POP TV in 16:9 format slike

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
andrejs
Guru
T-2: Že imam
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Re: POP TV in 16:9 format slike

Odgovor Napisal/-a andrejs » 23. Mar 2008 ob 17:41

Ali za AKanal velja podobna politika kot za PopTV in se tudi oddaja WSS pri vsebinah 4:3LB.

Samo koliko vem je recimo nanizanka House snemana v 16:9 formatu in ne 4:3, torej zakaj potem vrtite to nanizanko v 4:3 in ne 4:3LB.

BTW: podobno bitko kot jo biješ ti z T2 jo imam jaz z Triero. Končni efekt upam da bo pač to da bo uporabniki po SLO dobili to kar jim pač želite ponuditi.
Slika

killah bee
Navdušenec
Paket: 4/512 + IPTV-HDTV + tulifon :)

Odgovor Napisal/-a killah bee » 23. Mar 2008 ob 17:51

.....
Zadnjič spremenil killah bee, dne 21. Jan 2009 ob 10:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Megane 225 Renault Sport

killah bee
Navdušenec

Odgovor Napisal/-a killah bee » 23. Mar 2008 ob 17:52

Je pa zanimivo, da ni nobenega uradnega ali vsaj neuradnega poročila z strani T-2jevcev :roll:
Megane 225 Renault Sport

Uporabniški avatar
BOBI
Starešina
Paket: Full kasko na fibru + UMTS
Kraj: Šiška

Odgovor Napisal/-a BOBI » 23. Mar 2008 ob 17:58

Hvala bogu, da imam pri mojem lcd-u pri zoomu tudi možnost da popravim sliko!
Potegnem jo gor, da se vidijo podnapisi.
Včeraj je bil na pop tv novejši film v čb produkciji, 16/9 in ko sem naštimal zoom, sem imel vse podnapise vidne, zgoraj pa nisem nič odrezal slike.

killah bee
Navdušenec

Odgovor Napisal/-a killah bee » 23. Mar 2008 ob 18:03

Sej lahko zoomiraš, vendar moraš potem ko preklopiš na drug kanal spet spreminat. Zakaj bi delal to, če bi lahko to delal bodisi STB, bodisi TV avtomatsko.
Megane 225 Renault Sport

Uporabniški avatar
BOBI
Starešina
Paket: Full kasko na fibru + UMTS
Kraj: Šiška

Odgovor Napisal/-a BOBI » 23. Mar 2008 ob 18:14

Seveda vsekakor, in tudi slika bi bila lepša. če se ne bi zoomiralo!
Vendar je bolje vsaj to, kot pa da to zoom samo raztegne in ne moreš brati podnapisov. Na istem kanalu mi zoom ostane na isti poziciji, na drugem pa seveda ne.
T-2, pravzaprav zaposleni, so že pred časom nazaj zagotavljali, da je preko njih vse isto, kot dobijo (signal)
Pop tv-jevci pa ravno kontra, tako da je težko razumet zakaj gledamo popačenko.
Upam da se to hitro poštima, do takrat se pa moramo sami znajdet!

andrejs
Guru

Odgovor Napisal/-a andrejs » 23. Mar 2008 ob 19:04

Podobno je meni trdil tudi serviser na trieri da oni nimajo nobene možnosti da bi kaj spremenili in da oddajajo dalje takšen signal kot ga dobijo, čeprav vsaj za triero vem da to ni res ker če uporabim isti signal kot ga oni dobijo pri trieri (zemeljski analogni oddajnik pohorje) meni deluje če pa uporabim signal od triera pa mi ne deluje. Toliko o tem da oni ne spremenijo signala.

