Zaščita pred izpadi zaradi strele (VDSL in FTTH)

Splošni pogovori o T-2
Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
T-2: Že imam
Paket: Oranžni optimum BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Zaščita pred izpadi zaradi strele (VDSL in FTTH)

Odgovor Napisal/-a RobertM » 8. Jun 2009 ob 20:58

Zascito je obvezno postaviti na telefonski dovod !
Strela ima zelo cudna pota-par scenarijev(oziroma dogodkov od danes):
1. Pride po telefonskemu kablu in prebije preko napajalnika na elektriko :skurjen modem
2.isto kot pod 1. le da je stranka izklopila modem iz napajanja-sunek gre preko modema na STB in po moznosti preko SCART kabla na TV,vmes oplazi videorekorder ali DVD : skurilo(se mi ne da pisat)
3.pride po telefonskemu kablu in prebije na mrezno :skurjen modem in mrezna-menjamo mrezno in ces par dni srkne disk(na njemu pa slike od dveh let nikjer drugje arhivirane-"neprecenljivo :neutral: "

Najlepsi opis napake na nalogu danes (Idrija):
"Stranki je strela skurla vso opremo od T-2.Skurjen je tudi telefonski kabel.Stranki v hisi delujeta samo se hladilnik in pralni stroj!"

Izginila je vticnica-za omaro je bilo nekaj delckov,skurjen modem,patton,amino-menjam ampak ne deluje-meritve:
Prekinjeno na 4metre > spoj v zgornjemu nadstropju je zoglenel > OK popravimo
2. pomerim > prekinjeno na 12 metrih > prekurjene zice na hisni omarici > splezam na ograjo balkona in popravim:
3. pomerim > prekinjeno na 50 metrih > prekurjen kabel na drogu > prevec za mene > prijava na Telekom

Zraven nase opreme je pokurilo se :LCD star 3 mesece,racunalnik,radio,mikrovalovno,steklokeramicno,... skratka vse kar je bilo prikljuceno na elektriko !!

Glede na stevilne napake povzrocene z udarom strele in vsem unicenim kar vidim na terenu lahko samo toplo priporocam prenapetostne zascite na vseh koncih (pa ne samo za T-2jevo opremo!) :!:

Pa se nekaj se vedno bolj dokazuje-Elektricni aparati delujejo na dim - ko dim uide ne delujejo vec :hudicek:
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
Anubis
Legenda
Paket: 100/10
Kraj: Zokiville

Odgovor Napisal/-a Anubis » 8. Jun 2009 ob 21:38

Kako blizu pa je udarilo v teh primerih, ki jih omenjas? Imam obcutek, da v tem primeru tudi nase "fensi" Belkin/Ahoku/APC zascite ne bi pomagale.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Paket: imam

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 8. Jun 2009 ob 21:47

dones mel 8 strel...
pri strankah; 2x racunalnik, 1x tv, 3x router, 1x fax ....

takle mamo

PS: meni je pred 15 leti udarilo preko telefonskega kabla:

izklopu sem takrat samo štrom :jao:

po telefonskem kablu v prenosni telefon (bazo) -> iz njega v v modem (56k) -> skurilo računalnik (vse razen disk)
iz racčunalnika mi je skurilo monitor (katodni 15")
- skurilo UPS
- skurilo glasbeni stolp (ki je bil povezan z zvočno kartico)

prakrično vse.... :grrpc:

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
T-2: Še nimam
Kraj: Goriška Primorska
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 9. Jun 2009 ob 00:13

Zanimivo. A spomnim se ne če sem sploh dobil odgovor na svoje vprašanje.
Koliko od teh strank, katerim je usekala strela, je uporabljala zaščito. Pravzaprav me zanima statistično, koliko zaščita obvaruje? A se je zgodilo prej opisano tudi ob uporabi prenapetostne zaščite na obeh dovodih?
Biti ali ne Biti oz Bajti?

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Fry » 9. Jun 2009 ob 10:29

Zaščite morajo biti celovito rešene.
Zato zgolj zaščita na razdelilcu, ki jih množično kupujemo zaležejo le delno, pri bližnjem udaru strele (v hišo ali bližino) pa taka zaščita ne pomaga, oziroma jo "skuri" skupaj z drugimi napravami.
Prenapetosti zaradi strele pridejo do naprav po naslednjih poteh (direkten udar strele niti ne štejem, ker je to zelo redko in je edina zaščita strelovod):
- električno omrežje
- telefonija
- kabelski sistemi
- TV (ali kakšna druga) antena
- morebitne druge kovinske napeljave ki pridejo v hišo (plinovod, vodovod, ozemljitev....)

