Par stvari se je nabralo. S 1.6. sem šel na brezčasni VDSL. Naročnina prej 37,5€, sedaj +2*SIM in 40€.
Mobilna telefonija
Po prvem mesecu sem s storivijo mobilne telefonije precej nezadovoljen, blo je kar nekaj prekinjenih klicev, nevzpostavljenih povezav, konzerviranega zvoka. Sicer sem že 10 let na mobitelu in verjetno v vseh desetih letih ni blo tok tega. Nezadovoljen sem tudi s tehnično podporo, kličeš ker te 172 SET tja pošlje, češ da številka ni registrirana, tam ti pa povejo da oni ne podpirajo Windows Mobile, poiščite rešitev na kakšnam forumu (Google maps mobile prek UMTS je delu, IE prek Wifi je tud delu, prek UMTS je pa na vsak način (kašrnkol naslov sem odtipkal) hotel it na planet, čeprav sem mobitel zbrisal iz vseh možnih vidnih nastavitev. Treba je blo it globoko v skrite nastavitve in iz Slovenia preklopit na Default -kar je povzročilo hard reset (še dobro, da sem mel telefon šele 3 dni) . Z internetom in brezplačnimi 50MB sem zdaj zadovoljen, več kot dovolj za vreme, promet. Za pogovore bom sedaj nakaj časa testiral z gostovanjem v mobitelu, če bo kaj bolje. Če bo, se bi znal celo zgodit, da prenesem številko na T-2.
Baker
Ob podpisu brezčasnosti se je preverilo stanje linije in za net sem podpisal da bo 1M/256K še naprej. Všeč mi je bilo, da je vsem jasno, da mi ne morjo višat na 10/2, ker bom ostal brez vsega. Potem je bila nadgradnja 2.6. in pričakovanega izboljšanja ni bilo. Celo huje, linijo je bilo treba resetirat vsak dan, ampak ko ni bilo neviht, je bilo tisti dan brez kock. Bil je bolj nevihten teden, sem rekel OK, pač bomo resetiral vsak dan. Vmes sem tudi čekiral hitrost interneta in je bila pričakovanih 0.95/0.25. Naslednji teden pa ni bil tok nevihten, pa ni zdržala linija niti en dan, spet malo bolj ostro nastopim na 002 in pojamram NNi. Naslednji dan je linija lepo stabilna, NN pa mi razloži, da sem hotu met 10/2 in so mi zato tud modem tok odprl...in smo rabl cel teden da to ugotovimo. Nato pa sledi prijetno presenečenje, ki si zasluži kar novo poglavje:
[Imam internet 8,9M + 8,9M za TV]
Ko je NN vidu, da sem brezčasen je malo pobezal in mi zrihtal konfiguracijo, ki mi je pisana na kožo. Namesto konstantnih 7.9M za TV in 1M za net imam sedaj vso širino za obe zadevi, s tem da ima TV višjo prioriteto. Ko ni IPTV streama imam torej sedaj 8,5M dowloada na netu, ob povprečnem streamu 3-4M. Najbolje pri vsem tem je, da mi sedaj NG Wild ne kocka več, pri konstantnih 7.9M za TV pa je bilo večino oddaj negledljivih.
Tole je laufalo 14 dni brez problema.
