Pogosti problemi s povezavo

Vse o T-2 internetu
Uporabniški avatar
keeponfireburnin
Novinec
T-2: Že imam
Paket: VDSL 10/2. IP-Tel, IP-TV
Kraj: Idrija

Pogosti problemi s povezavo

Odgovor Napisal/-a keeponfireburnin » 3. Okt 2008 ob 18:29

Se opravičujem že vnaprej če sem katerokoli stvar zgrešil in jo pišem ponovno. Namreč zadnje čase se z mojo povezavo dogajajo dokaj čudne stvari. T-2 uporabljam že približno leto vendar prej podobnih stvari nisem zaznal.

Imam par problemov kot so:
- TV (nekateri programi večino časa kocakajo. Naprimer boomerang je kar pogost pri tej stvari. Mislim da del dneva pri temu nima kakšnega pomena saj je kocakanje prisotno kar večino časa (vsaj kar sem zvedel od brata). Ob tem je tudi nemalo programov, ki so pred tem delovali ter zdaj zaradi neznanega razloga ne delujejo več)
- Internet (Glede DL speeda nimam pripomb saj deluje povsem normalno (dl je 460 na 4/1 liniji kar je za moje pojme dokaj normalno) se pa pojavi problem pri igrah saj je brez problema zaznati občuten packetloss. Od začetka sem si mislil da povezava kaj veliko nima vlipiva na hitboxe vendar je občutek igranja na drugi povezavi totalno drugačen. Me je pa presenetil tudi naslednji podatek:

Slika

Še preden sem vzel tale SS je bilo poslanih paketov 5 000 000 ter prejetih 2 800 000 kar pomeni da nekaj manj kot 50% paketov ki so bili poslani ni prišlo do svojega cilja, vsaj če jest pravilno razumem podobne stvari.

Nekje sem bral nekaj o problemu ki nastane pri slabi vezavi telefonskega kabla zato prilagam sliko da se prepričam o vsem. (Btw oddaljenosti do centrale ne vem natančno vem pa da je centrala nekje v bližini cca. +300m)

Slika

Vse skupaj pišem samo da vidim kje bi napake lahko obstajale preden se obrnem na helpdesk kar bom defenitivno storil.

Hvala ter lep pozdrav, keeponfireburnin
Slika

T2_Delavec
Starešina
Paket: Optika 100/10

Re: Pogosti problemi s povezavo

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 3. Okt 2008 ob 18:40

Takoj prijavi napako na tehnično podporo: 0590-00-002.
Na kratko opiši simptome slabega delovanja. Ostalo mora naš monter narediti!
Optika 100/10

Uporabniški avatar
keeponfireburnin
Novinec

Odgovor Napisal/-a keeponfireburnin » 3. Okt 2008 ob 22:13

hvala za odgovor, posredujem informacije kasneje kaj sem se uspel zmenit če bo potrebno. lp!
Slika

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 4. Okt 2008 ob 10:24

Kaj mora narediti monter Nimda? Če on nima vtičnice si je sam kriv! V temle primeru priporočam da se tamle kjer prideta modra in bela žica montira vtičnica, na UTP kabel pa se stisne RJ11 konektor. Če že mora biti direktno štukano potem pa obvezno vsaj z izolir trakom poviti, ne pa da maha vse po svoje.

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 4. Okt 2008 ob 10:27

Monter mora poštimati inštalacijo, ali pa vsaj opozoriti. Nikakor pa ne sme pustiti stranko takole brez opozorila, posebej, če ima non-UTP flat kabel. Nihče ni govoril o štekarju, tega monterju ni treba (odnosno ne sme) delati. Tule se gre za funkcionalnost, ne za umetniški vtis.
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 4. Okt 2008 ob 10:35

NN na strani www.t-2.net imate napisano da stranka mora zagotoviti telefonsko vtičnico in pa 220V napajanje, na to jih pa noben ne opozarja pred priklopom. Pa verjemi da se vsakogar opozori da je inštalacija zyebana, ker ima vsak drugi zvezdasto vezavo ali pa takole drate skupej vezane (po možnosti štrom kabel) in je to že moč navade.

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 4. Okt 2008 ob 10:37

Ja, opozori se ga. Zdej bo pa moral še enkrat monter do njega in mu poštimati zadevo, magari z direkt UPT kablom. Stvari morajo delati, sicer je brez veze! :namrec:
Optika 100/10

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina

Odgovor Napisal/-a Krypto » 4. Okt 2008 ob 10:41

Hehe, ne živet v iluziji :)
Primer: zračni kabel pride v VVD na tramu (slab spoj že tam), potem do razdelilne na podstrehi (vse rjasto, slabi spoji, različne debeline kablov), navaden dvožilni kabel razpeljan do vseh možnih vtičnic v bajti (kdaj sploh ni vtičnic:)), in potem nej mu da nekdo 20m UTPja ? :)
Btw tole je čist klasična razpeljava ko pride po zraku, tako da ni izjema (mam več slik za dokaz če ne verjameš:))

T2_Delavec
Starešina

Odgovor Napisal/-a T2_Delavec » 4. Okt 2008 ob 10:49

Vem, vem. Saj nisem nikjer rekel, da je delo monterja lahka stvar. Takih primerov je za celo morje. In če sem prav seznanjen, naši monterji take in podobne hokus-pokus napeljave uspešno usposobijo za VDSL, ponekod pa baje delajo tudi čarovnije! :namrec: 8)
Optika 100/10

