ločevanja IOT robe od ostalega omrežja lahko
samo sanjamo.
Upor napisal/-a:
Ali vaša oprema omogoča VPN?
Če govorimo o site-to-site VPN, to ni funkcionalnost ki bi jo rabili navadni uporabniki tako da ne, tega ni na osnovnem Innboxu. Če veš kaj to je in bi to rad nastavil, si lahko priklopiš router kamor potem lahko daš te napredne funkcionalnosti.

Zgoraj je nekdo omenil da naj bi bil VPN blokiran ampak to definitivno ni res. VPN bi moral delovati normalno.

Site-to-site VPN lahko narediš tudi med dvema enakima subnetoma (te težave sicer nimaš če imaš lastni router), samo da pač narediš layer 2 VPN namesto tega ki ga običajno priporočajo (layer 3). Zadeva je malo bolj komplicirana za narediti, ampak potem lahko uporabiš DHCP server na oddaljeni lokaciji in se ne rabiš ukvarjati z dvema mrežama.

Kar se tiče ločevanja IOT na drugo mrežo je tako ali tako vse skupaj v enem switched omrežju tako da s tem ko daš te naprave na druge cifre nisi dejansko nič ločil. Za pravo ločevanje pa rabiš dodatno opremo, tako da si spet na istem kot če imaš lastni router.
Upor napisal/-a:
Defenitivno informacija glede obsega DHCP strežnika je dobrodošla zaradi definiranja statičnih ip naslovov v lastnem omrežju. Po potrebi se lahko DHCP polje zmanjša ali razširi, zamakne,... Si kdaj imel kakšne težave zaradi mrežnega tiskalnika in spremenjenega ali zasedenega ip naslova?
V vmesniku https://moj.t-2.net/Nastavitve/NastavitveMreznaOprema si lahko pod "Rezervacija IP" si lahko narediš rezervacije za printerje, vezano na MAC naslov.
Upor napisal/-a:
Ja zadeve (modem in router) se med seboj povezuje s kablom.. :D :)... Vprašati sem hotel glede izbire porta na modemu in konfiguracije modema na vašem portalu.
Routerjev WAN port priklopiš na Innbox port kjer si sicer sedaj povezan na internet.

Za kateri namen se lahko uporablja kateri port so mislim da ostali prilepili sliko nekaj postov nazaj, malo pobrskaj.
Upor napisal/-a:
Kar se tiče innboxov,.. sem kar dostikrat doživel seveda bolj v podjetjih, da so srali. Po izklopu in ponovnem vklopu so spet delovali ok. Pogovarjal sem se že z večimi ljudmi, hiba teh innboxov je procesiranje malo več IP naslovov (30+) in prometa. Baje tudi obstajajo neki hrošči če imaš zaporedno vezano več routerjev. Ti se pojavijo po nekaj tednih delovanja.
To so neke na pamet rečene govorice. Če ne veš kaj delaš potem lahko ustvariš težave. Tu ni kriv Innbox, ampak uporabnik, ki dela neumnosti. Seveda je lahko vedno reči ugasni pa prižgi, ker tu se ti ni treba nič naučiti. Oziroma kot pravi XKCD:
Slika
Upor napisal/-a:
Kar se tiče reseta sem imel v mislih izklop in ponovni vklop. :) Zakaj innboxa ni priporočljivo resetirati? Če se po nekaj dneh delovanja obesi in ni več odziven, kaj lahko storimo? Ko imamo uporabniki težave, vaši telefonisti na podpori najprej omenijo ta korak (off-on).
Ni priporočljivo restartati (po mojem razumevanju) ker centrala periodično nalaga konfiguracijo na Innbox, in če ga ti ugasneš ko se nalaga potem ko se bo prižgal nazaj ne bo deloval net.

Včasih elektronska oprema zaide v neznano stanje in jo reši restart. To je smiselno če se ti napaka zgodi 1x in potem nikoli več.

Innbox nima kaj konstantno štrajkati, kot sem napisal zgoraj če ni zanesljiv javi da ti ga zamenjajo. Pazi da zamenjajo tudi napajalnik, ker največ čudnih težav povzročajo predvsem okvarjeni napajalniki.
Upor napisal/-a:
Bridge Mode za podjetja ali navadne uporabnike nebi smela biti pogojena samo ob prisotnosti statike.
Nastavitve portov so stvar dobre volje ponudnika. V kaki ameriki ni govora da bi ti poklical ponudnika in mu pametoval kako naj bo nastavljen modem, ker naprava ni tvoja last in nimaš kaj tam čarat. V primeru T-2 smo pač bili pripravljeni pomagat uporabnikom tako da se urejajo te nastavitve. Sedaj pa so novi varnostni standardi in smo ugotovili da je bolje da bridge načina ni, razen v primeru uporabe statike.

