Legitimen test hitrosti

Vse o T-2 internetu
Odgovori
Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Prispevkov: 3959
Pridružen: 27. Sep 2006 ob 07:39
T-2: Že imam
Paket: Tadrazga

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Cobane » 10. Okt 2007 ob 06:47

Zadovoljen napisal/-a:vseeno, kako bi lahko to ugotovil:
ali pa imaš prešvoh linijo (parico) in se ti modem ne postavi na hitrost naročenih storitev
Pokličeš na tehnično podporo (2 na koncu) in jih povprašaš, če se modem uspe povezati na naročene storitve...

Sicer ne vem kako je na VDSL2, vem pa da ti na VDLS1 lahko povejo, kolikšna je dejanska hitrost s katero je modem povezan (če je s parico vse OK, je to potem hitrost profila, ki ustreza tvojim naročenim storitvam) in kolikšna je max hitrost s katero bi se modem lahko povezal (na osnovi te ti lahko potem svetujejo, če lahko povišaš hitrost za Internet oz. če lahko vzameš še kakšno dodatno televizijo).
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Uporabniški avatar
Zadovoljen
Model
Prispevkov: 325
Pridružen: 3. Jan 2007 ob 11:35
T-2: Že imam
Paket: 8Mbps / 1Mbps + IP tel + IP TV
Kraj: Celje

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Zadovoljen » 11. Okt 2007 ob 00:36

Predno sem naročil paket sem klicat tja, na koliko se je modem sinhroniziral... bilo je rečeno 10mBps
Slika

Uporabniški avatar
Perplexer
Uporabnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 2. Nov 2007 ob 16:51
T-2: Že imam

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Perplexer » 4. Nov 2007 ob 19:33

Se moja izkusnja:
Ko sem jaz dobil 10/10 paket pri T-2 sem si vec dni belil glavo in ugotavljal zakaj download in upload nista 1200 KB/s ampak samo 650 KB/s (testiral sem s FTP-ji). Spreminjal sem MTU in se marsikaj drugega, potem pa sem ugotovil, da sem moral za nacin prenosa izbrati passive (PASV) mode namesto active (PORT) mode v FTP client programu (konkretno Flash FXP). Zakaj tako vedo verjetno samo pri T-2 al pa se tam ne. Hkrati sem v opcijah tega programa nastavil TCP/IP Buffer Size za Send in Receive na 64 KB. Po teh spremembah je hitrost dosegla prakticni maksimum (1170 KB/s). Nekaj mesecev za tem je hitrost zopet padla in upload ni sel preko 600 KB/s (to je bilo ves cas med aprilom in septembrom) in sem se moral boriti s tehnicno podporo in zahteval naj vendarle odpravijo napako. Na koncu sem moral celo uporabiti veze (poznanstva) na T-2. No zdaj od oktobra stvar spet dela kot je treba.

Edit: Aja, zdajle sem se spomnil enega detajla, ki sem ga prej pozabil omenit. Pri meni je bil problem ta, da mi upload na FTP iz tujine ni sec vec kot 600 KB/s z eno povezavo. Torej ce sem probal uploadat datoteko z enim connectionom na server ni slo cez 600 KB/s. Ce sem vzpostavil dve povezavi na server naenkrat in uploadal dve datoteki hkrati potem je ze slo nekako 1150 KB/s ampak to ni to fantje. :) Mora delat v single sessionu z max hitrostjo ane. :) No kot receno po ene petih mesecih takega "na-pol" delovanja naj bi zdaj stvar delala spet OK. Vsaj mislim, ze nekaj casa nisem imel proste linije da bi znova sprobal. Bom zdele. :)
Zadnjič spremenil Perplexer, dne 10. Nov 2007 ob 16:13, skupaj popravljeno 8 krat.

Uporabniški avatar
DownTaker
Starešina
Prispevkov: 1636
Pridružen: 22. Mar 2006 ob 14:28
T-2: Že imam
Paket: Telekom
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a DownTaker » 9. Nov 2007 ob 12:51

Kdaj si lahko obetamo (T2) speed test portal?
Upam da ne boste to vlekl v nedogled, ker očitno se zavedate da taka meritev (kontrola) potegne še marsikaj druga potem za sabo...
Jaz sumim, da mi plačane hitrosti niso enake dejanskim. S speedtest.si pa težko kaj dokažem...
Slika

Uporabniški avatar
Perplexer
Uporabnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 2. Nov 2007 ob 16:51
T-2: Že imam

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Perplexer » 10. Nov 2007 ob 10:26

