Težave z Internetom (morebitna težava z routerjem)
-
- Znanec
- T-2: Že imam
- Paket: FTTH: 10 sinhrono
- Kraj: Ljubljana
Težave z Internetom (morebitna težava z routerjem)
STANJE:
Imam Internet preko optike (10/10). Ker imamo v hiši 3 računalnike uporabljam router, ki ga imam že od časa Ljubljanskega kabla (Planet XRT-401D), in nanj priklopljen Netgear-ov Access point (zaradi prenosnika). Imam pa dodeljena 2 dinamična IP naslova. Uporabljam eMule (stalno) in občasno uTorrent (ko je treba kaj na hitro potegnit in ni časa čakat na emulo). Za oba P2P so v routerju nastavljeni porti.
TEŽAVA:
V zadnjem času se mi pojavlja naslednje. Odzivnost interneta je zelo počasna, strani odpira celo večnost. Občasno strani ne odpre, ko daš osveži pa jo potem le odpre.
Danes sem šele preveril ali imam 2 dinamična ali statični IP (imam 2 dinamična IP). Odklopil sem 1 računalnik in ga priklopil direktno na switch (sosednja naslednja vtičnica) in zadeva je delala. Kar je najbolj zanimivo je to, da je kar naenkrat začel delati tudi Internet (tako na tem računalniku kot tudi preko routerja).
Zdej pa ne vem kaj je narobe. Ali je težava z mojim routerjem, da enostavno ne more obdelati 3 računalnike, 1 mulo in občasno še torrent? Ali je težava to, da imam dinamični IP in router ravno ni preveč domač z njim in bi mu bolj ustrezal statični IP.
Na Ljubljanskem kablu sem imel namreč statični IP, v routerju pa sem imel nastavljeno, da je dinamični (tako so mi svetovali, da je najbolje in je tako tudi najbolje delovalo). Ta router mi je na Ljubljanskem kablu deloval normalno (in tudi access point), res pa je da sem imel povezavo 1M/256k. Res pa je, da nikoli prej nisem probal delati s torrentom (šele sedaj na T2 sem to probal). Bi bilo možno, da ta moj router (Planet XRT-401D) enostavno ne prenese 10M/10M povezave in še občasno torrent?
Naj probam za začetek spremenit na statični IP? Ali naj menjam router (katerega? Linksys, ali katerega drugega?)? In če menjam router ali naj vzamem router z wireless ali brez, ker mi Netgerov AP dela zelo dobro in bi bilo mogoče malo nesmisleno da ga tako "zanemarim" (razen če ga prodam, ker je star res le par mesecev).
Kak nasvet?!
Imam Internet preko optike (10/10). Ker imamo v hiši 3 računalnike uporabljam router, ki ga imam že od časa Ljubljanskega kabla (Planet XRT-401D), in nanj priklopljen Netgear-ov Access point (zaradi prenosnika). Imam pa dodeljena 2 dinamična IP naslova. Uporabljam eMule (stalno) in občasno uTorrent (ko je treba kaj na hitro potegnit in ni časa čakat na emulo). Za oba P2P so v routerju nastavljeni porti.
TEŽAVA:
V zadnjem času se mi pojavlja naslednje. Odzivnost interneta je zelo počasna, strani odpira celo večnost. Občasno strani ne odpre, ko daš osveži pa jo potem le odpre.
Danes sem šele preveril ali imam 2 dinamična ali statični IP (imam 2 dinamična IP). Odklopil sem 1 računalnik in ga priklopil direktno na switch (sosednja naslednja vtičnica) in zadeva je delala. Kar je najbolj zanimivo je to, da je kar naenkrat začel delati tudi Internet (tako na tem računalniku kot tudi preko routerja).
Zdej pa ne vem kaj je narobe. Ali je težava z mojim routerjem, da enostavno ne more obdelati 3 računalnike, 1 mulo in občasno še torrent? Ali je težava to, da imam dinamični IP in router ravno ni preveč domač z njim in bi mu bolj ustrezal statični IP.
Na Ljubljanskem kablu sem imel namreč statični IP, v routerju pa sem imel nastavljeno, da je dinamični (tako so mi svetovali, da je najbolje in je tako tudi najbolje delovalo). Ta router mi je na Ljubljanskem kablu deloval normalno (in tudi access point), res pa je da sem imel povezavo 1M/256k. Res pa je, da nikoli prej nisem probal delati s torrentom (šele sedaj na T2 sem to probal). Bi bilo možno, da ta moj router (Planet XRT-401D) enostavno ne prenese 10M/10M povezave in še občasno torrent?