Pač toliko o tem kaj sme in ne sme biti.
Upor napisal/-a:
Glede DDNS in usmerjanje prometa na vaši strani sem imel nekakšno idejo, s katero bi lahko vi zmanjšali število zunanjih ip naslovov in interno s pomočjo naslavljanja lažje usmerjali promet znotraj vaše opreme na nas uporabnike.... S tem bi pridobili več statičnih naslovov za bolj resne rešitve, za ostale ki potrebujejo direkten dostop in statika ni pogoj bi bila rešitev DDNS.
Tole je premalo specifično opisano da bi razumel kaj si hotel povedat.

V splošnem uporabnik ne rabi več kot enega javnega IP naslova, vse ostalo se ureja z routing opremo.

To kako ti to problematiko opisuješ je malo zaskrbljujoče. Obstajajo firme ki znajo konfigurirati mrežno opremo, če je to omrežje o katerem govoriva od podjetja, investiraj v enega strokovnjaka toliko da ti oni svetujejo kako stvari narediti. V teoriji se da naročiti tudi storitve pri naših mrežistih, lahko kontaktiraš poslovno prodajo za več info.

LP,
Jure
--
Most problems are man-made.

Upor
Model
Paket: OPTIKA

upor

Odgovor Napisal/-a Upor » 21. Jan 2025 ob 15:52

Omenil bom tudi to, ko sem delal preko študenta v nekem X servisu....

Zaradi slabega delovanja interneta pri konkurenci smo si v podjetju umislili mrežni disk. S tem smo si skrajšali čas servisiranja pri prenosu raznih gonilnikov in podobnih programov,... Takratna rešitev je bil brezplačen statični ip, sedaj ko podjetja in posamezniki potrebujejo nek fiksen naslov za dostop do lastnega oblaka ali VPNja, ki ni resen strežnik ali server bi bila preprosta rešitev DDNS...

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a atepej » 21. Jan 2025 ob 18:03

DustWolf zakaj ne bi dali dostopa preko appa: https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&pli=1
Slika

Uporabniški avatar
DustWolf
T-2jevec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a DustWolf » 22. Jan 2025 ob 18:19

atepej napisal/-a:
21. Jan 2025 ob 18:03
DustWolf zakaj ne bi dali dostopa preko appa: https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&pli=1
Pri T-2 se uporablja konfiguracija preko https://moj.t-2.net . Ne more se ista naprava konfigurirati preko sistema in ročno preko aplikacije, ker bi ti avtomatika povozila tvoje ročne spremembe.

Gre za design choice, torej pri T-2 je sistem / avtomatika za vse stvari. Osebno mi je to všeč, ker je rešitev bolj napredna.

LP,
Jure
--

Uporabniški avatar
DustWolf
T-2jevec
Kontakt:

Re: upor

Odgovor Napisal/-a DustWolf » 22. Jan 2025 ob 18:30

Upor napisal/-a:
21. Jan 2025 ob 15:52
Omenil bom tudi to, ko sem delal preko študenta v nekem X servisu....

Zaradi slabega delovanja interneta pri konkurenci smo si v podjetju umislili mrežni disk. S tem smo si skrajšali čas servisiranja pri prenosu raznih gonilnikov in podobnih programov,... Takratna rešitev je bil brezplačen statični ip, sedaj ko podjetja in posamezniki potrebujejo nek fiksen naslov za dostop do lastnega oblaka ali VPNja, ki ni resen strežnik ali server bi bila preprosta rešitev DDNS...
Če imaš mrežni disk za ta namen da ti stvari ni potrebno večkrat prenašati preko interneta, potem statičnega IP naslova za ta namen ne rabiš. Mrežni disk priklopiš v lokalno mrežo, za lažje naslavljanje si lahko nastaviš rezervacijo IP.

Za VPN je čisto drugače. VPN servis je strežnik, lahko pa imaš strežniško programsko opremo v routerju, recimo https://openwrt.org/docs/guide-user/ser ... vpn/server . Glede na to da tako ali tako rabiš router, lahko na ta router daš še dyndns klienta, recimo https://openwrt.org/docs/guide-user/ser ... dns/client . Kot rečeno si lahko nastaviš tvoj router v DMZ in potem ne rabiš bridge mode, samo pač uporabnike moraš povezati na router ne na Innbox.

