Lastna oprema na optiki

Vse o T-2 internetu
Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3277
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a atepej » 28. Jun 2014 ob 11:52

Ko smo že pri elektro distributerju: Ob priklopu tudi dobiš njihov elektro števec a ne?

PS: Kontaktiraj svojega elektro distributerja če lahko vgradiš svojega (eno yx podjetje) in prilepi odgovor v to temo, ker me res zanima odziv.
Slika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1275
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a Skorc » 28. Jun 2014 ob 12:27

starfotr napisal/-a:
Skorc napisal/-a:@starfotr: Ja, a ni to samo po sebi razumljivo, da tehnična ekipa na T-2 ne more, ne upravljati in ne garantirati, da bo vse delalo na X opremi pri Y stranki. Hkrati je razumljivo, da bo tehnična ekipa T-2 v sodelovanju s stranko Y poskušala vzpostaviti začetno stanje.
To je isto, kot bi meni elektro podjetje dalo v najem mikser. Meni elektro podjetje zagotavlja določeno kakovost dobavljene elektrike, ne briga jih, kakšen mikser imam.

Tukaj pa ti ISP da opremo, za katero moraš plačevati najemnimo, čeprav je ne uporabljaš, hkrati te pa omejuje; nimaš dostopa do opreme, ne moreš priklopiti poljubnega STBja ali pa IP telefona... Kako bi bilo, če bi elektro podjetje vsem prisilno dalo enake mikserje in ne bi smel oziroma mogel uporabljati drugih?

Potem ti pa še reče, da dvignejo roke in ne zagotavljajo delovanja. Čemu? ISP je plačan, da zadeve delajo. Če ne delajo in je njihova krivda, morajo dati dobropis, ne glede na opremo. Saj ko je enkrat nastavljeno, mora delat. Ali stalno spreminjate nastavitve (=si načrtno delate delo), da opravičite svojo zaposlitev v firmi.

To je zato, ker nimajo minimalnih standardov o zagotavljanju storitev. Pri elektriki se točno ve, koliko lahko odstopajo parametri, tukaj pa je vse megleno in zapakirano v pakete "do" in potem se j... brez lubrikanta.
Uuuuuuuuuuups .... tukaj si ga pa orng biksnil. Odjemalci smo le naročeni na servis (servise) ... internet, televizijo, telefonijo ... Skratka ponudnik servisa (T-2) zagotavlja nemoteno delovanje na njihovi opremi, katero imamo na reverzju in ne plačujemo nobene najemnine! Ob morebitni okvari opreme jo ponudnik zamenja z novo, nadomestno.
Primer, ki ga ti navajaš, pa bi lahko bila analogija z recimo najemom neosvetljenega optičnega vlakna ali v skrajni sili zakup povezave kapacitete X/Y do nekega ISP. V tem primeru pa dejansko ponudniku eno figo mar kaj boš gor obesil.
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

starfotr
Nadebudnež
Prispevkov: 498
Pridružen: 7. Sep 2010 ob 14:28
T-2: Še nimam
Kraj: Vrhnika

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a starfotr » 28. Jun 2014 ob 19:31

Ok, števec od elektrike je res njihov, mikser je pa moj!

Se pravi, modem je ISPjev, zakaj ne morem priklopiti svojega telefona nanj? Zakaj ne morem imeti svojega STBja? Zakaj ne dobim podatkov za zakupljene storitve (SIP podatki, IPji od TVja, dostop do posnetkov časovnega zamika...) vse to lahko delam samo preko njihove opreme.

skorc, seveda ni najemnine, oni tebi to zastonj dajo, ker imaš plave oči. Ne vem, kje si videl, da je kaj zastonj na tem svetu. Najemnina je v ceni storitve.

In ja, se strinjam s tabo, ponudniku mora bili malo mar, kaj je gor obešeno. Če se gremo v detajle, bi prenesen bit moram enak prenesenem bitu, pa ni. Primer: SMS je velik nekaj bajtov, stane pa celo premoženje v primerjavi s prenosom podatkov. Da ne omenjam favoriziranja določenih storitev, recimo z brezplačnim prenosom podatkov itd. To ni nevtralnost interneta.
Če se ti zdijo moje trditve napačne ali meniš drugače, si vzemi čas in pod njimi napiši, kar se tebi zdi prav.

Uporabniški avatar
OmegaBlue
Navdušenec
Prispevkov: 613
Pridružen: 4. Sep 2009 ob 09:41
T-2: Že imam
Paket: 20/2

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a OmegaBlue » 28. Jun 2014 ob 21:29

Najbolje, da ti dajo še dostop do switchev pa border routerjev, da si boš še sam malo parametre nastavljal pa hitrost preklapljal ne?