BTW: Vztrajno iščem kakšno telefonsko številko od družbe Telius katera bi naj skrbela za distribucijo digitalnega signala v kabelskih sistemih, zato prosim če mi lahko kdo pomaga ker jih želim kontaktirati glede določenih napak katere delajo.
Slika

kokica2000
Legenda
Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a kokica2000 » 23. Mar 2008 ob 21:22

A lahko vsaj nekaj razjasnimo? Kdo torej pripravi stream, ki ga mi gledamo, POP ali T-2? Med vrsticami: tisti, ki kodira v mpeg, je kriv, da ne dela WSS. Oziroma, če je odgovor na vprašanje POP, je popolnoma nerazumljivo, da se kodira 4:3LB in ne 16:9.

killah bee-jevega argumenta, da je na POPu "standard" 4:3 zato, ker je večina sprejemnikov pri nas 4:3, pa sploh ne razumem. Orf-jev anamorfni 16:9 na primer čisto lepo deluje na starejših (4:3) televizorjih, na novejših je pa neprimerno boljša slika kot pri signalu 4:3LB.

gulikoza
Starešina
Paket: 50/50 FTTH

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 23. Mar 2008 ob 21:33

Najbrž gre za to, da se analogni in digitalni signal pripravljata enako. Za analognega je že prav da je 4:3LB + WSS, na digitalnem pa nima WSS kaj iskat, moral bi biti anamorfni...
Slika Optika od 30.5.2008

kokica2000
Legenda
Paket: Oranžni Diamant HBO na FTTH
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a kokica2000 » 23. Mar 2008 ob 22:27

Torej POP v resnici "daje ven" tudi digitalni (mpeg) signal. Saj je logično, če ne drugače, ker se pripravljajo na DVB-T. Ampak res bi bil hvaležen, če bi mi lahko nekdo argumentirano povedaj, zakaj je ta signal 4:3LB.

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Fry » 24. Mar 2008 ob 09:05

Zakaj?
Zato ker nekateri na POP TV in na nacionalki ne znajo ali ne zmorejo sprejeti pravilnih odločitev:
1) Kupovanje programov 16:9 v leterbox, je kupovanje 25% črne slike po vertikali. (Jaz prav gotovo ne bi kupoval "črnino")
2) To pomeni manjša verikalna ločljivost in seveda slabša kvaliteta slike
3) To manjkajočo ločljivost jo ne moreš potem na nobeden način nadomestiti
4) V prehodnem obdobju je potrebno oddajanje simulcast 16:9 in 4:3 LB.
5) To pomeni posebej priprava signala za analogno TV in posebej za digitaln (tako DVB-T, akor DVB-S)
6) Odajanje DVB-T(S) mora biti anamorfno (tako npr oddaja ORF, celotna Avstralija)
7) Sprejem 16:9 DVB signalov na sprejemnikih 4:3 sploh ni problematično.
Vsak STB zna pretvoriti 16:9 signal v 4:3 leterbox.
Vsi LCD in plazma TV sprejemniki z vgrajenim DVB-T sprejemnikom so formata 16:9
Nobeden sprejemnik 4:3 nima vgrajen DVB-T sprejemnik
Večina CRT sprejemnikov prodajanih v zadnjih 15 letih imajo možnost spreminjanja vertikalne širine slike
8 ) Anamorfno sliko 16:9 je možno spremeniti v leterbox
9) Zavedat se moramo, da je za pravilno predvajanje 16:9 slike potrebna tudi ustrezna oprema, 4:3 LB pa je tako neka zasilna rešitev za prehodno obdobje
10) T-2 ali katerikoli drugi ponudnik digitalne TV ne more uplivati na delovanje WSS preklopa formata 16:9.
T-2 še posebej ne, ker pravi, da nič dodatno ne prekodirava MPEG streame.
Torej je MPEG tak kot prihaja iz TV hiše.
11) WSS signal mora biti v MPEG headeju

Torej argumentiran odgovor zakaj je 4:3LB in ne 16:9 bi bil:
Iz studija prihaja analogni signal (PAL).
Ta se potem deli na vejo, ki gre proti analognim oddajnikom, ter vejo, ki gre na MPEG koder (za digitalno distribucijo).
Zaradi analognega oddajanja, je skupni imenovalec 4:3LB.
Če bi iz studija pošiljali 16:9 anamorfno, ki bi ga posebej prekodirali za anlogno oddajanje v 4:3LB, tega problema ne bi bilo.
Da bi to delovalo potrebujejo še nekaj opreme, kupovati morajo vsebine v 16:9 anaorfnem zapisu,ter prepričati odgovorne, da je vztrajanje na 4:3LB totalni nesmisel.