Pred časom sem imel opravka z stranko ki je krivila T-2 zato ker se ji je dinamični IP spremenil. Torej, da ne bo pomote: Dinamični IP se ti lahko spremeni. Če nočeš da se spremeni, naroči statični IP.

Jaz imam doma statiko pa PC ki se pretvarja da je server pod mizo, nekaj storitev gor. Deluje super. Porablja 15W elektrike ob polni obremenitvi.

EDIT: Ponovno se mi zdi, kot pišeš, da ne razumeš da obstajajo routerji. A ti je problem statičnega IP da misliš da rabiš po en IP za vsako napravo? IP (1) rabi samo router potem pa svoje naprave povežeš na router. Innbox se uporablja direktno samo v primerih enostavnih uporabnikov, ki rabijo samo dostop do interneta da to lahko naredijo samostojno brez uporabe dodatnih mrežnih naprav.

Enkrat ne v službi ampak v enem društvu smo dobili donacijo stare opreme iz ene šole, pa je bilo videt da so bili vsi printerji nastavljeni na javne IP naslove. Se je izkazalo da njihov IT ni obstajal in so uporabniki povezali vso opremo kar direktno na ARNESov optični switch... To se tudi dogaja kadar imajo ljudje preveč denarja in premalo pojma. Zato sem ti napisal da si dobi enega ki se spozna na zadevo, ker ni noben problem urediti tako kot mora biti če področje poznaš. Ne morem ti pa vsega kar rabiš vedet napisat tu na forum.

LP,
Jure
--

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a atepej » 24. Jan 2025 ob 17:01

Nekje sem prebral v temi, da bi imeli nas server preko innbox usb (2.0 - ni kaj velika hitrost prenosa podatkov) a ni kaj bolj pametno kupiti kaj takega? https://www.synology.com/en-eu/products ... ue%2Cds_xs ?
Slika

Uporabniški avatar
DustWolf
T-2jevec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a DustWolf » 24. Jan 2025 ob 17:15

atepej napisal/-a:
24. Jan 2025 ob 17:01
Nekje sem prebral v temi, da bi imeli nas server preko innbox usb (2.0 - ni kaj velika hitrost prenosa podatkov) a ni kaj bolj pametno kupiti kaj takega? https://www.synology.com/en-eu/products ... ue%2Cds_xs ?
Jaz sem na routerjih, sicer ne Innboxih ampak TPLink... na OpenWRT lahko uporabil USB port za to da sem dodal flash iz USB ključka, ki je večji kot flash v routerju za več prostora za software (overlayfs). Kot praviš je vmesnik precej počasen. Poanta tega je seveda v tem da je vse skupaj neslišno, ker nima gibljivih delov.

Če na to nato priklopiš diskovno polje si si to prednost zgazil z bagrom. :D Pa tudi ni najceneje to vse skupaj.

Verjetno se ti bolj splača kupiti zunanje ohišje ki ima ethernet vmesnike, ker je to načeloma računalnik (linux) in lahko aplikacije gor nalagaš, precej simple za uporabo.

Tisti USB port je meni bolj zanimiv za kak USB-to-serial adapter, pa da potem gor priklopiš neko napravo... nevem motor za žaluzije ali kaj podobnega. Driverji za te vmesnike so sedaj tako standardni da jih lahko pričakuješ tudi na embedded napravah, integracija tega v kako avtomatiko pa je pač bash.

P.S.: Search mi sicer najde tole: viewtopic.php?t=8999#p234866

Tu omenjajo uporabo kot printserver. Jaz sem v eni prejšnji službi 1x za ta namen na zadnjo stran tiskalnika nalepil nekaj temu podobnega:
https://www.gl-inet.com/products/gl-mt2500/
...pa je dobil USB printer wifi...

LP,
Jure
--

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a atepej » 24. Jan 2025 ob 18:53

Res je, da ni poceni, glede glasnosti imaš takšnega, ki deluje na SSD. https://www.synology.com/en-eu/products ... ue%2Cds_xs ali pa na nvme: https://www.terra-master.com/global/pro ... -plus.html
Slika

Jaka
Starešina
Paket: Oranžni King
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jaka » 7. Feb 2025 ob 21:58

Koliko časa traja da zagrabi nastavitve za innbox, ki jih nastaviš preko servisne strani?

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Paket: imam

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 7. Feb 2025 ob 22:07

Zelo odvisno od nekaj sekund, minut, včasih tudi ne prime.
Lahko resetiraš innbox pa upaš da bo pobral.

Jaka
Starešina
Paket: Oranžni King
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Jaka » 7. Feb 2025 ob 22:08

Ajoj.

Odgovori