Lej to ni neko vaško omrežje ali tvoja domača mrežica z dvema PC in enim crappy switchem.

Oprema, ki se jo montira in priklaplja v omrežje je testirana za kompatibilnost in integrirana v nadzorni in provisioning sistem. To zagotovi stabilno delovanje in v primeru odpovedi predvidljivo obnašanje in lažjo odpravo napak.

Svoj telefon kamot priklopiš na modem.. samo zakupi lepo trunk in dobiš vse SIP podatke za povezavo. Zanesljivost delovanja je seveda potem tvoj problem.
Zakaj ne moreš imet svojega STB? Ker ponujajo svoje storitve preko škatlic za katere vedo da to lahko opravljajo. API ki ga za to uporabljajo ni ravno informacija javnega značaja. Če imaš znanje za razvoj svojega STB te trenutno nič ne ovira da to že sedaj narediš. Dostop do VOD ali TS datotek/streamov pa pozabi.

Če bi rad imel vse to kar bi ti rad imel je edina možnost da štartaš svoj ISP, nihče pri svoji pravi pameti ti tega ne bo dal. (razen mogoče SIP podatkov, to bi šlo).
Zadnjič spremenil OmegaBlue, dne 29. Jun 2014 ob 12:35, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3277
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a atepej » 28. Jun 2014 ob 22:20

Lahko si zrihta svoj stb (se bo naložilo t-2 vmesnik gor - sam na v primeru hw težav na pomoč lahko pozabi) sam morajo bit naslednji modeli:
- Amino: 110, 130 in 130m
- Motorola: 1510, 1910-9, 1920 in 1003
Slika

Skorc
Legenda
Prispevkov: 1275
Pridružen: 21. Jul 2006 ob 11:12
T-2: Že imam
Paket: Malo mešano
Kraj: Pince

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a Skorc » 29. Jun 2014 ob 06:12

@starfotr: Saj ni nič narobe, če si "zaplaval". Si pač v navalu jeze, tečnobe, .... česar koli ... zapisal nekaj, kar ne pije vode. Kot sem zgoraj omenil, smo odjemalci storitev (internet, IP TV, IP telefonija, ...) preko opreme, ki je v lasti in v domeni upravljanja družbe T-2. Valjda, da iz naslova naročnine pokrivamo tudi "obrabnino" strojne opreme. Pika, stop.
Lahko pa najameš "linijo" in na svojem LAN-u obesiš lastno opremo in z njo počneš kar te je volja. Primer: Postaviš si lastno IP telefonsko centralo in morje IP telefonov.

A je tako komplicirano zaznati razliko med prvo in drugo različico (pristopom)?
Lep pozdrav,
Škorc

Slika

Uporabniški avatar
Malkec
T-2jevec / Moderator
Prispevkov: 3073
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:24
T-2: Že imam
Paket: T4 TERA 100/20 FTTH
Kraj: Maribor

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a Malkec » 29. Jun 2014 ob 10:20

Bravo OmegaBlue, odličen odgovor. Nekateri pač mislijo da take stvari delujejo na a je to način, ampak žal ne.

Uporabniški avatar
gigabit
Faca
Prispevkov: 102
Pridružen: 28. Dec 2011 ob 19:06
T-2: Že imam
Paket: T4

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a gigabit » 6. Jul 2014 ob 09:09

namesto USB si lahko vtakneš v PC nekaj takega :)
http://www.amazon.co.uk/Allied-Telesis- ... B003H0O7NQ

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7004
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 6. Jul 2014 ob 16:38

ja samo v 90% naročniki nimajo samo enega računalnika "na kabel"
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

blodnje
Novinec
Prispevkov: 16
Pridružen: 28. Jun 2013 ob 13:44
T-2: Že imam
Paket: T1

Re: Lastna oprema na optiki

Odgovor Napisal/-a blodnje » 7. Jul 2014 ob 13:57

gigabit napisal/-a:namesto USB si lahko vtakneš v PC nekaj takega :)
http://www.amazon.co.uk/Allied-Telesis- ... B003H0O7NQ
Ta karta stane kar 400+ USD (prva cena ki sem jo našel)... in je kot kaže namenjena za lokalno optično mrežo. V tem konkretnem primeru ne bi bila nič hitrejša od cenene Dealextreme USB različice. Pipca je le 10Mbit. Ta oprema bo skoraj sigurno zdržala vsaj do 100Mbit ... da bo delalo, ko bo 100Mbit minimum :mrgreen:

Vtikal bom v ARM router.

Odgovori