Vprašanje glede digitalnega sprejemnika

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
braneg
Začetnik
T-2: Že imam
Paket: 1 Mbit/s-256 Kbit/s + telefon z ISDN vmesnikom
Kraj: Ljubljana

Vprašanje glede digitalnega sprejemnika

Odgovor Napisal/-a braneg » 8. Feb 2008 ob 18:48

Sem naročnik kabelske TV Telemacha, a ob uvedbi optike (ki naj bi bila pri nas priklopljena letos spomladi) razmišljam tudi o naročilu IPTV s strani T-2 (sem že naročnik internetnih in telefonskih storitev T-2). Ker pa ravnokar kupujem tako nov TV, kakor tudi digitalni snemalnik s trdim diskom, se mi porajajo vprašanja glede digitalnega sprejemnika, ki se nahaja v teh napravah.

Poskušal sem že najti odgovore v tem forumu in prosim, če mi lahko kdo potrdi ali imam pravilne informacije, oziroma odgovori na naslednja vprašanja:
1. Digitalni zemeljski sprejemnik (DVB-T), ki se nahaja v omenjenih napravah (TV/digitalni snemalnik) ne pride v poštev niti pri uporabi kabelske TV, niti pri uporabi IPTV. Za neposredno povezavo kabelske TV bi potreboval DVB-C, pri čemer je vprašanje ali takega, ki uporablja format za oddajanje MPEG2 (Telemach oddaja HBO v tem formatu) ali MPEG4 (najbrž bodo tudi kabelski operaterji počasi prešli na ta format).
2. Ali lahko za neposredno povezavo IPTV z nakupom naprave (TV in/ali digitalni snemalnik), ki bi imela digitalni sprejemnik, omogočim neposredno povezavo TV signala z napravo brez uporabe STB (kakšen digitalni sprejemnik bi to moral biti in kakšen format za oddajanje (MPEG) bi moral podpirati?), ali pa je potrebno v vsakem primeru uporabiti STB s strani T-2?
3. Razumem, da če bi želel prejemati dva različna TV programa hkrati (gre za snemanje enega programa na snemalnik in hkratno gledanje drugega programa na TV, kakor je sedaj enostavno možno pri kabelski TV), bi za vsako napravo (TV/digitalni snemalnik) moral imeti ločen STB. Ampak, če sem prav razumel, kljub posebnemu STB za snemalnik, ne bi mogel sprogramirati snemanja TV programov različih kanalov (npr. najprej SLO1 20h-21h, nato SLO2 22h-23h), ampak bi lahko sprogramiral snemanje samo enega programa, t.j. tistega, ki bi bil vključen na STB-u.
4. Mogoče to ni vprašanje za IPTV forum, ampak, če je odgovor na prejšnje vprašanje pozitiven (t.j., da res ne gre), mi povejte ali je pri digitalni kabelski TV tudi enako (vedno sem si predstavjal, da imaš v snemalniku vgrajen ali analogni ali digitalni tuner in pri obeh enako sprogramiraš snemanje bodočih oddaj iz različnih TV programov).

Vnaprej se zahvaljujem za odgovore.

andrejs
Guru
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Re: Vprašanje glede digitalnega sprejemnika

