hello,
torej.. ze dolgo uporabljam svoje nokia E-serije kot voip telefone in delujejo fantasticno. trenutno imam e61i
za zacetek naj ti povem zoran, da zal T-2 ne podpira te funkcije, ker njihovi routerji hocejo imet tvojo MAC adreso zapisano v svojih sistemih - kar po domace pomeni, da ne bo slo

ampak..
lahko uporabis recimo siolovo stevilko. jaz sem iz obale, in tu je ze vsak centimeter pokrit z wlan signalom ponavadi odprt, tako da je voip stevilka kar precej "handy". v nasem podjetju imamo vec wifi routerjev in moj telefon zna preklapljat med enim drugim, tako da sem prakticno non-stop dosegljiv na moji 059xxxx stevilki. sicer sam to uporabljam, zato da nimam stacionarnega in gsm telefona na mizi, imam rad minimalisticno pisarno
kako to deluje...
rabis nekoga z siol narocnino. nekdo ki ti zaupa, da mu bos poravnal obveznosti ki jih bos pac naredil. nima veze kak paket, ... as far as I know, je lahko tudi dial up paket.
naslednji korak je ta da si zdownloadas njihoh glup klient (siol komunikator) in si skreiras username in password, za tem deinstalliraj aplikacijo
ko imas uporabnisko stevilko v stilu "059xxxx" in geslo za to, vzami svojo nokio v roke in pojdi pod tools, settings, connections, sip settings. options / add new profile, use default profile
profile name : poljubno ime npr. "doma"
service profile: ietf
default access point: wifi dostopna tocka, ki jo itak ze uporabljas za surfanje in ostalo..
public username: sip:tvojasiolstevilka - brez
nicle@voip.siol.net, ce to ni blo jasno, ex. sip:
59912345@voip.siol.net
registration: when needed
use security: no
proxy server: sip:voip.siol.net
realm: voip.siol.net
username : tvoja stevilka brez 0
password: tvoje geslo
allow loose routing: yes
transport type: udp
port: 5060
enake nastavitve napisi v registrar server
shrani, nato pojdi v zgornji meni pod " internet tel. settings"
options, new profile - poljubno ime oziroma, "siol"
sip profiles: izberi nastali profil
shrani, in ponovno pojdi v sip settings... odpri profile ki si ga ustvaril, in tam kjer si prej izbral "when needed" izberi "always on" shrani, pojdi ven iz menuja .. pocakaj par sekund .. in napisalo ti bo " registered"
izberi si poljubni kontakt, options, call, internet call... in voila'
ce sem pa prehitro in totalno nerazumljivo napisal se opravicujem, let me know and I'll fix it
to je opcija "siol" zal noben drugi ponudbnik v sloveniji ne dovolji tega... amis, t-2 in ostala banda.. nisem probal z detelfonom.. pomoje da bi slo tudi s tem.
opcija B je pa meni zelo priljubljen Truphone
http://www.truhpone.com, fantje so razvili svoj applet ki ga "poklikas" na telefonu in ze funkcionira. dobis amerisko stevilko oziroma uk stevilko iz katere lahko klices in te lahko drugi klicejo.. podobno kot vsa ostala banda, s to razliko da je ta servis izkljucno spimpan za gsm telefone oziroma za nokie.
voip preko wifi signala dela fantasticno, deluje dokaj uredu (0.5sekundna zamuda) tudi preko mobitelovega umtsja, zal grps ali edge pa ni dovolj hiter za brezhibno komuniciranje. moram se sprobat hsdpa.. ko pride e90
to je to, upam da sem komu kaj pomagal.
be cool,
harris