Na strani T-2 ze ves cas obstaja nek link kjer lahko preveris svoj download, neuradno tudi link za test uploada. Ampak to je test od tebe pa do streznikov T-2 kar pa v koncni fazi ne pomeni dosti saj kaj dosti opravka z neposrednim prenosom s T-2 ne bos imel. Hitrost med tabo in T-2 streznikom bo verjetno vecinoma maksimalna ker si pac na T-2 omrezju in sta oba v Sloveniji. Dejansko pa bos ti vecinoma "komuniciral" (beri: downloadal torrente :) ) s svetom zunaj Slovenije in z uporabniki drugih ISPjev kar je potem cisto drugace. Tudi meni je UL in DL test na T-2 kazal maksimalno hitrost 1 MB/s, ker pa sem v glavnem opravljal prenose iz drugih drzav (.hu .se .uk .pl .cz .no ...) so bile hitrosti tam pol manjse (per session). No kot sem ze prej napisal je bila to napaka pri T-2 (ali pa na Telekomovih centralah, ne vem) in na podlagi tega sem se jaz pritozil in zdaj koncno spet dela max tudi iz tujine. Tko da jaz se ne bi zanasal na T-2 speed teste. To majo oni postavljen zato, da se na hitro otresejo pritozujocih se nevednezev. :) Sicer pa tudi http://speedtest.net je v bistvu bla-bla. Web-based speed testi niso realni. Za test hitrosti po Sloveniji lahko uporabis T-2 speedtest ampak po Sloveniji bos verjetno tako ali tako imel dobre prenose. Ce hoces res dobro stestirat upload in download iz tujine pa si moras najti kaksen FTP za katerega si 100% da prenese tvojo maksimalno teoreticno hitrost (npr. je na vsaj 100 Mbit povezavi) in potem iz tam downloadas in uploadas en 50 MB fajl in vidis kako gre. Meni gre v obe smeri 1150 KB/s s cimer sem zadovoljen. Nic drugega ti ne bo pokazalo realne hitrosti ki jo imas oziroma povsod drugod bos dobil manjse stevilke kot so morda v resnici.
Zadnjič spremenil Perplexer, dne 10. Nov 2007 ob 16:13, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
DownTaker
Starešina
Prispevkov: 1636
Pridružen: 22. Mar 2006 ob 14:28
T-2: Že imam
Paket: Telekom
Kraj: Šmarje pri Jelšah

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a DownTaker » 10. Nov 2007 ob 14:19

Če je to letelo na moj post...
Sem namenoma napisal za test speedtest.si, ker je slovenski, ostalih ne uporabljam, zaradi tega, kar si napisal.
Sicer pa, a nebi bilo za vse uporabnike najbolj enostavno da si sami preverijo svoje hitrosti (na bodočem T2 speedtestu) in ne kličejo na HD za vsako malenkost.
Pa še monterji po terenu in novi naročnik lahko hitro po montaži preverijo s klikom stanje.
Sej želja T2 je da dobi uporabnik naročeno in da je zadovoljen. Naročnik pa želi dobit tisto kar je plačal. Torej obojestransko zadovoljstvo.
Slika

Uporabniški avatar
Perplexer
Uporabnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 2. Nov 2007 ob 16:51
T-2: Že imam

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Perplexer » 10. Nov 2007 ob 15:43

Ma saj sem napisal, da ta "bodoci" T-2 speedtest ne bo skoraj nic merodajen. A ne razumes ? Ti bos imel na T-2 speedtestu skoraj vedno maksimalno hitrost. S tujino pa bos imel lahko slabe prenose, kar pa se preko T-2 speedtesta ne bo videlo, pa ceprav je krivda na strani T-2 oziroma receno drugace, ni krivda pri tebi. T-2 speedtest je merodajen samo za testirat ali se ti je modem sinhroniziral na njihov streznik pravilno (z dovilj visokim stevilom Mb), tako da bos imel taksno hitrost kot jo placujes oziroma bos lahko na podlagi tega podatka znizal paket ce bos videl da nikoli ne dosezes teoreticne hitrosti paketa, ki ga trenutno placujes.

Ce gres na T-2 speedtest in ti izmeri maksimalno hitrost, bos ti ves zadovoljen, ceprav imas v resnici s tujino (kjer opravis najvec prometa - YouTube, Torrenti, download programov, razni media streami, forumi, etc) polovico manjso hitrost. In ker je speedtest pokazal "pravilno" hitrost si niti upal ne bos vec klicat oziroma bos preprican da se motis (placebo efekt). Na helpdesku bojo pa vsi veseli da jim ne tezis. Fajn ane ?