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Paket: Oranžni optimum BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Odgovor Napisal/-a RobertM » 4. Okt 2008 ob 11:32

In se najlepse je ko so doze teh "zvezdisc" premalane z valitom ali enostavno zagipsane :roll:
Z "zoomerjem" nekako najdes kje je doza in potrkas po zidu in slisis votel zvok-najtezje je razloziti stranki,da bo treba poskodovati "fasado" :nevem:

@ keeponfireburnin: tisti spoj lahko zacasno!!!! malce bolj zavijes skupaj-kombinirane klesce in navijes malo bolj-ne bi skodilo tudi malo oguliti drot in na novo zavit.
Ce pa bi bilo malce izolirano pa sploh ne more skoditi :hudicek:
Ko pa dride monter pa ga OBVEZNO opozori na ta spoj(in morda se kaksnega v hisi),da ne bo iskal "ko blesav"

BDW: Da se mi ne bo kdo zgrazal kaksno instalacijo ima! Ima dokaj kvaliteten kabel-kolikor se vidi gre iz zida klasicna sukana telefonska parica za razvod po hisi in naprej 3 zilni kabel namenjan za telefonijo-kaj je na drugi strani drota se ne vidi,verjetno nadometna vticnica(tu bi lahko malce privil vijake)
V praksi na terenu preveckrat naletis na elektricne drote od 0,75mm^2 do 2,5mm^2 (na debelejsega se nisem naletel :hudicek: )
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Uporabniški avatar
keeponfireburnin
Novinec

Odgovor Napisal/-a keeponfireburnin » 4. Okt 2008 ob 14:02

Ok ravnokar klical na t-2 kjer sva z operaterjem šla skozi probleme. Takoj na začetku mu je bilo jasno da je sinhronizacija dokaj prenizka in jo je nastavil drugače (vsaj kakor sem jaz uspel razumeti vse). Resetiral je povezavo in zaenkrat TV dela brez napake (ne bom trdil 100% saj so bili momenti v preteklosti ko je le ta delal kot mora).

Glede interneta kakšne občutne razlike ni zaznati je pa razmerje v paketih dokaj boljše (poslanih 939 prejetih 874) kar je vsekakor boljše od prej. Spraševal sem ga tudi glede kabla vendar ni omenil nobenega monterja jaz pa tudi nisem hotel težit saj ne vem točno ali je to res njihovo delo al mora za take stvari poskrbeti stanovalec sam. Če moj spomin deluje še kolkor toliko pravilno je tako vezavo pustil za sabo SiOLov tehnik in od takrat tudi jaz nisem dal kaj veliko na tistih par kablov saj so bili za omaro. No naj preidem k stvari, ker monterja zgleda ne bo sem pripravljen to vezavo nekako usposobiti sam vendar brez pomoči pomoje daleč ne bom prišel. Npr. ni mi jasnih pat stvari kot: Svetovali so mi naj navadni telefonski kabel zamenjam s UTPjem ampak ali nima UTP kabel 4 zice za razliko od telefonskega ki ima 2. Me pa še zanima če obstaja kak mini vodič glede tega.

Še enkrat hvala za odgovore ter LP!

p.s: Sem probal še pingati zadevo pa sem naletel na eno stvar ki mi spet ni najbolj razumljiva:
Slika
nazadnje ko sem se lotil pingati je bil minimum okoli 16ms ter maximum okoli 20+.
Slika

gulikoza
Starešina
Paket: 50/50 FTTH

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 4. Okt 2008 ob 15:48

razmerje poslano / prejeto ti ne pove ama čisto nič.
Slika Optika od 30.5.2008

Uporabniški avatar
keeponfireburnin
Novinec

Odgovor Napisal/-a keeponfireburnin » 4. Okt 2008 ob 18:18

No potem je najverjetneje vse OK. Sicer imam še zmeraj neprijeten občutek v igrah ampak bom že, me pa še zmeraj zanima glede tiste vezave če obstaja že kaj napisanega.
Slika

gulikoza
Starešina
Paket: 50/50 FTTH

Odgovor Napisal/-a gulikoza » 4. Okt 2008 ob 18:23

V UTPju so 4 parice, telefon rabi eno. 3 so torej "odveč". Ampak zaradi ponavadi boljše kvalitete in zaščite UTP kablov (razlika v ceni pa je tudi zanemarljiva) se splača telefonski kabel do omarice zamenjati z UTP. S tem zamenjaš največkrat nekaj 10 let star kabel (če je ploščat še toliko slabše), odstraniš morebitne vmesne spoje (če je kabel bil štukan) in zagotoviš da je povezava kar se da direktna (brez vtičnic ali razdelilcev). Tako okrepiš signal in povečaš sinhronizacijo.
Slika Optika od 30.5.2008

shorto
T-2jevec
Paket: Oranžni Diamant HBO
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a shorto » 5. Okt 2008 ob 13:22

Krypto: Saj ni nič narobe če nima vtičnice, UTP z RJ11 konektorjem direktno gor pa gremo naši.

Najbolj zanimivo je da se je keeponfireburnin 600m od centrale, sedaj ko mu je sinhronizacija padla se je dejansko oddaljenost za 60m zmanjšala vendar je sinhronizacija padla za kar 6mbit. Mu bom posredoval kako se prigifta zdaj gor UPT kabel pa bo pomoje vse s5 ok.

Odgovori