Oranžni Diamant za več strank

Vse o T-2 internetu

Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a serafko » 6. apr 2018 ob 10:06

V hiši nas je več strank, sama žlahta. Pravijo, da je to raztrgana plahta, ampak pri nas imamo kar nekaj sistemov deljenih in funkcionira brez težav.
Imeli bi T2 optiko (Oranžni diamant HBO) s šestimi TV vmesniki. Na stopnišču imamo omarico, v katero je napeljana cev od zunanje T2 omarice, in kamor bi pripeljali FTTH. Od te stopniščne omarice, kjer bi bil T2 modem/router, so napeljane cevi v vsako enoto, kjer bi bili routerji od 1 do 4. Vsak bi imel svoj Wi-Fi za prenosnike, telefone.... Ali je konfiguracija, kot smo si jo zamislili možna, in če je, kako bi bilo potrebno nastaviti vse routerje?
Hvala za pojasnila.
Priponke
Zajeta slika.JPG
serafko
Začetnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 6. apr 2018 ob 07:46
T-2: Še nimam

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a atepej » 6. apr 2018 ob 10:20

Kratko rečeno NE.
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 2989
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a OmegaBlue » 6. apr 2018 ob 11:24

Seveda je možno.

Najbolj osnovna približno delujoča konfiguracija bi bila centralni router kjer boš urejal promet, router za vsako enoto posebej ni smiselen ali praktičen. Vzami nekaj konkretnega za 500/100.
Managed switch za telefonsko/tv/internet mrežo saj boš mogel potegnit vse to v ločene vlane za najbolj enstavno konfiguracijo pri končni točki. Seveda za telefone boš rabil SIP telefon, PSTN preko pretvornika tukaj ni v igri.

Iz T-2 router vzameš SFP, vržeš inboxa v shrambo/klet/kanto in ga vstaviš neposredno v router. Routerju narediš bridge vlan za telefonijo in televizijo, in enega za internet. Če ne želiš komunikacije med enotami narediš primerno ločitev v svoje subnete in prepoveš routing med njimi.

Tko za začetek. Boš pa rabil nekoga ki ve kaj počne za tole :D
Uporabniški avatar
OmegaBlue
Navdušenec
 
Prispevkov: 611
Pridružen: 4. sep 2009 ob 09:41
T-2: Že imam
Paket: 20/2

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a serafko » 6. apr 2018 ob 11:35

Hvala za odgovor.

Ali mi lahko tole poveš bolj preprosto:
Iz T-2 router vzameš SFP, vržeš inboxa v shrambo/klet/kanto in ga vstaviš neposredno v router. Routerju narediš bridge vlan za telefonijo in televizijo, in enega za internet.
Ni mi namreč jasno kaj naj bi pomenilo.
serafko
Začetnik
 
Prispevkov: 2
Pridružen: 6. apr 2018 ob 07:46
T-2: Še nimam

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a atepej » 6. apr 2018 ob 11:52

OmegaBlue če mu router os leži potem ni problema.
Slika
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
 
Prispevkov: 2989
Pridružen: 8. jan 2013 ob 17:04
Kraj: Ravne na Koroškem
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a rossi » 6. apr 2018 ob 13:40

serafko Napisal/-a:Hvala za odgovor.

Ali mi lahko tole poveš bolj preprosto:
Iz T-2 router vzameš SFP, vržeš inboxa v shrambo/klet/kanto in ga vstaviš neposredno v router. Routerju narediš bridge vlan za telefonijo in televizijo, in enega za internet.
Ni mi namreč jasno kaj naj bi pomenilo.


Če ti tole ni čisto jasno kaj naj bi pomenilo... potem ti "načrt" od OmegaBlue odsvetujem... oz. najdi nekoga, ki mu je jasno kaj ti je hotel OmegaBlue povedat :pivo:
rossi
Navdušenec
 
Prispevkov: 663
Pridružen: 16. dec 2007 ob 19:27
Kraj: Litija
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO FTTH BRO

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a mikrohard » 6. apr 2018 ob 13:43

Če boš na BRO-ju s HLS-jem, potem je taka postavitev "piece of cake" (zato, ker STB-ji za HLS delujejo tudi za NAT-om). Če boš pa na T-2 omrežju (ali BRO-ju z multicastom), potem boš pa za tako konfiguracijo potreboval kar nekaj omrežnega znanja, da si boš pravilno skonfiguriral tole. Je pa seveda možno.

