Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Vse o T-2 IP televiziji
Odgovori
tomstrela
Novinec
Prispevkov: 14
Pridružen: 17. Okt 2008 ob 13:18
T-2: Že imam
Paket: vdsl
Kraj: vojkova cesta , ljubljana bezigrad

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a tomstrela » 19. Jun 2009 ob 12:23

Kokica 2000 je napisal: "Menda se format oddajanja določa na zadnjem koraku pred izhodom iz master kontrole. Kaj ko bi vi na RTV pritisnili, da na vaš izhod pošilja slika v anamorfnem 16:9 (kadar je vsebina taka, seveda) in ne pretvorjena v 4:3 LB."

Pridružujem se odličnemu predlogu. Tole bi bil velik napredek v kvaliteti slike in gledanju slo2 športnih prenosov. Že zdaj je slika boljša kot mesec nazaj, če pogledam prenose tekem original 16:9 na nemških ali avstrijskih kanalih tw1npr. težko preklopim nazaj na slo2, saj je razlika v primerjavi 16:9 in 4:3 taka kot da bi gledal kak drug dogodek na slo2. Ali je to uresničljivo v doglednem poletnem času?

Uporabniški avatar
mahi
Legenda
Prispevkov: 1217
Pridružen: 14. Feb 2007 ob 10:38
T-2: Že imam
Paket: T-4 FTTH 10/10 + 1SDTV
Kraj: Portorož

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a mahi » 19. Jun 2009 ob 12:29

Tudi sam bi bil vesel, da se dokončno enkrat format nacionalke porihta. Vendar se bojim, da bo do tega še kar nekaj časa preteklo, če samo pomislimo koliko časa so potrebovali da so poboljšali kvaliteto slike.
Slika

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a nemo » 19. Jun 2009 ob 13:42

Kosinus napisal/-a:16:9 je napovedan za september.
Bi lahko povedal kaj več? Kje je bilo to napovedano?
Plačaš 100, dobiš 90.

tomstrela
Novinec
Prispevkov: 14
Pridružen: 17. Okt 2008 ob 13:18
T-2: Že imam
Paket: vdsl
Kraj: vojkova cesta , ljubljana bezigrad

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a tomstrela » 23. Jun 2009 ob 07:56

Danes je v delu zanimiv in poučen članek o digitalizaciji na rtv Slovenija. Kmalu bomo uživali tudi ob gledanju rtv slovenija brez neštetih pretvorb signala.
http://www.delo.si/tiskano: Rubrika infoteh; Digitalizacija na RTV Slovenija: Neštetih pretvorb slike in zvoka ni več.

Uporabniški avatar
nemo
Starešina
Prispevkov: 1591
Pridružen: 30. Avg 2007 ob 15:58
T-2: Že imam
Paket: t4 tera na optiki

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a nemo » 23. Jun 2009 ob 09:39

In v članku je tudi odgovor na moje prejšnje vprašanje: jeseni dobijo še mašino za vstavljanje digitalnega teleteksta in signalizacijo formata in takrat bodo povsem digitalni signal ponudili tudi ponudnikom. Torej kar dobro kaže.

Napovedujejo pa tudi relativno hiter štart HDTV, saj naj bi prenovili tudi studijo, ki omogoča snemanje oddaj v HD. Če prav razumem bodo začeli z Mariem ( :( ). Kdaj je to?
Plačaš 100, dobiš 90.

d_g
Legenda
Prispevkov: 1140
Pridružen: 7. Dec 2006 ob 08:53
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana Bežigrad-Zup. jama: optika T-2

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a d_g » 23. Jun 2009 ob 17:48

Članek:
Delo, 23.06.2009

Digitalizacija na RTV Slovenija

Neštetih pretvorb slike in zvoka ni več
Kvaliteta slike se je že izboljšala, manjka le še povsem digitalno oddajanje signala – Jeseni sledita še teletekst v digitalnem signalu in informacija o širokozaslonski sliki – Bližajo se oddaje v visoki ločljivosti (HDTV)
Ljubljana – Kakovost televizijske slike je odvisna od marsičesa, ne samo od cene televizorja v dnevni sobi. Signal namreč od kamere, na katero ga posnamejo, potuje skozi več sklopov v televizijski hiši in nato še čez oddajnik ali omrežje operaterja do gledalčevega doma. Na tej poti je bilo doslej veliko pretvorb signala iz digitalne v analogno obliko in obratno. Na TV Slovenija smo si ogledali, kako so v zadnjem času to pot že skoraj povsem digitalizirali.
RTV Slovenija (RTVS) je digitalizacijo produkcije svojega signala začela pred petimi leti. »Piramido smo začeli zidati od spodaj navzgor, kar je smiselno, saj smo s tem že nekoliko dvignili kvaliteto slike in tona, toda kljub vsemu na koncu gledalcem še nismo mogli posredovati take kvalitete,« je povedal vodja inženiringa v javnem zavodu Matjaž Fajdiga. Nacionalka je namreč digitalizacijo začela s posameznimi sklopi. Najprej so zamenjali snemalno-predvajalne naprave, tako da imajo nekaj starih magnetoskopov le še za rezervo. Poleg tega so digitalizirali posamezne studie, zadnji dve leti pa po besedah Fajdige in tehničnega direktorja RTVS Marka Fillija intenzivno prenavljajo še ključne sklope produkcije. Kmalu bodo namreč digitalne režije vseh studiev, marca je začela delovati nova glavna televizijska razdelilnica (pogovorno matrica), pred kratkim pa še režiji (predvajanje) prvega in drugega programa – tretji program je že od začetka delovanja zasnovan digitalno. Ocenjena vrednost investicij v omenjene sklope ter še nekaj manjših (grafika ipd.) je 12 milijonov evrov.

