Prav smešni ste s to "pravo optiko". Obe rešitvi bazirata na optiki in to obe na SM rešitvi, ker MM se skoraj ne uporablja več nikjer, ker sploh nima smisla.
Je pa resnica, da ima Telekom malo smešne vmesnike okoli PPPoE, kar pri večjih hitrostih malenkost otežuje povezavo router naprav. S tem ko T2 lahko uporabi klasične optične switche, kateri imajo polno prepustnost je pri Telekomu PPPoE manjša omejitev, vsaj po mojem mnenju. Je pa res, da Telekom, če seveda želi, lahko preide na direktni IP dostop, kar tudi uporablja pri svojih poslovnih uporabnikih. Obstaja pa tu potem dvojno vodenje strank in tehnologij, kjer je T2 obral boljšo in cenovno bolj ugodno rešitev. T2 ima tudi prednost, ker načeloma ni omejen na mrežno opremo, Telekom namreč rabi točno določene optične module, da znajo ločevat različne valovne dolžine na optiki, s tem ko T2 zopet uporablja klasičen standard za Ethernet omrežja, kjer lahko zopet uporabiš bilo-katerega masovnega proizvajalca.
Slednje je po mojem edini razlog zakaj NN njihovo optiko poimenuje "prava".
Ima pa Telekom mogoče eno prednost, ker zraven optike pripelje še kabelski signal, kar poenostavi napeljavo po hiši, kjer antenski kabli že obstajajo. Je pa resnica da brezžične tehnologije tudi tukaj delajo že zelo dobro, tako da to ni več tako velika prednost, je pa prednost takrat ko IPTV crkne.
Osebno pa sem odločen da vzamem vsako optiko, vprašanje je samo kdo jo bo prvi velel pripeljat do moje hiše, samo to je še vprašanje. Važno mi je namreč da dobim fizično optično vlakno do hiše in to na srečo nas Slovencev počneta oba in ne tako kakor ponekod v tujini, kjer se optika vlači le do določenih točk od tam naprej pa baker