Naj probam za začetek spremenit na statični IP? Ali naj menjam router (katerega? Linksys, ali katerega drugega?)? In če menjam router ali naj vzamem router z wireless ali brez, ker mi Netgerov AP dela zelo dobro in bi bilo mogoče malo nesmisleno da ga tako "zanemarim" (razen če ga prodam, ker je star res le par mesecev).
Kak nasvet?!
Re: Težave z Internetom (morebitna težava z routerjem)
Si že kar sam uspel diagnosticirati problem, čeprav tej diagnozi nekako ne verjameš! Računaj, da je tvoj router po novem obremenjen 10x po DL strani ter 40 x po UL strani kot je bil prej na kabelskem "dial-up"-u.Danes sem šele preveril ali imam 2 dinamična ali statični IP (imam 2 dinamična IP). Odklopil sem 1 računalnik in ga priklopil direktno na switch (sosednja naslednja vtičnica) in zadeva je delala. Kar je najbolj zanimivo je to, da je kar naenkrat začel delati tudi Internet (tako na tem računalniku kot tudi preko routerja).
Ta router mi je na Ljubljanskem kablu deloval normalno (in tudi access point), res pa je da sem imel povezavo 1M/256k. Res pa je, da nikoli prej nisem probal delati s torrentom (šele sedaj na T2 sem to probal). Bi bilo možno, da ta moj router (Planet XRT-401D) enostavno ne prenese 10M/10M povezave in še občasno torrent?

Vse čestitke T-2ju. Nosečnica, ki bi imela toliko poporodnih težav, bi bila že zdavnaj pokojna! 

-
- Znanec
Ja OK, če je router kriv, da ne zmore poštimat 3 računalnike pri 10M ... kateri router pa bo to zares zmogel? Torej, da bo lahko vlekel pri 10M sinhrono 3 računalnike in mule in torrenta ...
Ko sem bil na LJ kablu sem mel enkrat povezavo tudi 4MB/512k (če se ne motim pri UL), nanj pa je bilo priklopljenih do 6 računalnikov (z dodatnim switchom). In je zadeva laufala. Sedaj pa so priklopljeni 3 računalniki (2 LAN in 1 prek AP) pa "malenkost" (
) večja povezava, pa vse skup crkuje ...
Ko sem bil na LJ kablu sem mel enkrat povezavo tudi 4MB/512k (če se ne motim pri UL), nanj pa je bilo priklopljenih do 6 računalnikov (z dodatnim switchom). In je zadeva laufala. Sedaj pa so priklopljeni 3 računalniki (2 LAN in 1 prek AP) pa "malenkost" (

-
- Guru
- Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
- Kraj: Maribor - Limbuš
Planetov ruter ravno ni tisti najbolj zmogljiv, zato se ti zna dogajati prav kaj takšnega.
- Za začetek probaj v emuli in torrentu omejiti prenos na recimo 80% zmožnosti linije. Če ti v tem primeru internet deluje normalno si ugotovil da je krivo to da ti oba programa pač požereta preveč linije. Kasneje si sicer še vedno lahko % dvigneš do tiste meje ko ti bo še normalno delovalo.
- Če ti tudi v tem primeru še vedno ne bo delovalo je rešitev da še sprobaš znižati ali število datotek kater downloadaš z P2P ali pa da znižaš število aktivnih povezav v posameznemu programu. Več je datotek katere downloadaš ali pa več je aktivnih povezav na posamezno datoteko bolj je ruter obremenjen. Oba P2P programa ti pač sama predlagata optimalno število povezav za zmožnost tvoje linije. Vedi pa da bolj boš zniževal število aktivnih linij manj bo ruter obremenjen vendar se ti bo znižala s tem tudi skupna hitrost prenosa datotek.
- Sama menjava IP-ja iz dinamičnega na statičnega ti ponavadi ne bo kaj dosti pomagala, ker ruter ravno ni kaj bolj bistveno obremenjen na dinamičnem IP-ju kot bi bil na statiki
- Za začetek probaj v emuli in torrentu omejiti prenos na recimo 80% zmožnosti linije. Če ti v tem primeru internet deluje normalno si ugotovil da je krivo to da ti oba programa pač požereta preveč linije. Kasneje si sicer še vedno lahko % dvigneš do tiste meje ko ti bo še normalno delovalo.