Odgovor Napisal/-a andrejs » 8. Feb 2008 ob 19:39

1. V evropi imaš štiri zelo razširjene tipe digitalne televizije
- DVB-T - signel dobiš po zračni poti
- DVB-S - signal dobiš iz satelita
- DVD-C - signal dobiš po kablu
- IPTV - signal bobiš po internetu
Nobeden od zgoraj naštetih sprejemnikov ni kompatibilen z drugim tipom.
2. Če bi dobil ustrezen TV z ustreznim sprejemnikom bi v teoriji sicer lahko izpustil STB, vendar zelo težko.
- Na področju DVB-T imaš kar nekaj TV-jev tukaj posebnega STB ne rabiš
- Pri DVB-S - še nisem zasledil TV-ja z vgrajenim satelitskim sprejemnikom
- DVB-C - kot kaže se bodo počasi pojavili kakšni TV-ji ki bodo delali po tem standardu
- za IPTV varijanto TV še nisem slišal. Samo če ga bi našel bi še moral potem dobiti podporo od t2 za ta tip TV-ja. Koliko sem zasledil je potrebno za vsak tip STB razviti posebaj SW.
3. Ja za snemaje potrebuješ STB za vsako napravo poseba. Za standard DVB-C in DVB-S sem našel celo DVD-HDD recorder katera imata vgrajena celo 2 tunerja. Tako lahko z njim hkrati snemaš in gledaš TV. Lahko uporabiš oba tunerja tudi za PiP ali PaP. V tem primeru ne potrebuješ posebnega STB-ja za TV. Prav tako nimaš problema za programirano snemanje večih programov, saj ti kanal na rekorderju predstavlja kanal na STB-ju. Za IPTV rekorder je podobno kot pri televizijah, če bi ga dobil in ga T2 podpre bi bil problem rešen. V primeru ko pa kupiš rekorder brez vgrajenega STB pa si malo omejen z snemanjem preko timerja. Sam imam problem z DVB-C sprejemnikom rešen ker sam sprejemnik omogoča timer funkcijo, torej sprogramiram sprejemnik kdaj se naj vklopi in na kateri program, dalje potem sprogramiram rekorder da se vklopi ob istem času in snema signal katerega dobi iz DVB-C-ja. Drugače pa baje na T2 pripravljajo storitev PVR s pomočjo katere si posnameš oddaje na njihovem strežniku potem pa jih pač pogledaš kadar jih želiš. Druga rešitev pa je da uporabiš računalnik za snemanje TV oddaj. Več o tem najdeš na tem foromu.
4. že odgovorjeno v prejšnjih točkah.
Slika

braneg
Začetnik

Odgovor Napisal/-a braneg » 9. Feb 2008 ob 10:07

Hvala za odgovor.

Glede kabelske TV mislim, da mi je zdaj več ali manj vse jasno. Če ima snemalnik digitalni tuner (DVB-C) lahko poljubno sprogramiraš snemanje RAZLIČNIH programov ob različnem času. Če pa tega nimaš, oziroma imaš uporabljaš ločen digitalni sprejemnik (STB), pa si (citiram odgovor) "omejen z snemanjem preko timerja" - ali to pomeni, da lahko nastaviš snemanje samo enega programa? No, kar se tiče kabelske TV, mi ni najbolj jasno, kaj se bo sploh zgodilo v prihodnosti, saj ne vem ali je njihovo oddajanje v analogni obliki odvisno od prenehanja zemeljskega/zračnega oddajanja v analogni obliki leta 2012 v Sloveniji (hočem reči, ne vem ali bodo oddajali samo v digitalni ali tudi še v analogni obliki).

Ker se pa tiče IPTV, to pomeni, da je v vsakem primeru potrebno uporabiti T-2 s strani STB, seveda ločenega za vsako posamezno napravo (TV/snemanlnik) in (ali prav razumem?) kljub posebnemu STB-ju za snemalnik, ne bi mogel sprogramirati snemanja TV programov različih kanalov, ampak bi lahko sprogramiral snemanje samo enega programa, t.j. tistega, ki bi bil vključen na STB-ju. Ali bi potem vsaj lahko uporabil T-2 EPG za programiranje snemalnika?

Pogledal sem PVR, ki ga uporablja Siol (snemanje v dolžini 6 ur, gledanje v naslednjih 2. dneh), ampak mi ni pravo nadomestilo za lastni snemanik s trdim diskom (čeprav ga je bolje imeti, kakor ne:-), ker imam 3 majhne otroke, tako da mi skoraj nikoli ne uspe gledati TV programa "v živo" (razen nogometa angleške lige na Šport klubu, ki ga pa T-2 tako nima), ampak tistih par zadev na teden posnamem in gledam, ko je pač čas (ali čez kakšen dan ali čez kakšen teden).

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Fry » 9. Feb 2008 ob 11:57

Pri snemanju s snemalnikom, ki podpira DVB-C se poraja eno vprašanje:
Kolikor vem, kabelski ponudniki DVB-C programov nimajo odprtih. Zato ti dajajo v najem STB + odkodirno kartico.
(če imajo sedaj kabelski ponudniki odklenjene programe, naj me kdo popravi!)
Snemalnik ki podpira DVB-C je v principu dodatni sprejemnik, ki zahteva svojo odkodirno kartico (če sploh podpira zaklenjene programe), ki jo pa nimaš.