Problem vseh teh prostorov, skozi katere potuje signal, preden pride do gledalca, in kjer signal tudi obdelujejo, je bil v tem, da ga je bilo treba ves čas konvertirati. Tudi če so ga posneli z digitalno kamero, so ga v razdelilnici (preklopno-distribucijskem sistemu) znova spremenili v analognega. Naprej je spet šel v digitalni obliki in tako se je zgodilo še nekajkrat. »Vsaka pretvorba iz digitalnega v analogni signal ali obratno prinaša poslabšanje kvalitete slike in tona. Čeprav so zadaj dodelani algoritmi in so napake majhne, se pri nizanju teh napak vse skupaj povečuje. Doslej je bilo teh pretvorb od takrat, ko je bil signal posnet, do oddajanja kar veliko, posledica pa je bil poslabšan signal,« je pojasnil Marko Filli. Vse pretvorbe sicer niso enako slabe. Slabše je iz analognega v digitalno kot obratno.

Skozi centralo do režije in oddajnika

Po novem signal skozi celo nacionalkino hišo potuje v nespremenjeni in nestisnjeni obliki, če je treba, popravljajo le posamezne lastnosti zvoka ali slike. To, kar posnamejo v studiu, dobijo prek mednarodne izmenjave, posnamejo na terenu ali kje drugje, najprej obdelajo v računalniško podrti video-avdio montaži in nato se material prenese na strežnike za predvajanje programov. Signal gre iz studia ali drugih virov, ki se predvajajo v »živo«, v TV Razdelilnico, ki jo je Fajdiga opisal kot nekakšno telefonsko centralo. »Tu se preklaplja vse vire. Prek tega sklopa sliko predvajamo, nič je ne procesiramo, vseeno pa preverimo njeno kakovost. Razdelilnica je pripravljena tudi za televizijo visoke ločljivosti (HDTV),« je povedal Fajdiga. V resnici je to velika soba, kjer so na številnih monitorjih vidni vsi mogoči viri in ki ima ogromno tipk in komand za take in drugačne nastavitve. V sobi so še vedno tudi stari kabli, ki jih še niso popravili, in omara z množico pretikal, ki so jih uporabljali za korigiranje in distribucijo analognega signala. Zdaj so vse te naloge prevzeli tipke na kontrolni plošči in ukazi v programski opremi. TV-signal je namreč postal skup enic in ničel, tako kot vsak računalniški podatek. Le da video zavzame zelo veliko prostora in tudi zahteva precej procesorske moči.

Iz razdelilnice nato signal pride v režijo posameznega programa, od koder ga pošljejo v terminal Oddajnikov in zvez, od koder se signal distribuira na oddajniško mrežo. Iz te sobe pa ga dobivajo tudi kabelski in internetni operaterji (IP TV). V režiji predvajanja lahko dodajo še komentar (predvsem pri športnih prenosih, kjer zvok komentatorja pride po drugi liniji kot slika), morebitno grafiko in simbol programa zgoraj desno. Te sobe še dišijo po novem, saj so jih odprli šele pred nekaj dnevi in tako obšli še zadnjo konverzijo signala v produkciji, ki pa vendarle še ni zadnja. »Kvaliteta žal še ni optimalna, saj imamo še en analogen vmesni del, in sicer do oddajnika, kar zmanjša kvaliteto. Res pa je, da je to samo še ena konverzija, prej pa smo jih imeli kar precej,« je dejal Matjaž Fajdiga. Tako najmanj pretvorb doživi signal, ki ga tudi oddajajo digitalno, v sistemu dvb-t. Tega namreč zgolj stisnejo s kodekom mpeg-4 (h.264), medtem ko za operaterje signal tik pred oddajanjem spremenijo v analognega.