Zato je potrebno:
1) izenačiti potencijale posameznih napeljav. To preprosto pomeni, da moramo povezati vse te napeljave, da ob udaru strele ne bi prišlo do prevelikih napetostnih razlik med njimi. Torej plašče kablov (oplet) povezati medseboj skupaj z ozemljitvijo in zaščitnim vodnikom oziroma "nulo" el omrežja (odvisno od vrste zaščite) in drugimi kovinskimi napeljavami. (najkrajše možne povezave, brez hudih "ovinkov" in kar se da mm2)
2) prenapetostne zaščita na telefonski liniji
3) prenapetostna zaščita na vtičnici (razdelilcu)
4) prenapetostna zaščita v električni razdelni omarici (pri varovalkah)
5) elektrodistributer bi moral imeti prenapetostno zaščito na zadnjem el drogu pred odjemom (če gre za zračni vod)

In to je maksimum kar lahko uporabnik naredi (če izvzamem uporabo ločilnega transformatorja, kar pa bi bilo za uporabnika drago in nepraktično)

Vendar pa tudi to ne bo dovolj za zaščito pred direktnim udarom strele v električno omrežje tik ob hiši.
Posledice takega udara so katastrofalne, saj so elektromehanske sile tako velike, da običajno odtraga kompletno električno omarico iz zida, populi kable iz zida in podobno (das ne govorimo o vseh uničenih napravah)
Sam sem videl posledice takega udara. Kovinsko el omarico je dobesedno razneslo (deformirana do nerazpoznavnosti), keramika varovalk je bila raztopljena, omarico pa je odneslo kakih 30-50 m daleč.
Poleg tega je razneslo še naslednjo plastično omarico (ki jo nismo našli), števec pa je odneslo nekaj metrov stran.
Na srečo so naprave bile napajane preko skupnega ločilnega transformatorja (z dodatno prenapetostno zaščito na sekundarju), tako da škode na napravah ni bilo.

Torej zaščita se splača. Mislim da je nekaj 100€ za zaščito naprav vrednih več tisoč € dobra naložba (in potem ne boli glava) :)

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 9. Jun 2009 ob 11:14

Zato je potrebno:
1) izenačiti potencijale posameznih napeljav. To preprosto pomeni, da moramo povezati vse te napeljave, da ob udaru strele ne bi prišlo do prevelikih napetostnih razlik med njimi. Torej plašče kablov (oplet) povezati medseboj skupaj z ozemljitvijo in zaščitnim vodnikom oziroma "nulo" el omrežja (odvisno od vrste zaščite) in drugimi kovinskimi napeljavami. (najkrajše možne povezave, brez hudih "ovinkov" in kar se da mm2)
:beri: Tukaj te moram opomnit, da kabelskih priključkov in antenskih sistemov, ki so ozemljene se ne sme dodatno ozemljevati. Saj zaradi potencialnih razlik med obema ozemljitvama, pride do tokov ki oslabijo sprejem TV signala! V praksi tega še nisem videl, a se strokovni delavci antenske tehnike tega striktno držijo. :namrec: Razen če hočeš to na lastno odgovornost eksperimentirat. :mrgreen:
Zato pa je sprejemnike na teh priključkih najbolj pametno izključit iz vtičnice vakič, ko prenehamo z uporabo oz. preden se odpravite spat, z doma, na počitnice in predvsem pred prihajajočo nevihto.

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a Fry » 9. Jun 2009 ob 11:54

To le deloma drži ....
Namreč problem se dogaja pri nizkofrekvenčnih napravah (avdio, HI-FI, ....) kjer lahko pride zaradi dvojne ozemljitve do prečnih tokov. Ti tokovi so večinoma zaradi električnega omrežja (50 Hz in višji harmoniki). Zato jih potem v napravah lahko slišiš kot "brum" (brnenje).

Na telefoniji imaš prepleteno parico in do problema zaradi dvojne ozemljitve plašča (opleta) ne pride.

No in na koncu kabelska ali TV:
V vsakem primeru je kabelska nekje ozemljena, ampak tudi ti jo imaš hote ali nehote. Namreč TV sprejemnik boš najbrž imel povezan z receiverjem, PC ali kako drugo komponento. To so načeloma kovinske naprave in morajo po predpisih biti ozemljene. Zato je zaščitni kontakt (rumeno zelena žica) vezana preko vtičnice na ozemljitev, na aparaturi pa na ohišje (na ohišju pa je tudi antenski priključek). Ker imaš vezano anteno na TV sprejemnik, jo imaš ozemljeno preko drugih naprav. Zaradi tega razloga imajo nekateri probleme z brnenjem, ko povežejo računalnik in TV (video). Zaradi brnenja taki uporabniki ob predvajanju iz računalnika izklapljajo TV anteno (oziroma kabel). Če bi imeli izenačene potencijale brnenja ne bi bilo, oziroma bi bil nezaznaven.

