Zamenjava kabla

Splošni pogovori o T-2
Pygmalion
Znanec
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4
Kraj: MB

Odgovor Napisal/-a Pygmalion » 20. Maj 2007 ob 10:09

Cobane napisal/-a:
Pygmalion napisal/-a:Cevi so polagali tako, da so kabli ze bili notri. Sele potem so zalili z estrihom Po mojih informacijah je to napacno.
Najbrž misliš pod ometom... v estrihu ne sme biti ničesar, razen estriha seveda in pa kdaj je v njem tudi mreža (armatura). Cevi se pa načeloma polagajo prazne, tako po stenah kot v betonskih ploščah.
Instalacije so v PODU, imas pa delno prav: verjetno so pa POD estrihom, v izolaciji. Prva slika, ki jo imam, pokazuje vodovodne, toplovodne in elektricne cevi, ki so polozene na beton. Na naslednji sliki je ze estrih. Upam, da so pred vlivanjem estriha polozili tudi izolacijo.

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Paket: Tadrazga

Odgovor Napisal/-a Cobane » 20. Maj 2007 ob 14:38

Upam, da so pred vlivanjem estriha polozili tudi izolacijo.
To lahko enostavno preveriš. En teden skači po stanovanju kot nor. Če se spodnji sosed ne bo pritožil, potem imaš položeno izolacijo. :lol:
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Pygmalion
Znanec

Odgovor Napisal/-a Pygmalion » 23. Maj 2007 ob 14:47

Se eno malce neumno vprasanje. Cevi se - ocitno se vsi strinjamo - polagajo prazne. Toda vprasanje je, ali se lahko zice postavijo v cevi PREDEN se vse skupaj zalije z betonom?

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 23. Maj 2007 ob 14:53

Lej kakorkol obrnes mas novo stanovanje. Prtoz se investitorju da ne mores dobit kablov ven, in da se ti zdi da to ni ravno normalno, in da nej popravijo tko kot more bit.

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a madpanter » 23. Maj 2007 ob 15:51

Seveda da se lahko zalije cev z žicami. Jaz nevidim nobene tehnične ovire :P zakaj se pa nebi moglo. Mogoče jim je bilo tako lažje narediti zaradi kakih ostrih kotov in podobno :?
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Uporabniški avatar
Cobane
Nergač
Paket: Tadrazga

Odgovor Napisal/-a Cobane » 23. Maj 2007 ob 16:17

Pygmalion napisal/-a:Se eno malce neumno vprasanje. Cevi se - ocitno se vsi strinjamo - polagajo prazne. Toda vprasanje je, ali se lahko zice postavijo v cevi PREDEN se vse skupaj zalije z betonom?
Tako, kot je rekel Madpanter... ni ovir. Vendar da se kabli vlečejo kasneje je čisto iz praktičnega razloga. Pred ometi električar preveri, če so vse cevi prehodne in če niso, jih popravi (spelje na novo). Če so kabli že noter, potem ne bo preverjal. Sicer je pa tale tvoj problem napaka električarja.
Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! :rtmT2:

Pygmalion
Znanec

Pravilnik!

Odgovor Napisal/-a Pygmalion » 25. Maj 2007 ob 16:08

Za informacijo zainteresiranih:

Pravilnik o tehničnih normativih za nizkonapetostne električne instalacije
(ur.l. SFRJ, št. 53/1988) - se vedno velja!

35. člen

V isto instalacijsko cev ali instalacijski kanal se smejo
postaviti vodniki samo enega tokokroga, razen vodnikov krmilnih
in pomoznih tokokrogov.

(torej ne mores noter dati koaks skupaj z UTP)

44. člen

Pri postavljanju izoliranih vodnikov v instalacijske cevi v steni
iz nezgorljivega materiala ali betona mora imeti instalacijska
cev take notranje mere, da se lahko vodniki snamejo in
postavljajo po postavitvi pribora. Kovinska instalacijska cev
mora imeti notranji izolirni plasšč in ustrezno zaščitno stopnjo,
ki se doseže z okrovom.

Pygmalion
Znanec

Re: Zamenjava kabla

Odgovor Napisal/-a Pygmalion » 23. Sep 2008 ob 10:54

Stvar sem po enem letu odlašanja rešil sam. :pivo:

Pred tem sem od investitorja pobral bančno garancijo, ker te (in ostalih napak) ni odpravil. :D

Tuboflex cevi so bile v celoti položene pod estrihom, znotraj izolacije (stiropor). Dolžine cevi pod estrihom so bile med 5 in 20 m, odvisno od lokacije vtičnice. Pri vseh ceveh razen pri eni so se dali kabli enostavno zamenjati: na UTP-COAX kable sem privezal foršpanung (šponer) in ju SKUPAJ potegnil ven. Nato sem na foršpanung privezal dva UTPja in ju skupaj potegnil noter.

Pri eni, najdaljši tuboflex cevi pa ni šlo. Tu je bilo več dela. Odprl sem steno na mestu, na katerem cev gre v pod, da bi skrajšal pot in se izognil enemu 90 stopinjskem ovinku. Potem sem z obeh strani ob dveh kablih potiskal noter še foršpanung. Na eni strani je foršpanung šel dokaj gladko 10 m, z druge strani pa se je zaustavil po samo 50 cm :nevem: , nakar sem zaključil, da je tam neka napaka. Na srečo je mesto napake bilo na območju ploščic, zato sem na tem mestu razbil pod in ugotovil, da je pod estrihom tuboflex cev bila prekinjena za celih 20 cm!!!! :jao: Ko sem tuboflex cev lepo spojil, sem uspel kable na zgoraj navedeni način zamenjati. Ker sem pri zamenjavi kablov moral uporabiti dokaj veliko silo, sem na koncu z ohmmetrom preveril vse kable. Na srečo nisem našel nobene prekinitve, :pivo:

ZAKLJUČEK:

Če so tuboflex cevi položene v celoti (brez prekinitve), bi se kabli morali dati zamenjati tudi pri večjih dolžinah (do 20 m). Če se kabli ne dajo premakniti, je treba v cevi potiskati še foršpanung in poskusiti najti napako. Če je napaka v sobi s ploščicami, kupite nove ploščice in razbijte pod. Če se kabli komaj premikajo, jih poskusite vleči malo naprej malo nazaj in bo čez čas boljše. Dejansko pa morate vleči s precejšnjo silo.

Izgovori monterjev, da so tuboflex cevi neprehodne zato, ker so delavci stopali po njih, so najverjetneje neutemeljene. Cevi so kar močne in če ne greš čez z valjarjem ostanejo uglavnem nepoškodovane. Prav tako se tuboflex cevi ne dajo tako močno zvijati, da bi nastali neprehodni ovinki.
Slika

Odgovori