Optika - priklop

Vse o FTTH in Gratelu
Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 11. Jan 2020 ob 23:11

Torej v poslovnem prostoru smo narocili t-2 optiko.

Prisla sta tehnika in rekla, da bi prevrtala tla, da pridejo v garazo in nato do omarce.

Ampak ideja, da se vrta skoz tla mi je izredno cudna. Ali je to praksa oz tehnika samo isceta najhitrejso pot, da nardita svoje (podizvajalci verjetn)?

Ce je ze praksa vrtat skoz tla (izredno debelo plato), ali tudi zadeve ornk zatesnijo?

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 848
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 12. Jan 2020 ob 09:16

Nekje je treba prit do omarice (razen če imaš boljši predlog, kako naj kabel speljeta do omarice?), načeloma zasilikonirajo oz. zakitajo.
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Uporabniški avatar
RobertM
Moderator
Prispevkov: 2272
Pridružen: 24. Dec 2006 ob 13:51
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant BRO FTTH
Kraj: Okolica Tolmina

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a RobertM » 12. Jan 2020 ob 09:30

Velikokrat sem tako pot ponudil svojim strankam.
Večina hiš je imela telefonski priključek na hodniku med vhodom in kuhinjo - vleci potem kable do TV, ...
Če pa "vozlišče" preseliš k TVju pa prevrtaš luknjo v garažo, klet in se igraš dalje ;-)
L.P.Robert
Pred zagonom jezika vklopi možgane !

Slika
Slika

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 12. Jan 2020 ob 10:18

Meni se to slisi malo nenavadno. Ampak ce ne to nekaj, kar se pocne na dnevni bazi, potrm ok.

Sicer tvja ni, ampak izpostavila sta, da ne moreta po enaki poti kot bakreni kabel, ker bi rabila dovoljenja stanovalcev, da delata v hodniku bloka.

Upam, da se monterja zavedata, da je to izredno debela zelezo-beton plata

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7484
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 12. Jan 2020 ob 21:16

Sej lahko tudi sam napelješ kabel kjer želiš, zmeni se da ti pustijo kabel ga sam napelješ (sam vrtaš) delaš kar hočeš, in potem prideta ona dva ki sta bila ta čas lepo na malici ko si ti delal. :blbl:
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
Krypto
Starešina
Prispevkov: 1647
Pridružen: 9. Sep 2006 ob 12:07
T-2: Že imam

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Krypto » 20. Jan 2020 ob 17:49

Ce je obstoječa pot dostopna se jo brez problema uporabi, samo več časa terja in dobro je da to nekdo že predhodno malo pogleda ki pozna objekt. V primeru nepoznavanja objekta se ponavadi išče najbolj optimalna pot.
Drugače je standardna debelina AB plošče 12-16cm tko da dvomim da imate ne vem kakšna tla:), pa tudi če je izredno debela plošča tja do enega metra nebi smelo biti nobenega problema zvrtat.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7484
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 20. Jan 2020 ob 18:28

"Ce je obstoječa pot dostopna se jo brez problema uporabi, samo več časa terja in dobro je da to nekdo že predhodno malo pogleda ki pozna objekt. V primeru nepoznavanja objekta se ponavadi išče najbolj optimalna pot."


V VEČINI primerov je ta druga opcija.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 21. Jan 2020 ob 08:29

Na koncu smo se odločili, da vrtanja skozi tla ne bomo pustili (tudi hišnik je izrazil dvom). Gre za blok, ki ima dvonastropno podzemno garažo. Plata spodaj je veliko debelejša od 16cm...

Možnost je, da se gre po obstoječ poti, vendar tehnika T-2 nista bila zainteresirana za to. Podala sta tisoč in en izgovor. Tako da smo se "udali" in pustili Telekom VDSL2.

Eden od razlogov je, da če bi želel napeljavi skozi hodnik, bi potrebovali soglasja stanovalcev.
Drugi pa da skozi obstoječe cevi, kjer je trenutno Telekom bakrena parica ne smejo (možno). Vendar lastnik cevi ni Telekom, ampak stanovalci (ker so bile cevi za inštalacijo že predvidene).