- Če ti tudi v tem primeru še vedno ne bo delovalo je rešitev da še sprobaš znižati ali število datotek kater downloadaš z P2P ali pa da znižaš število aktivnih povezav v posameznemu programu. Več je datotek katere downloadaš ali pa več je aktivnih povezav na posamezno datoteko bolj je ruter obremenjen. Oba P2P programa ti pač sama predlagata optimalno število povezav za zmožnost tvoje linije. Vedi pa da bolj boš zniževal število aktivnih linij manj bo ruter obremenjen vendar se ti bo znižala s tem tudi skupna hitrost prenosa datotek.
- Sama menjava IP-ja iz dinamičnega na statičnega ti ponavadi ne bo kaj dosti pomagala, ker ruter ravno ni kaj bolj bistveno obremenjen na dinamičnem IP-ju kot bi bil na statiki

- Fry
- Legenda
- Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
- Kraj: Koper
Poleg routerja (Planet routerji se zelo hitro "naveličajo" prevelikega števila povezav), pa obstaja tudi druga možnost.
Namreč Windovsi XP (tudi Vista).
tcpip.sys windovsov namreč omejuje število povezav.
Če do tega pride, lahko ugotoviš v Event Viewerju, ki ti bo javljal napako: ID4226
Vkolikor je to tvoj problem dobiš patch za :
Win XP: http://www.mydigitallife.info/2005/11/1 ... t-id-4226/
Win Vista: http://www.mydigitallife.info/2007/04/0 ... t-id-4226/
(Visto nisem preizkušal, na Win XP pa zanesljivo deluje)
Poženeš patch in nastaviš iz default omejitve (10) na npr 50
Če do tega pride, lahko ugotoviš v Event Viewerju, ki ti bo javljal napako: ID4226
-
- Guru
- Paket: 10/1 + 2xISDN + 2xUMTS + IPTV
- Kraj: Maribor - Limbuš
Sama povezava sedaj ravno ni malenkost večja, ker na DL imaš še vedno 2,5x hitreje, na UL pa imaš še vedno 20x večjo hitrost. Malenkost večja hitrost bi bila recimo 5M/768k.drejko78 napisal/-a: Ko sem bil na LJ kablu sem mel enkrat povezavo tudi 4MB/512k (če se ne motim pri UL), nanj pa je bilo priklopljenih do 6 računalnikov (z dodatnim switchom). In je zadeva laufala. Sedaj pa so priklopljeni 3 računalniki (2 LAN in 1 prek AP) pa "malenkost" () večja povezava, pa vse skup crkuje ...
Glede ruterja pa tako, osebno uporabljam tega, deluje mi normalno, gre pa pri tem ruterju za business komponento katera ima veliko zmogljivost in stabilnost delovanja. Je pa res da dobiš zelo zmogljive ruterje za vsaj 1/3 cene tega. Zelo dobro ocenjen ruter (z strani uporabnikov) paje linksys kateremu potem zamenjaš FW.
Dosti sem že slišal o tej kombinaciji nisem se pa nikoli poglabljal kaj vse so prednosti tega modela.
Bi pa prosil če se oglasi kdo z kakšnim URL-jem kjer bi na enem mestu na hitro našel odgovore glede tega, saj vem obstaja google vendar si nikoli ne vzamem časa za to.

-
- Znanec
Ja, verjamem da Planetov router lih ni zadnje čudo tehnike ...
Skratka, računalnik, ki ima eMule in uTorrent je zdaj odklopljen z routerja in priklopljen na drugi priklop (drugi dinamični IP). Router je začel normalno delati, ta računalnik pa tudi dela normalno.
Bi rekel, da je res router tisti, ki vse skupi malo blokira, ker ne more spravt vsega skozi. Me pa čudi, ker nimam polno odprte linije na eMuli ali uTorentu, niti ne neki pretirano veliko več povezav. Očitno se je že po teh letih malo naveličal, ker mora tako veliko delati ... kdo ve. Sej zanimivo je tudi to, da ko sem se prijavil z računalnikom (ga prižgal) je linija za neki časa bolj ko ne kar malo zamrznila (občasno sem računalnik tudi ugasnil čeprav dela cel čas). Očitno je bil to res šok za router - večji DL in UP, več povezav ... pa je malo trokiral.