Manjka še zadnji digitalni korak

Razloga za tako početje sta dva. Do pred nekaj meseci so namreč tudi kabelski operaterji distribuirali televizijske programe zgolj v analogni tehniki in imajo opremo, ki ne omogoča zajemanja digitalnega signala. Drugi razlog pa je, da RTVS v digitalnem signalu še nima teleteksta. Do jeseni naj bi dobili novo napravo za vstavljanje teleteksta, ki bo to težavo odpravila, hkrati pa bo omogočala vstavljanje informacije o širokozaslonskem oddajanju – widescreen signaling (WSS). Avtomatika v ploskih televizorjih namreč na podlagi te informacije zna sama prilagoditi sliko. TV Slovenija je ena od redkih televizijskih hiš, ki tega še ni uredila. In sicer zato, ker še niso imeli avtomatiziranega predvajanja programov, ki omogoča avtomatsko vstavljanje te informacije za vsako oddajo posebej. »Prek kabelskih omrežij in IP televizije spremlja televizijo približno 60 odstotkov Slovencev. Ti gledalci in tudi operaterji pričakujejo, da bomo sproducirali tehnično odličen signal, zato je škoda, da se ta čisto na koncu pokvari,« je glede pošiljanja signala operaterjem priznal Fajdiga. Napovedal pa je, da se bodo jeseni, ko bosta delovala tako digitalni teletekst kot krmiljenje širokozaslonske slike, gotovo pogovorili in odpravili še zadnjo težavo. »Investicija v pošiljanje digitalnega signala operaterjem je odstotkovno zelo nizka, zato je nesmiselno, da je ne bi izpeljali. Še posebej, ker smo v vse drugo vložili zelo veliko denarja, gledalec pa ne opazi velike spremembe,« je še dodal Fajdiga.

Digitalna pot do operaterjev, za kar bo v resnici v najslabšem primeru treba zamenjati eno napravo ali pa celo samo vhode na tej napravi, bo pomembna še zaradi nečesa. TV Slovenija je namreč z digitalizacijo pripravljena tudi na produkcijo vsebin v visoki ločljivosti. V tej zdaj z Ljubljanskega gradu zgolj poskusno oddajajo lanske olimpijske igre (in letošnji Eurosong, za katerega pa se pravice predvajanja iztekajo). Ko bo prenovljen veliki Studio 1, pa bodo lahko v njem snemali glavne razvedrilne oddaje, med drugim novo sezono Maria. Te oddaje in drugo, kar bodo posneli v visoki ločljivosti, bodo seveda ponudili operaterjem, ki so več kot željni domačih vsebin HDTV. Za produkcijsko opremo, ki je združljiva s tem standardom, je RTVS odštela dva milijona evrov. Še 14 milijonov pa jih bo morala do leta 2013 za nova reportažna vozila, ta so namreč trenutno največje ozko grlo glede digitalne tehnike in visoke ločljivosti.

Tako se dokončno izteka obdobje, ki je trajalo pol stoletja. Šopi starih kablov in težke omare, polne stikal in katodnih televizij, se umikajo ploskim zaslonom, preprostejšim tipkam in računalniškim programom. Kmalu bodo izginile še zadnje digitalno-analogne pretvorbe na poti do gledalca. Slika pa bi morala biti občutno boljša in primerljiva s tistim, kar že danes ponuja predvsem tuja, pa tudi domača konkurenca.

Uporabniški avatar
Anubis
Legenda
Prispevkov: 1316
Pridružen: 19. Mar 2006 ob 16:05
T-2: Že imam
Paket: 100/10
Kraj: Zokiville

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a Anubis » 23. Jun 2009 ob 18:48

Glavno, da bodo lahko snemali novo sezono Maria (le zakaj so to v clanku posebej izpostavili)... :roll:
Ampak se vedno mi ni jasno, zakaj je preko satelita pol oddaj na TVS zaklenjenih - ce pa je moznost spremljanja programa ze kot taka zaklenjena ne-imetnikom ustrezne dekodirne kartice od RTV. :neutral:

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Prispevkov: 1454
Pridružen: 1. Jun 2007 ob 10:04
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a Fry » 23. Jun 2009 ob 20:07

Ampak se vedno mi ni jasno, zakaj je preko satelita pol oddaj na TVS zaklenjenih - ce pa je moznost spremljanja programa ze kot taka zaklenjena ne-imetnikom ustrezne dekodirne kartice od RTV.
Oprosti, ampak res ne razumem kaj si hotel s tem povedati!
Brez odkodirne kartice lahko gledaš vse kar ni zaklenjeno.
Zaklenjeno pa je vse za kar RTV mora plačati avtorske pravice in mu nosilec avtorskih pravic ne da dovoljenja za distribuiranje izven teritorija Slovenije.
Skratka popolnoma enki pogoji kot jih imajo druge RTV hiše

Uporabniški avatar
Sadarj79
Navdušenec
Prispevkov: 624
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 20:38
T-2: Že imam
Paket: T-2 optika

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a Sadarj79 » 23. Jun 2009 ob 21:00

nej majstri trihtajo sliko še na satelitu. Bemu mast, tm se bo očitno še nekaj časa gledal zmazek.