Glede oddajanja 4:3LB ni POP TV nikakršna posebnost. Večina TV hiš počne isto!
(ORF in nekaj nemških postaj so svetle izjeme v tej digitalni štali)

andrejs
Guru

Odgovor Napisal/-a andrejs » 24. Mar 2008 ob 11:29

Fry napisal/-a: 1) Kupovanje programov 16:9 v leterbox, je kupovanje 25% črne slike po vertikali. (Jaz prav gotovo ne bi kupoval "črnino")
2) To pomeni manjša verikalna ločljivost in seveda slabša kvaliteta slike
5) To pomeni posebej priprava signala za analogno TV in posebej za digitaln (tako DVB-T, akor DVB-S)
10) T-2 ali katerikoli drugi ponudnik digitalne TV ne more uplivati na delovanje WSS preklopa formata 16:9.
Torej je MPEG tak kot prihaja iz TV hiše.

Glede oddajanja 4:3LB ni POP TV nikakršna posebnost. Večina TV hiš počne isto!
(ORF in nekaj nemških postaj so svetle izjeme v tej digitalni štali)
1. mogoče pa kupijo za 75% cene ker je ostalih 25% pač črno, isto velja za serije katere so v originalu v 16:9 formatu in jih potem predvajajo v 4:3 (v bistvu ni isto, še slabše ker tukaj so to pa prikazali 25% manj slike ker pač porežejo sliko levo in desno
2. je pa prednost v tem da potem ko sliko bolj stisneš (večja kompresija) se napak ne vidi toliko (prvič zato ker ko stiskajo črnino se le ta zelo močno stisne brez izgub, pri stiskanju slike pa se tudi manj opazi kej je površina slike na eneko velikem ekranu manjša)
5. ja samo za to pripravo signala mora potem še nekdo skrbeti, zakaj bi če pa lahko ravno tako vsi gledajo pa nerabijo nič dodatno narediti. (saj kvaliteta ni važna, ugodje doma tudi ne)
10. ja odvisno je samo od tega kaj ponudnik digitalne TV z signalom dela, tako da bi moral poptv skrbeti kaj z njegovim signalom delajo ponudniki kateri potem signal prodajajo kupcem, v primeru da tega signala ne dajo v takšni obliki kot ga dobijo iz PopTV pa jim prepovejo uporabo njihovega signala. Me zanima koliko ponudnikov bi potem ignoriralo prijave napak strank ko bi počasi ostali brez programov v programski shemi.

Zdaj nevem ali naj hvalim PopTV ker je eden izmed redkih v evropi kateri se trudi poleg 4:3LB slike oddajati WSS signal, ali pa so ponudniki v takšnem kur** da tega signala ne znajo posredovati do nas.
Zdaj vam je lahko tudi jasno zakaj sta se Sat.1 din Pro7 odločila da ukineta HD program in se posvetita predvajanju 16:9 vsebin. Torej se bosta počasi pridružila ponudnikom kot so ARD,ZDF in ORF kateri trenutno uporabljajo anamorfni način prikaza signala.
Torej ima kdo kakšno informacijo o tem kdo od evropski tv postaj pošilja WWS signal zraven 4:3LB slike ??
Slika

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon

Odgovor Napisal/-a Fry » 24. Mar 2008 ob 12:10

Če T-2 daje MPEG stream tako kot prihaja (to so do sedaj vedno trdili), potem ne vem zakaj bi namenoma "brisali" WSS informacijo.
Bo prej kaj narobe na POP TVju!

killah bee
Navdušenec

Odgovor Napisal/-a killah bee » 24. Mar 2008 ob 14:59

Tako...
Zadnjič spremenil killah bee, dne 21. Jan 2009 ob 10:10, skupaj popravljeno 1 krat.
Megane 225 Renault Sport

Uporabniški avatar
tonimona
Starešina
Paket: T4

Odgovor Napisal/-a tonimona » 24. Mar 2008 ob 15:35

Odlično, saj sem skoraj že obupal na nastavitvah moje nove pridobitve. :grrpc:
Slika

Slika 1.7.2008- porihtano, dočakal sem tudi 18.11.2007