Ampak ker se nam ne da prerekat, smo samo stornirali naročilo. Bomo počakali, da se Telekom loti napeljave optike še za poslovne subjekte v isti zgradbi.

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 848
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 21. Jan 2020 ob 09:31

Potem pa sam napelji kabel skozi cevi kjer poteka telekom bakrena parica... pomoje bo kar težka...

Po drugi strani pa zgleda ne želiš/potrebuješ optike tako nujno :)
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 21. Jan 2020 ob 10:40

nujno ni, je pa dobrodošlo.

Bakreni kabel od Telekoma pride po rebrastih ceveh. Hišnik je povedal, da je to last stanovalcev in ne Telekoma. Iz tega sem sklepal, da nebi smelo bit težav. Ampak je kar je.

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7484
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 21. Jan 2020 ob 12:09

Tole berem .... ah sej je vseeno, ni volje, pač tako je, je*i ga, kaj čmo, nimam kej.... :suicide:
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

Uporabniški avatar
slow_slow
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 5071
Pridružen: 19. Jul 2007 ob 13:19
T-2: Že imam
Paket: Oranžni DIAMANT HBO
Kraj: Maribor T-2
Kontakt:

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a slow_slow » 21. Jan 2020 ob 12:20

hja rebraste cevi so mogoče služnostna pravica Telekoma in je to mogoče problem.

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 21. Jan 2020 ob 12:27

Prvič. Ob naročilu smo dodali komentar, da ne želimo vrtanja skoz tla, ampak naj pride po približno isti poti kot baker.
Sicer tašče niti ni tolko motilo, da se vrta skoz tla (kakor sta monterja vztrajala), ampak je hišnik izrazil velik dvom, da bo vse ok. Načrtov zgradbe niso niti pogledal.

Vse skupaj nam je delovalo preveč "po liniji najmanjšga odpora", brez volje do iskanja boljše rešitve. In to je razlog, da bomo na optiko raje še nekoliko počakali, magari dokler se Telekom ne spomni uredit še za poslovne subjekte (fizične že imajo, omarca je že v kleti).

Uporabniški avatar
madpanter
Starešina
Prispevkov: 3227
Pridružen: 5. Apr 2006 ob 10:02
T-2: Že imam
Paket: T4
Kraj: Ljubljana

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a madpanter » 21. Jan 2020 ob 12:30

Interne inštalacije so last stanovalcev (skupna lastnina) telekom je lastnik samo kabla ki pride do njihove glavne omarice, tudi kabli od omarice do stanovanja so lastniška od posameznega lastnika saj jih je potegnil izvajalec elektro in TK inštalacij ob gradnji. Redko kdaj je GVO to delal ob gradnji. Tako da jaz ne vidim nobenega pravnega zapleta pri uporabi teh cevi. Pač probaj sam porivat foršpan pa boš videl kje prideš ven. V neki skupni komunikacijski omari boš sigurno prišel ven. Jasno pa je da se tehniku ni dalo zajebavat cel dan da odkrije kam se pride po ceveh...

p.s.

Telekom tudi načeloma išče najenostavnejšo pot... tko da ne preveč pričakovat sploh če je komplicirana stavba...
Slika
Prodam UMTS router WRT54G3G + anteno P54 + ustrezno Globetrotter kartico, info ZS

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Optika - priklop

Odgovor Napisal/-a Veron » 21. Jan 2020 ob 12:47

Upanje umre zadnje :)

Nekako sem upal, da imajo izvajalci TK del dostop do načrtov, kako poteka trenutna inštalacija. Dejansko bi tudi plačal dodatno nekomu, ki bi to raziskal in potegnil optiko, čez obstoječe cevi. Ampak kot kaže, nihče ni pripravljen to storit.

Ker "meni" (tašči) je ceneje plačat nekoga, da se potrudi po isti poti napeljat optiko, kakor prilagajat celotno inštalacijo novemu "viru", kjer pride modem. Plus s tem se vsaj za 1 dan zapre delavnica, kar pa je pri dejavnosti, ki jo ima, problem (ponedeljek-petek). Delovnih monterjev je pa tudi ponedeljek-petek.

In tako pridemo do situacijo v kateri smo sedaj.

Odgovori