[Za novince] - optika, IPTV, VLC

Vse o T-2 IP televiziji
Zaklenjeno
vijavaja
Model
Prispevkov: 317
Pridružen: 14. Nov 2006 ob 17:35
T-2: Že imam
Paket: paket štirica na 10/10 optiki
Kraj: Koper

[Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a vijavaja » 29. Feb 2008 ob 21:45

Kar nekaj pobud je že bilo, da naj nekdo napiše nekakšen vodič za osnovno uporabo VLC, saj se nekatera vprašanja kar naprej ponavljajo. Osredotočila sem se na optiko, ker je za »baker« kar nekaj dobrih vodičev (Siol forum, Slo-tech, MojMikro). Zadeva je raztresena po vsej temi (IPTV na računalniku) in je posebno za novinca vse skupaj precej nepregledno.
Vse, kar je zapisano, je nekakšen povzetek iz razprav na tem in drugih forumih, zato vsem, ki se bodo kakorkoli našli v tem vodiču, najlepša hvala.

Še opozorilo! Vse opisano je preizkušeno in v praksi deluje. Uporabljen je bil OS Windows XP pro SP2 s popravki in VLC ver. 0.8.6e Ne odgovarjam za sesutje računalnika ali kakršnokoli okvaro strojne ali programske opreme. Restore point si pa le naredite. Pa še nekaj. Bolj ko je računalnik zmogljiv, bolj gladko poteka vse skupaj, posebej pri pretoku na STB. Upam tudi, da je optično omrežje vsepovsod enako skonfigururano – v Kranju so bile nekaj časa kar težave.

Vodič je, nekako zaradi jasnosti in preglednosti, razdeljen takole:
1. Splošno o namestitvi strojne opreme,
2. Uporaba prograna VLC s podsklopi:
2.1. Osnovne nastavitve,
2.2. Spremljanje programov,
2.3. Snemanje oddaj,
2.4. Pretok (streaming) videa in avdia iz računala na STB.

1. Splošno o namestitvi strojne opreme
Ko vam tehnik namesti milan modem, ki je obenem tudi t.im. inteligentni switch, je najbolje pustiti stvari kot so, posebej, ker se ob instalaciji preveri, ali zadeve delujejo.
Praviloma naj bi bila zadeva videti takole:
port 1 - internet, TV na računalnik A
port 2 - internet, TV na računalnik B
port 3 - telefonija
port 4 - STB (amino, motorola) na TV sprejemnik
To je osnovna nastavitev, vendar so aktivni vsi porti, tako da v bistvu ni važno, kam je kaj priklopljeno.
Še nekaj, kar je malo off topic (ali pa tudi ne): če imate samo dva računalnika in še tista dva povezana s kablom na milan, nikar ne dajajte vmes routerja, si boste samo skomplicirali zadeve (če seveda nimate kakšnih posebnih varnostnih zahtev).
Zadeve preko optike so bolj preproste, načeloma zadošča samo ena mrežna kartica. Dobrota optike je tudi to, da lahko gledamo različne TV programe, enega prek STB v dnevni sobi, drugega n.pr. na enem računalniku in tretjega na drugem računalniku, pa še istočasno lahko uporabljamo internet. Če pa boste veliko snemali in gledali posneto preko STB na TV, si omislite dodatno mrežno kartico. Odkar je T-2 spremenil parametre omrežja in določil IP DHCP serverja v razredu 89.212.x.x., se v TV omrežju pojavljajo motnje. Pri ogledu oddaj teh motenj ni, se pa pojavljajo pri snemanju in pretoku preko STB na TV. Dodatno mrežno nastavimo takole: ročno vpišemo IP mrežne v razredu 10, nekako takole 10.0.x.xx (namesto x poljubne cifre), subnet mask 255.0.0.0 se vpiše sama, vse ostalo pustimo prazno.

