Pomoč pri hišnih inštalacijah

Splošni pogovori o T-2
mevden
Uporabnik
T-2: Že imam
Paket: 10/1

Re: Pomoč pri hišnih inštalacijah

Odgovor Napisal/-a mevden » 6. Feb 2008 ob 20:07

živjo.danes mi je prišel t-2 monter v stanovanje montirat pač telefon, net in tv. živim v blokih, lj-fužine.
monter mi je reku da je bolje če je blizu telefonske vtičnice modem in un mini 8port switch. men pa tam nikakor ne paše in bi potegnil iz telefonske vtičnice kabel ene 15m in tam montiral modem in ta switch. iz tega switha in modema pa pol naprej na 3 tvje in 3 compe z netom. ali je kakšen problem da vlečem telefonski kabel ene 15m? reku je da pol ko bo dal optični modem(ko dobimo optiko), da bo mogoče problem. v čem pa, če se zamenja samo modem žice ostanejo čisto vse enake se mi zdi?

problem je predvsem zato ker mam 3 tvje in 3 compe na netu, in če vlečem od tam bom imel 10 kablov čez cel hodnik kar bo strašno grdo. če vlečem kabl ali dva do moje sobe in pol razdelim v sosednje sobe bo to velik manj opazno. jst mislm da ne bi smel biti problem, ker so kabli enaki tudi pri optiki, a ne?

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 6. Feb 2008 ob 20:19

Monter ti je čisto prav povedal,
modem je nabolje e je vklopljen direkt na vtičnico. Tak ti proporočam da potegneš 4 UTP kable(3 za tv in 1 za 8portni switch na katerega lahko pol priklopiš računalnike)

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Fry » 6. Feb 2008 ob 20:47

Mislim da je to velik mit.
Ne vem kaj bi na koncu nekaj sto metrov telekomovega "šit" kabla pokvarilo še 15m UTP Cat 5e kabla.

Če mi to nekdo razloži in dokaže plačam pivo! :)

mitja_i
Starešina
Paket: Brezčasni VDSL, paket TV+tel
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a mitja_i » 6. Feb 2008 ob 20:52

ali je kakšen problem da vlečem telefonski kabel ene 15m?
TO je problem, ne UTP kabel.
Slika (doma)
Slika (mobilno)
Slika (2. priključek)

T2_Delavec
Starešina
Paket: Optika 100/10

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 6. Feb 2008 ob 20:54

Fry napisal/-a:Mislim da je to velik mit.
Ne vem kaj bi na koncu nekaj sto metrov telekomovega "šit" kabla pokvarilo še 15m UTP Cat 5e kabla.

Če mi to nekdo razloži in dokaže plačam pivo! :)
Ni, sem v lastnem stanovanju imel priložnost probat. VDSL-1 modem je bil na ene 7 metrov navadnega flat kabla. Ko sem modem prestavil 3 metre stran (na drugo stran sobe), se mi je upload podvojil (iz 2 na 4 mega), ko sem dal 1 metrski kabel, pa je šla moč signala strmo gor. Elektromagnetna valovanja iz okolica dobro plešejo z valovanjem v parici. 5 metrov dolg kabel, ki ni sukan, deluje kot ANTENA in lovi vse sorte govna iz okolice! ;-) :razz:
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Fry
Legenda

Odgovor Napisal/-a Fry » 6. Feb 2008 ob 21:00

Mislim da sem napisal:
......pokvarilo še 15m UTP Cat 5e kabla.
in nisem govoril o kakšnem ploščatem telefonskem kablu!

Še vedno čakam nasprotni dokaz .....

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 6. Feb 2008 ob 21:01

OK, to je v redu, razen, če je un ta zadnji spoj šlampasto narejen. 15 metrov UTP kabla sicer ne bo delalo opaznih večjih težav, tu se strinjam.

Pa hotu sem ti povedati, da je že prestavljanje modema za 3 metre lahko imelo precejšen vpliv! :shock:
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Fry
Legenda

Odgovor Napisal/-a Fry » 6. Feb 2008 ob 21:16

Ja, ampak verjetno s flat kablom in tu imaš prav:
Že nekaj metrov takega kabla je antena, ki pobira vse kar se da uloviti tja do 30 Mhz.
To pa pomeni vse oo komercijalnih RA postaj , pa do radijoamaterskih in CB.
S premikanjem po prostoru si pa tudi "anteno" premaknil in se s tem morda ognil kaki motnji
S Cat 5e kablom, pa to ni mogoče.