Za snemanje T-2, pa boš moral naročiti na T-2 še en STB, ki ga boš potreboval samo za snemalnik. Le tako boš lahko gledal en program, snemal pa drugega.
Snemal pa boš lahko le tistega, ki ga imaš trenutno nastavljenega na STB. (strošek 2€ na mesec ali 4€ za HD programe)

K tej trditvi:
je treba dodati:
Večina TV sprejemnikov z vgrajenim DVB-T ne podpira MPEG-4!
Le nekateri pa podpirajo sprejem z dodatno MPEG-4 kartico.
MPEG-4 je standard, ki ga je sprejela Slovenija.

Kabelski ponudniki se lahko odločajo po svoje. Za sedaj jih nihče ne sili, da ukinejo analogno TV.
Tako kot sedaj sprejemajo digitalne satelitske programe in jih pretvarjajo v analogno TV, bodo to lahko počeli tudi z zemeljskimi digitalnimi programi.

andrejs
Guru

Odgovor Napisal/-a andrejs » 9. Feb 2008 ob 12:41

braneg napisal/-a:Hvala za odgovor.

Glede kabelske TV mislim, da mi je zdaj več ali manj vse jasno. Če ima snemalnik digitalni tuner (DVB-C) lahko poljubno sprogramiraš snemanje RAZLIČNIH programov ob različnem času. Če pa tega nimaš, oziroma imaš uporabljaš ločen digitalni sprejemnik (STB), pa si (citiram odgovor) "omejen z snemanjem preko timerja" - ali to pomeni, da lahko nastaviš snemanje samo enega programa? No, kar se tiče kabelske TV, mi ni najbolj jasno, kaj se bo sploh zgodilo v prihodnosti, saj ne vem ali je njihovo oddajanje v analogni obliki odvisno od prenehanja zemeljskega/zračnega oddajanja v analogni obliki leta 2012 v Sloveniji (hočem reči, ne vem ali bodo oddajali samo v digitalni ali tudi še v analogni obliki).

Ker se pa tiče IPTV, to pomeni, da je v vsakem primeru potrebno uporabiti T-2 s strani STB, seveda ločenega za vsako posamezno napravo (TV/snemanlnik) in (ali prav razumem?) kljub posebnemu STB-ju za snemalnik, ne bi mogel sprogramirati snemanja TV programov različih kanalov, ampak bi lahko sprogramiral snemanje samo enega programa, t.j. tistega, ki bi bil vključen na STB-ju. Ali bi potem vsaj lahko uporabil T-2 EPG za programiranje snemalnika?

Pogledal sem PVR, ki ga uporablja Siol (snemanje v dolžini 6 ur, gledanje v naslednjih 2. dneh), ampak mi ni pravo nadomestilo za lastni snemanik s trdim diskom (čeprav ga je bolje imeti, kakor ne:-), ker imam 3 majhne otroke, tako da mi skoraj nikoli ne uspe gledati TV programa "v živo" (razen nogometa angleške lige na Šport klubu, ki ga pa T-2 tako nima), ampak tistih par zadev na teden posnamem in gledam, ko je pač čas (ali čez kakšen dan ali čez kakšen teden).
- snemanje v primeru da uporabiš dodatni STB kateri ni vgrajen v snemalnik je odvisno od tega kako deluje sam STB. Sam imam dva raclična tipa STB-jev in oba podpirata vklop preko timerja (se pravi v menu-ju od STB greš na timer in mu nastaviš isto kot na rekorderju kdaj se naj vklopi, na kateri program naj se vklopi in kdaj se naj STB samodejno izklopi, istočasno potem sprogramiraš snemalnik da se vklopi od določenem času. V tem primeru imaš funkcionalnost enako kot če bi bil STB vgrajen v snemalnik, edina razlika je v tem da moraš nastaviti timer na vsaki napravi posebaj. V primeru če ti STB ne podpira timer funkcije pa lahko snemaš samo en program katerega si pač ročno vklopil na STB-ju.)
- sicer nevem kakšna bo politika KKS-ja glede analogne sheme vendar iz tehnične plati nimajo problemov da bi ne mogli oddajati v analogni obliki. Tudi danes določene programe dobijo v digitalni obliki iz satelita in jo potem v analogni oddajajo na kablu
- če je to res kar sem napisal da je potrebno vsak IPTV STB sprogramirati za T2 omrežje ti mora potrditi nekdo z več prakse glede IPTV-ja in T2 omrežje, sam sklepam da je potrebno glede da sedaj posebaj pripravljajo programsko opremo za aminota in posebaj za motorolo
- z IPTV STB bi lahko snemal isto kot z zunanjim kabelskim STB-jem če le ta STB podpira timer funkcijo. Tudi to ti bo moral potrditi kakšen uporabnik kateri že ima T2 STB.
- na kabelskem STB-ju lahko brez problema za programiranje timer funkcije uporabiš EPG, tako bi pomoje lahko tudi na T2 STB-ju v primeru da seveda podpirajo timer funkcijo.
- PVR je res omejen vendar ga uporabiš kot začasno možnost. Se pravi posnameš na PVR in potem ko ne gledaš TV pač iz T2 serverja preneseš na svoj rekorder.

