IPTV - kvaliteta programov

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
nokturnal
Novinec
T-2: Že imam
Paket: optika 100/10 + IPTV + VOIP

IPTV - kvaliteta programov

Odgovor Napisal/-a nokturnal » 14. Feb 2008 ob 04:58

Najprej lep pozdrav vsem na forumu,

Odločil sem se da napišem tale post zaradi tega ker sem pred dobrim tednom dobil optiko v hišo in bil šokiran :shock: nad slabo kakovostjo slike naših kanalov kot so poptv, kanalA in discovery napram Telemahovem analognem priključku (ki je pred optiko veljal za poraznega glede na slabo inštalacijo v hiši). Bil sem pa prijetno presenečen nad odzivnostjo interneta in pa kakovostjo Discovery HD, kar je vse skupaj malo omililo. :)

Sem se pa danes igral z napravami ki jih imam od T2 (poleg telefona ki ga zaenkrat še nisem kaj dosti rabil):
1 x MILAN, 2 x TV vmesnik Motorola HDTV VIP1910, 1 x TV vmesnik Motorola običajen.
Prebiral sem forume celih 6 ur in po tem kar sem prebral sem opustil vsakršno klicanje na t2 podporo. Mogoče na koncu, če res vse skupaj vrže v zrak. :twisted:

Glede slabe slike:
Motorola HDTV je bila priključena v LCD monitor preko component kablov (Pr/Pb/Y). Zgoraj omenjeni kanali so bili videti kot "preveč kompresiran divx". Na istem LCDju preklopim na comp in odprem Telemahov signal iz tv kartice in slika je res malo zamegljena ampak je brez "kompresije" :lol:
Pa se odločim probati IPTV prek mrezne in VLC Playerja. Hitro izklopim mrežni kabel iz Motorole in ga zadegam v mrežno odprtino na računalniku in ugotovim, da je slika naenkrat normalna :D brez kakršnih koli artefaktov. Zaenkrat deluje brez zatikanja upam da bo tko ostalo še naprej.
Zanimivo je to da se kvaliteta HD kanala Discovery ne razlikuje kaj dosti, v obeh primerih je super ostra.
Pri LCD TVju kjer se skriva druga Motorola VIP HDTV imam povezavo HDMI in je zadeva podobna kot na LCD monitorju. Tam nimam računalnika da bi bil priklopljen gor in me zanima če lahko kaj naredim za boljšo sliko (drug vmesnik?)

Glede običajnega Motorola vmesnika imam pa še bolj čuden problem. Povezan je na starejši TV preko SCART. Slika ima nagravžno rumen ton, vidi se že na T2 vmesniku ker je bela rumena. Izklopim Motorolo in priklopim isti kabel na DVD player in slika kristalno čista. Odnesem Motorolo do novega LCD-ja in priklopim v SCART in zadeva deluje. WTF. :shock: Če me kdo lahko razsvetli na tej temi bi bil hvaležen. Ju3 bom še probal z konverterjem iz SCART v composite video če bo to kaj pomagalo. S-video izhod sem pa nekje prebral da sploh ni aktiven.

Pa še problem z daljincem od Motorole VIP HDTV. V eni sobi dela odlično vsaka tipka zagrabi (se vidi po lučki na motoroli) v drugi sobi pa ne! Lučka na Motoroli se dostikrat sploh ne prižge tudi če jo imam točno pred nosom in udriham po gumbih daljinca. Nisem prepričan če bi problem iskal v kablu do switcha ali v napravah ki bi ovirale prenos signalov do motorole ali v sami motoroli??

Dost je... ne morem več pisat. Definitivno bom dons sanjal motorole :twisted:.

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Re: IPTV - kvaliteta programov

Odgovor Napisal/-a Fry » 14. Feb 2008 ob 07:10

Bom malo ugibal, ker nimam Motorolo, temveč Amino.
Povezava na SCARTU je najbrž RGB (tako kot na Aminu).
RGB je na starejših TV sprejemnikih narejen bolj tako-tako (vsaj jaz imam take izkušnje doma).
Narejen ni dobro niti glede nivojev (slika presvetla ali pretemna), niti po usklajenosti barv (vedno "vleče" na nekaj).
Če imaš DVD priklopljen na SCART, potem ta lahko uporablja tako RGB, kakor S-Video ali composite. Odvisno je od zmožnosti DVDja in nastavitev.
Seveda, če ni uporabljen RGB, potem barve ne morejo biti spremenjene, saj se združeno pošiljajo.

Z raznoraznimi preizkušanji sem prišel do ugotovitve, da je v veliko primerov boljša slika preko S-Video ali pa Composite (govorim nasplošno za vse naprave in ne zgolj za T-2 STBje). Zato probaj preko S-Video ali Composite.