PS: Glede na to, da govoriš o T-2 omarici, pozabi BRO opcijo.
Zadnjič spremenil mikrohard, dne 6. apr 2018 ob 13:45, skupaj popravljeno 1 krat.
mikrohard
Legenda
 
Prispevkov: 1184
Pridružen: 1. feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a slow_slow » 6. apr 2018 ob 13:44

Najbolje bi bilo, da prvo preveri točno tole ja ali bo BRO ali direkt od T-2 FTTH.
Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
 
Prispevkov: 4760
Pridružen: 19. jul 2007 ob 13:19
Kraj: Maribor T-2
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a Skorc » 6. apr 2018 ob 13:57

Pa dobro, saj ni potrebe po taki mističnosti. Saj se da razložiti tudi preprosto, za nepoznavalce. Torej zelo poenostavljeno:
SFP je optični priključek (modul), ki bi ga odklopil iz Innoboxa ter ga priklopil v lasten router (pogoj, da imaš take sorte router z SFP režo). Innobox shrani - imaš ga namreč na reversu od T-2. Vlan pomeni Virtual lan (navidezno lokalno omrežje). Konfiguracijo routerja dejansko prepustiš strokovnjaku s katerim se tudi posvetuješ o ožičenju (število in tip kablov, vtičnice, razvodni panel in podobno).
Lep pozdrav,
Škorc

Slika
Skorc
Legenda
 
Prispevkov: 1205
Pridružen: 21. jul 2006 ob 11:12
Kraj: Pince
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a MrTwelveTrees » 6. apr 2018 ob 14:54

Vsi bi nekaj komplicirali ?

Glede na to da ima T2 omarico je optika od t2, in glede na to da T2 ne daje več Gigabitnih switchov daje innboxa.

Se pravi daš innboxa v klet, pač bo wifi in pstn iz njega neuporaben.

Innbox bo dobil 1 Ip, zraven pa lahko dobiš še 2x dinamičnega in 1x statičnega. ( tehnik nastavi vseh 5 lan izhodov - enega za net in 4 v bridge)

In spelješ Utpeje, za najbližje stanovanje 2 utpja (na katerem je net na drugem tv)
pol pa še 3 utpje v vsako stanovanje, in daš en switch pred routerja na katerega priklopis tvje in še 1x ločen pstn vmesnik za telefon)

1 stanovanje bo dobilo statični ip, da druga pa dinamični.

In to je najbolj enostavna rešitev, če se ne spoznaš kaj več na te zadeve.

Rabiš pa nabavit potem še 3 lastne gigabit routerje, ker ti jih t2 ne bo dal....
"Zakaj držiš kuro za vrat?"
"Ker v kuharski knjigi piše, da kokoš pol ure zmerno dušimo."
MrTwelveTrees
Moderator
 
Prispevkov: 6326
Pridružen: 1. mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a nathanhund » 7. apr 2018 ob 10:10

MrTwelveTrees :pivo: tak se razloži, ne pa vse v nekih šifrah :plosk:
LP Robert
Uporabniški avatar
nathanhund
Guru
 
Prispevkov: 823
Pridružen: 4. dec 2007 ob 14:34
Kraj: Poljčane
T-2: Že imam
Paket: oranžni optimum+1sdtv+čz+1mob

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a mikrohard » 7. apr 2018 ob 10:56

Če praviš, da lahko dobiš 4 public IP-je... potem ok. Nisem vedel, da je T-2 še tako radodaren z IP-ji. Sicer pa VLAN-i in podobno niso nobene šifre. Je vse javno dostopno in razloženo na internetu. Jaz osebno raje kompliciram in naredim "proper"... kot pa da se zanašam na pravilno skonfiguriranega Innboxa in upam, da mi bo T-2 res dovolil uporabo štirih javnih IP-jev.
mikrohard
Legenda
 
Prispevkov: 1184
Pridružen: 1. feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a MrTwelveTrees » 7. apr 2018 ob 11:08

Glede ipje je tako,
enega dobi innbox
dva lahko dobiš preko dinamike
in enega še če zaprosiš za statični ip.
"Zakaj držiš kuro za vrat?"
"Ker v kuharski knjigi piše, da kokoš pol ure zmerno dušimo."
MrTwelveTrees
Moderator
 
Prispevkov: 6326
Pridružen: 1. mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a raceboy » 7. apr 2018 ob 13:39

...je pa res, da je fajn, da nastavi to nekdo, ki se mal bolj spozna. jaz imam direktno linijo v mikrotika. inbox sem dal proc. poberem internet. vlan od iptv in telefon z nekim t2 telefonskim vmesnikom. mikrotik ima z novim routeros dodano funkcijo igmp snooping, tako, da multicast ne poplavlja vseh stbjev ampak samo kar vsak rabi. je pa re, da rabis mal bolj zmogljiv gateway za recimo 500/100.

Sent from my Moto G (5) Plus using Tapatalk
raceboy
Faca
 
Prispevkov: 124
Pridružen: 23. okt 2013 ob 18:43
T-2: Že imam
Paket: T3 Tera (Optika)

Re: Oranžni Diamant za več strank

OdgovorNapisal/-a MrTwelveTrees » 7. apr 2018 ob 20:19

Jaz pa mikrotika ne maram, ker se izgubiš med nastavitvami, je ubiquiti veliko boljši pri nastavitvah.
"Zakaj držiš kuro za vrat?"
"Ker v kuharski knjigi piše, da kokoš pol ure zmerno dušimo."
MrTwelveTrees
Moderator
 
Prispevkov: 6326
Pridružen: 1. mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Naslednji

Vrni se na Internet

Kdo je online

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov registriranih in 3 gostov