Širši kanali?
- Anubis
- Legenda
- T-2: Že imam
- Paket: 100/10
- Kraj: Zokiville
Širši kanali?
A je zdaj začel Gratel kopati širše "jarke" (ca. pol metra) ali je to samo kakšna izjema?
V Šiški...
Najprej sem mislil, da je vodovod, pa na pokrovu piše T2...
V Šiški...
Najprej sem mislil, da je vodovod, pa na pokrovu piše T2...
-
- Starešina
- Paket: Optika 100/10
- Anubis
- Legenda
- Paket: 100/10
- Kraj: Zokiville
Ja ne vem, meni ni videti, da bi bil zraven tudi vodovod (razen če gre ta po novem skozi jaške, na katerih piše T2Navadni Nimda napisal/-a:Polagajo tudi tam, kjer KPL polaga vodovod, da se cesta ne razkopava dvakrat! Vse pohvale Gratelu!

-
- Starešina
Široke kanale kopljejo, kjer bodo napeljevali tudi drugo napeljavo (marsikje so zmenjeni, da bodo hkrati položili vodovod, plinovod, naftovod, you-name-it-vod
). Včasih pa tudi ne morejo kopati z uno ropotuljo, ker so dostikrat napeljave slabo vpisane v zemljiške načrte, marsikje pa sploh ne. Tedaj je v prvi frontni črti delavec s skrampom, zraven pa hodi še en z bajalico, da ja ne bi poškodovali kakšne "presenetljive" inštalacije, ki se lahko kar naenkrat pojavi! 

Optika 100/10
-
- Starešina
Resno, pred Nastanitvenim centrom so ponesreči prebili vodovod, ker je bil "vrisan par metrov drugje, kot v resnici". Tudi nekateri kraki kablaških inštalacij so narejeni precej na divje in brez kakršnihkoli vpisov v planske načrte (vem za Hrvaški trg-Ilirska ulica-Rozmanova ulica v Centru, kjer sem nekoč živel).
Torej Gratelovi inženirji marsikje dobijo natančne načrte - tedaj Rešetovci kopljejo z uno ropotuljo, saj ni strahu. Če pa ustno izročilo opozori "tu nekje v bližini so eni špageti v tleh", pa je treba že uporabiti bajalico, satelitsko radar-o-metrijo ali Mujota, ki mora s krampom iskati izgubljene kable, če vse ostalo odpove.
Torej Gratelovi inženirji marsikje dobijo natančne načrte - tedaj Rešetovci kopljejo z uno ropotuljo, saj ni strahu. Če pa ustno izročilo opozori "tu nekje v bližini so eni špageti v tleh", pa je treba že uporabiti bajalico, satelitsko radar-o-metrijo ali Mujota, ki mora s krampom iskati izgubljene kable, če vse ostalo odpove.

Optika 100/10
-
- Faca
- Paket: FTTH 10/10 + TV + TEL (PSTN)
- Kraj: KRANJ T2 OPTIKA
Quakke napisal/-a:Na Slo-tech sm prebral, da imajo ti optični kabli kapaciteto 1 Gbps. Kaj bodo pa naredil npr. čez 15 let, ko boš hotu furat 50 Gbps?
Na Wikipedii pa piše, da en optični fibre v kablu lahko fura 100 Tbps.
a ti to resno. ves da je že 50/50 ali pa 100/100 noro dobra povezava
50giga --------ja to so pa sanje-samo sanje se uresničijo včasih

t-2 rulez
-
- Starešina
Sej boš pa dobil bolj precizno narejen kabel, ki bo imel večjo prepustnost, ko ga boš rabil. Un kabel povlečt res ni problem - sem gledal zadnjič pri sebi na Brilejevi.Quakke napisal/-a:Na Slo-tech sm prebral, da imajo ti optični kabli kapaciteto 1 Gbps. Kaj bodo pa naredil npr. čez 15 let, ko boš hotu furat 50 Gbps?
Na Wikipedii pa piše, da en optični fibre v kablu lahko fura 100 Tbps.
Finta ni toliko v ceni kabla, kot v ceni opreme (konverzija optičnega signala v električnega in nazaj).

Optika 100/10