2. Uporaba prograna VLC

Za gledanje TV na računalniku potrebujemo program VLC http://www.videolan.org/vlc/, TV playlisto http://www.rula.net/t2/t2tv.m3u, če bomo poslušali radio, še radijsko playlisto http://www.rula.net/t2/t2radio.m3u.
Osredotočila se bom samo na tiste dele programa, ki se dosledno navezujejo na opisano temo. VLC je namreč zelo obsežen program, namenjen marsičemu, je pa ravno zaradi množice opcij za začetnika morda malce težaven. Zato ni opisan način dela z ukazno vrstico, ki ponuja še več možnosti, temveč bomo ostali kar pri GUI.

2.1. Osnovne nastavitve
VLC naložimo kot vsak drug program, pri nalaganju bodimo pozorni, da se naloži Activex plugin, sicer bo težava s pretokom na STB. Četudi se ob namestitvi kot izbrani jezik pokaže angleščina, se bo program naložil v slovenščini. Kogar slovenščina moti, lahko preklopi v angleščino in sicer takole: Nastavitve -> Lastnosti -> Vmesnik -> Jezik -> britanska angleščina. Nastavitev shranimo in zapremo VLC. Ko ga znova poženemo, imamo angleščino. Še majhno opozorilo: izberimo obvezno brit. angl., če bomo izbrali ameriško varianto, bomo dobili zmešnjavo slovenščine in angleščine. (bug!). Kot boste opazili, je tudi ta post narejen za angl. različico. Osebno sem se v angleščini bolje znašla (fenomen »lost in translation«). Sicer pa lahko pozneje preklopite nazaj na slovenščino.
Opraviti moramo še nekaj drugih, najbolj osnovnih nastavitev programa.

Kot prvo, bomo nastavili porte na 5000, ker T-2 IPTV deluje na tem portu. Odpremo VLC, izberemo Settings -> Preferences -> Input/Codecs, z drsnikom do konca, in v okence, kjer piše UDP port vpišemo 5000. Privzeto je 1234. Obkljukamo še Force IPv4. Če smo namestili drugo mrežno, še nastavimo še to: Settings -> Preferences -> Access output (obkljukaj Advanced options) -> Ipv4 multicast output interface adress in v okenček IP druge mrežne.
Če bomo gledali divx oz. xvid formate s podnapisi, si uredimo še izpis podnapisov, da ne bomo vedno znova vpisovali nastavitev takole: Settings -> Preferences -> Input/Codecs [klik] -> Other codecs -> [klik] Subtitles ->Subtitle text encoding, izberemo 1250. Nastavitve shranimo in zapremo program. S tem so osnovne nastavitve končane.

2.2. Spremljanje programov
Najbolj enostavno je, da obe playlisti (PL) (TV in RA) skopiramo v mapo VLC, naredimo povezavo za zagon z VLC in si naredimo bližnjici na namizje (desktop). Ko kliknemo na bližnjico PL, se zažene VLC in že gledamo program SLO1. Če želimo preklopiti na kakšen drug program, kliknemo na ikono PL (poleg zvočnika), odpre se PL in s klikom izberemo želen program. Smiselno enako velja za poslušanje radia.
Če imate požarni zid, obvezno odprite port UDP 5000, še najbolje pa je, da za začetek sploh izklopite požarni zid in protivirusni program in ju pozneje, ko vse deluje kot je treba, skonfigurate in vklopite nazaj.

2.3. Snemanje programov
Naložimo VLC, izberemo File -> Open network Stream, se odpre okence za vnašanje vhodnih (input) parametrov, obkljukamo UDP/RTP1 multicast in v okence odtipkamo IP TV programa, ki ga želimo snemati, recimo, da je to SLO1. V primeru SLO1 je to 239.1.1.115 (samo cifre), port mora biti 5000, če smo na začetku vse nastavili pravilno. IPje posameznih programov poberemo iz PL, najbolj enostavno kar z notepadom (copy/paste). Za vnos izhodnih parametrov obkljukamo Stream/Save -> Settings. Odpre se okno za vnos izhodnih parametrov. Posnetek bomo shranili v nekakšen fajl, zato obkljukamo File, v okence vpišemo pot in ime fajla n.pr. E:\videos\file1.ts. Obkljukamo še raw. S tem izberemo raw (mpg ts), da VLC med snemanjem ne opravlja še konverzije. Postopek je opisan zato, da bomo razumeli, kako zadeva sploh deluje. Sicer pa močno priporočam program IPTV Recorder, ki ga je spisal član našega foruma Andi in ga ljubeznivo dal v uporabo. S tem programom si bistveno olajšamo snemanje in je preprost za uporabo. Najbolj enostavno je, če ga namestimo kar v mapo VLC http://t-2.rula.net/viewtopic.php?f=3&t ... 210#p70210.