Če se ne motim, je bilo na Motorolinega daljinca že nekaj pritožb. Zgleda, da je dovzeten za neke zunanje motnje.
Poskušaj ugotoviti kaj (toplota, luči, elektromagnetne). Probaj ga odmakniti od TV sprejemnika ali drugih naprav, zamenjaj vtičnico, ...... iztakni Tv anteno, ....
Morda lahko probaš tudi zamenjat Motorolo?

andrejs
Guru
Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
Kraj: Maribor - Limbuš

Odgovor Napisal/-a andrejs » 14. Feb 2008 ob 08:06

sicer ti z tem odgovorom ne bom kaj dosti pomagal vendar bomo razčistili neke zadeve.
-rekel si da si kvaliteto slike izboljšal ko si namesto motorole uporabil VLC (tudi na poptv in akanalu)'???
- sem že parkrat zasledil da so slabo sliko na poptv in akanalu pripisovali source signala ker naj bi sam poptv oddajal slabo sliko. V primeru da imaš sliko v VLC-ju normalno ta trditev vrlih t2-jevcev odpade pe ne verjamem da poptv dela sliko posebaj za on ki gledajo preko STB-ja in one ki uporabljajo računalnik. (sam uporabljam DVB-c in je slika na obeh kanalih tahšna kot mora bit, torej v primeru da t2 dobi slab signal mora pač zamenjati izvor od kje signal dobiva ker v noben primeru ni kriv POPTV in njihova kompresija.)
- za začetek ti priporočam da si sposodiš en prenosni računalnik in probaš preko VLC-ja vse tri UTP linije. Če ti bo na računalniku delovalo vse normalno veš da ni kriva napeljava po hiši in tudi do hiše, prav tako boš izločil napako na switch.
- problem z daljincem pišeš da ti v eni soba dela normalno v drugi pa ne.
1. Če ti delujeta v oba daljinca na enem sprejemniku normalno na drugem pa ne - Lahko probaš oba sprejemnika zamenjati med seboj v primeru da se ti je napaka prenesla iz ene sobe v drugo in ti v drugi sobi sedaj ne delujeta oba daljinca imaš vzrok problema jasen zamenjaj motorolo, če pa ti je napaka ostala v isti sobi imaš pa sigurno neke motnje katere tii preprečujejo normali tok signala.
2. če ti en daljinec deluje na obeh sprejemnikih normalno drugi pa na obeh sprejemnikih ne deluje potem imaš napako v daljincu (ali je v okvari ali pa baterije niso več vredu)
- problem z starim TV-jem -določene novejše naprave lahko preko scarta oddajajo različne tipe signalov (tudi v primeru kabla scart-scart) v tem primeru moraš imeti na obeh napravah nastavljen enak tip signala. Osebno lahko izbiram na DVD,DVB-C,VCR in TV kakšen signal pošiljam po scart kablu (composite, RGB ali S-video). Ko si motorolo priklopil na nov TV ti je ta lahko imel scart vhod nastavljen na drugi tip signala ali pa ti je sam avtomatsko nastavil vhod na signal katerega je dobil iz motorole. Zato probaj pogledat če lahko na motoroli spremeniš tip izhodnega signala in ga tako prilagodiš svojemu TV-ju. Če pa na motoroli to ne moraš spremenit pa preveri če lahko spremeniš na TV-ju. Glede na to da je motorola novejša od TV bi to morala podpirati, moj 8let stari VCR je že deloval tako da si lahko izbiral tip signala na scartu.
- tudi HDTV motorola lahko probaš priklopiti z scartom na LCD TV ampak sama HDMI povezava ne bi smela delati problemov

Vem da boš na koncu vseh poskusov isti kot da bi bil 3ure v fitnesu. Samo se splača prenašat TV-je in podobne stvari iz sobe v sobo ker nakoncu izločiš vse možne napake zelo hitro.
Če ne moreš dobiti prenosnega računalnika pač reskiraj in nesi onega hišnega v drugo sobo. Ker v tem primeru veš da definitivno ni napaka na liniji ampak na motoroli.
Pa javi kakšno sliko boš imel na računalniku ker me zanima ali je napaka res v T2-ju, opremi, STB-ju ali kje drugje
Slika

nokturnal
Novinec
Paket: optika 100/10 + IPTV + VOIP

Odgovor Napisal/-a nokturnal » 14. Feb 2008 ob 23:27

Evo čez vikend bom sprobal ko bom imel malo več časa. Jutri moram še v štacuno po SCART /svideo konektor.

Drugače pa glede daljinca sem probal vse varjante in izmenjavo vseh med sabo in ugotovil da se problem drži sobe in ne daljinca oz. motorole. Naslednja faza bo še test motorole in pa kakovost slike na computerju po ostalih kablih po bajti.
Preverit moram še preko scart konektorja in S-video kabla kako izgleda slika da niso mogoče kabli za to komponent povezavo krivi. Ker moj LCD nima ne hdmi in ne scarta je pa s-video :) .

@andrejs:
Ja v bistvu sem izboljsal kvaliteto na kanalih ki jih največ gledam. To so Akanal, PopTV in Discovery ki so bili na momente cisto grozljivo kockasti. Recimo na poročilih na POPtv je kazal našega Janšo in sploh nisem mogel razbrati potez njegove face ker ga je skockalo do amena :twisted:. Ampak Discovery HD pa ok in enak na obeh primerih. To je zanimivo in malo izključuje slabo komponent povezavo.

Bom poročal ko stestiram. :razz:
Hvala in LP

Odgovori