Jest sem zdele se enkrat sprobal upload test na parih streznikih v tujini in na vseh se mi je UL hitrost ustavila natanko na 896 KB/s kar je dobrih 270 KB/s premalo. Najprej sem resetiral (izklopil in spet vklopil v elektriko) modem in tokrat je to pomagalo. Ko sem spet naredil test UL je slo do 1177 KB/s. 270 KB/s kolikor mi je manjkalo je pa ze kar lepo 2 Mbitni paket ki ni bil izkoriscen. To so v glavnem te stvari na katere 95% ljudi ni pozornih. Pojma nimajo, da jim net ne vlece maksimalno, verjamejo vsemu kar jim mulci na helpdesku recejo, placujejo pa kot ovce.

Sicer ce smo cisto natancni ane, 10 Mbit je 1250 KB/s (pri K=1000) oz. 1280 (pri K=1024) kar v obeh primerih pomeni, da je 1150 KB/s prej 9 Mbit kot 10 Mbit. Meni na speedtest.si pokaze:
izvajam 10s upload test (v smeri k internetu) 9.06Mb/s
izvajam 10s download test (v smeri k vam) 9.26Mb/s
Torej ze tu T-2 "dobi notri" velike kolicine Mbitov. Reklamirajo 10 Mbit, prodajajo pa 9 Mbit. Kot receno, ce smo natancni. Ko bom mel kaj vec prostega casa pa ko se mi bodo kaj konkretneje zamerili bom pa se za to zacel tezit, ceprav je sramota da moras tezit za nekaj kar ti pripada ! Al pa ce bi jim namest 46 EUR na mesec nakazoval okroglih 45 EUR. To bi bilo fajn opazovat kaj bi se dogajal. :D

mitja_i
Starešina
Prispevkov: 1523
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 13:16
T-2: Že imam
Paket: Brezčasni VDSL, paket TV+tel
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a mitja_i » 10. Nov 2007 ob 16:51

No, da ti malo razsvetlim v čem je težava pri tvojem razmišljanju. si bom sposodil post iz Amisovega foruma http://www.amis.net/forum/viewtopic.php ... c&start=30
Zadeva je primerljiva tako za težave s pingi in pri hitrosti.
Če vzamemo konkreten primer ping do nekega ruskega strežnika, je tukaj le nekaj možnih razlogov za spremembe v pingu (hitrosti, op.p.):
* ena izmed povezav na poti je preobremenjena
* eden izmed usmerjevalnikov na poti je preobremenjen in ne zmore količine prometa
* povezava preko ponudnika A poteka na poti Ljubljana->Frankfurt->Varšava->Moskva, povezava preko ponudnika B poteka na poti Ljubljana->Amsterdam->London->New York->Los Angeles->Vladivostok->Moskva, pot v primeru A je seveda krajša kot v primeru B in bo torej ping manjši
* strežnik, ki ga pingaš, je danes preobremenjen, včeraj ni bil
* včeraj je povezava potekala Ljubljana->Frankfurt->Varšava->Moskva, danes teče Ljubljana->Frankfurt->Amsterdam->Moskva
Skratka, obstaja cela vrsta faktorjev, od katerih ni niti eden v rokah tvojega ponudnika. Noben ponudnik ti ne more zagotavljati pinga čez internet, ker preprosto ne kontrolira povezave od izvora do cilja. Razmere na internetu se dnevno (celo urno) spreminjajo in če danes tvoji paketi potujejo po optimalni povezavi, lahko jutri potujejo čez Sibirijo, naredijo ovinek preko Sahare in se vrnejo čez Mojave. Katerakoli izmed povezav na poti od A do B vpliva na hitrost prenosa in ping, in samo povezavo znotraj lastnega omrežja kontrolira tvoj ponudnik, vse ostalo je v rokah podjetij, na katere tvoj ponudnik nima vpliva.
Je pa res, da sam nimam dovolj teoretičnega znanja, da bi ti tole znal kaj bolj podrobno razložiti, toda meni zadostuje. Na T-2 pa imamo to prednost, da so tukaj ljudje, ki se jim ljubi celo z mednarodnimi ponudniki ukvarjat in jim težit, da nam izboljšajo routing (Navadni Nimda).
Slika (doma)
Slika (mobilno)
Slika (2. priključek)

Uporabniški avatar
Perplexer
Uporabnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 2. Nov 2007 ob 16:51
T-2: Že imam

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Perplexer » 10. Nov 2007 ob 16:56