Upam da razumeš kako funkcionira timer funkcija v STB-ju, ker drugače ti bom probal bolj podrobno razložiti to.
Slika

Uporabniški avatar
Fry
Legenda

Odgovor Napisal/-a Fry » 9. Feb 2008 ob 13:04

Amino nima možnosti preklapljanja programov glede na EPG in tudi na timer ne (za Motorolo ne vem).

andrejs
Guru

Odgovor Napisal/-a andrejs » 9. Feb 2008 ob 13:05

Fry napisal/-a:Pri snemanju s snemalnikom, ki podpira DVB-C se poraja eno vprašanje:
Kolikor vem, kabelski ponudniki DVB-C programov nimajo odprtih. Zato ti dajajo v najem STB + odkodirno kartico.
(če imajo sedaj kabelski ponudniki odklenjene programe, naj me kdo popravi!)
Snemalnik ki podpira DVB-C je v principu dodatni sprejemnik, ki zahteva svojo odkodirno kartico (če sploh podpira zaklenjene programe), ki jo pa nimaš.

Za snemanje T-2, pa boš moral naročiti na T-2 še en STB, ki ga boš potreboval samo za snemalnik. Le tako boš lahko gledal en program, snemal pa drugega.
Snemal pa boš lahko le tistega, ki ga imaš trenutno nastavljenega na STB. (strošek 2€ na mesec ali 4€ za HD programe)

K tej trditvi:
je treba dodati:
Večina TV sprejemnikov z vgrajenim DVB-T ne podpira MPEG-4!
Le nekateri pa podpirajo sprejem z dodatno MPEG-4 kartico.
MPEG-4 je standard, ki ga je sprejela Slovenija.

Kabelski ponudniki se lahko odločajo po svoje. Za sedaj jih nihče ne sili, da ukinejo analogno TV.
Tako kot sedaj sprejemajo digitalne satelitske programe in jih pretvarjajo v analogno TV, bodo to lahko počeli tudi z zemeljskimi digitalnimi programi.
- nevem kako imajo to ostali kablaši vendar prinas so programi delno odprti. V programski shemi imamo cca. 115 programov od tega jih je 80 odprtih za ostale pa potrebuješ kartico za odklep. Kartico potrebuješ za odpiranje posameznih sklopiv kateri so pri nas trije (HBO, Erotika, ostali kodirani programi), na podlagi izbrane kombinacije se ti tudi izračuna cena dodatne naročnine. Tistih prvih 80 nezaklenjenih programov je vključeno v naročnino za analogno shemo. Torej za sprejem analogne sheme ne potrebuješ dodatne kartice.
- prav tako moraš biti pozoren če ne uporabiš originalnega STB katerega ti ponudi kabelski operater da nabaviš takšnega da ti omogoča dekodiranje po istem standardu kot program kodira kabelski operater. Če nabaviš STB kateri ne podpira istega stanarda zaklepanja kot ga uporabljajo pač ne moraš vstaviti kartice katero dobiš od KRS-ja. Torej lahko sprejemaš samo odklenjene brezplačne programe
- Fry:: glede na to da pišeš da lahko snemaš samo program katerega imaš nastavljenega na STB-ju redvidevam da torej T2 STB-ji ne podpirajo timer funkcije. Se pravi je to mogoče dodatno sprogramirati v samo programsko opremo od STB-ja ali takšna funkcija sploh ni mogoča ??
- točno tako kot si napisal paziti moraš da tvoj STB podpira enak standard kot ga sprejemaš. Upamo lahko da se bo pojavilo vedno več DVB-T kateri bodo omogočali oba standarda. Sicer pa me za DVB-T ne boli glava ker vprašanje kdo ga bo sploh koristil pri nas na štajarskem ker je tako večina uporabnikov na kabelski TV.
Slika