Sej zdej ne vem, a naj sploh menjam router. Pač imam router priklopljen na en dinamičen IP in 1 računalnik (ta z emule in utorrentom) na drug dinamičen IP. Nenazadnje ne potrebujem LAN kot povezav med računalniki, ampak za samo za omogočanje interneta vsem računalnikom ...
Skratka, računalnik, ki ima eMule in uTorrent je zdaj odklopljen z routerja in priklopljen na drugi priklop (drugi dinamični IP). Router je začel normalno delati, ta računalnik pa tudi dela normalno.
Bi rekel, da je res router tisti, ki vse skupi malo blokira, ker ne more spravt vsega skozi. Me pa čudi, ker nimam polno odprte linije na eMuli ali uTorentu, niti ne neki pretirano veliko več povezav. Očitno se je že po teh letih malo naveličal, ker mora tako veliko delati ... kdo ve. Sej zanimivo je tudi to, da ko sem se prijavil z računalnikom (ga prižgal) je linija za neki časa bolj ko ne kar malo zamrznila (občasno sem računalnik tudi ugasnil čeprav dela cel čas). Očitno je bil to res šok za router - večji DL in UP, več povezav ... pa je malo trokiral.
Sej zdej ne vem, a naj sploh menjam router. Pač imam router priklopljen na en dinamičen IP in 1 računalnik (ta z emule in utorrentom) na drug dinamičen IP. Nenazadnje ne potrebujem LAN kot povezav med računalniki, ampak za samo za omogočanje interneta vsem računalnikom ...
To dejansko veliki večini uporabnikov ni treba narest, tako da lahko rečemo, da gre za MIT. Kot si sam rekel, če javlja napako, je treba, ampak to se redkokomu zgodi.Fry napisal/-a:Poleg routerja (Planet routerji se zelo hitro "naveličajo" prevelikega števila povezav), pa obstaja tudi druga možnost.
- Fry
- Legenda
Se strinjam s teboj, vendar pa ......
Še dokler sem bil na SiOlu, sem večinoma delal brez tega patcha.
Potem sem ga enkrat naložil (bolj iz heca kot potrebe) in pozabil nanj.
Nato sem prešel na optiko T-2.
Vse je delovalo več al imanj dobro, do začetka tega leta.
Potem so se začele težave, podobne tem kot so opisane v postih te teme.
Že v sorodni tem sem tedaj skupaj z drugimi omenil te probleme.
Nekdo je opozoril na ta problem s tcpip.sys in dejstvo da je eden od M$ popravkov namestil novejšo verzijo tcpip.sys.
Pogledal sem v Event Viewer in res je bila napaka ID 4226.
Nato sem videl, da je res tcpip.sys novejši kot tisti ki sem ga imel patchanega.
Ker na računalniku nimam sploh e2k ali torent odjemalca, se mi je zdelo vse skupaj čudno (res pa je emule delovala na enem drugem računalniku, vendar pa nisem nič DL).
Zato sem uporabil omenjeni patch in s tem rešil problem.
Moram povedati, da na ADSLju omenjenega problema nisem imel nikoli.
Ker nimam na računalniku e2k in torent odjemalcev, tudi slednji ne morejo biti vzrok.
Zato sklepam, da mora biti nekako povezano s samim delovanjem optike in T-2 omrežja.
Vsaj jaz ne vidim druge razlage.
Kakorkoli omenjeni patch (mit gor ali dol) je rešil problem!
Še dokler sem bil na SiOlu, sem večinoma delal brez tega patcha.
Potem sem ga enkrat naložil (bolj iz heca kot potrebe) in pozabil nanj.
Nato sem prešel na optiko T-2.
Vse je delovalo več al imanj dobro, do začetka tega leta.
Potem so se začele težave, podobne tem kot so opisane v postih te teme.
Že v sorodni tem sem tedaj skupaj z drugimi omenil te probleme.
Nekdo je opozoril na ta problem s tcpip.sys in dejstvo da je eden od M$ popravkov namestil novejšo verzijo tcpip.sys.
Pogledal sem v Event Viewer in res je bila napaka ID 4226.
