Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Vse o T-2 internetu
Odgovori
matjazv
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Še nimam

Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 22. Feb 2020 ob 13:43

Zdravo,

trenutno sem na Telekomovi optiki, želim pa preiti na T-2, pravtako na optiko.

Trenutno je moja konfiguracija takšna, da imam do stanovanja (oz. kar do svojega routerja) pripeljana dva optična kabla (eden ima moder konektor, drugi pa zelenega). Zelen optični kabel ni priklopljen nikamor, moder pa je v moj router (Mikrotik) v katerega sem vtaknil SFP modul iz routerja (modema), ki sem ga dobil s strani Telekoma (Innbox). Se pravi, imam optični kabel direktno v moj router in tam vzpostavim PPPoE povezavo in potem naprej z UTP kabli do računalnika in televizorja (nastavil sem VLAN omrežja, tagging itd.). Od sedaj naprej bom uporabljal zgolj internet, tako da VLAN omrežij zaradi televizije oz. telefonije sploh ne bom rabil konfigurirati.

Slika za lažjo predstavo:
Slika
Optični kabel (moder) iz te škatle, ki je na steni v stanovanju, gre direktno v SFP modul, ki je v Mikrotiku.

Zanima me, če grem na T-2 ali bom tudi lahko uporabil svoj router in nič kaj drugega? Verjetno nimam GPON optike, ker nimam med SFP modulom, ki je v routerju in optičnim kablom, kateri pride v stanovanje iz bloka, nobene druge naprave, razen te, ki je na sliki?

Če je temu tako, bom kmalu prešel in Telekoma na T-2. :)

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3673
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a atepej » 22. Feb 2020 ob 13:48

Po mojem ne bo problemov. Sicer T-2 nima PPPoE ampak DHCP, kar je še lažje. Glede IPTV (če boš na LLU) se pa tisti porti bridgajo na WAN port.
Slika

Uporabniški avatar
NoName
Administrator
Prispevkov: 2032
Pridružen: 16. Nov 2006 ob 21:26
T-2: Že imam
Paket: VDSL T4 KING + HDTV

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a NoName » 22. Feb 2020 ob 14:19

Če bo res ftth in ne gpon, bi moralo delovati.
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!
Podpirajte avtorja - donirajte preko PayPala! Slika

matjazv
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Še nimam

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 22. Feb 2020 ob 15:01

Super!
Moram ob naročilu izrecno povedati, da želim opremo, katera vsebuje SFP modul, ali bo to v vsakem primeru zraven?
Se lahko kje preveri ali imam gpon ali ne? Če pišem na T-2 support in jim povem moj naslov, bojo lahko povedali?

Uporabniški avatar
atepej
Starešina
Prispevkov: 3673
Pridružen: 8. Jan 2013 ob 17:04
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO - FTTH
Kraj: Ravne na Koroškem
Kontakt:

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a atepej » 22. Feb 2020 ob 16:39

Pri T-2 dobiš Innbox F60 AC, lahko pa omeniš tehniku da inaš mikrotik.
Slika

Uporabniški avatar
MrTwelveTrees
Moderator
Prispevkov: 7330
Pridružen: 1. Mar 2008 ob 22:14
T-2: Že imam
Paket: imam

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a MrTwelveTrees » 22. Feb 2020 ob 18:12

Innbox sprevi v omaro, v primeru težav da boš lahko priklopil innboxa če boš hotel test ali kaj narobe s tvojim routerjem. Poleg tega se boš zelo težko zmenil da bi vseeno Innboxa vrnil. Spravi ga v omaro.
"you know what? you know what? you know what?"

comeback.exe not found

matjazv
Začetnik
Prispevkov: 3
Pridružen: 22. Feb 2020 ob 12:58
T-2: Še nimam

Re: Lastna oprema pri internetnem paketu na FTTH

Odgovor Napisal/-a matjazv » 22. Feb 2020 ob 18:52

Hvala vam za vse te odgovore.
Vidim, da bom lahko imel isto konfiguracijo, kot jo imam že sedaj.
MrTwelveTrees napisal/-a:
22. Feb 2020 ob 18:12
Innbox sprevi v omaro, v primeru težav da boš lahko priklopil innboxa če boš hotel test ali kaj narobe s tvojim routerjem. Poleg tega se boš zelo težko zmenil da bi vseeno Innboxa vrnil. Spravi ga v omaro.
Točno to sem naredil s Telekomovim Innboxom. Imam ga shranjenega v omari za just in case primer, ki pa se še hvalabogu ni zgodil.

Bom v kratkem naročil T-2 internet. :)

Odgovori