Uporabniški avatar
Anubis
Legenda
Prispevkov: 1316
Pridružen: 19. Mar 2006 ob 16:05
T-2: Že imam
Paket: 100/10
Kraj: Zokiville

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a Anubis » 23. Jun 2009 ob 22:42

Fry napisal/-a:Brez odkodirne kartice lahko gledaš vse kar ni zaklenjeno.
Zaklenjeno pa je vse za kar RTV mora plačati avtorske pravice in mu nosilec avtorskih pravic ne da dovoljenja za distribuiranje izven teritorija Slovenije.
Skratka popolnoma enki pogoji kot jih imajo druge RTV hiše
Od RTV? Jaz sem razumel, da vse oddaje, ki so na http://www.rtvslo.si/spored/ oznacene z ikono satelita, nikakor niso dostopne preko satelitskega oddajanja, cetudi imas kartico. Ce pa kartice nimas, pa sploh ne mores spremljati (kakor vem, je denimo RAI dostopen brezplacno preko satelita, zatemni pa dolocene oddaje). Pri meni pise "Coded" in ne "Free" za TVS1 in TVS2 (za RAI pise Free) - pa zadnjic je bila tema, ko sem preverjal (zdaj pise No Signal za razlicne kanale na doticnem transponderju, tako da ne morem preveriti).

Uporabniški avatar
Fry
Legenda
Prispevkov: 1454
Pridružen: 1. Jun 2007 ob 10:04
T-2: Že imam
Paket: FTTH 10/10, 3xTV, Telefon
Kraj: Koper

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a Fry » 23. Jun 2009 ob 23:02

Ne vem sicer kakšne probleme imaš s sprejemom satelita, a na RTV strani s sporedom, za ikono satelita popolnoma jasno piše: "oddaja je kodirana za satelitsko predvajanje".
To pa pomeni, da so z odkodirno kartico vidni!

d_g
Legenda
Prispevkov: 1140
Pridružen: 7. Dec 2006 ob 08:53
T-2: Že imam
Paket: Oranžni diamant HBO
Kraj: Ljubljana Bežigrad-Zup. jama: optika T-2

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a d_g » 23. Jun 2009 ob 23:06

Tale prispevek nad mano čisto drži. Mam satelitsko dekodirano kartico, pa se da čisto vse oddaje gledati.

Legenda:
Satelitski znaekec - Zaradi zahteve lastnika avtorskih pravic ogled oddaje ni mogoč preko satelita.

Če pa klikneš na znakec ob oddaji pa piše: oddaja je kodirana za satelitsko predvajanje

Mal šlamparije na RTV SLO pri pisanju legende. Po mojem manjka recimo beseda "prost oz. nekodiran".
Torej: "Zaradi zahteve lastnika avtorskih pravic ogled oddaje ni mogoč nekodiran preko satelita."

Uporabniški avatar
kitl
Administrator
Prispevkov: 8494
Pridružen: 17. Mar 2006 ob 15:20
T-2: Že imam
Paket: 600/100 Mbit/s 2x TV

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a kitl » 24. Jun 2009 ob 08:04

Če imaš odkodirno kartico za RTV SLO ni nič zatemnjeno :D
Slika


Lp, Kitl

hgard
Znanec
Prispevkov: 53
Pridružen: 12. Nov 2007 ob 15:18
T-2: Že imam

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a hgard » 24. Jun 2009 ob 09:54

Sadarj79 napisal/-a:nej majstri trihtajo sliko še na satelitu. Bemu mast, tm se bo očitno še nekaj časa gledal zmazek.
Pri satelitu je drug problem. Tam želijo sliko čim bolj stisniti, da jim ostane več bandwidtha za druge kanale. Prostor za te kanale namreč prodajajo.

DragoG
Faca
Prispevkov: 115
Pridružen: 3. Jun 2008 ob 21:14
T-2: Že imam
Paket: Oranžni Diamant HBO
Kraj: Medvode

Re: Zakaj zanikrna slika na SLO2?

Odgovor Napisal/-a DragoG » 25. Jun 2009 ob 10:12

Sem se strinjaL,da je na TV SLO najslabša slika.Toda včeraj sem gledal nogomet na SLO 2,z funkcijo ZOOM zelo solidna slika,ni slabša kot na tujih programih v 16:9 formatu.

Odgovori