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 6. Feb 2008 ob 21:23

Se strinjam.
Torej je verdict enoglasen: unih 15 metrov UTP kabla ne more niti malo škoditi, če je le spoj dobro narejen. :)
Optika 100/10

mevden
Uporabnik

Odgovor Napisal/-a mevden » 7. Feb 2008 ob 08:05

mja. pol utp kabel ne moti če je daljši, edin pri telefonskem kablu?
pismu, to pa ne bo dobro potem.veliko preveč kablov po bajti.

pomoje da bom riskiru in probal prvo dat modem v svojo sobo, če pa ne bo štimal pa dat nazaj.
mam pa tud kolega k dela na t-2-monter, pa bom še njega vprašu za mnenje. živi v istem bloku, pa je montiral svoj modem tudi stran od telefosnke vtičnice.
ene 10m stran. se bom še pozanimu

Uporabniški avatar
Fry
Legenda

Odgovor Napisal/-a Fry » 7. Feb 2008 ob 10:58

Ti za povezavo med modemom in tvojo vtičnico (telefonsko) uporabi UTP CAT 5e kabel in bo ziher delalo.
Nič ne omenjaš telefona, kje bo vezan?

mevden
Uporabnik

Odgovor Napisal/-a mevden » 8. Feb 2008 ob 09:44

no, tud kolega monter mi je rekel naj raje vlečem od telefosnke utičnice do sobe kjer bo modem utp kabel. veliko bolje kot telefonski kabel.
telefon bo pa cca 1 meter od telefosnke vtičnice. tko da bo treba verjetno še en kabel speljati nazaj. ampak verjetno bom vrnu ip telefonijo in dal na navadno, s svojim domačim brezžičnim aparatom

Uporabniški avatar
Ika13
Navdušenec
Kraj: Kidričevo

Odgovor Napisal/-a Ika13 » 8. Feb 2008 ob 10:13

mevden@ jaz bi na tvojem mestu namestil modem zraven telefonske vtičnice in bi potem od tam vlekel UTP kabl za računalnik. Potem ti ni treba za telefon vlečt kabla nazaj. S tem pa tudi ne daljšaš razdalje od centrale do modema.

lp,Ika13
lp, Ika13

mevden
Uporabnik

Odgovor Napisal/-a mevden » 8. Feb 2008 ob 10:17

jah. v takem primeru, kje pa naj vlečem 3 kable za tvje? če bi bil samo računalnik ne bi bil problem. nastane problem ko so tuki v igri še trije tvji.

andrejs
Guru
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Odgovor Napisal/-a andrejs » 8. Feb 2008 ob 11:00

mevden napisal/-a:jah. v takem primeru, kje pa naj vlečem 3 kable za tvje? če bi bil samo računalnik ne bi bil problem. nastane problem ko so tuki v igri še trije tvji.

Moj predlog:
- priklopi modem direktno na telefonsko vtičnico in pokliči na HD da ti povejo koliko imaš sinhronizacijo modema
- potem priklopi modem na željeno mesto če kabla do tja še nimaš uporabi UTP kabel in pnovno pokliči na HD da ti preverijo sinhronizacijo (sam sem začasno priklopil modem na podstrešju direktno na omrežje TS in s tem linijo skrajšal za cca 30m koliko navadnega telefonskega kabla imam potegjenega iz podstrašja pa do sobe kjer so vse komunikacije skupaj zbrane. Verjameš ali pa ne teh 30m kabla katerega imamo v hiši položenega že cca 25 let je signal popačilo za manj kot 1%. Tako da se sploh nisem ubadal z menjaavo tega kabla za UTP ker se ni izsplačalo)
-če boš v tvojem primeru imel prevelike izgube pač modem priključi na začetku kjer si imel boljši signal. (tiste štiri kable pa zamenjaj z kombinacijo switch - 1x utp - switch - in nato dalje TV - Telefon - internet)
Slika

Odgovori