2.4. Pretok (streaming) videa in avdia iz računalnika na STB
2.4.1. Video
Ena od simpatičnih možnosti je pretok na STB. Že kar v uvodu naj povem, da STB ni nadomestek za DVD (divx) predvajalnik. Prav nobene težave ni z materialom, ki je bil posnet z VLCjem in mpg fajli. Za material, posnet z VLCjem, je postopek naslednji:
File ->Open File, izberemo posnetek, npr. če bi si želeli ogledati posnetek, omenjen pod tč. 2.3 (pomagamo si z gumbom Browse) -> E:\ videos\file1.ts, obkljukamo Stream/Save, označimo Settings. Odpre se nam novo okno, obkljukamo UDP in vpišemo IP praznega TV kanala, OK in še enkrat OK. Trenutno je prazen kanal TV Petelin (239.1.1.157), v večernih urah pa še običajno Parlamentarni kanal (239.1.1.11). Sicer se pa pomikamo po PL, če imamo srečo, bomo našli kakšen prazen kanal. Lahko pa preverimo tudi na View ->Stream and Media Info, zavihek Statistics, če je kanal prazen, morajo vsi parametri kazati 0.

Pretok mpeg4(divx) posnetkov pa ni prav zanesljiv. Razlogov je kar nekaj, malo pobrskajte po forumu, če vas zanima. Postopek bom pa kljub temu opisala, že zaradi popolnosti prispevka in je v osnovi podoben kot zgoraj. Torej File ->Open File, npr. Moj Film.avi, kliknemo Subtitles in poiščemo podnapise n.pr. Moj Film.srt, nadaljujemo Stream/Save, izberemo Settings, obkljukamo UDP, vpišemo IP praznega kanala, izberemo video codec mp2v, audio codec mpa ali mp2a , bitrate je najbolje pustiti kot je, z višjo cifro ne bomo veliko pridobili, samo procesor je bolj obremenjen. Obljukamo še Subtitles Overlay in OK in še enkrat OK in če imamo srečo, bomo zadevo celo lahko gledali na TV.
2.4.2. Avdio
Tudi mp3 datoteke lahko lepo pošljemo na avdio sistem, v skrajnem primeru lahko poslušamo tudi preko TVja. Pri tem so na boljšem tisti, ki imajo motorole STB, ker imajo vgrajene klasične avdio (chinch) priključke in podporo za mp3 datoteke.
Običajno izberemo kar celo mapo, v kateri imamo glasbo, ki jo želimo poslušati. S kakšnim programom n.pr. WinAmp si v tej mapi izdelamo playlisto. V nadaljevanju pa je postopek podoben kot za video. izberemo File->Open file, naložimo izdelano playlisto, nato Stream/Save ->Settings, obkljukamo UDP, vpišemo IP praznega radijskega kanala, OK in OK. Da ne bi preveč iskali: prazen je eden od arabskih kanalov z IPjem 239.1.2.80 (Radio Sout Al-Shaab - št. 87).
Pri STB Amino je postopek podoben, samo da moramo še posebej označiti audio codec (mpa).
Še nekaj bi skoraj pozabila. Praviloma najprej poženite VLC in potem poiščite kanal, ki ga boste uporabili za pretok, sicer zadeva ne bo delovala. Če pa ste najprej naravnali kanal in potem VLC in ni ne slike ne zvoka, se pomaknite za en kanal naprej ali nazaj - vseeno, pa bo tudi delalo.
Zadnjič spremenil vijavaja, dne 20. Jan 2009 ob 10:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Admiral
Faca
Prispevkov: 125
Pridružen: 1. Jun 2006 ob 14:37
T-2: Že imam
Paket: FTTH 100/10 all inclusive
Kraj: Koper

