Seeker napisal/-a:UMTS ima 384 kbit/s, tako da ima navaden UMTS telefon max hitrost 384/384.
HSDPA ima do 7,2 mbit/s, tako da ima HSDPA telefon max hitrost 7,2/384.
HSUPA ima do 2 mbit/s, tako da ima HSUPA telefon... čaki... takih telefonov še ni v široki prodaji. In ne, tudi superduper N95 nima tega...
Point: rezultati so realni.
Strinjam se z vsemi navedbami. Samo zadnji stavek mi ne da miru. Se vedno se sprasujem zakaj ne gre cez 118 kb/s (namesto da bi bila meja dobrih 300 kb/s)? Poglejmo raje dejstva. Obi je s HSUPA modemom izmeril visje UL hitrosti. Podatkov s HSDPA modemom ali telefonom se ni objavil.
Drugo dejstvo je to, da uporabnik "Krypto" ni mogel preseci hitrosti 118 kb/s tudi s HSUPA modemom (katerim, Krypto?) na parih lokacijah (Radovljici, Begunjah in na Viču).
Po drugi strani pa nekateri uporabniki dobijo visje hitrosti UL s HSDPA opremo (modemi ali telefoni). Primer: "madpanter" dobi visje hitrosti UL na Mobitelovem omrezju z enakim HSDPA modemom kot jaz na T-2 (Linksys WRT54G3G-EU + globetrotter gt max 7.2 ready), uporabnik "dkw" pa dobi realnih 350 kb/s na N95 (ne vem na katerem omrezju - verjetno T-2?). Z obema (N95 in modemom) sem preizkusal tako v Cerkljah, kot tudi na Vicu in sem vedno naletel na mejo 118 kb/s (tudi poleg antene). Vem, da se slisi smesno, morda pa vseeno obstaja v firmware-ju nekaterih T-2 oddajnikov nedokumentirana omejitev 118 kb/s po kanalu pri HSDPA in ponekod tudi pri HSUPA odjemniku?? Predpostavljam, da tip podatkovne povezave do bazne postaje (optika ali zica) nima vpilva na opremo in SW bazne postaje?
To je vprasanje, ki bi ga lahko zelo hitro razresili. Potrebno bi bilo naresti enostaven poizkus. Na eni ali vecih lokacijah (po moznosti tistih "problematicnih", ki so bile ze navedene) bi bilo potrebno izmeriti hitrost s HSDPA in HSUPA modemom ali telefonom in objaviti rezultate (sam bi bil seveda najbolj vesel meritev v Cerkljah na G.). Ali morda kdo premore opremo? Jaz imam na zalost samo HSDPA opremo.
Vem da tezim, ampak rad bi se znebil internetne povezave trenutnega ponudnika in "presaltal" na T-2. Cez par let pa tako ali tako pride T-2 tudi v naso vas. Upam, da recesija ne bo premaknila datumov.
By the way, ali sploh lahko kje kupimo HSUPA modem, ki bi ga lahko neposredno priklopil na ruter? Tako bi lahko imel doma wireless internet brez enega stalno vkljucenega racunalnika.