To kar si mi ti probal razsvetliti je bilo meni ze prej jasno, z drugimi besedami nic novega me nisi naucil niti nisi spremenil bistva oziroma informacije, ki se nahaja v mojih postih. Lahko bi pa pred ubadanjem s tujimi ISPji poskrbeli za to, da bi Speedtest.SI enkrat za T-2 link s paketom 10/10 Mbit izpisal vsaj 10.0 Mb/s. Za to, da meni (v lokalnem T-2 omrezju) "vlece" 1150 KB/s namesto 1280 ali vsaj 1250 KB/s verjetno ni kriv tuj ISP.
Zadnjič spremenil Perplexer, dne 10. Nov 2007 ob 17:08, skupaj popravljeno 1 krat.

mitja_i
Starešina
Prispevkov: 1523
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 13:16
T-2: Že imam
Paket: Brezčasni VDSL, paket TV+tel
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a mitja_i » 10. Nov 2007 ob 17:07

Motiš se, ti operiraš na tem, da moras tezit za nekaj kar ti pripada! To kar ti pa pripada je pa seveda to, na kar lahko T-2 vpliva, se pravi, promet znotraj T-2 omrežja. To ti pripada na polno in če se pojavlja nihanje hitrosti prometa znotraj T-2, potem to prijavi na tehnično podporo. Tudi speedtest.si NI v omrežju T-2. Speedtest, ki pa bo na T-2 pa bo pokazal polno hitrost. Speedtest lahko že zdaj lahko opravi operater na tehnični podpori v živo. Tvoj trenutni prenos podatkov. In tam stranke lahko dosegajo 1024kb (1.048.576 b) na 1Mb liniji.
Slika (doma)
Slika (mobilno)
Slika (2. priključek)

Uporabniški avatar
Perplexer
Uporabnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 2. Nov 2007 ob 16:51
T-2: Že imam

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Perplexer » 10. Nov 2007 ob 17:32

No super, torej mi uradno pripada taka hitrost, in to ob upostevanju 1 KB = 1024 B. Se bom opiral na ta post ob moji zahtevi. Mene sicer ne zanima 1Mb ampak 10Mb paket. Trenutno mi ne uspe doseci vec kot 1170 KB/s, da se pa cel Mbit izgubi med Slo ISPji ... no bom pocakal na uradni T-2 speetest, ki bo seveda konfiguriran s K=1024 in bom potem videl kako bo. Ce bo izpisal 10.0 Mbit/s potem bo to senzacionalno, ceprav v to malo dvomim. DUMeter mi hitrost downloada iz tujega serverja izmeri z 1.17 MB/s, iz T-2 streznika pa 1.18 MB/s. Tezko verjamem da bo potem pokazal pa 1.2 oz. celo 1.25 MB/s. No se bom pustil presenetiti.

mitja_i
Starešina
Prispevkov: 1523
Pridružen: 18. Mar 2006 ob 13:16
T-2: Že imam
Paket: Brezčasni VDSL, paket TV+tel
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a mitja_i » 10. Nov 2007 ob 18:04

No, očitno še ne razumeš. Hitrost lahko tehnik spremlja na prenosu vseh bitov na liniji od modema do DSLAMa. Teh pa ne moreš vseh uporabljati samo za prenos "datotek" (ampak tudi za preverjanje, popravljanje,...). Speedtesti pa so eno veliko zaokroževanje.
Slika (doma)
Slika (mobilno)
Slika (2. priključek)

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8509
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:20
T-2: Že imam
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a kitl » 10. Nov 2007 ob 18:20

Perplexer tolko kot imaš tolko je relano za 10MBit tiste teorije so samo na papirjih ne pa v praksi.
Slika


Lp, Kitl

Uporabniški avatar
Perplexer
Uporabnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 2. Nov 2007 ob 16:51
T-2: Že imam

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a Perplexer » 10. Nov 2007 ob 18:35

Ja sam ce bi oni hotl bi lahko profil povecali za XY KB/s in s tem namenili realnih 10 Mbit za prenose. Ali pa naj reklamirajo 9 Mbit in ne 10. Nekega Janeza ne zanima za kaj se porabljajo ostali biti in bajti. On placa 10 in mu pripada 10.

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1646
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:33
T-2: Že imam
Paket: 50/50 FTTH

Re: Legitimen test hitrosti

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 10. Nov 2007 ob 18:51

Takoj ko bo tudi mesar dal en kremenatelc več zaradi kosti :D
Slika Optika od 30.5.2008

Odgovori