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a Admiral » 3. Mar 2008 ob 12:53

Hvala za tole ;)
Slika

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3486
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a madpanter » 3. Mar 2008 ob 13:22

Odlično spisano, ampak ali to vela tudi za statiko? Sosed ima dinamiko in mu prek routerja dela in net in TV na računalniku meni pa ne ker imam statiko (stvari so popolnoma enako zvezane strojna oprema (router,ipd..) je popolnoma enaka) :?

P.S.

Predlagam moderatorju, da se temo da pod sticky :mrgreen:
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8477
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:20
T-2: Že imam
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a kitl » 3. Mar 2008 ob 14:49

Predlog sprejet :mrgreen:
Slika


Lp, Kitl

Uporabniški avatar
Malkec
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 3073
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:24
T-2: Že imam
Paket: T4 TERA 100/20 FTTH
Kraj: Maribor

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a Malkec » 3. Mar 2008 ob 16:49

Prej ko slej ta tema nebo več potrebna :lol:

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Prispevkov: 3959
Pridružen: 27. Sep 2006 ob 07:39
T-2: Že imam
Paket: Tadrazga

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a Cobane » 3. Mar 2008 ob 17:01

Zakaj? Ali boste ponudili 30" LCD televizorje z 1TB diskom za 2 € najemnine :shock: 8) 8) 8)
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3486
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a madpanter » 3. Mar 2008 ob 17:19

Potrebna nebo več, ker bojo naredili največjo bedarijo, ki so jo sposobni naredit. Popolnoma bodo onemogočili VLC gledanje. Tak info sem dobil od enega monterja :evil:
No sem pa popolnoma sledil navodilom pa mi nikakor ne uspe usposobit :( :?
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

gulikoza
Starešina
Prispevkov: 1646
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:33
T-2: Že imam
Paket: 50/50 FTTH

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 3. Mar 2008 ob 17:28

Potem lahko zaradi mene ukinejo kar cel TV, kajti rabil je več ne bom :)
Slika Optika od 30.5.2008

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 3. Mar 2008 ob 17:42

madpanter napisal/-a:Potrebna nebo več, ker bojo naredili največjo bedarijo, ki so jo sposobni naredit. Popolnoma bodo onemogočili VLC gledanje. Tak info sem dobil od enega monterja :evil:
No sem pa popolnoma sledil navodilom pa mi nikakor ne uspe usposobit :( :?
Ne bo držalo, dela se na čisto drugih zahtevah omrežja. ;-)
Optika 100/10

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3486
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a madpanter » 3. Mar 2008 ob 18:14

Evo porihtal sem sam še firewall moram porihtat
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5352
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 3. Mar 2008 ob 18:16

Samo ne ga tako porihtat da ti nič ne bo delalo ;)

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3486
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a madpanter » 3. Mar 2008 ob 18:37

Ma fora je u temu da mi v ESET smart securty (ni glih nevem kok pameten :mrgreen: ) uspe odpret port in potem prešaltam kanal pa nedela in moram spet jovo na novo. Kaj kdo ve kak naštimat ta šrot :mrgreen:
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5352
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 3. Mar 2008 ob 18:39

ne met NoD :D

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3486
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a madpanter » 3. Mar 2008 ob 18:51

ma sej sam sem tudi nepristaš glupega noda sam mi f-secure tok požira vsega ta pa lepo dela :mrgreen: pa še orginalnega mam (f-secure) nod mam pa skrekan :?
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

T2_Delavec
Starešina
Prispevkov: 12976
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 14:57
T-2: Že imam
Paket: Optika 100/10

Re: [Za novince] - optika, IPTV, VLC

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 3. Mar 2008 ob 19:44

Jaz imam pa NOD32 - dela kot puščica. :razz:
Optika 100/10

Zaklenjeno