ipv6 in t-2
Re: ipv6 in t-2
Ali se že kaj premika, da bi fizične osebe lahko dobile fiksen IPv6 prefix? Dinamičen IPv6 bi bil (pogojno) sprejemljiv, če bi se obnašal podobno kot IPv4, ki ostane isti, če ne mine 24 ur od zadnje povezave.
- NoName
- Administrator
- T-2: Že imam
- Paket: VDSL T4 KING + HDTV
kakor se spomnim, je nov modus operandi takšen, da ob vsakem 'restartu' opreme dobiš nov subnet... statika je rezervirana le za poslovne naročnike.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
-
- Uporabnik
- Paket: Oranžni diamant Rune 1000/200
Sem ravnokar usposobil Mikrotik, pa sem malo preizkusil:
1. izklop kabla eth1 in nazaj vklop
2. reboot
3. izklop in vklop napajanja
V vseh teh primerih ostane isti prefix
Prefix zamenjaš s "release".
/ipv6/dhcp-client
release ether1
Bom videl kdaj se bo sam zamenjal prefix bom sporoču.
-
- Začetnik
meni se na mikrotiku dostikrat po updatu firmwara spremeni prefix 
pa ce ze placujem 2eur/mesec za staticni ip bi se spodoblo, da dajo tud staticen ipv6

pa ce ze placujem 2eur/mesec za staticni ip bi se spodoblo, da dajo tud staticen ipv6

Je še kdo v zadnjih dneh izgubil ipv6 naslov pri t-2? Jaz sem to opazil nekaj dni nazaj, moj lastni router ni imel več ipv6 naslova, prijavil "napako" v klicni center. So rekli, da bodo zadevo preverili. Po nekaj dneh še vedno ni sprememb glede ipv6, nobene info z njihove strani, imam pa po novem spet zunanji ipv4 na lastnem routerju
Tako da, ne vem, kaj se dogaja...

-
- Uporabnik
IPv6 se pridobiva po dveh protokolih:
1. Router Advertisment (dodeli en ip končni napravi)
2. DHCPv6 (dobiš prefix /56 za router)
Kaj imaš vklopljeno na routerju ?
1. Router Advertisment (dodeli en ip končni napravi)
2. DHCPv6 (dobiš prefix /56 za router)
Kaj imaš vklopljeno na routerju ?
Vedno je bil wan6 nastavljen na DHCPv6. Včasih, ko sem imel zunanji IP, je ta nastavitev pridobila prefix /56, ko nisem imel več zunanjega IP pa en ip naslov za router - in DHCP za lan je bil v relay mode, tako da so tudi naprave, priklopljene na router, dobile vsaka po en ip naslov (od t2). Nastavitev nisem ničesar spreminjal, preden je ipv6 naslov na routerju izginil. Kot sem rekel, po klicu na podporo sem dobil zunanji ipv4 na routerju, ampak ipv6 pa še vedno nimam (niti naslov, niti prefix).
-
- Uporabnik
Če je vse OK, naj bi DHCPv6 na wan portu nastavil prefix /56, lahko da imaš v požarnem zidu blokiran DHCPv6, verjetno je težava na T-2 .
Malo mi je čudno kako je tebi prej delalo.
Za ipv4 si verjetno imel dvojni nat ali kako drugače.
Za ipv6, z dhcpv6 nisi pridobil naslova ker to ne dela, vsaj pri meni ne, naslov si pridobil z RA, kaj pa naprave na routerju, so dobile ipv6.
Za ipv6, z dhcpv6 nisi pridobil naslova ker to ne dela, vsaj pri meni ne, naslov si pridobil z RA, kaj pa naprave na routerju, so dobile ipv6.
V požarnem zidu nimam ničesar blokirano, na t2 strani se je moralo nekaj spremeniti.N75 napisal/-a: ↑21. Jul 2025 ob 22:10Če je vse OK, naj bi DHCPv6 na wan portu nastavil prefix /56, lahko da imaš v požarnem zidu blokiran DHCPv6, verjetno je težava na T-2 .
Zadnjega pol leta sem imel ipv4 za dvojnim natom. Nekaj portov, ki jih potrebujem za raznorazne servise, sem imel forwardinah z Innboxa na moj router in potem od mojega routerja naprej po mreži.
Ipv6 sem v tem času imel en ipv6 naslov za router in posebej naslove ipv6 naslove za vse naprave v lan (naprave so imele ipv4 in ipv6 povezljivost). Za ipv6 povezljivost izključno za wireguard kliente, pa sem imel nat66.
Sedaj imam ipv4 zunanji naslov na mojem routerju. Wan6 je na DHCPv6 ampak ne pridobi nalova / prefixa. Deluje, kot da bi na t2 izklopili ipv6.