Kakovost povezave

Vse o T-2 internetu
3r1k
Novinec
T-2: Že imam
Paket: 4/1

Kakovost povezave

Odgovor Napisal/-a 3r1k » 9. Nov 2009 ob 14:30

V soboto dopoldan sem preizskusil test na http://www.pingtest.com.

1. test:
- neobremenjena povezava (brez kakršnegakoli uploada in downloada) kaže super sliko

Slika

2.test:
- uTorrent-par povezav, samo uploadal, nič downloadal
- downloadal eno daljšo datoteko z Gamespota
- skupna obremenitev dl:150-170 kb/s up:60-70kb/s (merjeno in preverjeno z DU meter) imam pa paket 4/1, torej je bilo še precej rezerve

Slika
Slika

Malo me je resenetilo, da mi kaže tako slabo kakovost v primerjavi z prvim testom. Predvsem me moti, ker je "jitter" (nihanje pinga) tako visoko.

Koliko so zanesljivi takile testi in ali je to normalno, da se ob izvajanju downloada tako poslabša kakovost? Imate drugi tudi tako?

xerces8
Nadebudnež
Paket: T2 NET+MOBIL
Kraj: Maribor

Re: Kakovost povezave

Odgovor Napisal/-a xerces8 » 9. Nov 2009 ob 18:02

> V soboto dopoldan sem preizskusil test na http://www.pingtest.com.
Ne, nisi. ;)

sword
Nadebudnež

Odgovor Napisal/-a sword » 9. Nov 2009 ob 20:22

Zdej kolikor jst vem, je bila sobota 7.11. Če pa ne razbereš ameriškega formata zapisa datuma, pa ne vem :nevem:

Uporabniški avatar
erbi
Navdušenec
Paket: 300M/100M+2*TV+5*telefon
Kraj: Celje
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a erbi » 10. Nov 2009 ob 06:51

Mogoče zato ne, ker pingtest.com ne obstaja. Obstaja pa pingtest.net ....

3r1k
Novinec
Paket: 4/1

Odgovor Napisal/-a 3r1k » 10. Nov 2009 ob 09:05

sorry, www.pingtest.net, prehitro sem tipkal, hvala za opozorilo
kaj pa komentarji na moja vprašanja?

B3du1n
Faca
Paket: Oranžni Diamant

Odgovor Napisal/-a B3du1n » 11. Nov 2009 ob 13:50

T2-ju pomoje ni potrebno skrbeti za pinge navadnih uporabnikov, ki ne placujejo QoS (Quality of Service). Se pa pomoje trudijo da bi vsem ugodili, v kolikor pa placujes QoS pa imas pravico zahtevati da samo tebi uredijo routanje naslovov. LP
Slika

weidah
Nadebudnež

Odgovor Napisal/-a weidah » 11. Nov 2009 ob 14:36

Pa kakšen plačljiv QoS spet? QoS ti seb doma naštimaš, da si lepo reguliraš linijo in ti vse dela lepo, tud če maš ne vem kok kompov pa vsi downloadajo prek torrentov pa še uploadajo, da lahko še vedno igraš z normalnim pingom. Qos pač naštimaš, da ti v primeru, da se ti na enem kompu al pa na portu neki začne dogajat, recimo portu 80 začneš mal brskat po netu, ti bo potem omejil en drug port al pa cel komp (kokr nastaviš) na glih tok, da bo tam malce bolj počasi šlo in ti boš lahko surfal brez da bi opazil razliko. Da bi pa t-2 za kšno ceno v Rusijo vezal čez Madžarsko namesto čez Nemčijo recimo se mi zdi pa zelo malo verjetno.

So pa druge možnosti okol tega, recimo bi lahko en na amisu postavu proxy, ti se z enim tunnelerjem gor povežeš in dejansko njegov net uporablaš in maš bolši ping.
Slika

B3du1n
Faca

Odgovor Napisal/-a B3du1n » 11. Nov 2009 ob 15:08

@weidah

Ko bos razumel kaj je QoS bos vedel o cem je govora. Kaj ti rabi QoS doma ce ti pa ze ISP ne daje QoS, hehe. LP
Slika

weidah
Nadebudnež

Odgovor Napisal/-a weidah » 11. Nov 2009 ob 15:58

Po mojem bi lahko to rekli zate. To kar ti govoriš mislim, da je SLA, oz bi prej pod to spadal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quality_of_service

Oz ti bom dal prvi odstavek kar sem.

In the field of computer networking and other packet-switched telecommunication networks, the traffic engineering term quality of service (QoS) refers to resource reservation control mechanisms rather than the achieved service quality. Quality of service is the ability to provide different priority to different applications, users, or data flows, or to guarantee a certain level of performance to a data flow. For example, a required bit rate, delay, jitter, packet dropping probability and/or bit error rate may be guaranteed. Quality of service guarantees are important if the network capacity is insufficient, especially for real-time streaming multimedia applications such as voice over IP, online games and IP-TV, since these often require fixed bit rate and are delay sensitive, and in networks where the capacity is a limited resource, for example in cellular data communication. In the absence of network congestion, QoS mechanisms are not required.
Slika

sword
Nadebudnež

Odgovor Napisal/-a sword » 11. Nov 2009 ob 17:20

Se strinjam z weidah ... QoS se zagotavlja ponavadi znotraj "lokalnega" omrežja, glede na to, kaj podjetja smatra za prioriteten promet. To se dela z nastavitvami na samih routerjih, ne pa z nekim plačevanjem dodatne storitve. S tem se lahko da prioriteto npr. transakcijsskemu tipu prometa nad web browsingom in podobno. Za IP telefonijo in video streaming je bržkone obvezen, saj bi drgač storitev bila neuporabna. Torej ja, do neke mere mora ISP izvajat QoS - za IP telefonijo in IP televizijo - sicer dobiš kockice na TV in popačen zvok v slušalki. Ne verjamem pa, da bi ISP razvrščal druge tipe prometa, kar je bistvo QoS. Ti imaš na voljo nek bandwidth in od tebe je odvisno, čemu boš dal prioriteto.

