Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Vse o T-2 internetu
matjazv
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Optika Internet 100\10

Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 22. Feb 2020 ob 13:43

Zdravo,

trenutno sem na Telekomovi optiki, želim pa preiti na T-2, pravtako na optiko.

Trenutno je moja konfiguracija takšna, da imam do stanovanja (oz. kar do svojega routerja) pripeljana dva optična kabla (eden ima moder konektor, drugi pa zelenega). Zelen optični kabel ni priklopljen nikamor, moder pa je v moj router (Mikrotik) v katerega sem vtaknil SFP modul iz routerja (modema), ki sem ga dobil s strani Telekoma (Innbox). Se pravi, imam optični kabel direktno v moj router in tam vzpostavim PPPoE povezavo in potem naprej z UTP kabli do računalnika in televizorja (nastavil sem VLAN omrežja, tagging itd.). Od sedaj naprej bom uporabljal zgolj internet, tako da VLAN omrežij zaradi televizije oz. telefonije sploh ne bom rabil konfigurirati.

Slika za lažjo predstavo:
Slika
Optični kabel (moder) iz te škatle, ki je na steni v stanovanju, gre direktno v SFP modul, ki je v Mikrotiku.

Zanima me, če grem na T-2 ali bom tudi lahko uporabil svoj router in nič kaj drugega? Verjetno nimam GPON optike, ker nimam med SFP modulom, ki je v routerju in optičnim kablom, kateri pride v stanovanje iz bloka, nobene druge naprave, razen te, ki je na sliki?

Če je temu tako, bom kmalu prešel in Telekoma na T-2. :)

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3895
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a atepej » 22. Feb 2020 ob 13:48

Po mojem ne bo problemov. Sicer T-2 nima PPPoE ampak DHCP, kar je še lažje. Glede IPTV (če boš na LLU) se pa tisti porti bridgajo na WAN port.
Slika

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2040
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a NoName » 22. Feb 2020 ob 14:19

Če bo res ftth in ne gpon, bi moralo delovati.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

matjazv
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Optika Internet 100\10

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 22. Feb 2020 ob 15:01

Super!
Moram ob naročilu izrecno povedati, da želim opremo, katera vsebuje SFP modul, ali bo to v vsakem primeru zraven?
Se lahko kje preveri ali imam gpon ali ne? Če pišem na T-2 support in jim povem moj naslov, bojo lahko povedali?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3895
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a atepej » 22. Feb 2020 ob 16:39

Pri T-2 dobiš Innbox F60 AC, lahko pa omeniš tehniku da inaš mikrotik.
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7493
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 22. Feb 2020 ob 18:12

Innbox sprevi v omaro, v primeru težav da boš lahko priklopil innboxa če boš hotel test ali kaj narobe s tvojim routerjem. Poleg tega se boš zelo težko zmenil da bi vseeno Innboxa vrnil. Spravi ga v omaro.
***
Večletne izkušnje pri xDSL priključkih - priklopi in odprava napak, napeljava in priklopi optičnih kablov, brezžične rešitve wifi, Izkušnje tudi na vzdrževanju in servisu računalniške opreme. :wink:

matjazv
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Optika Internet 100\10

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 22. Feb 2020 ob 18:52

Hvala vam za vse te odgovore.
Vidim, da bom lahko imel isto konfiguracijo, kot jo imam že sedaj.
MrTwelveTrees napisal/-a:
22. Feb 2020 ob 18:12
Innbox sprevi v omaro, v primeru težav da boš lahko priklopil innboxa če boš hotel test ali kaj narobe s tvojim routerjem. Poleg tega se boš zelo težko zmenil da bi vseeno Innboxa vrnil. Spravi ga v omaro.
Točno to sem naredil s Telekomovim Innboxom. Imam ga shranjenega v omari za just in case primer, ki pa se še hvalabogu ni zgodil.

Bom v kratkem naročil T-2 internet. :)

matjazv
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Optika Internet 100\10

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 19. Maj 2020 ob 18:53

Zdravo.
Danes sem dobil T-2 optiko. :)

S tehnikom sva se dogovorila, da lahko kasneje prestavim SFP modul iz Innboxa V60-U v svoj Mikrotik router in uporabljam zgolj tega (naročen imam samo internet).
To sem tudi storil, ampak mi sedaj kaže drug zunanji IP naslov. Tehnik mi je rekel, da ima Port4 v Innboxu statičen IP naslov, ostali porti pa ne. Če sedaj primerjam ta dva IP naslova, sta različna (zadnja številka se razlikuje).
Zna kdo razložiti čemu je tako? Sem pa dal pri Mikrotiku v nastavitvah "Address Acquisition" na "Automatic". Bi moral mogoče dati na "Static" in vnesti notri IP, masko in privzeti prehod tako kot je zapisano v Horizuntu?

Hvala za odgovor.

matjazv
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Optika Internet 100\10

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 19. Maj 2020 ob 18:55

Se pravi, če pustim Innbox-a "pri miru" in vtaknem lan kabel iz Port4 v računalnik, dobim en IP naslov (naj bi bil statičen), če pa prestavim SFP modul v Mikrotika, dobim drug IP naslov.

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 852
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 19. Maj 2020 ob 19:11

staticni IP, to pomeni da ga skonfiguriras staticno (ce gre za T-2 optiko), vse ostalo je dinamika in valda PC ki si ga dal na ETH4 in mikrotik ne moreta imeti istetga IPja...
You Can Call Me Santa Claus
Slika

Uporabniški avatar
ciril88
T-2jevec
Prispevkov: 852
Pridružen: 16. Apr 2009 ob 16:31
T-2: Še nimam
Paket: Telemach trojček 50/40
Kraj: Republika prlekija

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a ciril88 » 19. Maj 2020 ob 19:13

daj mi podatke na ZS, pa ti preverim.
You Can Call Me Santa Claus
Slika

matjazv
Novinec
Prispevkov: 6
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Že imam
Paket: Optika Internet 100\10

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 21. Maj 2020 ob 11:31

Hvala ciril88-u za pomoč. Super mi je uredil vse.

Veron
Navdušenec
Prispevkov: 568
Pridružen: 17. Apr 2006 ob 13:40
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Optimum VDSL

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a Veron » 21. Maj 2020 ob 12:46

Malo si bom sposodil temo.
Zanima me ali je možno na Mikrotiku skonfigurirati VPN (client) tako, da promet samo iz določenega porta šiba preko VPN. Ostali porti pa normalno preko lastnega ISPja?

mikrohard
Starešina
Prispevkov: 1984
Pridružen: 1. Feb 2014 ob 18:52
T-2: Še nimam

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a mikrohard » 21. Maj 2020 ob 13:25

Seveda... na mikrotiku je največkrat omejitev zgolj znanje tistega, ki ga konfigurira.

Spc
Uporabnik
Prispevkov: 30
Pridružen: 30. Jul 2019 ob 12:07
T-2: Že imam
Paket: 200/20
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a Spc » 22. Maj 2020 ob 16:33

Veron napisal/-a:
21. Maj 2020 ob 12:46
Malo si bom sposodil temo.
Zanima me ali je možno na Mikrotiku skonfigurirati VPN (client) tako, da promet samo iz določenega porta šiba preko VPN. Ostali porti pa normalno preko lastnega ISPja?
To lahko storiš tudi z navadnim DD-WRTjem.
:beri:

Odgovori