Uporabniški avatar
Fry
Legenda

Odgovor Napisal/-a Fry » 9. Feb 2008 ob 13:17

Amino nima možnosti preklapljanja programov glede na EPG in tudi na timer ne (za Motorolo ne vem).
Žal!

braneg
Začetnik

Odgovor Napisal/-a braneg » 9. Feb 2008 ob 17:11

Hvala andrejs-u in Fry-u za odgovore.

Andrejs, predvidevam, da si naročen na Triera kabelsko TV (oziroma kolikor vem, se je več manjših operaterjev na Štajerskem koncu združilo in vzpostavilo digitalno omrežje). Že nekaj časa si ogledujem njihovo ponudbo in vam lahko samo zavidam. V Ljubljani imamo pač smolo, da ima Telemach monopol. Ko je bil Telemach prevzet s strani Liberty Global, sem bil zelo vesel, ker sem upal, da bo pač multinacionalka vlagala v nove storitve, a sem bil kmalu zelo razočaran, ker so enostavno samo dvignili cene in nič drugega (ko pa sem bral, da se Liberty Global zanima za T-2, pa sem po parih letih spet pogledal ponudbo Siola, če bi moral internet&telefon spet zamenjati:-). Tako sem komaj čakal, da zamenjam ponudnika TV storitev (IPTB T-2), a sedaj nisem več tako prepričan. Kolikor berem na tem forumu, so z IPTV več ali manj same težave (ali pa pač v forum pišejo samo tisti, ki so imeli težave), funkcionalnost IPTV se mi zdi veliko slabša kot pri analogni kabelski TV (vsaj glede snemanja), kljub kritikam Telemacha pa moram vseeno priznati, da je moja kvaliteta TV slike res dobra - imam pa tudi zelo dober katoden TV, ki je idealen za analogno TV - mislim, da sem kupil tistega Panasonica (32 inčev, 16:9, in vse vgrajene izboljšave slike), ki je še zadnje leto dobil nagrado EISA za najboljši katoden TV, potem pa so jih znane firme nehale delati.

No, ko bomo priključeni na optiko, bom najverjetneje vsaj za par mesecev naročil tudi T-2 IPTV in hkrati obdržal kabelsko, pa bomo videli funkcionalnosti obeh.

Uporabniški avatar
Fry
Legenda

Odgovor Napisal/-a Fry » 9. Feb 2008 ob 17:31

Če izvzamem tista dva kiksa, ki je imel T-2,
ti zagotavljam, da na optiki problemov z IP-TV ni.
(izvzemam nerešen problem zatemnitve RAI programov, ter občasno nedelujoče nekatere lokalne programe)
Trenutno imam 3x Amino STB, gledam pa lahko tudi še na računalnikih.
Nikjer ni problemov.

andrejs
Guru

Odgovor Napisal/-a andrejs » 9. Feb 2008 ob 18:24

Točno tako uporabljam sistem od triere. Za STB-je sem nabavil en rabljen Nokia d-Box za 25€ + en nov linux tv za 50€ oba preko ebay-a.

Saj sem jaz tudi malo gledal sramoto od telemacha pa mi ni jazno zakaj zadeve ne poenotijo sedaj ko uradno tudi triera spada pod UPC.

Koliko vem ima Triera že od nekdaj svoje strežnike za digitalni tv nekje v LJ. O samem IPTV še nisem razmišljal ker mi sama linija ne zmore optike pa še en čas nebo.

Me pe sedaj ko vem moti tudi to da na IPTV STB-ju ne moreš uporabiti funkcije timer. Se pravi da če bom slučajno kdaj uporabljal IPTV bom moral očitno kot vmesni člen uporabiti PVR ali pa kar osebni računalnik.

Torej še en srečen uporabnik TV-ja od Panasonica. Sam imam malo starejši in manjši model 28". Tudi sam sem zelo zadovoljen tako z analogno kot digitalno shemo.
Slika

Odgovori