B3du1n
Faca

Odgovor Napisal/-a B3du1n » 11. Nov 2009 ob 19:58

Se nekaj za v razmislek, ce imas piramidni sistem in ti tisti zgoraj na samem vrhu spusti dolocen tok, ki pa ni idealen, se moras ti prilagajati tistemu toku...Tako da vse kar je spodaj dobi tisto kar ti navisji ponudi (v nasem primeru T2 in njihovo routanje)...Tako da ce hoces boljse routanje bos to tudi ustrezno placal, za te cene, ki jih placujemo navadni uporabniki pac dobimo taksno routanje, tisti, ki pa potrebujejo boljse routanje (raznorazne firme) pa tudi to ustrezno vec placajo...Danasnji dan ce hoces kakovost bos pac placal vec zanjo... Upam da bo sedaj razumel :)
Slika

weidah
Nadebudnež

Odgovor Napisal/-a weidah » 11. Nov 2009 ob 20:39

V tem primeru, ki si ga ti dal. Oziroma sploh ni primer ampak je dejansko tako, le da ni piramida ampak je mreža. Routing je pa vedno isti, nima veze kok ti plačuješ T-2. Vedno gre od tebe direktno do centrale, ki je tebi najbližja oz na katero si povezan, nato do naslednje centrale, ki je povezana s tujino in na koncu na prvo tujo centralo (telia recimo) nad katero T-2 nima nobenega vpliva razen tega, da jim reče, če kaj ne dela, potem pa pač še nadaljuje pot naprej. Vmes je lahko še kakšna centrala, zdaj ne vem če je povsod tako, lahko je kje še kakšna vmes. Ampak ne moreš ti zdej pridt pa plačat T-2, pa ti bojo kej drgač spelal routing zate. Sicer pa zakaj bi to delal? Itak ma T-2 čist lepo svoj routing pošlihtan, za tuj routing so si pa pač izbrali drugega ponudnika, ki ma pa svojega. Če je pa tist njihov routing slab nimaš pa kaj narest. T-2 ma 1 glavno in backup povezavo s tujino, če se ne motim. Nima še 5 različnih za podjetja. Sicer pa spet, kaj bi jim to prineslo, imajo telio in to je to. Če pa misliš da je T-2jevo omrežje tako zasedeno, da štimajo prioritete in imajo kakšen svoj QoS kjer rečejo tole podjetje, k nam več plačuje ma pa prioriteto nad temle k samo CS igra se pa motiš.

EDIT:
Mal sem se ponavljal vmes, pardon za to, se mi ni dal popravt pol :P
Slika

B3du1n
Faca

Odgovor Napisal/-a B3du1n » 11. Nov 2009 ob 20:49

Kaj so pa centrale drugega kot routerji, ki jih nadzorujejo pri T2. No pa se nekaj v razmislek, zakaj podjetje placujejo visje cene in ne toliko kot mi navadni smrtniki...Ce se za QoS nisi slisal potem vam (upam da si obiskoval racunalnisko solo) niso tega razlozili, hehe. In seveda ce sm js pripravljen placati t2 1000€ za linijo potem sem pred tistimi, ki placujejo po 30€ na mesec ane :). Najbolje pa da ti to nekdo od T2 razlozi, samo ne vrjamem da ti bodo to sli razlagat. LP
Slika

weidah
Nadebudnež

Odgovor Napisal/-a weidah » 11. Nov 2009 ob 21:02

Kaj so pa centrale drugega kot routerji, ki jih nadzorujejo pri T2.
Kaj ma to veze s čimerkoli?
Ce se za QoS nisi slisal potem vam (upam da si obiskoval racunalnisko solo) niso tega razlozili, hehe.
Sem ti že opisal in dal link kaj je to.
In seveda ce sm js pripravljen placati t2 1000€ za linijo potem sem pred tistimi, ki placujejo po 30€ na mesec ane :).
Ne nisi. Za 1000€ boš dobil 1Gbs to je pa tudi vse. Dobil boš, če imaš podjetje, kvečem več IPjev, switch z gigabitnimi porti (tudi če nisi v tem primeru) in še nekaj malenkosti mogoče, ki se jih iz glave ne spomnim. Dejanska kvaliteta bo povsem ista kakor tisti, ki plačuje 30€ na mesec, le da bo podjetje imelo bistveno višjo hitrost. Z višjo hitrostjo ni pa nič boljši ping. Oz ČISTO identično bo tistemu ki plačuje 30€, le da bo fajl hitrej prenešen al pa da bo lahko hostal večim clientom hkrati. Dodajam še, da v tem primeru govorimo tako da imata oba tisti z 1000€ povezavo in 30€ povezavo optiko. Glede na to, da pri t-2 ni paketa za 30€ optični internet.
Najbolje pa da ti to nekdo od T2 razlozi, samo ne vrjamem da ti bodo to sli razlagat.
Mi bo vsak rekel da imam prav.
Slika

B3du1n
Faca

Odgovor Napisal/-a B3du1n » 11. Nov 2009 ob 21:16

Bos ze prisel do spoznanja kako in kej, hehe.
Slika

Odgovori