Vremenske težave
V petek 26.6. spet bolj nevihtno, delam za računalnikom, iz sprednjega dela ohišja računalnika švigne po sobi mičkena strela al kako se temu reče, kam točno je šla ne vem, je blo presvetlo, pa jaz sem se mal preveč usral. No v glavnem v mene ni šlo, že upam da je šla le mrežna, ko ugotovim da net dela

. Nič jasno, saj so analogni modemi odhajali po gobe ob mnogo manj dramatičnih predstavah (rahel prsk in malo dima - tokrat smradu po zažganem res ni) šele nato (kaki 2 sekundi po svetlobnem efektu v sobi, pride tudi zvočni efekt od zunaj). Se spomnim, da spodaj gledajo TV, grem pogledat kaj se dogaja, povejo da je samo malo močneje zakockalo (Tv nam precej zakocka tudi če udari 20 sekund zvočnega zaostanka stran) in da dela vse OK. Se ravno odločim, da bo boljš vseen vse izklopit tokrat, ko udari še enkrat, tokrat ostane motorola brez lučke, TV - črnina plus prasketanje, motorola iz elektrike in nazaj, dobi zeleno lučko, prvi krogec zelen, pri drugem rdeča lučka in nato konec lučke. V soboto gremo po novo, žal ni le napajalec, motorola fuč. Šele ko jo doma priključim se zavem, da so profili shranjeni le na motoroli. Dela vse spet normalno naprej. Naj še povem, da računalnik ni prenapetostno zaščiten (do sedaj je blo vedno sranje samo zarad telefona) in da dela povsem brezhibno. Motorola je bila za prenapetostno zaščito iskra zes -7 (cena je bla enaka kot cena drugih razdelilcev, ki ne izgledajo kot da se bodo stopili na soncu), modem in telefonska linija pa sta bili zaščiteni z belkinom Mastercube (ostal iz časov analognega modema, kjer se mi zdi, da se je dobro obnesel). Lučki, ki označujeta delujoče varovanje na obeh zaščitah še vedno gorita. Seveda se bodo našli sedaj vedeži, ki bodo vpili stran z zaščito, če so težave s sinhronizacijo. Loh vam povem,da sem stvari intenzivno testiral in sta sinhronizacija modema in uporabniška izkušnja kock popolnoma enaki, če je modem povezan direktno ali preko zaščite. Pred tem dogodkom je bilo npr 3 mesece brez zaščite, kak teden prej, pa me je branje tule o raznoraznih dogodivščinah s strelami spet pripeljalo do vzpostavitve zaščite in seveda spremljanja ali je treba linijo bolj pogosto resetirat, ali je nasplošno več kock in spet se je izkazalo da je isto. Seveda, ko se pojavijo kakršne koli težave najprej povežem brez zaščite. Tako je bilo tudi včeraj..
Baker in vreme ali kaj drugega
Včeraj popoldne TV negledljivo kocka (kocke ves čas na sliki na vseh programih), resetirajo linijo, brez kock, čez eno uro spet kar naenkrat negledljivo začne kockat (običajno zaradi vremeskih vplivov začne najprej občasno kockat in se postopno povečuje...spet kličem 002...ne dela telefon, ko pokličem z mobilca se po resetu modem sploh ne postavi, čez kako uro se, večino programov je gledljivih, izklopim TV, pogledam kaj je z netom, ta konstantno na 5,7M, še enkrat resetiram tokrat net konstantno 5,3M. Tud TV zdej deluje konstantno (Akanal PopTV in NG Wild so negledljivi, ostalo kul). Danes zjutraj net še vedno 5.3M. Resetiram modem, net 8.9M, gledam mal TV, najprej kul, nato nahitro kocke do ustavitve slike, ugasnem motorolo, pogledam net, samo 3M, ponovim pakrat, vedno 3M, nato enkrat izmerim 7M in še po parih minutah spet 8,9M, TV deluje normalno. Na tehnični pomoči so dokaj neproduktivni z stalnim "saj ste obveščeni da ste na robu". Ja, sem na robu in sem se v teh parih mescih nauču hodit po robu, ampak občasno pa NNjevo mešanje megle z atmosferskimi motnjami in QoSom prestopi rob. Dokaj natančno spremljam stanje v atmosferi in enostavno ne poznam pojava, s katerim bi lahko racionalno razložil padec sinhronizacije v roku nekaj sekund na 50% in nato spet dvig na 100%. Če ti strela, ki ti udari takorekoč v hišo povzroči le malo kock, nato pa vse ok, ne vem kaj bi bilo lahko takega, kar bi ti tako stanje povzročilo za 10 minut ali pa 3 ure. Ker so neracionalne in duhovne razlage nezaželjene, dokler nekdo ne ponudi boljše razlage verjamem, da je bila včerajšnja motnja posledica asfaltiranja ceste v bližini centrale, danes zjutraj so pa odpeljali stroje.
To bi blo vse zaenkrat, grem študirat QoS.