Svež priklop

Vse o T-2 internetu
Odgovori
livarAL
Začetnik
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum

Svež priklop

Odgovor Napisal/-a livarAL » 6. Nov 2025 ob 20:52

Živjo,

Prvič življenje na svoje, naslednji teden mi 6 mesecev kasneje od podpisa pogodbe pridejo priklopit storitve. :pivo:
Zanima me par stvari, rad bi uporabljal svoj ruter (UDM-se).
Imamo (na zalost) optiko preko telekom infrastrukture. Sem narocnik T2 da nebo pomote.

Znima me ko pridejo priklopit, bojo seboj prinesli nek ONT? Bo slučajno to ruter in direkt sfp? Plus bo T2 dovolil oz registrial GPON SFP ONT če ga sam kupim? Oz imam lahko tezave ker so telekom kabli? :D

Hvala vsem ki ste mi pripravljeni pomagat, če sem kje kaj zamešal se opravicujem se še učim :D

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: Svež priklop

Odgovor Napisal/-a NoName » 6. Nov 2025 ob 21:23

Ja, od Telekoma boš najverjetneje imel ONT, za njim bo pa T-2 router. T-2 bi verjetno omogočal, da na bridged port z naročilom statičnega IPja (mislim da 1-2€ mesečno) priključiš svoj UDM, kjer delaš čirule čarule... Ena, verjetno malce ceneje opcija bi bila, da namesto T-2 Innboxa priključiš svoj UDM, pa spoofaš T-2jev MAC naslov. Ena, malce dražja opcija pa bi bila, da tvegaš ~70€, pa vzameš fs.com-ov GPON SFP modul (če boš res imel GPON in ne kak drug XGSPON...), spoofaš ONTjev ID, pa probaš srečo. En fejst dečko Tomaž Zaman na YT je malce opisal in orisal, kako mu je to ratalo na Telekomovem priključku, off the record ;) pa deluje tudi na T-2. Je pa treba vedeti, da za zadnjo opcijo nosiš vso odgovornost, če kaj ne bi delalo, in tako naprej... Za začetek bi ti svetoval, da namesto Innboxa priključiš UDM, pospoofaš MAC, in če ti rata, potem razmišljaš za naprej. Vsekakor vso srečo!
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

livarAL
Začetnik

Odgovor Napisal/-a livarAL » 7. Nov 2025 ob 07:23

Najraje bi videl če bi lahko od UDMja uporabil kar SFP port, malo me skrbi sicer zaradi IPTVja ampak mislim da za to bi že rešil, mislim da je bilo tudi na tem forumu že nekaj glede tega.
Če kdo ve kakšne ONTje pa tala Telekom? Obstaja možnost da ima svoj SFP ki bi ga v teoriji samo prestavil? Ko pridejo priklopit bom zaslišal oba tehnika :D , ker naj bi prišla od T2 in telekoma, mogoče pa bosta dovolj prijazna da delita kaj informacij.

PS:
Kaj lahko pričakujem DHCP ali PPoE?

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Odgovor Napisal/-a NoName » 7. Nov 2025 ob 12:42

99% sem, da od tehnika ne boš dobil nobene informacije, kot to, da vse deluje preko njihove opreme in da tako tudi pusti. ONT ima integriran GPON, ne preko SFP modula... T-2 ti bo pa dal IP preko DHCP, ampak za routerjem. Če boš priključil svojo opremo direkt (brez spoofanega MAC naslova), verjetno niti IPja ne boš dobil.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

livarAL
Začetnik

Odgovor Napisal/-a livarAL » 7. Nov 2025 ob 13:11

Upanje umre zadnje, enkrat sem že imel srečo ko sem dobil tehnika ki je res si vzel čas in mi predal vse informacije. Dobro hvala za odgovore, ko priklopijo in se lotim tega, sporočim. Če mi uspe, spišem poročilo :D

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Paket: imam

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 7. Nov 2025 ob 20:59

Ša nananananana
Žal se tehniki menjajo kot gate, je zelo zelo malo takih ki so dolga leta na t2 in se spoznajo kaj več. Na žalost.

Odgovori