In na koncu še vpliv na TV signal.
Tega ni!
Probal z ali brez nobene razlike!
V "profi" tehniki se vedno plašč antenskega kabla ozemljuje takoj ko prideš z njim v prostor, nato pa je potem ozemljen še enkrat na aparaturi (ker je ohišje ozemljeno) in posredno je preko antene še ozemljen na antenskem stolpu (odvisno od antene). To ti lahko potrdi vsak tehnik mobilne telefonije ali RTV .....

tomko036
Faca
Paket: Oranžna svetloba
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a tomko036 » 9. Jun 2009 ob 15:40

Koliko so bile pa učinkovite Telekomove zaščite? Jaz sem jih prej na hiši sicer imel, vendar so mi jih pobrali dol, ker je baje to povzročalo probleme. Ali obstaja kakšna nova alternativa Telekomovim zaščitam, ki ne "motijo" oz. zavirajo signala?

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 9. Jun 2009 ob 22:26

Da bi povzročale motnje?
Doma imam Kogojevo zaščito, ki jo je Telekom priložil k ISDN priključku, in mi Amis enka 4M/512k deluje BP.
Podobno je pri bratu. Le da je tam zaščita nekega predhodnega Telekomovega dobavitelja zaščit, ki ravno tako, z enakim paketom) deluje BP.
Če že motijo, potem bo najbrž to pri višjih frekvencah oz. višjih hitrostih.

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Paket: Oranžni optimum BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Odgovor Napisal/-a RobertM » 9. Jun 2009 ob 22:32

Amis enka 4/512 je nekaj drugega kot 4/512 + 2IP-TV ;-)
Na internetu se opazil ne bos,da ti je "zatrokiralo" za 0,001 sekunde medtem ko bo na IP-TV napravilo par kock,kar pa nekatere uporabnike zelo moti ;-)
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 10. Jun 2009 ob 08:33

Saj sem tudi to predvideval. Saj za dodatni dve IPTV potrebuješ višje hitrosti oz. večje frekvence na parici. To pa je vsakemu elektroniku jasno da zna biti težavno ;-)
Če pa sem prav razumel je v takih primerih stranka v dilemi:
Ali imeti varovanje pred prenapetostjo in s tem kockajočo sliko (kar nobenemu ni všeč)
Ali pa reskirati opremo in pred nevihto papanično izklapljat linijo ter imeti brezhibno sliko :hmm: :nevem:

Uporabniški avatar
obiskis
Model
Paket: Kranj T4 Mega

Odgovor Napisal/-a obiskis » 10. Jun 2009 ob 09:14

Pozabili ste omenit kaj lahko tisti ki imajo dolžine nad normalo.
V firmi smo čez 2000m in je sama VDSL zaščita že blokirala, tako da več kot prenapetostnih odvodnikov
ni bilo možno dati, tako da imamo še ethernet zaščito za modemom.
Sam SIOL kot rezerva pa ima prenapetosno zaščito na vhodu, v pisarni dobro staro ISDN zaščito (menja na 2 leti),
ter potem tudi ethernet zaščito na izhodu iz modema.
Ter imamo 380/220V 1500VA in ločeno ozemljilo za samo pisarno.

Za sam strelovod je toliko teorij, da na koncu neveš kaj bi izbral. Za direktne udare ali vodne strele, pa prime edino
zavarovalnina.

tomko036
Faca

Odgovor Napisal/-a tomko036 » 10. Jun 2009 ob 09:15

Hih vidim, da res ne ostane nič drugega :hudicek: , kot linijo izklapljat. Tud prou. :nevem: Kaj če pa mene dopoldne ni doma - sem v službi, prav tako ostali člani družine, med tem časom močna nevihta, poj pa lohk samo molim, da mi ne bo vse skupaj skurilo. TO hočem povedati.

Drugače pa :rtmT2:

Uporabniški avatar
dr.1m
Znanec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a dr.1m » 10. Jun 2009 ob 09:27

Hih vidim, da res ne ostane nič drugega :hudicek: , kot linijo izklapljat. Tud prou. :nevem: Kaj če pa mene dopoldne ni doma - sem v službi, prav tako ostali člani družine, med tem časom močna nevihta, poj pa lohk samo molim, da mi ne bo vse skupaj skurilo. TO hočem povedati.
Zato pa sem omenil, da moraš vedno ko TV "odrabiš" tudi izklopit vse povezave, vključno z napajanjem. To pa pomeni da izključiš naprave iz električnega in komunikacijskega-telefonskega omrežja vsakič preden greš spat, greš v službo oz. za dalj časa od doma in vsakič pred nevihto. :namrec: ;-)

tomko036
Faca

Odgovor Napisal/-a tomko036 » 10. Jun 2009 ob 09:33

Ja ja dobra varianta :pivo: :plosk: , pa še štrom prišparaš, samo... ne da se mi vsak večer iz razdelilca vleči kable, to je problem. Si bom omslil centralno stikalo obljubim :owned:

Odgovori