Nato sem videl, da je res tcpip.sys novejši kot tisti ki sem ga imel patchanega.
Ker na računalniku nimam sploh e2k ali torent odjemalca, se mi je zdelo vse skupaj čudno (res pa je emule delovala na enem drugem računalniku, vendar pa nisem nič DL).
Zato sem uporabil omenjeni patch in s tem rešil problem.
Moram povedati, da na ADSLju omenjenega problema nisem imel nikoli.
Ker nimam na računalniku e2k in torent odjemalcev, tudi slednji ne morejo biti vzrok.
Zato sklepam, da mora biti nekako povezano s samim delovanjem optike in T-2 omrežja.
Vsaj jaz ne vidim druge razlage.
Kakorkoli omenjeni patch (mit gor ali dol) je rešil problem!
- slow_slow
- T-2jevec / Moderator
- Paket: Oranžni DIAMANT HBO
- Kraj: Maribor T-2
- Kontakt:
fry,
meni je na kabelskem internetu od novega leta začelo počasi delat, in ker nisem pogldal winsow sem menjal vse od routerja do modema, testiral na treh računalnikih in nič bolje, dokler ne naložim patcha, sedaj deluje BP,
ne verjamem da je blo to kakorkoli povezano z optiko t-2,
za info imam 5/768 paket
lp
meni je na kabelskem internetu od novega leta začelo počasi delat, in ker nisem pogldal winsow sem menjal vse od routerja do modema, testiral na treh računalnikih in nič bolje, dokler ne naložim patcha, sedaj deluje BP,
ne verjamem da je blo to kakorkoli povezano z optiko t-2,
za info imam 5/768 paket
lp
- Fry
- Legenda
No potem problem ni povezan z ISPjem.
Očitno pa je, da nimajo vsi tega problema.
Očitno pa je, da nimajo vsi tega problema.
Fry napisal/-a:Poleg routerja (Planet routerji se zelo hitro "naveličajo" prevelikega števila povezav), pa obstaja tudi druga možnost.
S tem postom si me rešil problema.Sedaj piči kot mora

- slow_slow
- T-2jevec / Moderator
- Paket: Oranžni DIAMANT HBO
- Kraj: Maribor T-2
- Kontakt:
Če še slučajno komu ne dela dovolj hitro in ima router, naj proba mimo njega, mel sem namreč ravnokar težavo da mi je internet ponovno začel počasi delovat, razlog router je rekel da ne bo več delal, edino kar je delovalo je bil msn, priklopil nov router, deluje kot mora.
lp
lp
Lep pozdrav.
Tudi sam imam težave, ki ste jih opisali zgoraj.
Uporabljam Windows Vista SP1 in te napake 4226 mi ne prikaže pod error ampak pod Warning.
V zadnjem mesecu se jih je v event logu nabralo kar 526.
Ne vem, če je to krivo da mi internet tako počasi dela, saj mi trenutno "obratuje" z 80kbs, moralo bi pa z vsaj 450kbs, ker imam naročen 4MBIT paket.
Kaj menite, je za to težavo kriv za fajl? Moram pa še reči da je internet pred enim mescom deloval normalno in je vse delalo s takšno hitrostjo kot mora, zadnje dni me pa jezi ta nizka hitrost. Poskusil sem že z resetiranji ruterja ter ponastavljanjem mrezne kartice itd, vendar ni nic delovalo.
Tudi sam imam težave, ki ste jih opisali zgoraj.
Uporabljam Windows Vista SP1 in te napake 4226 mi ne prikaže pod error ampak pod Warning.
V zadnjem mesecu se jih je v event logu nabralo kar 526.
Ne vem, če je to krivo da mi internet tako počasi dela, saj mi trenutno "obratuje" z 80kbs, moralo bi pa z vsaj 450kbs, ker imam naročen 4MBIT paket.
Kaj menite, je za to težavo kriv za fajl? Moram pa še reči da je internet pred enim mescom deloval normalno in je vse delalo s takšno hitrostjo kot mora, zadnje dni me pa jezi ta nizka hitrost. Poskusil sem že z resetiranji ruterja ter ponastavljanjem mrezne kartice itd, vendar ni nic delovalo.
Kaj pa XP SP3?Fry napisal/-a:Poleg routerja (Planet routerji se zelo hitro "naveličajo" prevelikega števila povezav), pa obstaja tudi druga možnost.